-
PİYASAYA BAKIŞ-QNB Finans Yatırım/Kanlı: GSYH'de mevcut sert inişin ardından toparlanma çok yavaş olacaktır
11/03/2019 10:49:25
QNB Finans Yatırım'dan Başekonomist Burak Kanlı, GSYH'de mevcut sert inişin ardından toparlanmanın çok yavaş olmasını ve 2019 yılı büyümesinin %1’in altında gerçekleşmesini beklediğini vurguladı.
Başekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyette önemli bir daralma gözlendiğini kaydederek, "Bu dönemde, gerek özel tüketim gerekse yatırım talebinin sert bir biçimde zayıflarken, ihracatın güçlenmesi ve ithalatın daralmasıyla net ihracatın büyümenin tek motoru olduğunu gördük.
Dördüncü çeyrekte, makine ve ekipman yatırımlarının 26% daralması ise, özel sektörde beklentilerin ne kadar bozulduğunun göstergesi olarak değerlendirilebilir." diye konuştu.
Kanlı, 2018 yılının son iki çeyreğinde ekonominin sert bir iniş yaptığını, ancak iktisadi faaliyetteki zayıflığın bu yılın ilk çeyreğinde de varlığını koruduğunun gözlemlendiğini belirterek, öncü göstergeler ve şirketlerden gelen geri bildirimlerin, reel sektörde
2019 yılının tamamına dair endişelerin olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. 2019 yılında şirketlerin önceliklerinin büyüme ve yatırım değil, borç ve risk azaltma ve temkinli bir duruşa geçme olacağı düşüncesini savunan Kanlı, şu şekilde konuştu:
"Şirketlerin borç azaltma (deleveraging) eğiliminin temel belirleyici olduğu bir dönemi belki de ilk defa yaşıyoruz. Böyle dönemlerde toparlanma kademeli ve uzun süreye yayılmış biçimde olur.
Ben de 2001/2002 ve 2008/2009 dönemlerinden farklı olarak, mevcut sert inişin ardından toparlanmanın çok yavaş olmasını, 2019 yılı büyümesinin %1’in altında gerçekleşmesini bekliyorum. Bu yıl büyümeye katkının net ihracat ve kamu harcamalarından gelmesini, özel tüketim ve özellikle de yatırım talebinin zayıf kalmasını bekliyorum."
-
Haaa ekonomiyi kendi haline bırakırlar
Ekonomi 2021 civarlarında kendi imkanları ile tekrar büyümeye başlar
Bu durumda ne kaynağa,nede IMF e ihtiyaç olur..
Ama bu arada da işsizlik de %20-25 lere vurur...
Hangi siyasetçinin maçası yer buna?
saygılar/başarılar
-
hadi yine iyisiniz koftehorlar, reis 20 nisan 2019 a kadar patatesten alinacak (ithal) vergiyi sifira cekmis, senlik baslasin; halaylar cekilsin..
-
Araştırma: İşsizlik oranı yüzde 13 e yükselecek
https://t24.com.tr/haber/arastirma-i...selecek,811651
saygılar/başarılar
-
*albayrak: Iç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönem, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık
*albayrak: Iktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır
-
*albayrak: Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir
*albayrak: Tarihin en ciddi spekülatif saldırısının yanında küresel alanda büyümenin yavaşlama eğilimine girdiği döneme rağmen 2001 ve 2008 yıllarındakine benzer bir durum gerçekleşmemiş, süreç çok kısa sürede başarılı bir şekilde atlatılmıştır
-
*albayrak: Son çeyrekte görülen daralmaya rağmen net dış talebin büyümeye 9,7 yüzde puan pozitif katkı sağlaması dengelenme sürecinin öngörüldüğü şekilde devam ettiğinin önemli bir işaretidir
*albayrak: Son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler, enflasyondaki düşüş trendi, öncü göstergelerdeki iyileşmeler, finansmana erişimde atılan adımlar ve istihdam seferberliği sayesinde 2019 yılında büyümenin yep’te öngördüğümüz şekilde seyredeceğine inancımız tamdır
-
*albayrak: 2019’a ait güncel veriler, ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğini, büyümedeki yavaşlamanın geçici bir durumu yansıttığını ve ılımlı toparlanma eğiliminin başladığına işaret etmektedir
*albayrak: Artan ihracat ve turizm gelirleri büyümeyi besleyen ana kalemler olacaktır