Dogrudur cop kagit cok.
20 taneyi gecmez uzun vade icin al ve unut kagitlari.
Syg,
Printable View
Dogrudur cop kagit cok.
20 taneyi gecmez uzun vade icin al ve unut kagitlari.
Syg,
BES ten ben vazgectim cunku devletin ne zaman destegini cekecegi belli degil
Destegi cektigi anda parami alip gitmeye kalksam cezalar masraflar nedir kimse tam net bilmiyor. O yuzden herkes kaciyor BES ten
Sonra konut yonetmeligine baktim. 3-4-5 yildan birini secip bankaya para koymaya basliyorsunuz. Diyelim 5 yil yani 60 ay sectiniz en az 240 en cok 1240 TL ayda koyuyorsunuz (rakamlar yanlis olabilir) 60 ayin sonunda devlet %20 de sizin hesabiniza koyuyor ki ev alasiniz
Benim isime gelmedi o kadar beklemek istemedim. Ev sahibi olmama sarti var bu arada.
o kazın ayağı öyle değil, detayları BES in kendi topiğinde bulabilirsiniz.
portföy olması adına şahsi tavsiyem 25% geçmemek şartıyla durabilir (özellikle şirket katkısı varsa), zaten çocuğunuz varsa onun okul evlilik ev vs.. kalemi için BES i bozdurmak durumunda kalacaksınız
arkadaşlar hisse senedi yatırımı, uzun vadeli yatırım, temettü yatırımcılığı...vadeli işlemler ile uzun vadeli elimizde tuttuğumuz hisseleri hedge ederek düşüşten korunma gibi konulara da geleceğiz.
önce kolay konuları konuşuyoruz, ve temeli sağlam atmaya çalışıyoruz..şimdiye kadar neler konuştuk özetlersek,
i-) yatırım yapabilmek için önce tasarruf etmek lazım...tasarruf gelirle ilişkili olsa da, esasında bir yaşam stili ve kültürdür..bu yüzden gelir ne olursa az/çok tasarruf edillmelidir...geliri x lira olan biri yaklaşık ne kadar tasarruf etmelidir?
ii-) mutlaka yatırımlarda çeşitlendirme yapılmalı...risk dağıtılmalıdır.
iii-) BES temelde pasif bir yatırımdır. Çok uzun vadeli olması ve bir nevi tasarruf kültürünü teşvik etmesi nedeniyle portföyün bir kısmı BES'te tutulabilir..nakit ve benzeri varlıkların %20 civarı BES'te tutulabilir.
iv-) Konut yatırım mıdır? Bir beyaz yaka hangi dönemde, hangi şartlarda konut alma işine girmeli..bu konuda nasıl bir strateji takip etmelidir.
Bundan sonra ilk olarak sabir getiri yatırımlara (eurobond, mevduat, kikit fon, bono-devlet tahvili vs) değineceğiz, ardından uzun vadeli hisse yatırımı ve temettü konusuna geliriz.
Trinity çalışması Amerikada yapıldığından % 4 kurali burada pek işlemez gibi. Enflasyon+%4 yapmak da ayrı bir problem. Enflasyon Türkiye'de gerçekleri birebir yansıtmadığı için marjı % 4 üzerinde almak gerekli. Çoğu temettü hissesi % 5 veriyor fakat fiyatları yerinde saydigindan örneğin 5 yıl sonra enflasyona yenilmiş oluyorsunuz. Bu durumda borsada temettü emekliliği yerine al sat yapmak daha mantıklı gibi.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
% 25 devlet katkısı abartılacak bir tutar değil. Sistemde 10 sene kalsanız yıllık devlet % 2.5 ilave veriyor diye düşünün.
Sayın Mann,
Nasıl yapılıyor hesabı. Anlatırmısınız?
%2,5'u ilk defa sizden duyuyorum.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.