bakalım görecez.....ama trkcm bu fiyatı hakketmiyor..iyice incele bence.....bir grup var...acaip derecede baskıloyor kağıdı..
Printable View
trkcm a baktık.
brisa ya bakalım.
ozmanlar aselisin sayfada yazmıştım brisa ile ilgili görüşlerimi 2015 lerde. galiba ondada var tutuyor diye biliyorum.
2017 sonu 683,48
2016 sonu 570,19
2015 sonu 657,60
öz kaynakları bu sekılde 2018 göreceğiz
ciddi bir ilerleme oldugunu soylemek zor hatta 2016 da gerilemişte.
garipliklerden bir tanesine daha denk geldik öz kaynakları düşmesine rağmen bunu göze ala ala temettü dağıtmasının manasıda tartısma konusu. neyse geçelim.
bilanco karlılık trendı 2014 sonunda zirveyi görmüş ve o zamandan 2015 sonuna kadar yataya sarmış.
2016 da yeni bir zirve görmüş derken 2016 ortalaarında karlılıklar şelale gibi aşağıya yuvarlanmış
net kar 2010 lardaki seviyelere kadar inmiş. 2017 ortalarında karlılıklar en dibi görmüş ve oradan ufak ufak bir hareketlenme olmuş karlılıklar düzelme anlamında. en dipten hafif hafif uzaklaşıyor karlılık ama hani böyle yukarı gıtsemmı gıtmesemmı modundalar. Yani daha basit bir ifadeyse birini düğünde oyuna kaldırırsınızda kalkmak istemez ya kolundan tutarsınız kalk filan yok der la kalk dersın kalkmaz filan aynı karlılıklarıda o modda.
Esas faaliyetleri iyi gidiyor yukarı yonde ama buradan elde ettıgı kar baska tarafların zararı sebebiyle net kara bir etki yaratamamış.
2018 de öz sermaye yüksek gelebılır. son zamanlardakı temettü polıtıkasındaki değişiklik sebebiyle bu para öz kaynakların + hanesine yansıyacaktır.
Hal böyle ise pd/dd oranı geçmiş ortalamanın altında görünüyor. genel manada bence ucuz ancak bu yeterlimi aslında değil karlılık artmalı orada düzelme yok öz kaynak artmalı. Değerlendirilebilir bir hisse evet ama 5 tane hisse seçeceksem brisadan cok daha iyi hisseler var iken birisa llk 5 e giremezdi.
brisa için excel algoritmasının verdiği puan 143 olmuş en yüksek puan 182 oldugu düşünülürse oldukça iyi puan almış üstelik 182 puan rakibi goody e ait :D brisa excel algoritmasına göre ilk 13 şirket arasında adını yazdırabılmış.
https://i.hizliresim.com/GmvygN.png
bu hisseleri excel üzerinden inceleyevereyim.
https://i.hizliresim.com/Nn5O0Y.png
bu 4 hisse arasından en istikrarlı karlılıga sahip olanı çimsa en oynak karlılıga sahip olan ise yunsa enerjısa yeni hisse oldugundan değerlendirme dışı tutulmuş yeterli geçmişe sahip değil.
en iyi puanı kords alırken en kötü puanı yunsa almış.
üstelik kords yukarı gıtmesıne rağmen hala daha yüksek puan alabılmeyı başarmış bu hıssenın yukarı gıtmemiş halindeki puanlamasını merak ediyorum sanırım oldukça yüksek cıkardı.
algoritma karlılıkların marjınal değişiminden korktugu için yunsadan puanını kırıyor. sen diyor bir öylesin bir böyle karların cok fazla oynak diyor. güvenemedim ben sana diyor. burada belirli bir stabilite kazanmasını istiyor. marjınal kar artışlarını sevmiyor bu algorıtma. Pozitif yonde olsa bile sevmez. bir şirket 1. çeyrek 500 2. çeyrek 1000 tl kar eder 3. çeyrek 600 ederek normalleşirse bune gardaş oynak bunun karları der. bunun istediği 500 600 700 vesaire şeklinde kar artışı marjınallerı sevmez.
çünkü karlılıklar pozitif yonde ne kadar marjınalse negatif yonde marjınal olma ihtimalide o derece artar istatistik bilimi :D
birde baz etkisi falan fistan var.
yunsanın son bılancosu iyi görünüyor kar artışları güzel pd dd degerini pek fazla begenmemiş. çok pahalıda değil cok ucuzda oldugu soylenemez diyor.
ne kadar fazla yeşil ve yeşilin tonları varsa okadar iyi ne kadar kırmızıya kaçıyorsa o derece kötü orası demek.
cimsa oynak bir karlılıga sahip olmasan son bilanco karlılıklarını pekte iyi görmüyor eh işte gözüyle bakıyor. pdd dd degerini ucuz gördüğü çok acık.
kords bu hisseler arasında en begendıgı son bılanco degerlerıne sahip genelde yeşil ve yeşilin tonları mevcut yanlız istikrarlı karlar noktasında biraz sapmaları olsada kurtarır gozuyle bakıyor. pd/dd degerinide ucuz gördüğü söylenebilir.
Dikkat edilmesi gerekenler;
dosya bana aittir ücretli bir program aracılıgıyla veriler otomatik çekilmektedir. Sizlerde veriler güncellenmeyecektir. Asil excel algorıtması bende cıkan sonucun bir kopyasını başka bir excele aktarıp size gönderdim.
Pd/DD oranı güncel şu ankı fiyattan hesaplanır diğer veriler zaten bilançodan çekildiği için sabittir. dolayısıyla örnegın piyasa açıkken güncelleme yaptığımda pd/d oranları hisseler hareket ettiği için değişecektir.
tabiki tüm puanlamalar bu pd/dd değişkenine göre değişmektedir. size verdiğim versiyonda güncelleme aktif olmadıgı için güncellenmeyeceğini tekrar hatırlatayım.
piyasa değeri değişimide yine anlık fiyattan hesaplanmaktadır. piyasa degeri değişimi aşağı yukarı önceki bilanco donemındeki fiyat ile bugunku fiyat arasındakı değişimi hesaplamaktadır.
Puanlama tablosu benim yerleştirdiğim bazı kriterlere göre algorıtma belirli bir puan atamaktadir. BU puanlamanın başarı oranı hakkında bir back test yapılmamıştır.
Genel anlamda puanlamaya etkisi en yüksek rasyolar şirketin son bılancodakı yüzdesel değişimleridir ikinci olarak pd dd oranına göre puan vermektedir. yani bu iki taraftakı değişiklikler marjınal puan değişimlerine yol açar. şirketin bilancolarındakı stadart sapmanında puana etkisi olsada agırlıgı cok fazla değildir.
BU tablonun amacı bır yatırım tavsıyesı değildir. Amaç bir bakış açısı sergılemek ve algorıtmanın basarısını test etmek. Bİlanco bilmeyen yatırımcılara özet basit bir bakış açısı kazandırmaktır.
Genel anlamda bilanco odaklı yatırım yapan yatırımcılara hitaben tasarlanmıştır.
özellikler;
1,2,3,4 nolu satırlar sabitlenmiştir. bu sayede aşağı dogru kaydırarak hangi hissenin hangi kolondakı rasyosu ıyıleşmiş veya kötüleşmiş rahatça gorunmektedir.
Aynı şekilde 4. kolona filitre eklenmiştir bu sayede filitreler kullanılarak büyük küçüğe küçükten büyüğe veyahutta çok özellikli olarak örnegın standart sapması %10 dan küçükleri gösterme puanı 100 den küçük olanları gösterme vb şeklinde tüm kolanlar ayarlanarak sadece sizin filitrelenizi geçebilmiş hisseler listede yer alır.
İndirme linki:
https://drive.google.com/file/d/1Qsk...ew?usp=sharing
tepe tepede kullanın özel mseajla verıyordum cok uzun zaman alıyor ne gerek var dedım kendı kendıme.
yeni bilancolar gelınce guncel versıonunu isteyen olursa atarım.
Valla Erhan bey ne diyecegimi bilemedim. Karsiliksiz ,tanimadiginiz bi insan sordu diye bu kadar emek verip cevap vermişsiniz. Sonsuz teşekkürler.
Yaptığın çalışmalar için forum şu an itibar puanı verdirmiyor Erhan. Ellerine sağlık.
Brisa uzun vade bir çok portfoyde gördüm benim de hiç ilgimi çekmedi açıkçası hisee bu ne olacağı bilinmez. bir lastik hissesi alacak olsam godyear alırdım diye düşünüyorum o daha istikrarlı bir kanala sahip gibi. Ama şu an onu da pek düşünmüyorum açıkçası.