Topik, dünya piyasalarında yaşanan düşüş ve Kırım İşgali nedeniyle biraz konusu dışına taştı. Açıkçası etkileşimsizlikten mütevellit yazma hevesimin kaybolması da biraz etken. Son bir kaç yazıyı daha tamamlayıp, topiği sonuca bağlamaya niyetlendim yeniden, bakalım, başarılı olacak mıyız?
Şu an genel duruma bakınca, şöyle bir şeyler görüyorum;
ABD'de enflasyon büyük oranda enerji krizine bağlı görünüyor
https://i.hizliresim.com/700a4c3.PNG
Bakın burada, özellikle gıda ve akaryakıt fiyatlarında son dönemde yaşanan artışlar, yine akaryakıtta en son kısımdaki ivmeli artışın rolü apaçık görülüyor. Petrol fiyatlarının 2016 dan bu yana arttığını, -Ocak/Mayıs 2020 dönemi kriz nedeniyle sert aşağıya sarkışı anomali kabul ederek, bu artışın gıda fiyatlarına nasıl yansıdığını, son Ukrayna İşgaliyle petrol fiyatlarının fırlamasının özellikle süt, yumurta ve et fiyatlarını nasıl yukarı fırlattığını net gözlemleyebilirsiniz, linki
https://www.bls.gov/charts/consumer-...price-data.htm
Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde tamamen neredeyse petrole angaje olmuş bir enflasyon görüntüsü var tabloda. Yani işler daha da kötüye giderse petrolde, gıda fiyatlarında işler çığırından çıkacak, petrol sert düşerse de, sert yükselmiş kalemlerde sert düşüşler dolayısıyla enflasyonda bir tepe ortaya çıkacak.
Petrol WTI, ben OANDA verilerini kullanıyorum belki fark edilmiştir,
WTICOUSD
https://i.hizliresim.com/d094yyz.png
Daha önce takip ettiğim sayım, aslında bunu daha sarı B dalgası oluşmadan yeşil Y den beri takip ediyorum, ancak sayımı muhtemelen Cafe Trend topiğinde paylaşmıştım taslak olarak çok gerilerde kaldığından eski halini alıntılayamadım iyice aramak gerekiyor.
Şimdi durum şu, uzaktan bakınca bu bir tamamlanmış flat görüntüsü, sanki X dalgasına kalkıyor ve yataya yayılacak gibi.
Ama detayına inilince, son beşli bir LD, yani bütün iç dalgaları itkisel, bu da normalde ortodoks yaklaşılırsa daha büyük bir itkinin ilk düşüş dalgası, yani resimdeki gibi daha devamı gelmeli.
Ancak ben bu tür ortodoks yaklaşımlar konusunda oldukça temkinliyim, daha önce paylaştım, SP500 de mesela ED expanding olduğu halde iç yapıları itkisel olan diyagonal gördüm, ya da daha küçük periyotlarda neredeyse bütün LD olması gereken yapıların 3-3-3-3-3 şeklinde ED yapısında olduğunu yüzlerce kez gözlemledim, ama bu seviyede bu ölçekte özellikle daralan yapıda bir ED nin iç dalgalarının itkisel olduğunu henüz görmedim, daralan yapılar belirgin üçlü oluyor, anomaliler genelde ED lerde veya LD lerde expanding yapılarda ortaya çıkıyor veya LD ler artık genelde ED yapısına dönüşmeye başladı, ama bir daralan ED nin iç yapıları itkisel olur muyu hep beraber canlı canlı gözlemleyeceğiz. (Tabi orayı 'inadına' üçlü iç yapıda sayabilecek ortodoks elliotistenler her zaman çıkacaktır.)
Aslında bu benim genel yaklaşımlarımla örtüşen bir durum, gelecek öngörülemez çünkü değişkendir, dolayısıyla Suudilerin petrol tesisleri bombalanırsa, ABD nin bilmem ne rafinerisinde 'durdurulamayan' yangınlar çıkarsa, İsrail İran'ın petrol tesislerine saldırı düzenlerse, oradaki o LD nin hiçbir anlamı kalmayacak, çünkü o geçmişte kaldı. Ne olur mesela, ana düşüş sarı A dalgası üçlüymüş meğerse olur W sayılır, sarı B X sayılır, son kısımda sert sarkar düşüş ABC üçlü yapıya kavuşur (A itki C ED olur son anda) değiş tonton!!!
Şimdilik Biden' ın Suudi Arabistan ziyareti 'çok tuhaf' geçse de, planlandığı gibi giderse olaylar, yukarıdaki senaryo yürürlükte görünüyor. Malumunuz Biden' ı havaalanında kimse karşılamadı, veliahtla görüşmede bir gazeteci 'dan' diye Kaşıkçı cinayetinden üzüntü duyuyor musunuz dedi, 'yarım saat' sessizlik oldu v.s.
Ukrayna'ya askeri yardım yağıyor bu arada, teknik olarak fiilen NATO' ya girmiş durumda, zaten NATO'ya üye olsaydı da ancak bu kadar yardım gelirdi muhtemelen.
Almanya 50 tane Leo1 'eski' tank verdi, Polonya 200 adet T72 tanı verdi, Slovakya S-300 hava savunma füzesi verdi ardından Rusya bunları hangarda iken vurduğunu söyledi (?), yani tek tek saymayalım, İspanya, Norveç, Fransa, İngiltere 'yağdırıyor' neredeyse, ABD yi zaten söylemeye gerek yok. Tabi bunlar bu saatten sonra ne işe yarar, bu kadar farklı cins, menşei silah araç gereç, bunların yedek parçası, mühimmatı, teknik personeli, yok bu alt yapı, sadece Ukrayna' nın bataklık hale getirilmesine, alınacak bir yerlerde bir zaman fasılasında kullanılacak, atılacak. Slovakya sanırım 11 tane eski Rus menşeli uçak vermek istiyor, ama yarısı uçmuyor hazır değil uçakların. Genel olarak bakılırsa zaten, ellerinde kalmış zaten envanter dışına çıkarılacak eski nesil araç, gereç, silahları veriyorlar.
Öte yandan Polonya(G.Kore'den 50xFA-50 uçağı, 180XK1 tankı alıyorlar(Bizim Altayın muadili hatta gövde konseptimiz oradan) , Çekya v.s. silahlanma hızını arttırdı, Almanya zaten açıkladı, Fransa' yı takip edemedim, önümüzdeki yıllar ABD li silah şirketlerin para sayma makinalarına biraz yüklenileceğine delalet ediyor, tabi sıvılaştırılmış LNG de dahil bakalım yine yangın mangın çıkmazsa muhtemelen kendilerine stratejik stok yapıyorlar AB yi iyice diz üstü çöktürüp sonra sevindirecekler gibi.
Hülasa, petrol sert düşerse, enflasyonda önce beklentiler, sonra sert artmış süt yumurta et fiyatları düşer, akabinde kendi dinamiğinde enflasyon hesabının tepe yapar enflasyon düşer, bu durumda bilançolarda doğru dürüst daralmaya gitmeden enflasyonun kontrol altına alındığı hikayesiyle borsalar zaten ifade ettiğim gibi bir ED ye dönüşür. Tabi her şey değişken, gelecek dinamik, ve piyasalar sadece ihtimallerden ibaret.