hocam bunda beklentiniz nedir tam olarak....
Printable View
Ben yıllardır takip ediyorum hem Anadolu Grubu'nu solo olarak, hem de iştiraklerini. Borçlanma konusunda ne holding ne de herhangi bir iştiraki sıkıntı yaşamaz. İstedikleri an istedikleri kadar gerek yurtdışından gerek yurtiçinden borçlanabilirler hem döviz hem tl bazlı.
Anadolu Efes bu yıl 1 milyar tl temettü dağıtacaktı. Şimdi o para da kasada kaldı. Temettü kısıtlamaları kalkınca bu konu tekrar gündeme gelecek ve ben eminim ilk açıklanan rakamdan daha fazlasını dağıtacaklar.
Holdingin de buna ihtiyacı var çünkü solo borçları yüksek ve faiz gideri yazıyor, aynı zamanda TOGG için de sermayeye ihtiyaçları var.
Hem temettü hissedar olmanın en önemli meyvesidir özellikle küçük hissedarsanız ve yönetimde değilseniz.
Bir hayalim var.
Şirketde holding payı 43%
AB INBEV %24
Daha önce bu arkadaşlar yurtdışını 50-50 yapmış ve uzun dönemli işbirliği gereği olarak yaptık demişti.hatta yapılan anlaşmaya göre de hisse satış önceliği vs konularında da anlaşılmıştı.
Bu anlaşmanın ve işbirliğinin devamı olarak hayalim Yurt içinde de eşit paylı ortaklıktır.
Şirketin daha önceki hisse devrinde belirlene değer ,gelişmeler,vs vs dikkate alındığında size sorum:
Böyle bir durumda kasaya ne kadar para girer?
Kimin kasasına girer o ayrı konu tabii.
Var mı cevabı olan ?
SallıYORUM.
Ytd.
Bence bu sadece bir "hayal" olarak kalacak. Her ne kadar mevcut hisselerin hiçbirinin "imtiyaz" hakkı olmasada AB Inbev'deki hisselerin sadece Efes'e satışının mümkün olduğunu biliyor muydun? Yani AB Inbev eğer bir gün hisse satmak isterse sadece Efes'e satabilir elindeki hisseleri, Anadolu Grubu'na bile satamaz. Sebebi, bu hisselerin SAB Miller'ın Rusya ve Ukrayna operasyonları satın alınırken bedelli sermaye artışı yapılarak o günkü değerden 2 milyar dolarlık yeni Efes hissesinin SAB Miller'a verilmesi. Anlaşma da o sırada "bu hisseler ancak Efes'e satılabilir" şeklinde yapıldı. Daha sonra da o hisseler AB Inbev'e geçti.
CCI'deki payın TCC'ye satışı daha olası görünüyor ki o da ancak TCC'nin satın almak istemesi halinde gerçekleşebilir.
Efes, CCI'deki payını TCC'ye satsa, oradan gelen paranın da büyük kısmını ortaklarına temettü olarak dağıtsa (ki bu para cansuyu olur AGHOL için) daha sonra da Bira ve Anadolu Etap'a yoğunlaşsa daha iyi olur sanki. Ayrıca yurtdışında hızla büyüyen alkolsüz soğuk içecekler pazarına da yeni ürünlerle giriş yapabilir Efes. Mesela kombucha, su kefiri, hindistan suyu kefiri. Anadolu Etap tarafında da "dondurulmuş meyve" pazarına giriş yapsa, ihracatı daha kolay olur, raf ömrü uzun, nakliyesi kolay ve ucuz olur.
Holding'in dolaylı yoldan CCI'deki payı sadece %21 civarı. Onun satışı gerçekleşme bu kaynağı çok daha verimli işler için kullanabilir.
Sayın candyshop, detaylı bilgiler için teşekkürler, bizleri aydınlatıyorsunuz.
Adamlar çok memnun bizimkilerden.paraları da var..1 haftadır hisseleri de %25 prim yapmış.keyifleri yerinde.
Hayalime göre o değer hala geçerli ise 750 milyon dolar giriyor kasaya demek ki:)
Çok iyi para..defter değeri ne olur o zaman peki?
Unutmayalım bazılarının hayallerinin bittiği yerde bazılarının gerçekleri başlar.
YTD
Tamam da senin dediğin gibi olursa aynı son dönemde HALKB ve VAKBN'de Varlık fonunun yaptığı gibi rüçhan hakkı kısıtlaması yapılarak sadece AB Inbev'e yeni hisse tahsis edilmesi ve onlardan gelen paranın Efes'in kasasına konması gerekir.
Peki şimdi sana sorum şu, SAB Miller zamanında Rusya ve Ukrayna operasyonları Efes'e hisse karşılığı devrettiğinde Efes hisselerini yaklaşık 14 dolardan fiyatlayıp aldılar (ki o dönem fiyatlama gerçekten dolar bazlı öyleydi)
Bugün neden AB Inbev borsadan 3 dolara almak varken (üstelik ikincil piyasada işlem gören, herhangi bir satış kısıtlaması olmayan hisse), Efes ile anlaşıp 14 dolardan alsın?
Yani gerçekten bu işin oluru yok bence.
Hocam naçizane,
Uzun süreli işbirlik ve anlaşmalarda hisse satışları bir ortağın piyasadan toplaması şeklinde olmaz ki..
Hisse devri şeklinde olur.Çok önceden prensip kararı alınmış olur vs vs..
Kaldı ki borsadan sizce o kadar malı kaç ortalama ile toplayabilir ?
Ben zaten eski değerleme hala geçerli ise diye hayal ettim.14 olmaz da 8 olur 10 olur..ama 3-5 olmaz.
Zaten 3 doların gerçekçi bir rakam olmadığı aşikar..yıllarca sürünüdürüldü.Öldürüldü..
Nedense 2 şirketin hissesi de hacim patlaması ile hareketlenmeye başladı.
Holdingin öncelikli amacaı borçları kapatıp yerli otoya tekrar borçlanmadan sermaye koyabilmek.
Parçaları birleştirince ben de sadece hayal kuruyorum.
Ayrıca para da efesin kasasına girmez.
Oluru yoksa olmaz..zaten hayalim dedim.