Virtue Bey siz %14 faiz görüyorsunuz ben %0 gibi olacağını düşünüyorum. Bakalım 3 ay sonra neler olacak. Kısmet bu işler :)
DEM, TL nin son yıl sonundaki kayıpları için en az yüzde 14 lük YAKINSAMA olanağı veriyor.
İyi senaryoda dolar 1 yıl sonra 10-12 TL ye düşse (ki seçim için düşürülebilir) vade sonunda dolar almak istesen sana maliyeti (faizi düşünce) 8,5-10 aralığında olacak.
Yani geçmişte bu aralıktan TL ye geçen SERVET KAYIPLARI azaltılacak veya giderilebilecek.
Vade sonunda isterlerse tekrar dolara geçebilirler.
Seçim sonrası hazineye olacak yükten bu uygulamadan vazgeçilebileceğinden devalüasyonu telafi anlamındaki bu fırsatta kaçmış olabilir.
Halk neden artı faiz varken yüzde 1 faizle dolarda kalsın?
Avantajı nedir?
DEM de ise (vade sonunda kur ne olursa oldun) dolar varlığın kesin...
Üstelik bunu sade vatandaş kullanmayacak. Asıl çok büyük miktarda mevduatı olan büyük yatırımcılar kullanacaktır.
Oturdukları yerden KUR DÜŞME RİSKİ OLMADAN yüzde 14 fazla para alacaklar.
Bu sistemden yararlanmamanın hiçbir tartışması olamaz.
Bunu, Hazine SEÇİM ÖNCESİ çaresizliğinden kabul etti.
Hala yararlanmayalım diyen varsa onların bileceği şeydir.
Bu tamamen bul karayı al parayı mevzuna döndü. Dolar füze gibi 18i görünce panik atakla bir şey yumurtladılar ortaya ama ne TL si olana ne dövizi olana çok bi faydası yok. metazori dayatmalarla kıskaca alınmış bir sözleşme imzalayacaksınız ve vade sonunda ne alacağınızı allah bilir. zira her kafa ayrı ses şu an. bir de tabi MB nin en büyük spek olarak yoğun vade dönüşlerinde doları baskılayıp sizi zarara sokmayacağına güvenmek fazla saflık olur. düşünün ki dolar 3 ay boyunca 13-14 gitti, tam vade döneceksiniz hooop dolar 12.
Ondan sonra size dönüp deseki: Ey muhterem doların 3 ay boyunca 14 lira olması beni ırgamaz! Ben sana ağırlıklı ortalama hesabına bakarım demedim. Bak bu hafta dolar 12. Sen paşa paşa al şu %14 faizi ve ikile fani kefere ! :kahkah:
Ha bir de crash tüm hızıyla otobanda !
kur düştüğünde, yıllık +14% kazanılıyor....
Borsa zarar, viop zarar, döviz zarar, vadeli mevduat enflasyondan zarar herkes zararda bu zararlar nasıl çıkacak anlamak mümkün değil bilen varsa söylesin
Şu ortamda DEM den yararlanmayıp parasını dolarda tutanların mantığını çözemiyorum.
Diyelim ki seçim öncesi dolar YAPAY bir şekilde 8 lere düştü. Ki bu hükümetin en büyük kozlarından biri olur.
Sizin zararınız-kaybınız bir yılın sonunda ana paradan yüzde 50 + yararlanılmayan faizden yüzde 14 olmak üzere toplam yüzde 64 olmayacak mı?