Benim baktığım yerlerde arazi fiyatları hala yüksek, yeni konut yapılmıyorsa araziler neden pahalı ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Arazi pahalı olduğu için şehir genelde ucuz araziye doğru genişler. İstanbulu kuzeye genişletmeye çalışıyorlar ama başaramıyorlar. Çünkü arazi pahalı
Yabancıya satış yuzde 4 civarı. hadi tc vatandaşı yabanci ile olsun bu oran yüzde 10. Yuzde on piyasa belirleyebilir miM2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bence "emlak balonu" değil, "emlak belirsizliği" var. Yani piyasa da bilemiyor, insanlar da şaşkın. Ben mesela evi 2,9 dan satışa cıkardım, 2,6-2,7 arası veririm diyordum. (8.000 TL Kira getirili), 3,3-3,5mio TL'ye ev alayım dedim. Evim yenilenmiş olur falan. Ama almak istediğim evler, bir anda 4,0-4,5 arasına cıktı. Şimdi ben 2,9'a satsam olmaz, 3,4'e cektim fiyatı (Bence satılmaz), satılmaz ise ev boş zaten, 1-2 ay durur kiraya veririm. Satılır ise, üstüne ekler bir ev denk getiririm.
Kısacası piyasadan (raydan) çıkarsan, sağa sola yalpalaya yalpalaya gidersen...
Yüzyıllardır bu işin bir yöntemi var (faiz-enflasyon-işsizlik-arz-talep v.s.). Sen bunları tanımıyorum kafama göre, yeni bir model yarattım, bunun adına da "Yeni Ekonomik Model" dedim sonra isim değiştirdim "Çin Modeli" dedim dersen, (ki Çin'in böyle bir modeli yok), başımıza bunların gelmesi normal..
"Kafama göre" ekonomik modelini uyguluyoruz şu anda...
Konjonktür analizi nedir, nasıl yapılır? Aşağıda Tüpraş için bir örnek var. Bu analiz türünü ve ne işe yaradığını merak edenler için,
https://twitter.com/cautionary53/sta...16667972423681
Merhaba.
Oncelikle temel analiz icin onereceginiz kitap vs materyaller var midir? Bu konuda kendimi gelistirmeliyim sanirim.
Birkac gun once HEKTS hissesine bakmaya karar vermistim. Ne yazik ki ben bir sey yapamadan fiyati hizli bir sekilde artti. Bu fiyattan almak mantikli mi ona karar vermem gerekiyor.
FED faiz artirimlarini, super bono ihtimallerini, genel borsa dususlerini vs simdilik geciyorum. Gecen seneki ekonomik kosullari varsayarsak, aklimdaki soru su: su andaki HEKTS fiyati gecen seneye gore normal mi, pahali mi, ucuz mu?
Dedigim gibi temel analiz konusunda kendimi gelistirmeliyim. O yuzden kafama gore cikarimlar yapmaya calisiyorum. Ben de sunu yaptim:
Gecen sene 3 aylik bilanco sirasindaki hisse degeri 8.5 imis. Su anda fiyat 26 civari (son bilanco sonrasi 23 gibiymis). Ilk dusuncem su oldu: "fiyati iyi katlamis. Alinmaz (belki de cok iyi kar yapmistir. Yine de bir bakalim)".
Daha sonra suradan karina baktim: https://tr.investing.com/equities/hektas-earnings . Son sene hisse basina 1.74 TL kar yapmis.
8.5 + 1.74 = 10.24. Dusuncem: "23 ile aralarinda ucurumlar var. Alinmaz."
Fakat daha sonra kafama dank etti ki hissenin gercek degeri ile piyasa degeri ayni sey olmadigina gore, gercek kar ile piyasa kari da ayni olamaz. Suraya gore hissenin PD/DD orani 13.14 (endustri icin 15.3).
8.5 + 13.14 * 1.74 = 31.36. Yani diger tum kosullarin ayni oldugunu varsayarsak, gecen seneki fiyata gore bu fiyat dusuk bile (26 < 31). Alinabilir.
Sizce yaptigim hesap mantikli mi? Kulagimi tersten gostermis de olabilirim. Belki de yaptigim sey sadece seneler arasi PD/DD karsilastirmak, ama hazirda boyle bir veri goremedim.
Sn Doubt, temel analizle ilgili rahmetli Yaşar Erdinç'in çok güzel videoları var.
Oradan başlayabilirsin.
Tesekkur ederim Sn Tasarrufcu.
Yaşar Erdinç birilerine tezgah hazırlama kurgusu olmadan sağlıklı analizler yapardi
merhaba arkadaşlar. konu dışı olacak kusura bakmayın. forumun sevdiğim başlıklarından biri olduğu için burada sormak istedim. benim harf - rakam takıntılarım var, son 5 - 6 yılda ortaya çıktı, birşey satın alırken (telefon, tablet, giysi, tv...) markasındaki modelindeki harflere - rakamlara göre alıyorum. daha doğrusu markada modelde bazı harfler - rakamlar olmamalı. örneğin Sony markası asla alamam, çünkü S harfi olmaması gereken harflerden biri. bazı rakamlar da olmamalı, ve hatta kırmızı renk de olmamalı.
saçma olduğunun farkındayım, geçirdiğim üzücü bir olaydan sonra gelişti bu takıntılar. sizin yorumlarınızı fikirlerinizi tavsiyelerinizi öğrenebilirsem makbule geçer. birşey satın alırken siz de böyle zorlanıyor musunuz ? bir psikoloğa gitmek istiyorum ama zamanım yok, psikologlar 10 seans yapıyor en az.
Merhaba, eski bir arkadaşımda lise sonrası ortaya çıkan bir durum vardı. Gördüğü, duyduğu herhangi bir sayı tek ise onu çifte tamamlardi, örneğin saat 7 dediysem 7+1= 8 eder derdi. Çıkacağı kat 5. katsa ya 4. kata ya da 6. kata çıkar ordan 5. kata geçerdi. Psikologa desteği aldığını hatırlıyorum, tam anlamıyla geçmiş miydi bu takıntı durumu emin değilim ama ciddi oranda azalmıştı.
CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Geçmiş olsun tabi başka belirtilerde var mı bilmiyorum ama bu dediğiniz Obsesif Kompulsif Bozukluk çağrışımı yaptı bende.
Gecikmeden profesyonel destek almanız çok önemli ve buna mutlaka zaman ayırmalısınız. İlerlemesi durumunda hayatınız ciddi anlamada negatif etkileniyor.
tekrar geçmiş olsun
Yaşadıklarınız saçma değil. Farklı boyutlarda da olsa bir çok insanda bulunan bir sorun. Önce bu tarz takıntılar ortaya çıkıyor. Devamında kendinize göre önlemler almaya başlıyorsunuz. Attığınız her adımda kendinizi rahatlatırken bir taraftanda kendinizi kısıtlamış oluyorsunuz.
Zaman ayırmaya çalışın zira bu konuyu çözmek sizin hayat kalitenizi arttıracağı için harcadığınız zamanın çok daha fazlası size geri dönecek.
Kesinlikle destek almalısınız ama önce de bu takıntıyı yenmeniz lazım. Benim de ufak tefek takıntılarım vardı, yani şunu yaparsam, bu daha iyi olur falan gibisine... artık yapmıyorum.. Sanki irade sahibi olmak gerekiyor. (En azından benim seviyede). Bence destek almanız şart.
Cevap yazan herkese teşekkür ederim. Sizin cevaplarınız bile en azından bunun bir sorun olduğunu idrak etmeme yardımcı oldu. Çünkü bazen bu sorun bana normal geliyor. Dediğiniz gibi destek almaya bakacağım.
Hocam, Cok gecmis olsun. Oyle gorunuyor ki sizin balatalar yanmis, acilen destek almaniz lazim. Ama isin erbabina gitmelisiniz, borsa forumuyla olacak is degil bu. Ayrica, gecikirseniz rotorlar da yanar, bence bir an once profesyonel bir uzmana gitmeniz lazim. Rabbim hayirli sifalar versin ins. Tekrar gecmis olsun. Slmlr..
OKB başlangıcı olabilir arkadaşların söylediği gibi profesyonel destek iyi bir klinik psikolog şart gibi. Okb ile 10 sene yanyana yaşamış biri olarak çocukluk travmalarinin ileride tetiklenmesiyle oluşan genetik bir rahatsizlik olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen aile buyuklerinde vardir. Kendiniz araştırıp içinde bogulabilirsiniz bence yapmayin. Sadece şunu söyleyebilirim şekeri hayatinizdan çıkarın iyi bir beslenme ve spor aliskanliginiz olsun. Sadece İyi bir diyet ve sporla bunun bittigini gozlerimle gördüm. İlaclar, psikologlar, dogal yontemler, destekler malesef kisa bir donem rahatlatabiliyor. Bu herkeste farkli olabilir ama ben gozlerimle gördüğümü soylemek istedim. Geçmiş olsun...
https://youtu.be/Du4O6CD0Bak
Ümit Özlale Beyaz yakalıların durumunu iyi özetlemiş. 10. dk dan itibaren
Su an portfoyun son durumu:
Sembol Portföydeki Oranı Net K/Z % Ortalama Fiyat Mevcut Fiyat EREGL 36.77 -9.96 33.213 29.96 SISE 16.79 45.79 14.763 21.54 HEKTS 12.37 4.32 31.413 32.8 ARCLK 11.58 9.99 70.28 77.4 AKSA 8.06 31.52 46.74 61.55 FROTO 5.06 -2.23 295.43 289.3 ALKA 3.87 61.1 24.47 39.44 VESBE 2.86 30.46 7.529 9.83 SASA 1.18 3.69 44.56 46.28 ECILC 0.93 5.82 8.467 8.97 ISDMR 0.53 -5.54 27.204 25.74
Ara ara portfoyde degisiklikler yaptim. Dustukce eregl aldim. Iyi mi yaptim bilmiyorum. Su an icin getirinin bayagi dusmesine neden olmus gibi gozukuyor. Ileride ne etkisi olur bilmiyorum.
Son dususlerden once (2.5 aylik zamanda) TL bazinda %23, euro bazinda ise %13 getiriyi gormustum. Su anda getiri TL bazinda %13, euro bazinda ise %2.8'e dustu. Euro bazinda zarara cok yaklastim, bu da biraz stres yapiyor :)
Elimdeki nakit varligin %20 gibi bir kismiyla portfoydeyim. Almaya devam mi etsem, yoksa bir sure izlesem mi karar veremiyorum. Sanirim biraz beklemekte fayda var.
Portföy gayet güzel. Hektaş ve sasa ya benim özel kıllığım var, yoksa portföyde bir sıkıntı yok.
Haftalık takip et, her ay da %5 ilave alım yapabilirsin bence. Seneye seçim sonrası iyi bir değişim olursa, dolar bazlı %100 getiri mümkün endekste..portföy daha da iyi getirebilir tabi.
Risk tabii ki mevcut düzenin devam etmesi. Az da değil, %20-30 böyle bir ihtimal var. Mevcut yönetim devam ederse de bazı radikal düzenlemeler olur beklentisi var. Ben buna inanmıyorum, aynı tas aynı hamam devam ederiz..olan garibana olur, orta kesim hepten yok olur...bir dahaki seçime kim öle kim kala der, devam eder mevcut yönetim.
kendi adıma dejavu yaşıyorum.
2008 yılı da böyleydi neye eline atsan para kazanamıyordun.
sonrasında işte QE ler çoşan borsalar vs
doğru pozisyon alabilene ciddi kazanç fırsatı yolda diye hissediyorum.
Portföy süper. Lakin yorumlarımı da yapayım.
eregl ve isdmr aynı anda olmasına gerek yok gibi.
Bir de eregl düştükçe aldınız ama, olası bir sıçramada 35civarı falan. bir kısmını satabilirsiniz bence. Portföyün 3'te 1'i eregl olması (bence) dogru degil. Ben olsam sasa, alka, aksa, froto oranlarını arttırır. isdmr çıkarır, eregl agırlık düşürürdüm. hatta sise ve arclk , eregl den daha yüksek oran da yapardım.
vesbe kararsız kaldım.
ecilc takip etmiyorum.
Sayin Cautionary ve varsayım, yorumlar icin tesekkur ederim.
Sanirim yuksek F/K orani yuzunden. Haklisiniz. Ben gecmis fiyat hareketlerine bakarak biraz da gaza gelip aldim. Sasa orani zaten gorece dusuk. Hektas oraninin yuksek olmasi biraz da ileride beklenen gida kitligi yuzunden. Fakat biraz fazla kacirmis olabilirim.Alıntı:
Hektaş ve sasa ya benim özel kıllığım var
Bu firmalar hakkindaki temel bilgim ne yazik ki halen yeterli degil. Aslinda bir firmaya yatirim yapmadan bu firmanin gecmisini gelecegini, bilancolarini, yatirimci sunumlarini vs iyice arastirmak lazim. Fakat buna zaman ayiramadim.
Ben istiyorum ki parami borsaya yatirayim, para kendi kendine artsin. Ugrasmayayim :) Fakat bu is bu kadar kolay olsa herkes yapardi. Fonlara mi baksam acaba...
Burada biraz kendimi elestiriyorum, ama bazi seyler de olayin icine girmeden ogrenilmiyor.
isdmr orani cok dusuk. Takip icin az bir miktar almisim.Alıntı:
eregl ve isdmr aynı anda olmasına gerek yok gibi.
eregl oraninin yuksek olmasi biraz da benim garanticiligimden. Duzenli temettu verdigi ve koca bir sirket oldugu icin zannettim ki getirisi sinirli olsa da zarar ettirmez. Belki de uzun vadede oyle olacak, bilmiyorum.
Aslina bakarsaniz alka orani cok daha yuksekti. Kisa surede iyi artinca ana param kadarini sattim. Ilk basta BIST100 olmadigi icin biraz cekinerek almistim. O da biraz sebep oldu.Alıntı:
Ben olsam sasa, alka, aksa, froto oranlarını arttırır. isdmr çıkarır, eregl agırlık düşürürdüm. Bir de eregl düştükçe aldınız ama, olası bir sıçramada 35civarı falan. bir kısmını satabilirsiniz bence.
Ereglden zararimi cikarinca birazini satmak fikri mantikli. Bakalim ne olacak...
Portföyde 10-20 arası hisse tutma ile 2-4 arası tutma arasında getiri açısından ne gibi farklar oluşur. 10-20 arası çok fazla hisse tutma riski azaltıyor fakat ğetiri düşüyor. İyi hisse portföyü biler oluştursan anca endeks kadar getiri veriyor. Az hisse riski fazla ama getirisi daha iyi oluyor sanki.
15 hisse portfyüm var sene başından beri tutuyorum, hisselerin bazıları iyi getiri sagladı mesela hektas, sasa, alark, aksa, aksen, kordsa çok güzel getirileri var fakat 15 hisse ile ancak endeks kadar getiri saglamışım.
Onun dışında elimde thy, tüpras, sise, logo, eregli, algyo,froto, toaso, egeen ,vestel var.
Sizlerin bu konuda reel tecrübeniz ne omuştur.
Büyük resimde zaten hisse yatırımı tek başına yapılmıyor. Bunun yanında gayrimenkul, eurobond, bono , altın, döviz vs var. Bu bir efor gerektiriyor.
Devamında hisse senedi seçerken zamanın ruhuna uygun hisselere bir yer ayırmak gerekiyor. Şu anda mesela havacılık koptu gitti. Buna zamanında yer ayıran çorbayı içti.
Ondan sektör yatırımı mı yoksa şirket seçimimi konusu geliyor. Mesela otomotivde hem ford hem toaso mu yoksa sadece biri mi ?
Yada migros ve bim mi yoksa biri mi ?
Son olarak sn dudunun adını analım
Büyüme hissesi mi , temettü hissesi mi, temettülü büyüme hissesi mi sorusu geliyor.
Bu alt kırılımlar artar gider.
bu parametrelerinizi belirledikten sonra otomatikman hisse sayınız belli olur.
Benim yurtiçi ve dışı uzun vade 5 hisse, kısa orta vadede 2-3 hisse tutmak gibi bir planım var. Ama insanlarda fikirlerde zamanlar değişir bu nedenle yatırım tavsiyesi değildir.
Benim kişisel tecrübem hisse sayısı 8-10 ları geçti mi takibi zorlaşıyor sektörel dağılım çok önemli yumurtaları her sektöre dağıtayım desen artısı eksisi birbirini götürüyor. 3-4 tane ana hissen olacak, dönemsel hisse sayısını azaltacağın ama hiç bir zaman tamamen satmayacağın herkesin bildiği yıllardır temettü veren istikrarlı büyüyen şirketler olacak. 3-4 adet trende bağlı hareket eden dönemsel getirisi iyi olan sektör hissesi bu hisselerden kazandıklarını tekrar ana hisselerine ekleyeceksin. Ana hisselerinin trendi geldiğinde full bu hisselere geçeceksin gibi. 1-2 tane genç ümit vadeden hisse olabilir. Her daim kötü günler için kenarda nakit paran olacak ama en önemlisi kar almayı bileceksin aç gözlü olmayıp başı beklemeden omuzda sattıklarını portföy dışında altın olur dolar olur yastık altı yapacaksın. Tüm bunları kredisiz borçsuz yapacaksın. Yılların borsanın öğrettikleri bu. Diğer yatırım enstrümanları da olmalı bütün birikim borsada olmamalı.
nacizane öneri olarak çok hisseden portföy yapıyorsanız eğer hisse senedi yatırım fonu almak da mantıklı olabilir. Yıllık %2-3 arası yönetim gideriyle hiç de iyi performans göstermiyorlar. O alanda rekabet nedeniyle portföy yöneticilerinin performansları oldukça iyi
en iyi 5 hisse senedi yatırım fonunun son 5 yıllık getirisi %500 civarında. Bunu kendi portföyünde yakalayaman çok kişi biliyorum.
Bende geçen yıl mart ayında 15-20 hisseyle başladım. Dengeli olsun diye bist 50 deki hisseler ağırlıklı seçtim. Yukardaki hisselerin çoğu var. Bir kısmı iyi getirdi bir kısmı vasat sonuçta değerini korudu ama altın yada doları çokta geçemedi. Bende bu yıl başından itibaren hisse sayımı 6 ya düşürdüm. Son 10-15 yılda dolar bazlı reel getiri sağlayan 6 hisseyi seçtim. froto-eregli-sise-asels-bimas-vesbe. Sonra farkettim ki aselsan la bimas dolar bazlı çokta reel getiri sağlamamış. Yanlış hesaplamışım. Ama satmayada kıyamadım. Onları listemden çıkardım daha doğrusu artık ekleme yapmayacağım. Onların yerine aksa-kordsa-alkim eklemeyi düşünüyorum. Nedense aldığım hiçbir hisseyi satamadım muhtemelen satmayacağımda.
Bol bol modelleme yaparım. Son 10 yılın hatta 20 yılın dolar bazlı getirilerine bakarım hisselerde. Bazen gerçekten şaşırtıcı oluyor. Kos koca koc holding sabancı holding doları geçememiş. Bazı büyük hisselerinde çok uzun vadeli getirileri beni tatmin etmedi örneğin tuprs. Daha iyi getirisi olabilirdi. Hektaş-sasa-egeen gibi hisselere lafım yok onlar rüştünü ispat etmiş ama bundan sonrası için alınır mı soru işareti.
Aslında bu kadar hesap kitap yapınca borsamızda çok uzun vade yatırım yapılacak doğru düzgün hisse yok. 20 yılda dolarını eurobonda yatırsan 3 e katlarsın parayı. Şuan hisse sayımı 3 e indirdim. froto-sise-eregl. Denge unsuru olarakta eurobond tutacağım. Şİmdilik böyle devam 3 yıllık borsa tecrübemde geldiğim nokta burası.
Acemi borsa yatırımcısıyım. Lütfen söylediklerimi yatırım tavsiyesi olarak almayın.
Herkese iyi bayramlar.
Son zamanlarda gittikçe artan bir şekilde resesyon , stagflasyon beklentileri yazılmaya çizilmeye başladı.
Bu dönemde yatırım araçlarında ve oranlarında ne gibi düzenlemeler yapılır acaba?
Mesela pozisyonlar döviz ağırlıklı hale mi getirilir? Hisse senetlerinde döviz girdisi fazla olan şirketlere mi geçilir?
Sizlerin yaklaşımları nasıl oluyor ? Paylaşmak ister misiniz?
imkb 30 un kendisi 1 portföydür. imkb 30 un ,uzmanların yönettiği hisse fonlarına(ortalamasına) uzunvadede galip geleceğine inanıyorum.(fonların ortalamasının extrem olanlar vardır mutlaka iyi veya kötü yönde)
1-fon yöneticileride zaten imkb 30 un dışına çıkmıyorlar
2-Yönettikleri fondan yaptıkları kesintiler ve ücretler var ( siz kendiniz yönettiğinizde bu miktarlar size kalacak )
3-Gereksiz işlemlerde bulunabiliyorlar. çünkü fonun kısıtlamalarına uymak zorunda.misal fonun içtüzüğünde max yüzde 70 hisse bulunur diyorsa .o gün tavan tavan gideceğini bilseniz yinede satmak zorunda kalabiliyorsunuz.yada fon en az 10 hisseden oluşur dendiyse en güvendiğiniz hisseden yeterince faydalanamıyor.özetle elikolu bağlıdır bazı zamanlar.
ama tasarruf dediğiniz az olsun ama garanti olsun diyorsanız saygı duyarım.
not:Kazanç tarafını eşeledim (irdeledim). Risk tarafına değinmedim.
farazi portföyde döviz altın tahvil bono konularına girmedim.
y.t.d kişisel amatör görüşlerimdir .asla yatırım tavsiyesi olamaz.
Döngü olarak olumsuz bir dönem yaşayabilecek hisselerden defansif hisselere geçiş yapılabilir. Normalde altın da uygun olabilirdi bu dönemde, ama orada artık anlayamadığım şeyler oluyor.
Mesela Demir Çelik vs ab ihracatı fazla beyaz eşyacılardan gıda ve sağlık sektörüne portföy kaydırılabilir.
Abicim beyaz yaka o hisseleri bilebilse zaten beyaz yaka olmayı kesecek yakasız takılacak.
Bu millete ucuz mal satamazsınız.
35 liraya eregli alır ucuz diye. 70 liraya tupras almaz pahalı bulur.
Yani 100 milyara Ereğli ucuz, 20 milyara tupras pahalı der.
Sonra başına geleni çeker.
Tupras 100 milyar olsun bu sefer de onu ucuz bulur gider onu alır.
Uzun vadeci abim bizim millet bu işleri iyi bilir.
Ben hisse dışı cesitlendirmeyle birlikte hisseler icin 6-8 sirketin ideal oldugunu dusunuyorum ... sektorlere gore paylastirma yapilarak risk yine dagitilabilir ... portfoyde sayin Cautionary nin belirttigi tarim( sadece perakende ve gubreden ziyade cok genis dusunmek lazim bence mesela ttrak da zirai aletler uretiyor gibi) ve saglik sektoruyle birlikte enerji ve bilisim sektorunu de eklemek bu 4 sektoru bulundurmak cok onemli bence .. ozellikle artan enerji maliyetleri dolayisiyla bircok sirketin gunes enerjisi sistemleri kurmaya basladigini goruyoruz... 2050 yilinda enerjinin cogunun gunes enerjisinden olmasi düşünülüyor... su an savaslar bile hep enerji yüzünden ... ama sirketleri cok iyi arastirmak lazim bazi sirketler degerlemeden kaynaklanan tek donemlik yuksek karlar aciklayabiliyorlar veya fk lar cok ucuk olabiliyor ...
çok hise olunca tutardüşük oluyor, ortak gibi hissedemiyorum
bende suan 6 hisse var genelde temettu verimi yuksek veya ihracatci sirketler aksa arclik eregl froto angen logo .. enerji sirketi ariyorum halen esimde smartg ve kontrolmatik var farkli olarak ama smartg son donemde cok yukseldi fksi da artti ben temettu vermedigi icin almadim keza gesan i ve gwindi de begenmeme ragmen temettu veya ihracat olmadigi icin almamıstim ama üçu de son donemde cok artti gercekten buralardan ne olur bilemiyorum .. bilisimde mesela veri guvenligi onem tasimaya basliyor kront bu konuda bir sirket arastirilabilir o da ...
kesinlikle tavsiye olarak yazmiyorum sadece yakın gelecekte tarim saglik enerji vebilişimin birinci planda olacagini dusunuyorum .. bol bol faaliyet raporu yatirimci dunumu okumaya çalışıyorum bunu tavsiye edebilirim arastirmak incelemek topraga tohum atar gibi yatirim yapmak cok daha ayri tad veriyor
Onumuzde zorlu bir donem var sahsen borsadan en az 2-3 yil getiri beklentim yok lot arttirmaya calisiyorum...
Tum forumdaslara saglikli mutlu gunler bereketli kazanclar dilerim
Ne kızıyorsun yaw:-) 100 de 10 becerse yeter. Gerisi de alıp yatacak.
Bak,,geçen son 10 yılın başarılı fon yöneticilerinden Haydar acun la(Mac fonu) bir sohbet odasındaydık. Yüksek enf. ortamı bekleme maliyeti dedim, döngüsel şirket dedim. Zor dedi haydar bey, zaten x30 short ile portföy hedge i de beceremedik diyor.
Ata yatırımda Cemal Yeşildağ’ı bilirsin. Ereğli sevdalılarından, iki ay kadar önce bir vesile ile ya bu şirket döngünün tepesindeyse dedim..hakkaten tepe imiş oralar….o da döngü möngü pek takmıyordu.
Yani işin özü, ov dinamik portföy yönetim işini fon yönetim şirketleri bile pek beceremiyor. Bu nedenle beyaz yaka beceremese çok kızmamak lazım. Olduğu kadar diyorum bu nedenle��
Cok okuyorlar. Çok dinliyorlar. Hiç düşünce üretmiyorlar. Beyaz yaka kolaycıdır. Papağan gibi üç beş beyaz yaka önderi ne derse peşinden gider, ters bir şey söyleyip yapıp da patlamaktan korkar.
Ben korkmam mesela sevenim olur sevmeyenim olur kendime has takılırım. Karşıt düşünce bir insanım. Orta vade hisse için iyi yerde alım gerekiyor iyi yerde almak için de Manuel düşünce gerekiyor bu da toplumun %95 inde olmayan bir özellik.
Amma ovundun diyecekler için baştan söyleyeyim. Benim o kadar büyük bir kusurum var ki bu iyi özelliğim Hiç işime yaramıyor. O da az karla mal satıp başka yere geçme hastalığı. Herkesin kahrını ben cekmis en dipte ben kaldırmış ekmeği başkası yemiş oluyor. Bu da büyük kusur.
O kusur da olmasın bu kusur da olmasın dersen gerçekten iyi trader oluyorsun ama binde 1 dir belki on binde belki 100 binde.
Forumu bu nedenle kullanmaya çalışıyorum yani aslında kendime notlar.
Mesela eski ben olsam tupras 70 maliyet yaptım aldım 100 de verir çıkardım. Yavaş yavaş işte.
Fon yönetim şirketleri beceremez bu iş robotlara bırakılamayacak kadar ciddi bir iş :)
Şaka bir yana eskiden fonların içtüzükleri çok sıkıydı hala öylelermidir bilmiyorum .
Eskilerden şahit olmuşdum Fon yöneten bir abimiz al diyecek emir verecek ,içerden ....bey....bey yüzde x i aştık alamazsınız...hayda....hatta o senetden satmamız lazım...niye çünkü yüzde x miktar olmalı.
zaten dayanamadı bıraktı işi ben böyle işin diyerek.
y.t.d