Bana göre İslam'dan anlayan direkt kaçacak bir yer arar. BoombergHT Felsefe programlarına başladı Salı geceleri. Bankacıları hazırlıyorlar belki yavaş yavaş.
Printable View
Brent noolmuş hakkaten ya... oha...
Pazartesi Tüpraş'ın ruhuna el fatiha... Koç da direk çok kötü etkileniyor Tüpraş düştü mü...
BBHT'de dün akşam gazeteci Abu Dabi'den 100 milyar bekleniyordu 10 milyar geldi beğenilmedi dedi.
Muhtemelen herifler, İslam deyip bizi çarpmayın 10 milyarlık başlangıç olsun sonra bakarız dedi. Zaten açıklamalarda başlangıç lafı vurgulandı.
Geçen de Erbakan'ın hayallerinden 19 yılda büyük kısmını yerine getirdik diye ifade edilmiş. Diğer hayallaerin ne olduğunu araştırmak lazım.
Değişik parçalardan çıkardığım sonuç bu. Zaten kimsenin bilmediği anlamadığı projenin çok anlamlı somut ama gizli olması gerekir.
Bankacılar bize ne yapılmak isteniyor anlatılsa ona göre hazırlanırız diyormuş.
Gundi abi hic birsey bildikleri yok. Hic bir politikalari yok. Kasada para yok . Dis politikada patladilar ekonomide patladilar. Patlamadiklari bir alan kaldimi. Rte ne dedi bugun biz ne yaptigimizi cok iyi biliyoruz. Bunun tercumesi biz hic birsey bilmiyoruz paramiz yok tl den kacin gidin diyor. Faizde bahanesi. Milli guvenlik kurulunda da bile ekonomi gundem olmus kisaca durum tahminimizden bile kotu. Hepsi hikaye hic bir sey bildikleri yok . Kimse bunlardan bir hokus pokus beklemesin. Bos teneke gibi tingirdiyolar sadece. Ellerinde halka ve siyasi partilere kuracaklari devlet baskisindan baska hic bir seyleri yok. Kisaca Yok oglu yok hukmundeler... Bedevi 10 milyar dolar getirir mi diye takla atiyolar.
aynen Karax'ın yazdığı gibi durum... ayrıca gidiciler; hiçbir kurtarır yanları kalmadı ama gidene kadar fena ekonomik yangın çıkacak... şu 1-1.5 sene ne yapın edin birikimlerinizi koruyun; artık altın mı alırsınız dolar mı ev mi araba mı hisse mi bilmem... paranızı pul etmeden geçirin şu son dönemeci; çoğu gitti azı kaldı...
Sn Korkut Boratav'in yazısı
Çok güzel ve siyasi tespitler var.
https://twitter.com/yemekci53/status...d0LQZvcYw&s=19
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bende hem kendi reel işimizden dolayı, hemde borsa ilgimizden dolayı şuan olmakta olanlara yoğun kafa yoruyorum.
Yanı kendime şöyle diyorum.
Net olan bir şey var.
Güven ortamı, istikrar liyakat, bunlar beraber ortadan kaldırılırsa bunun sadece ekonomik sonucu olmaz. Siyasi sonucu da olur.
Peki iktidar bunları bile bile yaparmı.
Çünkü hepimiz şunu biliyoruz.
Bu süreç daha fazla enflasyon, daha fazla fakirlik, ve daha fazla sosyal problem demek. Belki mal ve hizmet dahi alamama demek.
Yanı benim yemek üretememem Bile olabilir demek.
Çünkü böyle zamanlarda elinde mal olan satmak istemiyor.
Oda haklı
Hangi fiyattan satsın ki yerine yenisini koyabilsin.
Şimdi bunlara niyetlenenin,
bunları yaparak elde edeceğini var saydığı bir şey varmı. Veya olmalı
Bu acıdan bakıyorum
Çok güçlü bir yabancı para kaynağı bulması lazım ki, Belki bir deneme olsun.
O durumda bile anca geçici olarak durumu kurtarma olur. Yanı 2022 de secim varsa. Belki oraya kadar götürür.
Şuana kadar bir swap haberi yok.
Peki elde Yeterli Döviz olmadan, mevcut koşullarda faiz düşmeye devam etse ne olur.
Yanı o zaman usd nin duracağı yeri kimse bilemez.
Kimse mal satmaz
Markette mal olmaz.
Biz yemek yapacak hammade bulamayız.
Yanı bunun altında herkes kalır.
Devleti yönetenlerin bunu hiç düşünmemiş olabileceğini varsayamıyorum.
O zaman geriye ne kalıyor.
Mevcut Serbest Döviz politikasından tamamen vazgeçnek. Buda karaborsa demek.
Yani olacakları bile bile vede siyasi faturası ağır olacak bir durumu bile bile yapmak.
Aklım almıyor.
Bunları bilmiyorlar diyeceğim.
Ortada bu hafta yaşananlar var.
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
emeklilik fonumdaki tuprasları 155 ten satıp daha da yukarı gidince üzülmüştüm...
demiştim hani ben bunları hiç satmıcaktım...
şimdi bakıyorum da isabetli bir karar...
bu petrol fiyatlarından sonra tupras dikiş tutmaz...
125 liradan geri alırız...
2 hane aktif olarak şuan zor ama bu şirketin iyi yönetilip mükemmel aksiyon yazdığını unutmayın..
Ha gelirse uzun vade portföyüne ekle gitsin zaten bedava len bedava....
Ortadoğu'da da ki en büyük rafineriden ve depo dan bahsediyorsun...M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Asıl yangın asgari ücret belirlenince ortaya çıkacakM2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ben sattıgımda 15 dolar falandı...
şu alt banda gelirse akbankı yerine koydugum gibi onuda yerine koyarım...
https://i.hizliresim.com/2rtt81q.jpg
pek 30 dışı hisseye bakmam fakat işler kızışırsa dünyada bunun güzel pirim yapacağını düşünüyorum...
https://i.hizliresim.com/t72mok8.jpg
Hani var ya bazı şirketler için söylenir; 'batamayacak kadar büyük', bunlarda da benzer bir durum var; 'seçimi kaybedemeyecek kadar fazla açılmak'. O yüzden siyasi hedefler büyüktür ülke hedefinden şu an. Muhalefet o yüzden destekleyen alt kliklere sesleniyor, mesaj veriyor.
Kafaları şark kurnazı şeklinde çalışıyor, ama bilmiyorlar ki, şark bile artık kurnazlıkla iş yapmıyor, o ön yargıyla baktığımız idareci yönetici konumundaki yerel kıyafetli prensler, şeyhler, kraliyet ailesinden zekasıyla ön plana çıkanlardan Avrupa'da ABD' de özel olarak yetiştirilip, eğitilmiş, bazı büyük yine kendi şirketlerinde çeşitli kadrolarda çalıştırılıp görev başı tecrübesi kazandırılmış kimseler.
İçinde yaşadığımız deney laboratuvarında bir şey deniyolar, kuru bilinçli arttırıp yüksek bir para girişi sağlamak hedefindeler, ya Kanal İstanbul, ya borsaya dip yaptırıp yabancı girişi sağlayarak, ya şu bahsedilen kendi kötü gün paralarını sokarak. Kredi faizlerini düşürerek bir tür seçim öncesi geçici bolluk refah yaratmak, asgari ücrete, emekli maaşlarına, gelir seviyesi en düşük olanların, bunların kararsız oylarına oynamak, son zamanlarda bıdı bıdı yapan kendi iç kliklerini beslemek susturmak..v.s.
O yüzden ilginç şekilde ateşe körükle gidiyorlar, ama yol kazası yaparlarsa, dış denklem tutmazsa, hep beraber bir şeyleri tutma durumu olabilir. Yabancı para gelir mi, gelir niye gelmesin, devasa portföyün en riskli dilimindeki hesap tutarsa, kendini garantiye alırsa gelir. Aslında tersten de bakmak lazım; 'Kaybedilemeyecek kadar önemli ülke' olmak. Ne konuşuyorlar bilmiyoruz ki, özel bir tercüman dışında yanlarına kimseyi almıyorlar, kayıt yok, arşiv yok.
Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre, 2022 yılında Vergi, ceza ve harçlara yüzde 36.20 zam geldi.
Korkut Boratav dinozor bir sosyalist.
Sovyet aşığı TKP çizgisinin akademik köşe başı.
"Faşizm" isminde bir kitabı çıktı geçen yıl.
"Hitler Mussolini, Nazi Partisi ve SS pratiği yoksa faşizm diyemeyiz" demeye getiren rasyonel komünist çizgiyi çekti.
"Günlük hayatta faşizm" denilen kadar yaygın, mekanik ve tabana-yaşama yayılmış faşist uygulamalar bizde ve benzeri işbirlikçi yeni sömürgelerde otokratik diktatörlüklerde halkı inim inim inletirken, sosyalistler ve komünistler ne kadar rasyonel ekonomipolitik aktörü rolü alma yarışındalar.
Yazıda rasyonelizme bolca atıf yapılması bu nedenledir.
Rasyonelizmin veliahtı Liberalizm ise gayri meşru çocuğu da Marksizmdir. "Game of thrones" dizisindeki John Snov yani.
Marksist tarih-ekonomi-sosyo-ekonomi çelik pozitivizmden bir çizgisellikle başlamış, komünizmin çöküşü ile çizgisi silinmiş, postmodernizmle ufalanıp yolunu şaşırmış, çevre-kadın-azınlık-insan hakları patikalarına dağılmıştır.
Her piyasa oyuncusunun bildiği bir söz "piyasalar istediği kadar irrasyonel davranabilir, siz rasyonel olmasını beklerken"
Marx'ın "Felsefeciler dünyayı anlamaya çalıştılar, onu değiştirmelidirler" sözünün günümüzdeki karşılığı:
"Felsefeciler dünyayı anlamadılar, değiştiremediler de... Dünyanın kendilerini değiştirdiğini de anlamadılar" şeklindedir.
Taht oyunun figüranı olmayı, baht oyununun kahramanı olmaya tercih eden sosyalistler, kapitalizmin emniyet sübabı, bozacının şahidi şıracısı olmaktan ileriye gidemez de, ileriyi göremez de...
Pfizer ve BioNTech, Omicron varyantının mevcut aşıyı etkisiz kılması halinde, 100 gün içinde aşı geliştirme sözü verdi.
winter is coming...
https://i.hizliresim.com/q33e3yd.jpg
Sayın yemekçi, ticaret zarar görüyor. Faizler sadece sözde indirildi, yandaş olmayan teminatı sağlam olmayan %30 üzeri faiz ödeyerek tefeciye gidiyor. Şuan borsada tefeci varsa senetlerini almak lazım. Net olarak onlara aynen 2001 öncesi gibi ihtiyaç duyuluyor. Tefeci sadece malda vermiyor, bizim adımıza malı o alıyor, 30-40 dolarda maldan kazanıyor. Bireysel kredi faizleri tersine yükseliyor. Sadece siz faiz almak İçin bankaya para yatırdığınızda düşük faiz var. Faiz indirimi sadece bunu sağladı. Karşılığında ise dolar kuru yüzünden hızlandırılmış bir fakirliğe giriş yapmak yerine doğrudan dalış yaptık. Şahsen sonuç çıkarmak çok zor. Ama küçükler batacak ve batıyor. Borcu olmayanlar ayakta kalacak. İş veren azalacak işçi artacak. Köle sayısı milyon, efendi sayısı 3-5 olacak. Bence bu denedikleri model Ocak ayında 400-500 baz puan faiz artışı ile sonlanacak. Yüksek kurla elde etmek istedikleri bir şey yok. Ülkeyi 5-10 milyar dolar kurtaracak durumda değiliz. O günleri Berat Albayrak öncesinde çoktan geçtik. Fakirlik önemli değil onu aşarız, kötü olan ise ciddi ciddi ülkenin bir toprağının satılma aşaması var, umarım iş oraya gelmez. Her ne kadar kötü olursa olsun. Bir seçim sakinlik getirir, muhtemelen tek parti gelme şansları bence sıfır.
ikna edici hale geldi dün için ve bir tür sindirme oldu.. hala devam edebilirler..izleyeceğiz..
bbva manipülasyonu sonrası bir köpük vardı 150-200 puan..o manipülasyon olmasaydı da bir düzeltme olacaktı muhtemelen.. ama araya tl devalüasyonu girdi bbva manipülasyonu ile birleşince 2000 seviyesi görüldü..
bundan sonra dediğim gibi iki bilinmeyenli denklem: hem dolar hem endeks birbirinden ciddi etkilenerek devam ediyorlar.. ama araya bir de covid konusu girerse önümüzdeki haftalarda mükemmel fırtına yine olacak mı? soru bu..
zamanlama olarak basında yazılanlar gerçekse yine ocak-şubat dönemine işaret ediliyor, 2020 de olduğu gibi..ama bu kez TR özelinde farklı gelişmeler var.. lojistik zincirleri dünya genelinde çin faktörüne karşı ülkemizi bir şekilde konumlandırdılar.. elbette tek tedarikçi yapmayacaklar opsiyonlarını zenginleştirme anlamında.ama covid kaynaklı bir düzeltme 2 yıl öncesine göre daha sınırlı kalabilir, sektörel bazlı havayolu gibi çok etkilenen olacaktır ama üretim perakende gibi alanlarda bir direnç olabilir düşüşe.. izleyeceğiz.
yuh petrole ne vermişler öyle...sanırım bu yeni varyant meselesinden dolayı globalde üretim yavaşlayacak v.s. kaygısı ile verdiler...
havayolu konusu da ayrıca önemli.. thyao mesela son 2 yılda kargo operasyonlarını ciddi karlı hale getirdi, hacmini arttırdı operasyonları içinde.. ama o tarafında ayrı bir şirket haline gelmesi durumu var.. detayları tam incelemeye fırsatım olmadı, ama kargo ayrı şirket olarak kurulunca thyao bilançosunu negatif etkilerse (kargo karlı olmasına rağmen) o zaman covid kaynaklı stress thyao da da sıkıntı yaratabilir, zira sadece yolcu taşımacılığına dayalı olacak o takdirde..
mesela tipik bir örnek: standart (mal, ürün, gıda vb) taşımacılık zaten kargonun ana konusu ama ek olarak aşıların ülkeler arası taşınması için özel şartlara sahip konteynerler filan yapmışlardı diye hatırlıyorum thyao için..
çarşamba PGSUS tavanda 105.25 ...1 milyon adet işlem var..
perşembe -6
Cuma 88.52 %-10 taban...
bu nasıl fiyatlama ??
tipik dönüş fiyatlaması dönüşler böyle başlar işte...
önce shortta olanların iflahını kesersin...
tüm hepsini stoplatıp parayı cebe koyarsın sonra 105 lirayı görüp bu daha gidecek diyenlere malları vermeye başlarsın...
geçen ay 60 lı fiyatına pahalı diyen...şimdi 85 li fiyata ucuz der...
çünkü 105 görmüştür...85 ucuzdur pskolçojiye oynar...
geçen bankaların çıkışında 7,66 akbank sattım nasıl sattıım adam shortta panikledi tavana kadar hepsini çizdi...
goldman shortları stoplandı...dönüş başladı...
TPRAŞ vadeli.. çarşamba 176 gördü..
cuma 147.15 işlem yapıldı.. 29 TL fark... ! büyük kazanç/veya kayıp?
Gundwane dediğin senaryoya oynuyor olabilirler, ihtimal dahilinde. MGK da bile ekonomi politikasına vurgu var. Bu senaryo devrede ise oluşacak enflasyon ve onun getireceği büyük sıkıntılar sonucunda seçilmeleri imkansız. mgk konusu benimde kafamı karıştırdı. eğer senin senaryoya evrilirse konu muhtemelen mgk vurgusu sonrası ohal ve seçimlerin ertelenmesi konusu olur. Umarım olaylar oralara evrilmez.
Bence şubat (22) ayındaki Astrolojik veriler oldukça önemli..
İnanmıyorum ama inananları Fatih ALTAYL'da dinledim, %1 ihtimal?
Beklenmedik,bilinmeyen ve ani gelişmelerle TR kendini başka bir atmosferde bulacak..:)
Boga trendi hala devam ediyor kanisindayim. Ama Hisse basli donusler olabilir. Endex dolar bazli hala diplerde surunuyor.
Son gunlerde iktidar yanlisi hesaplarindan takip ettigim kadari ile dolar 14-10 civarlari arasinda stabilize olacak...Hukumet yurt disindan gelecek sicak para girislerine soguk bakiyor...Hatta engel bile olacaklar.(Borsa icin olumsuz).. Yabanci sirketlerden direk yatirimlar icin yogun talepleri var....Cekya ve Polonya ya verilen siparisler bile Turkiye ye yonlendiriliyor.....Avrupa orta duzeyli teknoloji yatirimlari icin Turkiyeyi sececek...Bizde yuksek duzeyli teknoloji yatirimlarina yonelecegiz diyoooorlar...
Bu gerçekten belirsizlik ortamı yaratacak bir durum işte yani kısık sesle etkisiz oldugunu kabul etmişler artık dunyada emtia fiyatlarını duşurmek için faizleri arttırmaya gerek yok boyle belirsizlik yaratılması kafi yeni global dunya selam çakıyor bize PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Düşünce özgür olmayınca,sanat olmayınca,üretim de gelişmiyor..
Gerçeğe düşman bir anlayışın hüküm sürdüğü Ülkemizde, muhalefete ve eleştiriye nasıl yaklaşıldığı ise malum.!
Ulema (dinle uğraşan âlim) diye isimlendirilen gerici kesimin varlığını her yerde görüyorsun..
Yatırım denen şey,inşaat..
Buda işte1950 deki Marshall planın degişik versiyonu biz dunya ya beyaz eşya satıyoruz ya hani sanarsın cok buyuk teknoloji Avrupa bunları uretmek istemiyor kaynaklarını katma degeri daha yuksek urun lere kaydırıyor bla bla bla tarih hepmi tekerrür edecek ataturk ten sonra hiçbir hukumet bunu başaramadı tekrar başa sarıyoruz işte degişen tek şey tarihler maalesef PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bunda mirasçı problemi var ondan gitmiyor..
Yoksa lkmn vs bunun yanında halt etmiş..
Bu sektör de en iyisi deva ecilc selec lkmnM2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dünyada, borç verenler var, borç alanlar var. Dünyada, hammadde satanlar var, hammadde alanlar var. Son olarak da, dünyada, emeğin ucuz olması gereken yerler var. Sabit parametre olarak da rezerv paranın Amerikan Doları olarak kabulü var.
Bu denkleme Türkiye'yi koyduğumuzda; borç almamız gerektiğini, hammadde ve teknoloji satın almamız gerektiğini, ülke içerisinde emeğin ucuz olması gerektiğini ve tüm bu gerçekleşmeleri Amerikan Doları üzerinden yapmamız gerekliliği sonucuna varırız.
Denklem bu şekilde olunca da bazı şeylere katkı sağlama mecburiyetimiz ortaya çıkar. Nedir onlar; Öncelikle Kur'un yani Amerikan dolarının içeride oluşması gereken seviyesi, dünyada oluşan petrol fiyatlarına uygun Kur seviyesi ve bizde oluşması gereken emek/dolar dengesi.
Yaptığımız şey de işte tam olarak bu.
Yerel faizlerin nerede olduğunun önemi yok, sadece ilamının işlevi var. Faizi ister on yapın, ister otuz, bir şekilde alırlar vermeniz gerekeni. Netice itibarıyla bulmanız gereken şey Dolar ve Petrol olacağı için; ya, dünyada oluşan Petrol fiyatlarına uygun kur seviyesinin, ya da, dünyada oluşan dolar seviyesine uyumlu petrol seviyesinin haber akışına katkı sağlamak zorunluluğunuz ortaya çıkar, biz de bunu sağlıyoruz.
(Örneği sadece Petrol üzerinden verme sebebim sadeleştirme amaçlı. Ülkenizde eksik ya da fazla olan ne ise, onun dünyada oluşan fiyatına uyum ve katkı sağlama mecburiyetiniz var. Bu uyum, bazı ülkelerde refaha bazılarında sıkıntıya neden olur)
Esen kalın
Kurun nereye gideceği ile ilgili geçmişte yaşadıklarımıza bakalım..
1993 yılı Kas USD 12.849 TL (25 kasım)
1994 yılı max USD 39.853 TL
(nisan çiller krizi 10 banka battı. max kur artışı %300 civ.)
1995 yılı max USD 61.054 TL
1996 yılı max USD 107.505 TL
1997 yılı max USD 204.750 TL
1998 yılı max USD 312.860 TL
1999 yılı max USD 540.098 TL
2000 yılı max USD 689.213 TL
2001 yılı max USD 1.636.942 TL
(Ecevit krizi ,22 banka battı. max kur artışı 6 ayda %300)
2002 yılı max.USD 1.688.410 TL
2003 yılı max.USD 1.746.390 TL
2004 yılı max.USD 1.550.710 TL
2005 yılı max.USD 1.400.000 TL (6 sıfır atıldı. 1.4 TL oldu)
2020 yılı max.USD 8.461.300 TL
2021 yılı kasım m 13.527.000 TL
Hedefim 2022 ...........42.-TL.......
6 sıfır atılıp geçmiş kurlara bakacak olursak 0.01284 TL/USD ...93 senesi
96 yılında 0.10750 TL/USD
o yıllarda dairemi sattım,ABD'de oğlumu okuttum diyenleri duyan çoktur.. bereketli zamanlarmış..
paramızdaki değişim 1000 misli sanırım.. 0.012 TL.... 12 TL/USD....
uzun zamandır gelmemiştim....37 olmussunuz....