Originally Posted by
blood
deva'da son 1-2 yýldaki en büyük problem bence, ciroda lenalidomide etken maddeli rivelime( mevcut durumda ciroda 1.sýrada faaliyet raporuna göre) etkisi yaratacak bir ürün çýkmamýþ olmasýdýr. Piyasada rivelime ile rekabet eden ikinci jenerik çýkmýþ olmasý nedeniyle rekabet arttý. Yine þirketin portföyünde bulunan pomalidomide etken maddeli pomalem, baþka bir jenerik ürün olmamasýna raðmen, beklenen satýþlarýn oldukça uzaðýnda, çünkü bu hastalýkta kulanýlan tedavi seçenekleri çok çeþitlendi. Þirketin son dönemde piyasaya çýkardýðý sunitib etken maddeli sutesgo ilgili hastalýkta çok güncel bir tedavi deðil, alternatifleri daha etkili olabilir. Yani þirketin büyük harcama sonucu piyasaya sürdüðü yeni jeneriklerdeki , etken madde seçimi ve planlanmasý baþarýlý deðil kanýmca. Bu faaliyet raporunda sutesgo ve pomalemin ciro sýralamasýna girememesinden anlaþýlabilir.
Devlet Hastanelerine satýlan ilaçlarda ise artýk dmo( devlet malzeme ofisi) ihaleleri etkili, ve þirketin sanýrým bu ihalelerde satýþ miktarlarý kýsýtlý ya da bunlar ile ilgili bildirim yapmýyor. Geçen yýl 3-4. çeyrekte dasatinib etken maddeli ilk jeneriðin piyasaya çýkmasý bekleniyordu ancak gecikti. Þirket açýsýndan bence en önemli etken molekülerden biri, ibrutinib jeneriðinin çýkmasý olacaktýr.( ülkemizdeki patent bitim süresini takip etmek gerekli).
Týp kongrelerinin yeniden yüz yüze yapýlmasý, ilaç tanýtým görevlilerin araç-yakýt- konaklama masraflarý düþünüldüðünde, pazarlama giderlerinin hýzlý artýþý beklenti dahilindedir. Ancak arge departmaný olan bir firmanýn, üretim süreci daha sancýlý, biyoteknoloji ürünleri üretmesi daha katma deðerli olacaktýr, ancak firmanýn bu konuda bilgi paylaþýmý oldukça kýsýtlý. Son dönemde göz damlalarý alanýndaki büyümeyi olumlu görüyorum. Enflasyonist ortamda bu yýl þirket için çok olumlu olmasa da ilerleyen yýllarda biyoteknoloji ve önemli ve yeni jenerikler çýkarmayý baþarýrlar ise, yeniden yatýrýmcýlarýn beklentileri karþýlanabilir. Þirketin satýþý vb. gibi konularda ise herhangi bir fikrim bulunmamakta.
syg.