Kimseyi üzmeden bir çözüm üretileceğini düşünüyorum. Seçim öncesi bu tip olaylar hoş karşılanmaz. Ytd.
Printable View
Kimseyi üzmeden bir çözüm üretileceğini düşünüyorum. Seçim öncesi bu tip olaylar hoş karşılanmaz. Ytd.
Sn Kafkaf eğer kısa pozisyon alanlar hisse bulmakta zorlansa şimdi ilgili hisseler tavan tavan gitmeliydi. Asıl sorun uzun pozisyon alanların teminat tamamlamaları. Taban olan hissede ellerindeki kontrat sayısı çarpı 100 ile hisse değerinin % 10 u kadar parayı her gün eklemeleri gerekiyor. Vade sonunda da hisse değerinden bu hisseleri almak zorundalar. Bunlar için para gerekli.
Mızıkçılık yaparak zarardan kurtulma peşindeler. Elbet zarar edecekler. Borsada işlem yapıyorsan pozisyonuna göre kazanmakta var, kaybetmekte. Aslında kurallar işlese sıkıntı yok. Zarar eden zararı kabullenecek, hepsi bu. Şimdi ettikleri ve edecekleri zararı başkasına yükleme hesabı peşindeler.
Kural belli; pozisyonu açan sonucuna katlanacak, pozisyonu açan yükümlülüğünü yerine getiremiyorsa ilgili aracı kurum zararı karşılayacak, aracı kurumda batıyorsa Garanti Fonu devreye girecek...
Elinde viopta uzun pozisyon olan uyanıklar bir an önce olabildiğince yüksek fiyattan kontratları kapattırıp hisseleri almak zorunluluğundan kurtulma peşindeler.
Bu durumda arbitraj için elinde hisse taşıyanlar hisse sahibi olacaklar. Uzun pozisyon alanlar pozisyonundan edecekleri zararı başkasına yüklemek istiyorlar. Bütün mesele bu...
Tersi olsaydı, fiyatlar tavan tavan devam etseydi uyanıklar para kazanacaklardı. Oyuna devam edemedikleri zaman mızıkçılık yaparak zararı başkasına yüklemek istiyorlar.
Arbitraj yapanlar vade sonunda teslim edecekleri hisseyi zaten taşıyor. Hisse taşımayan tabandan hisse alıp yükümlülüğünü karlı olarak yerine getirebilir.
Malum hisseler 1 haftalığına serbest marjdan işlem görse sorun çözülmez miydi?
Çözülürdü, hatta fiziki uzlaşma yerine nakdi uzlaşma olacaksa önce 3 gün serbest marjdan işlem görüp gerçek fiyat oluşturup sonra ona göre nakdi uzlaşma yapılmalı. Aksi halde arbitrajcılar uyanık spekülatörlerin zararını karşılamak zorunda kalırlar.
Bu oyunu kuranlar güçleri yetse bankaları tavan tavan götürüp çok fazla para kazanacaklardı. Beceremeyince zararlarını yükleyecek birilerini arıyorlar...
Bankalar tavan tavan giderken arbitrajcılar teminat tamamlamak için sıkıntı çekti...
Pay vadelilerde son haftaya girerken,
En fazla Viop/Spot oranla açık poz taşınanlar.
https://pbs.twimg.com/media/Fdb0IqIW...ng&name=medium
@BearBull26
adlı kişiye yanıt olarak
Açık Poz Tl değeri büyüklüğüne göre sıralatırsak
https://pbs.twimg.com/media/Fdb2qDoW...g&name=900x900
B_B
@BearBull26
·
2d
TÜM LİSTE ALFABETİK
https://pbs.twimg.com/media/Fdb2_u4X...png&name=small
ARACI kurum altından kalkamayacağı borç yüzünden ne yapılabilir resmi gazetede yayınlanan "Yatırım hizmetleri ve faaliyetleri ile yan hizmetlere ilişkin esaslar hakkında tebliğ" kesin hüküm içermektedir.
Madde 19/d ile yatırımcı, aracı kuruma karşı eksi teminat sorumluluğundan kurtulmuştur. Emsal kararlar mevcuttur.
https://i.hizliresim.com/jn79rer.png
Sn. kafkaf yazdığınız şekilde değil, piyasadaki hisseden fazla pozisyon açılamıyor, limitler belirlenmiş, yaklaştıkça önlemler devreye giriyor. Sn. hilmi'nin yorumları doğru. Ayrıca her long pozisyon için bir short pozisyon var toplamı sıfır.
Viopta öyle hesaplanmamış açık kalmış noktalar yok merak etmeyin. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) İşleyiş Esasları Genelgesi var, uzun bir doküman orada detaylar mevcut buraya alıntılamıyorum.
Yalnız fiziki teslimat gereken hisselerde gerekirse nakdi uzlaşma yapılabilir diye neye dayanarak ortaya çıkardılar onu bulamadım.
Son dönemde siyasilerden sokaktaki vatandaşa kadar herkes borsada oluşan manipülatif hareketi konuşuyor.
Bu hareket bize "pay vadeli" piyasasındaki açık tarafları gösterdi ve piyasamızın ne kadar sığ ve kontrol edilebilir olduğunu.
Ay sonuna kadar bütün pozisyonlar kapanacak olduğunu da hatırlattı.
Sn rosense açık tarafları diyorsunuz, bunu biraz açabilir misiniz? Açık taraflar ne şekilde kapatılmalıydı da bu oyun engellenmeliydi?
Bana göre bu oyunları önlemenin tek yolu veya azaltmanın tek yolu caydırıcı cezalar verilmesidir. Cezayı geçtim şimdi bazıları pozisyon alanları ve aldıranları ödüllendirmekten bahsediyor. Birkaç sayfa geride uyanığın birinin yazısından alıntı var. Kişi mahsuplaşmaktan bahsediyor...
Kişi pozisyon almak istemiş, aracıda adamın kapasitesine bakmadan aldırmış. Şimdi 1 milyon portföyü olan birine 1,5 milyonluk pozisyon aldırsan risk az olur fakat aynı kişiye 10 milyonluk işlem yaptırırsan ters durumda böyle sıkıntı olur.
Oyunu kuranla aracılık eden her zaman bu tür oyunu oynayabilir. 1 milyon sermayesi olan kişiye aracı kurum isterse 100 milyonluk işlem yaptırabilir, neticede tuş ellerinde. Bunu resmi kurumlar bire bir denetleyemezler.
Resmi kurumlar burada yabancıların Ağustos sonunda 360 milyon dolar alımı var haberini denetleyebilirlerdi. Kim alıyor, bıyıklı mı bıyıksız mı? İşin aslı buradan bile bir şey çıkmayabilir çünkü oyunu kuranlar özellikle oyunu yabancı alışı sırasında başlatmış olabilir...
Elbet varsa ilave tedbirler alınsın. Asıl önemlisi oyunu oynayanlar ödüllendirilmesin... Oyunu oynayanlar masum kabul edilmesin...
Oyunu oynayanda aracılık edende son kuruşlarına kadar maddi bedeli ödesinler, devamında da Garanti fonu devreye girsin...
SAYIN hilmi bey bu gelişmeler en alttaki yöneticiden en yukarı cumhurbaşkanına kadar bilgisi olan mevzular hukuk a benim güvenim kayboldu isteseler öyle çözümler bulurlar ki çoğu uzman kişiler ben neden düşünemedim diye hayıflanırlar düzen böyle kurulmuş değişim olması benimde temennim ama zor diyorum...
Ziraat"in tepe yöneticisinin borsadaki şirketinin hisseleri bir yılda yüzde 274 arttı.
Ekonomik kararlara ilk elden ulaşabilen üst düzey bir kamu bankası yöneticisinin borsada oynaması etik mi ?
Her long pozisyon için short pozisyon var :-) Çok iyimser yaklaşım :-)
Banka hisseleri düşerken işc 2 kere devre kesti, vbts gelmeli idi ama gelmedi.
https://twitter.com/prideveteran1/st...efLA2P8gQ&s=19
Olay kuralları koymak mı yoksa uygulamak mı?
Piyasaya yıllarını vermiş insanlar neden bir haftadır yanlış birşeyler olduğunu yazıp çiziyor? Hiçbir şey bilmeden mi konuşuyor bu insanlar?
Eğer her long pozisyonun karşılığında short pozisyon yoksa borsadan uzaklaşmak şart. Delilsiz böyle bir ithamda bulunmak doğru değil, varsa deliliniz başka.
Konuşanların bir kısmı boş konuşuyor, bir kısmı kasıtlı olayı çarpıtma peşindeler. İçlerinde belki doğruyu konuşanda vardır fakat ben rastlamadım. Siz konuşma veya yazısı ile doğruyu konuşan veya yazan birini okuyabileceğim veya dinleyeceğim kaynağı ile birlikte paylaşabilir misiniz?
Olayı farklı yere neden çekiyorsunuz? Cumhurbaşkanının konuyla ne ilgisi var? Olay bir kaç spekülatörün (spekülatörü kötü manada yazmıyorum, borsada işlem yapan herkes spekülatördür, bende dahil) kapasitelerinin üzerinde işlem yapmaları sonucu terste kalmalarından ibaret. Bende paramın 10 katı pozisyon açsam ve terste kalsam bende maddi sıkıntıya düşerim, sanırım sizde düşersiniz...
Kişinin 1 pozisyon açma kapasitesi varken 10 pozisyon açarsa olacağı budur. Bundan pozisyonu açtıranda açan kadar sorumludur...
Adamlar bu güne kadar yükümlülüklerini yerine getirdi. Kontratlar kapanana kadar da yerine getirirlerse tek sorun yüklü alım ve satım emirleri ile tahtaların dengesini bozmaktan başkada yanlışları yok. Bu oyunu kuranlara da haksızlık yapmak istemem. Bu sırada para kazananda kaybedende elbet olmuştur, bu borsanın cilvesi...
Medya da yazılanları takip ediyorum. Sizde medyayı takip edin.
Yazdıklarım şahsi tecrübelerimden elde ettiğim çıkarımlardır. Bilgi paylaştıkça artar. Sizi inandırmak gibi bir niyetim de yok, zorunluluğum da yok.
Long pozisyon kadar short pozisyon olduğunu ben de dahil viop ta işlem yapan herkes biliyordur. Buna rağmen bu kadar tartışılıyor ise sorun bizim tahmin ettiğimizden daha büyüktür (bilmediğimiz birşeyler olabilir) diyorum.
Neden bu kadar stres yaptığınızı da anlamış değilim. Seçim öncesinde problem yaratılmasına izin vermeyeceklerini düşünüyorum. Panik yapmadan beklemek daha mantıklı değil mi?
Sayın kafkaf stres yapmıyorum, stresli de değilim.
2 gündür yazıyorum, çünkü amacım hem bilgilendirme yapmak hem de oluşabilecek yanlışların önüne geçmek.
Takip ediyorsanız biliyorsunuzdur. Ortada "nakdi uzlaşma" ve mahsuplaşma" veya yazılmayan başka çözümler olacağını yazıyorlar. Bunları uygun şartlarda olmazsa elbet istemem.
Nakdi Uzlaşma; 3 gün serbest fiyattan fiyat oluşturulmak kaydıyla kabul ederim, yoksa bu taban fiyatlardan nakdi uzlaşmada ben zarar ederim. Kim zararını ister?
Mahsuplaşma; ben farklı zamanlarda parçalı hisse aldım, karşılığında da kısa pozisyon aldım. 3 ay önce aldığım hisseyi ben şimdi kimle nasıl mahsuplaşacağım, birde üstüne dönüp viopta sayısını bilmediğim kişilerle viopta uzlaşacağım? Bana göre mahsuplaşma da çok yanlış bir öneridir ve ben elbet karşı görüşümü beyan ederim. Öyle çok miktarda pozisyonumda yok. Pozisyon alırken Garanti sınırlarındaydı, şimdi daha da azaldı. Sadece farklı zamanlarda işlem yaptığım için aynı kişiye denk gelme olasılığı düşük.
Kurallar bellidir. Herkes aldığı pozisyonun bedelini ödeyecek, alan ödeyemiyorsa aracı ödeyecek, o da ödeyemiyorsa Garanti fonu devreye girecek. Böyle bir durumda uygun çözüm bulunur demek yanlıştır. Buna karşıda elbet yazarım, isteyen okur isteyen engeller...
Sizin de arbitraj pozisyonunuz varsa aynı tarafta olmalıyız, pozisyonunuz yoksa siz neyin peşindesiniz?
Saygılar...
zeynel kardeşim açıklamaya çalışmış
Maliye bakanı borsa ile ilgili açıklamalar yaparak yerli yatırımcının daha çok gelmesini istiyordu.
İşte burada bir detay var!
Bakan beyin bu açıklamasından sonra böyle bir düşüş gelmesi tesadüf müdür?
ben tesadüflere inanmam hele söz konusu borsa ise Ülkedeki en yetkili ağızlardan döviz yerine borsaya yatırım yapılması için çağrı olacak sonrasında böyle bir düşüş gelecek!
Bu operasyonun sadece Mehmet AKDERE'yi hedef aldığını düşünmek sanırım saflık olur.
takdir yatırımcılarındır
her bir sicil no 'nun ( isterse 30 ayrı kurumda hesabı olsun farketmez ) pay vadeli kontratta alabilecği kontrat adedinin bir limiti vardır. Yani kalkıp da ben 500 milyon liralık ereğlinin pay vadelisine yatırım yapacağım diyemezsin. Bu delindi mi delinmedi mi bilemiyorum , neler oldu oluyor şu anda kirli bilgiyle de fikir sahibi olmak istemiyorum. Zamana bırakmalı
Arbitraj sayfasının kurulduğu günden bu yana, yazılanlara bakarsan kaç tane mesajım olduğunu görürsün.
Anlamadığım şey, 2 gün önce yazı yazmaya başlayıp, burada uzun süredir yazanların niyetlerini sorgulama haddini kendinde nasıl görebildiğin?
Neyse, kendi isteğin üzerine engellendin :wave:
takas sisteminin geçen AY'ki netleştirmeyi yapamaması üzerine bu hafta içerisinde çözümlenmeye çalışacağını düşünüyorum.
>>Büyük alıcı (manipülatörler) ve satıcılar bir araya getirilerek özel emirle pozisyonları kapattırılıp netleştirilebilir.
>>Netleşemeyen bir kısım kalırsa o kısım nakdini BIST, Takasbank, MKK gibi kurumlar karşılar.
>> Ardından Viop’a sıkı kurallar getirilir.
>> Kaldıraçlar düşürülür
>> Kurumlara Viop'ta işlem yapmak istiyorsanız artık teminatınız 500 bin tl değil 5 milyon tl denir, küçükler piyasadan ayıklanır
>> Gün içi gözlemler arttırılır
>> Kamuların ödediği bu paralar zaman içerisinde aracı kurumlardan tahsil edilir
>> Aracı kurum dağılımları gün içerisinde yatırımcıya açık şekilde gösterilir
>> En önemlisi risk görüldüğünde erkenden gerekli tedbirler alınır ve SPK zamanında müdahaleye daha fazla önem verir
Ve sistem yeniden kurulmuş tedbirli biçimde çalışmaya devam eder.
https://i.hizliresim.com/64uiyy0.png
Aksi halde;
Kısaca 5 Ekim'de ya bazı kurumların temerrüde düştüğünü ya da tahtalar taban devam ettikçe takasa para yatırdıklarını veya takasın tıkandığını göreceğiz. Ta ki tahtalar çözülüp satış imkânı bulana kadar. Olumlu senaryo ise o güne kadar tahtaların tabanının çözülmesi
Şu an hiçbir kuruma bu durumun maliyetini bilmiyoruz. Fakat, eğer anlaşma gerçekleşmezse, 3 Ekim yani fiziki teslimat günü zurnanın zırt dediği gün olacak
Bankalardaki bu düşüş bazı aracı kurumları da zora soktuğu için kurum sahipleri ve genel müdürleri (Gedik, InvestAZ, Trive, Icbc, Ahlatçı ve Alnus )+yatırımcılarında katılımıyla giz plazada krize çözüm üretmek için gizli bir toplantı yapılıyor.
Ayhan Ozturk Anlatıyor Son dönemde Borsada VİOP'tan neler oluyor?
Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor büyük resmi görebilmeniz için. Her açık pozisyon SHORT değildir
Hikayeye buradan başlamak gerekiyor. Yapılan şey FONLARA spotta bedeli karşılığında hamallık mal taşıtma yaptırılıyor (marj açarak)
Yani A Arbitraj fonu Spottan 50 milyon lot ISCTR alıyor. 500.000 lot Viop'ta short oluyor.
Aradaki makastan aylık %4-%6 para kazanıyor.
Bu short un spotta karşılığı olduğu için aslında bu acık pozisyon gerçekte SHORT olmamış oluyor.
https://i.hizliresim.com/og3a5v5.png
Yani sizin örneğin ISCTR de gördüğünüz 400 MİLYON LOT Açık pozisyon var dediğiniz SHORT'ların gerçeği belki 50 milyon lot belki 100 milyon lot
Bunu sadece fonlara bakarakta çözemezsiniz.
belki bir cok büyük DTH vb Mevduat yatırımcısına da bu işlemler yaptırılıyor olabilirler
https://i.hizliresim.com/516owyh.png
Peki Her LONG long mudur? İşte orada zurnanın zart dediği yere geliyoruz.
Malum Grup Viop ta 400 Milyon LOT luk ISCTR Long taşıyor. Maliyet 8 TL diyelim. 8 Kaldıraçla 1 TL den
400 Milyon Ana Para diye düşünün.
Hisse karşılığı bugün kü değer 12 den 4,8 milyar TL demek bu
https://i.hizliresim.com/a3usfkg.png
Diyelim o grup teoride 12 den Tüm Malı satsa
12-8 = 4*400milyon = 1,6 milyar TL Kar edecekler
Yani 400 milyon TL leri 2 milyar TL olacak kağıt %50 gitti kar 5 kat
Normalde kağıdı götüren unsur SPOT ta FON ların aldığı arbitraj mallar.
Malum grubu SPOTTA göremezsiniz ki
Çünkü VİOP ta 400 milyona yaptığınız hareket icin
SPOTta 4-5 milyar TL lazım
İşte o hamallığı o fonlara yaptırıyorlar. Tahta sığlaştıkca sürü hareketinin de etkisiyle koca bankalarda tavan serisi oluyor.
Bu hamallık karşılığında da aylık %4-6 fonlara para veriyorlar makasla
Nerden veriyorlar bunu tabiki o fonlar sayesinde 5 kat kazanıyorsanız 1 katını da seve seve verirsiniz değil mi?
Yani şark kurnazlığına dayanan bir KUMAR MASASINDAYIZ 1,5 aydır borsamızda.
Çok yazık.
Peki oyun nerde biter?
Öncelikle bilin ki riski alan FONLAR değil ..neden
Onlar SPOTTA alıp viop da short oldukları icin nette pozisyonları kabaca 0 . Adı üstünde arbitraj fonu
gayesi bu zaten
Peki öbür malum taraf icin durum nedir
Misal ISCTR de 400 milyon lotluk viop LONG lar
O malın karşılığında Spotta açığı olmadı icin 400 milyon lotluk #ISCTR nin riskini onlar taşıyorlar
Günün birinde
1- o malı ya Viop ta vermek zorunda kalacaklar
2- bir sonraki vadeye taşıyacaklar (fonlar devam derse hamallığa)
3. vade sonunda fiziki teslimattan o kontratlar
hisseye dönecek düşünün 400 milyon lot #ISCTR Ahlatcı vb de bunu nasıl satacaksınız o sığ kademelerde
hadi o #ISCTR verdin diyelim
ya Ortalama kademesi 10 bin lotun altında olan
ellerinde olan 4 milyon Kontrat karşılığı 400 milyon lot SKBNK ı nasıl vereceksin.
https://i.hizliresim.com/m7p2dwc.png
Şimdi ISCTR - SKBNK yanına birde YKBNK - AKBNK - HALKB - VAKBNK - GARAN vb lerini koyun
Bu arbitraj fonları nereye kadar bu hamallığı taşıyabilecekler ya da karşı taraf ne kadar daha hamallık ücretini ödeyebilecek
Bunun cevabını ben dahil kimse bilemez ama
bildiğim bir şey var Bu balon patlamaya başladığında batan sadece yatırımcılar olmayacak. Kurumların belki hatta fonların bile battığını görebiliriz makas risklerinden bile.
Gemiden ilk atlayan bir kaç kişi ihya olacak diye koca BORSAYI BATIRACAKLAR
Cebe girmeyen kar kar değildir. bu sözüm o büyüklere. bir gün beni anlayacaklardır.
Cümleten herkese selam ve dua ile
Dr. Nuri Sevgen Retweetledi
Dr. Berra Doğaner
@Berra_Doganer
·
2s
Viop da aylık olarak islem yapan kisi adedi 40.000 lerde. Son olaylarda normal yatirimcilar cogunlukla viop da degil spotta zarar ettiler. Ancak viop hesabı eksiye dönen varsa eksi rakamı aracı kurum takibe koyar. Ödeme zorunluluğu vardır. KAS/FX işlemleri ile karistirilmamalidir.
2018 de başımdan geçti ben kurumla anlaşıp 2 senede ödedim.
hala mahkemesi devam eden sonuca ulaşmayan bir çok kişi ilede görüşüyorum.
davayı kaybettiklerinde ana borç + geçen sürenin faizi + bilirkişi + mahkeme + avukat ücretleri vs vs hepten altından kalkılamaz boyutta olacak borç büyüklüğü. :(
Herkese Günaydınlar
İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI YÖNETMELİĞİ,ne https://borsaistanbul.com/data/yonet...Yonetmelik.pdf linkten ulaşılabilir. Yönetmelikte her şey yazmaktadır. Bunun haricinde hiç bir çözüm kabul edilemez ve adil değildir.
"Takas
MADDE 56 – (1) Takas; Piyasada gerçekleşen işlemlerle ilgili olarak ortaya çıkan sorumlulukların, üyeler
tarafından Takas Merkezinin belirlediği süre ve şartlarda yerine getirilmesi sürecidir. Takas Merkezinin alıcı
karşısında satıcı, satıcı karşısında alıcı konumuna geçmesiyle, Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde
işlemler sonuçlandırılır."
Uzun, Kısa fark etmez pozisyon taşıyan kişinin muhatabı belirlenmiştir...
Oyunu kuranlar, oynayanlar ve aracılık edenler; başkalarının paraları ile para kazanma peşine düşmüşler.
Oyunun Çalışma Şekli:
1- Oyuncular viopta uzun pozisyon alıyor.
2- Uzun karşılığında kısa pozisyon alan hedge veya arbitraj amaçlı spotta her bir kontrat için 100 adet hisse alıyor. Hisseye talep olduğu için hisse fiyatı artıyor. Oyuncularda yükselen hisse fiyatına göre yükselen uzun pozisyonlarından para kazanıyor.
Spotta bu işlemleri yapsalar 10 birim para gerekirken viopta 1 birim para ile işlem yapıyorlar. Başka bir anlatımla kapasitelerinin 10 katı işlem yapabiliyorlar. Hisse fiyatları sonsuza kadar yükselemeyeceğine göre bir gün bu oyun terse dönecekti...
Bir süre kazanmışlarda, hisseler yükselirken verilen teminat tamamlama paraları direk bunları hesabına geçti. Fakat hisse fiyatları düşmeye başlayınca önce aldıkları paraları, sonra kendi paralarını vermeye başlayınca yaygara yapmaya başladılar. Şimdi bedelini ödemeliler...
Depeğerli Forum Takipçileri
Son günlerde yazmaya başladım çünkü; sosyal medyada ve burada arbitraj pozisyonlarımız için kuralları belirli olan işlem yerine, nakdi uzlaşma, mahsuplaşma, vade uzatımı gibi değişik çözüm önerileri yazılıyor. Her gördüğüm yerde de itirazımı yazıyorum.
Mevcut kuralların yerine çözüm diye getirilecek, aslında çözüm olmayan her yöntem çok büyük ihtimalle bizlere zarar verecek. Sizlerde bu anlamda itirazınızı beyan etmelisiniz...
Kimsenin görüşünü değiştirmek, kimseyi üzmek ve kırmak gibi bir düşüncede değilim. Yazılarımda yanlış bir şey varsa herkes bunları düzletme adına yazabilir. Olmadığına inanıyorum fakat yine de yazılarımda hata varsa onlar için herkesten özür dilerim...
Saygılar
skbank 31.4 milyon
tskb 87 milyon
ısgyo 28.3 milyon lot tabanda satış bekliyor.
alnus 57 milyon skbank hissesi aldı.
tezgah altından.
ahlatçı 32 milyon tskb aldı tezgah altından.
ısgyo dan da 9.6 milyon lot aldı
skbank 34.2 milyon lot aldı.
Giz plazada yapılan toplantıda kurumlar iyi niyet göstergesi olarak 100 er milyon TL lik (ahlatçı dahil) alım yapacaklarını söylüyorlar.
https://twitter.com/xanthos_027/stat...vYApaSzuToJmDg
Ben bu spot/vadeli arbitraj işinin geçici bir durum olduğunu düşünüyordum hep ama bu son borsa/viop olayından sonra sürekli olacağına ikna oldum:
Borsada spekülatör bitmez, eskiden hisse toplar sonra hisseyi yukarı sürer dağıtım yapar yolunu bulurlardı. Şimdi spekler yeni yolun tadını aldı, burada iş daha kolay, bir hissede viop/spot arası farkı yeterince açabilirlerse fonlar ve diğer küçüklü büyüklü yatırımcılar arbitraja geliyor, bunlar hisse aldığı için speke iş düşmüyor hisse kendiliğinden yükseliyor. isgyo, tskb, skbnk gibi ufak kağıtlarda bu işi birkaç aydır yapıyorlardı da son olayda tüm bankalara olay yayılınca ve zıvanadan çıkınca patladılar. Güçlerini aşmadan planlı bir şekilde, arbitrajcılara da yeterli payını vererek bu işi sürdürebilirler, kazan kazan durumu. Hissenin sonsuza kadar çıkacak hali yok bir yerde belki patlar ama uzun süre ekmek yenir diye düşünüyorum.
Yalnız biz arbitrajcılar için bu teminat tamamlama işi olayın en zorlu kısmı, ben bundan sonra ya büyük hisselere yayılmış olarak piyasa faizinin en az iki katı getiri (%40 ve üstü) görürsem ya da tavan serisi yapacağa benzeyen ufak hisselerde en az %60-70 getiri görürsem pozisyona gireceğim.
İşin farklı bir boyutu da eskiden insanlar speklerin hangi kağıtta operasyon yapacağını sezebilmek için teknik analiz, takas dökümü, dedikodular vb. didik didik ederlerdi ki spekin kuyruğuna takılabilsinler. Şimdi bu göstergelere spot/viop arbitraj oranı da eklendi, yüksek oran veren hisselerde takas ve geçmiş hareketler de incelenerek bu operasyonun yapıldığı anlaşılabilirse arbitrajla uğraşılmadan spekin kuyruğuna binilip hisse veya viopta long pozisyon alınabilir daha yüksek (ama elbette riskli) kazanç için.
skbank viop tarafından 40.000 lot (4 milyon lot) blok işlemler yapılarak
şu ana kadar 794 bin lot işlem yapıldı.
tabanı çözecekler gibi.
ISFIN spot alış 6,22, viop eylül satış 6.29.
Dört gün için fark 7 kuruş ve yıllık getiri %103 görünce dayanamayıp bağladım elimdekileri.
skbank viop tarafında 2.3 milyon yani 230milyon lot hacimli işlem yapıldı.
short yapabilen oldu mu ?
Takasbank, VİOP ta merkezi karşı taraf rolü üstlenmektedir.
Alıcı için satıcı, satıcı için alıcıdır.
Herhangi bir temerrüt durumunda işlem teminatları, üyelerin garanti fonu katkı payları ve banka sermayesinin kullanımı söz konusudur.
https://twitter.com/VeFinans/status/...RAp50faDAEFbkg