Bununda sigortası atmış.Digerleri gibi.
CPH1931 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Bununda sigortası atmış.Digerleri gibi.
CPH1931 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bulunan gaz sadece dışarıdan alınan gaz miktarını düşürür. Yeni yapılmış veya yapılacak gazla çalışan santral mi var? Yeni yapılacak varsa, Yapımı ne kadar sürer. Yapılan santral odaşın üretimini kesmeye yeter mi? gibi bir çok soru var. Gaz bulunmuş olabilir ama bunun çıkarıldıktan sonraki süreçte nasıl değerlendirileceği önemli. Evlere dağıtım mı yoksa santral odaklı mı bir çalışma var.
Merhaba Arkadaşlar, Davranışsal finans eğilimleri ile ilgili yeni bir araştırma yürütmekteyim. Bu araştırmada yatırımcıların Nedensellik yükleme süreçlerinin (Atfetme eğilimleri) davranışsal finans eğilimlerini (Özellikle Aşırı güven eğilimi, sürü davranışı eğilimi, Tutuculuk eğilimi) nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmaktadır. Bu araştırma için veriyi aktif olarak hisse senedi yatırımı yapan kişilerden toplamamız gerekmektedir. hisse.net forumu üyeleri bu araştırma için en uygun alanlardan birisidir. Aşağıda linki verilen yaklaşık 5 dakika sürecek online ankete tıklayarak katılım sağlamanız beni çok memnun edecektir. Yatırımlarınızda ve işlemlerinizde başarılar dilerim.
https://forms.gle/i4h23iszy4ymQisf7
Binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu 1 Ocak'ta başlıyor
- Gelecek yıldan itibaren bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük yapıların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak
- 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri bu şartlara göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.
Bir de böyle bir haber var,,bunun etkisi ne olur sizce? Santralleri nasıl etkiler?
Bu hisse daha 9 aylık bilançosunu bile fiyatlamadı, normalde borsada şirketlerle ilgili bir çok pozitif olay önceden satın alınır, hepimizin bildiği gibi...Odaş 9 aylık bilançoyu fiyatladıktan sonra, arkasından 12 aylık bilançosunu da fiyatlaması gerekiyor, şayet önceden fiyatlanacaksa bir şeyler...Bir çok hissenin sadece cek.cak....cek..cak larla olmamış olayları önceden fiyatlanıyor...
11 altı haftalık kapanışlarda yara derinleşir.
hakem bitir maçı....
yeter bu kadar....
Ocaktan itibaren siyasi tansiyon artacak,borsa belirsizliği sevmez.
Bir süre önce, satarsam yükselir diye korkumdan satamıyorum demiştim. Dün sattım, bugün durum bu :)
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Algoritmik kontrol var, birimi, hepimizi...hatta aynı anda 100.000 kişiyi...başka hisselere yatay geçişlerde de...hesaplarımızın derinlemesine irdelenmesinde de...bazı arkadaşlar hala öyle bir şey olamaz diyorlar, farklı bir dünyada yaşadıklarından olsa gerek..:(:notr::notr:..
10.000-20.000 TL lik cep telefonlarının marifetlerini bile tam göremeyip, 1 milyon Dolarlık işlem platformunun özelliklerini algılayamamaları çok normaldir..
Dünya ekonomisi nasıl ABD nin kontrolünde ise,Türk borsası da robotları ile Bofa nın kontrolündedir.Adamlar trilyon dolarlara hükmediyorlar,,para yetmedi mi,ABD para basar,bofaya verir,,nasıl olsa rezerv para.
çok hızlı başlamıştı ilk saatlerde....
Odas üretici ,elektrikteki indirim parekende satanlarla ilgili...
İstediği fiyata satar odas..
Elektrik indirim haberi moral bozdu, 10,50 direnç
Ptf tavan fiyatı indirildi ve Botaş santral tarifesine indirim gelecek galiba. EPDK başkanı ptf’lerde %10-15 düşüş bekliyoruz dedi. 700-800 TL’ye üretip 3700’e değil de 3300’e satsa ne olacak ki. Zaten Ekim - Kasım ortalaması 3450 idi, Aralık’ta biraz artıp 3720 olmuştu. (Aralık’ta bunu fiyatlandığını da görmedik. 3. çeyrek ortalaması ise 3074 TL.) Bu arada isteyen istediği haberi versin, trend kömürden özellikle yerli kömürden yana. 2024 Nisan ayı dahil vadeli gaz fiyatları spottaki gaz fiyatının üstünde. Yani enerjide en az 16 ay daha bugünden daha kötü durum olacak fiyatlaması piyasada var. Yurt dışı kuruluşlardan bazıları zaten 2023’te enerji krizinin tekrardan alev almasını bekliyor. Karadeniz gazı, Odas’ı etkilemez çünkü evsel tüketim için olduğu hep açıklandı. Konutlara gaz zaten sübvansiyonlu satılıyor, devletin gaz sübvansiyon yükü azalır. Şu anda görünen Favök anlamında Odas’ın 2022 son çeyrek ve 2023 ilk çeyrekte, 2022 3. çeyreğin önünde olacağı yönünde. Bu beklentilere sahip finans dışı böyle kaç şirket var merak ediyorum. Son dönemde borsada yaşanılanlar enflasyon rallisi, seçim rallisinden bence daha çok kriz/durgunluk öncesi millete mal kitleme amacı taşıyor. Karları sert düşecek hisselerin yüksek prim yapmasını ben başka türlü açıklayamam.
https://twitter.com/montelforeks/sta...DN6t9V3uuB4_9g
https://www.milliyet.com.tr/amp/ekon...eniyor-6878647
Baki hoca,grafiğe baktı,10.50-11 arası alıyorlar.12.27 üstü satıyorlar dedi,bunu 4-5 kere tekrarlamış odas,ne zaman grafik bu tablonun dışına çıkar,o zaman tekrar yorumlanır.Gözle görünen,enerji hisselerinde bir baskı olduğudur,ben sebebini önceden yazdım,yok öyle değil diyen gerçek sebebini söyler.
Enerji hisselerini satmalarının nedeni belli, Odas ve Ayen hariç hepsi pahalı. Enerjide rüzgar şimdilik dindi. (Bir yerde tekrardan rüzgar başlayacak muhtemelen.) Bilançolar fiyatlanmaya başlayınca zaten her şey ortaya çıkar. Şu anda Odas’ın yıl sonu bilançosuna göre prospektif FD/Favök’ü 4 altı iken sektörün cari olarak ağırlıklı ortalaması 13,5. 2023 ilk 6 ayda geçen seneye göre artacacak favök ve net nakite geçiş ile FD/Favök ise 3’e yaklaşacak. Basit değerleme Odas’ın bu fiyatlarda duramayacağını söylüyor. 3. çeyrek bilançosu öncesi de 2. çeyrek bilançosu öncesi de baskılandı ama fiyat hep yukarı gitti. Beklenmedik bir durum olmadıkça benzer senaryoyu yine görürüz inşallah. Yıl sonu bilançosunda bayrak hedefi gelse FD/Favök de 6 civarı olur. Bu da sektöre ve BİST’in geneline göre hala ucuz demek.
https://twitter.com/mustafakirkiki/s...vWrvjADSIdt2cA
Odaş hem üretici hem de Voytron aracılığı ile tedarikçi. Üstelik bilançolarda toplam gelirler ve karların dağılım kısmına bakıldığında (Odaş’a konsolide olan Cante’nin bilançosu ile karşılaştırırsak özellikle) üretim kısmından elde edilenin birkaç katı toplam gelir ve kâr sözkonusu. Bunda Odaş’a konsolide olan iştiraki Voytron’un diğer üreticilerden alıp sattıkları yanında muhtemelen elektriği Cante’den satın alıp bizzat Voytron aracılığıyla ikili anlaşmalar şekliyle ya da spottan satışlar da sözkonusudur. Bilançolarda Odaş’ın enerji gelirleri kaynak itibariyle detaylandırılmamış. Bu nedenle sadece fikir yürütme yoluyla yorum yapabilir durumdayız.
Bakalım seneye ne yapacak....:)
Merhaba, Özbekistandaki santralin ne kadarı üretime başladı, son bilançoya yansıdı mı, yansıdıysa yüzde kaçı yansımış oldu, bilginiz var mı
Grubun enerji üretim alanında yer alan ikinci en büyük enerji santrali ise 140 MW kurulu gücünde
Urfa'da bulunan doğalgaz çevirim santralidir. Santral Ocak 2014 tarihinde 0,25 MW kurulu güce sahip
Güneş Enerjisi Santrali yatırımını da bitirip toplam kurulu gücünü 140,25 MW'a çıkarmıştır. 2020 yılına
kadar üretim faaliyetlerini sürdüren Urfa Doğalgaz Çevirim Santrali, Türkiye elektrik sektörünün arz
fazlası ile zorlaşan rekabetçi piyasa şartları içerisinde mevcut yapısını daha karlı ve verimli halen
getirmek için, söz konusu santralin Özbekistan'da faaliyete geçmesine yönelik yapılan relokasyon
çalışmaları tamamlanmış olup 30 Eylül 2022 dönemi itibariyle santralin 128 MW'ık bölümünde üretim
gerçekleşmektedir.
Faaliyet Raporu 11. Sayfa.. '30 Eylül itibariyle 128 MW'lık bölümde üretim gerçekleşmektedir.' ifadesi yer alıyor. Ancak bu kapasite ile üretim ve üretilen elektriğin satılması hangi tarihte başladı ve bilançoya katkısı nedir bu konuda net bilgi yok. Bilen arkadaşlar varsa paylaşabilir mi lütfen?
3. çeyrek ortalaması 3074 TL.
4. çeyrek ortalaması 3545 TL
Botaş’ın santral tarifesinde ve ptf tavan fiyatında yaklaşık %12.5’luk indirimden sonra 2023’ün ilk çalışma günü için ortama fiyat 3508 TL. Çok iyi gelen 3. çeyrek bilançosunu referans alırsak, 3000 TL üstü rakamlar çok güzel denilebilir. (İkili anlaşmalar bitse bile auf 2100-2200 TL civarında olup, her ay dolar ve ÜFE’ye göre güncellenecek. Bu da tahmini 700-800 TL’lik maliyete göre fena olmayan bir rakam.) Bu yıl, muhtemel net nakite geçişin ve Özbekistan yatırımın da pozitif etkisi olacak. Enerji krizinin tekrardan alevlenmesi veya maden tarafından gelecek olumlu bir haber ise Odas lehine ekstra bir durum olabilir.
ağa 10.46 ya nokta atışı yapmış.. açık söylemek gerekirse ben 10 47 den mal alamadım, çünkü çok yakın takibimde değildi... sadece haftalıklardaki ters durumu nedeni ile gündemimdeydi. yine de 10.46 dan mallanıp 11.47 de ne yapacağını gözlemlemek akılcı olurdu.. carolini dansa kadıracaksa 11.78 ve üzeri kapanışlara ihtiyacı var.... iyi çalışmalar..
https://i.hizliresim.com/5fhykj4.png
10.50 -12.50 aralığındaki yatay süreç halen yükseliş paralelliğini olumsuz etkilememiş.. kısaca yeşil beyaz paralel kaldıkça yükseliş potansiyelide aktif olacak..
https://i.hizliresim.com/jz9hoja.png
ağanın yeşil beyaz paralelliğini sürdürme lüksü yaklaşık 6-7 bar..bu süreçte teknik bir bozulma olmamakla birlikte, ağanın bol bol küfür yiyeceği bir aralık olabilir... bu nedenle haftalıkta 11.78 günlükte ise 11.88 üzerinde kapanışlar yapması oldukça olumlu olur.. kazancınız bol ve daim olsun..
https://i.hizliresim.com/fowes4q.png
Bu seviyelerin üstünde kaç defa kapatmasına rağmen,bir türlü yatay trendi kıramadı,bu bilanço son şansı,yine de kıramassa,şirketin içinde bir problem olduğu akla gelecektir.
İkincisi,odas,2022 de en çok kazandıran hisse sıralamasında %796 prim ile 3.sırada imiş,,,bir mal iskontolu olmalı ki,alıcı çekebilsin,,%796 karı yeterli gören fonlar,,4.çeyrek bilançoyu koz olarak kullanıp,gelene verebilirler,,bu da akla gelen bir ihtimal.
Bunu nereden mi anlıyorum,,,Yorumlarda "hisse daha 3.çeyrek bilençoyu bile fiyatlamadı" serjenistlerinden...........
Her şey,4.çeyrek bilançoya yakın netleşecek.
3.bir ihitimal daha aklıma gelmektedir,,Cante nin kar ı 1.669 milyar,,,,,odas,cante nin %77 sine sahip olduğuna göre,ettiği 2.185 milyar karın 1.285 milyarı Cante den gelmektedir,,bunu düştüğümüzde Odas ın kar ı 900 milyon tl olmaktadır.1.285 milyar kar Cante içinde zaten fiyatlanmaktadır,,ikinci bir defa,mükerrer neden fiyatlansın.
900 milyon düşük kardan değeri bulursak yıllık 1.200 milyar kar etmektedir,,sermaye 1.400 olduğuna göre fiyat 8.57 falan çıkmaktadır.Buna Özbekistan da fiyatlansa taş çatlasa 12.66 rakam,,odas için doğru çıkmaktadır.
Bir türlü yataydan kurtulamamanın sebeblerinden biri de bu olabilir,,bildiğimden değil,aklıma gelen ihtimallerdir.
‘Ben bunun neresini düzelteyim?’ şeklinde bir fıkra anlatılır. Öyle görülüyor ki bu işin ABC’sine dönmek lazım bazılarımız için.
Sürdürülebilirlik yönünden itirazlar gelse anlarım. Hisse fiyatı bilmem yüzde kaç yapmış o yüzden pahalı gibi altı dolu olmayan savunmalara şirket bir sene öncesine göre favök ve net kârını ve dahi özsermayesini ne kadar artırmış ivedilikle ona bakılmasını öneririm. Sektör ortalaması ne, dünyada benzerlerinin ortalaması ne, kendi geçmiş ortalaması ne, buna dahi bakmaya gerek duymadan yorum yapıyor olmak üzerine söylenecek söz dahi yok. Hele ki iştiraki olan şirket zaten fiyatlanmış mantığına diyecek söz bulamıyorum. Hayatımda ilk defa böylesi bir mantık! kurgusuyla karşılaşıyorum.
O sebeple ‘bunun neresini düzelteyim ki?’ fıkrasına göndermede bulunmak en iyisi galiba.
Ayni şeyleri ben sizin için düşünmüştüm,,"bunun neresini düzelteyim ki" böyle mantık dışı bir eleştri görmedim.Odas,yok özkaynağını artırmış,favok unu artırmış,dünyada bir uygulaması yokmuş,,,,bu dedikleriniz hangi şirketten geliyor acaba? Cante halka açık olmasaydı, %100 size hak verirdim.%77 sini Cante den alan bir şirket için,üstelik Cante halka açıksa,mükerrer fiyatlamayı hangi mantık yapar,,yıl bitmiş,siz daha hala 2022/9 aylık bilançodasınız.
Bende de odas var,ben de odas taşıyorum,ama 3 aydır yatay trendi kıramayan bir odas var,,bunun sebeblerini söylemeye,bulmaya çalışıyorum,,yok mantıksızmış söyledilerim,,o zaman mantıklısını siz söyleyin de bilelim.
Borsada solo değil konsolide bilançolar fiyatlanır. Filan iştirakin kârı bu kadar onu düşelim, falan iştirakin kârı bu kadar onu düşelim, kalanı değerleyelim şeklinde bir yöntem sunuyor olmak en basit tabiriyle iş bilmemektir. O zaman aynı mantıkla holdinglerin değeri 0 olur, zira holding bilançoları iştiraklerinin toplam konsolide bilançosudur, iştirakler düşüldüğünde holding içi boş bir kurum olarak kalır. Bir şirket ister holding olsun ister normal bir anonim şirket olsun iştiraki olan şirketler iştirak yüzdesi oranında o şirketin varlığıdır. Daha bunu kavrayamadan değerleme işine girmek insanı başkalarının nazarında komik duruma düşürür. Bilmemek ayıp değildir, bilmeden ahkam kesmek hem ayıp hem başkasını yanlış yönlendirmedir.
Yatay trende giren ne ilk şirket ne de son şirket. Fiyatın yatay trende girmesinin açıklaması cante’nin halka açık olması mıdır? Aynı mantıkla bakarsanız cante’nin çoğunluğu odaş’ta o zaman cante piyasa değerinin kenarından bile geçmiyor gibi başka bir uç yoruma da gidilebilir ki o da başka bir uç komedidir.
Hisse inşAllah bu sefer 12.66 yı kırarda,bu tartışmalara son veririz.
Daha önce burada buna değinen arkadaşlar olmuştu, ancak bir kere daha tekrarlamakta fayda var demek ki. Temel ve mali analistler tarafından şirket değerlemeleri bir kaç şekilde yapılır. Bunlardan birisi İndirgenmiş Nakit Akımı (İNA)ile değer biçmek, diğeri F/K, FD/FAVÖK, FD/VFÖK, PD/SNA, PD/EFK gibi rasyoları kendi benzerleri ile karşılaştırarak (gerek ülke içindeki ilgili sektör ortalamaları ile, gerek dünya benzerleri ile, gerek kendi geçmiş rasyoları ile) göreceli bir değerleme yapmaktır. Bu iki yöntemle de ODAS ederinin altında çıkmaktadır. Elbette bunlara göre yapılan değerleme, özellikle İNA yöntemi yapanın subjektif verilerine de dayandığı için, herkesçe kabul görmemesi son derece doğaldır.
Ancak bunların dışında piyasada çokça bilinmeyen ya da kullanılmayan ancak bilge ya da guru tabir edilen bazı büyük yatırımcıların kullandığı değerleme mantığı daha vardır ki orada Piyasa Değeri, Defter Değeri, Aktifler, Aktif Kârlılık ve Özsermaye Kârlılığı verileri birlikte kullanılarak bir takım rasyolar elde edilir ve bunlara göre ucuz olup olmadığı değerlendirilir.
Bunlar:
1) (Piyasa Değeri / Aktifler ) / Aktif Kârlılık
2) (Piyasa Değeri / Defter Değeri) / Özsermaye Kârlılığı
Bu rasyolarda elde edilmeye çalışılan mantık kurgusu şudur:
Birincisi Mevcut Aktif Kârlılık ile aynı Piyasa Değeri ne kadar zamanda amorti edilebilir, İkincisi Mevcut Özsermaye Kârlılığı ile aynı Piyasa Değeri ne kadar zamanda amorti edilebilir? Bu F/K rasyosuna alternatif başka bir bakış açısıdır.
Bu mantıkla bu yazıyı yazdığım an itibariyle
Piyasa Değeri / Aktifler : 1,50
Aktif Kârlılık: % 32,26 (0,3226)
Piyasa Değeri / Defter Değeri : 2,71
Özsemaye Kârlılığı: % 62,59 (0,6259)
1. Rasyoya göre :
(Piyasa Değeri / Aktifler ) / Aktif Kârlılık = 1,50 / 0,3226 = 4,65
2. Rasyoya göre:
(Piyasa Değeri / Defter Değeri) / Özsermaye Kârlılığı = 2,71 / 0,6259 = 4,33
Üretim yapan şirketlerde bu değerler 10'a kadar makul görünür.
Birisi 4,65, diğeri 4,33 çıkan rasyolar, eğer 10'a kadarı makul görülüyorsa, nasıl ederinden fazla olduğu iddia edilebilir? Elbette piyasa illa ki 10'a kadar fiyatalama yapacak ya da 10'dan yüksek fiyatlama yapmayacak demek değildir. Bazen gelecek beklentileri baz alarak piyasa daha ucuza da fiyatlayabilir, bazen negatif konjonktürel gelişmelerden dolayı iskontolu fiyatlayabilir, bazen komple bir sektör iskontolu fiyatlanabilir, bazen şirketlerdeki karlılık dalgalanması istikrarlı olmadığı için geleceği flu görüp iskontolu fiyatlayabilir. Ancak an itibariyle benim nazarımda bu şirket olabilecek makul maksimum değerleme fiyatının yarısından da ucuz bir fiyatla fiyatlanmaktadır. İlla 2 katından fazlasına çıkacak garantisi elbet yoktur, ama kimse buna pahalı diyemez. Diyenin makul bir açıklama yapması lazımdır.
Not: PD/DD ile Özsermaye Kârlılığının oranlamasının niçin yapıldığı konusunda cevaben Defter Değeri dediğimiz şeyin Özsermayenin kendisi olduğunu herkesin bildiğini varsayıyorum.
takibe aldım bakalım..
Çan 2 Termik Santralinde 1 Ekim 2022 - 31 Aralık 2022 tarihleri arası (4Ç boyunca) 548.129,00 MWh miktarında elektrik üretimi yapıldı. 1 Temmuz 2022 - 30 Eylül 2022 tarihleri arası (3Ç boyunca) ise 569.323,00 MWh. Çan 2 üretiminde çeyreklik bazında % 3,72'lik bir azalma sözkonusu. Bu azalma Kasım ayında (sebebini bilmediğimiz) üretime ara verilen gün sayısının çokluğundan kaynaklanıyor.
Ancak gerek AUF gerekse PTF fiyatlarındaki artışı dikkate aldığımızda ÇAN 2 üretimindeki cüzi azalmanın toplam FAVÖK'e olan etkisi artıştan azalma şeklinde olacaktır ancak. Voytron'un piyasaya sattığı elektriğin ne kadarı ÇAN 2 kaynaklı ne kadarı başka üreticilerden tedarik ediliyor kısmına verebilecek net cevabımız yok henüz. Ancak Özbekistan tarafında kurulu gücün artırılmış olması bu çeyrekte etkisini daha net gösterecektir. FAVÖK açısından 4Ç değerlerinin 3Ç değerlerinden epey yüksek geleceği tahmin edilebilir. Net Kâr tarafını hesaplamak ise çok da kolay değil, daha önce de burada belirtildiği üzere 3Ç Net Kârı içerisinde Ertelenmiş Vergi Geliri de sözkonusu idi, o sebeple 4Ç Net Karı 3Ç'den fazla gelir mi gelmez mi kestirmek zor. Ancak kesin olan bir şey var ki yıllıklandırılmış net kârın baz alındığı başlangıç çeyreği olan 2021 4Ç'si baz olmaktan çıkacağı için ve onun yerine bu yılın ilk çeyreği'nden başlayacağı için yıllıklandırılmış değerler, bu senenin 4Ç Net Kârı da geçen yılın 4Ç Net Kârından hayli yüksek geleceği için mevcut piyasa değerine göre 5'li F/K değerleri sözkonusu olacak (fiyatın artmadığını varsayarsak), bu da bence oldukça iskontolu bir fiyatlama durumu bir elektrik şirketi için. Hadi küçük yatırımcı bunun farkında değil, o kadar Fon bunun değerlemesini elbette yapacaktır. Bu fiyatları bana göre çok uzun süre buralarda tutamazlar, bir süre yatay bantta sıkıştırmaya çalışsalar da.
11.50 üstü kapanış yapacak mı bakalım....
Trend kuramıyor sayın spek bugünde 11.40 üstü kapatıp bidada aşağı düşmezsen olcak yoksa gidiyoz :)