Bu arada portföyümde bulunan BNTAS, KERVT ve YATAS fiyat grafiklerinin benzerlikleri dikkatimi çekti. Üçünde de bir çanak tamamlama oluşumu var.
KONKA ve MERCN grafikleri de kendi içlerinde benzerlikler içeriyor.
Printable View
Bu arada portföyümde bulunan BNTAS, KERVT ve YATAS fiyat grafiklerinin benzerlikleri dikkatimi çekti. Üçünde de bir çanak tamamlama oluşumu var.
KONKA ve MERCN grafikleri de kendi içlerinde benzerlikler içeriyor.
https://i.hizliresim.com/7dasynq.jpg
MERCN
Hem temel hem de teknik olarak büyüme hikayesine inandığım, satış, esas faaliyet ve net kârlarındaki büyümeyi takip edilesi bulduğum, sektöründe belki de en ucuz rasyolarla fiyatlanan büyüme hisselerinden birisi olarak gördüğüm MERCN'ı da KONKA gibi portföyümde ısrarla tutmaya devam edeceğim, arada teknik bazlı kâr realizasyonları yapsam da.
Fiyat hareketi olarak da şu anda KONKA gibi alt ve üst 2 bantlı logaritmik bir kanalda yükselişini devam ettiriyor. Ve kırdığı önemli dirençleri genelde onaya geliyor. Bu da giriş çıkışlarda istifade edilebilecek ve ekstradan arbitraj fazlası sağlayabilecek bir durum oluşturuyor.
Görüntü itibariyle tipik mütevazi bir Anadolu tüccarı imajı çizen ve çokça da profesyonel görüntü vermeyen sahibinin herkeste bıraktığı tesirin aksine, şirket olarak MERCN bende daha ayağı yere basan ve sağlamcı bir büyüme hissesi görüntüsü çiziyor. Umarım zaman beni yanıltmaz. YTD.
https://i.hizliresim.com/mv208oh.jpg
ORGE
Şirkette işler değişik sektörlere dağıtılan risk anlayışı ile reel olarak ve dengeli bir şekilde büyümeye devam ediyor. Makul kaldıraç oranı, düşük denebilecek finansal borçlar ve oldukça defansif bir borç karşılama oranı ile de şirket mali açıdan fazla bir risk içermiyor. Kârlılık marjları da Bist ortalamalarının üstünde. 5,80 PD/EFK; 5,61 PD/VFÖK; 6,23 FD/FAVÖK; 5,65 F/K ve 3,53 (PD/DD)/ÖSK çarpanlarıyla oldukça ucuz olduğunu düşündüğüm ve sürekli yeni projeler ve işler bağlayabilme kabiliyetine güvendiğim ORGE'yi kısa-orta vade hedefim olan iki sarı çizginin bulunduğu üst logaritmik kanal tavanına temas gelmeden satmayı şimdilik düşünmüyorum. Kısa vadede dikdörtgen içerisinde bulunan alana benzer bir kosnolidasyona girme ihtimali ve riski olsa da kırılımların ve yukarı hareketlerin hangi zaman diliminde oluşabileceğini bu tahtada keşfedebilmek çok kolay olmadığı için şimdilik herhangi bir işlem yapmadan TUT modunda devam ediyorum.
https://i.hizliresim.com/9rmev4q.jpg
OZKGY
GYO sektöründe büyüme ve kârlılığı süreklilik arzeden, diğer benzerlerinde olduğu gibi sadece yeniden değerlemelerle değil aynı zamanda esas faaliyet kârları ile de büyüyen nadir şirketlerden. Büyüme rakamları ve aktif kârlılığı sektörün en iyilerinden, rasyoları da sektöründe en makul olanlarından. Fiyat hareketleri de genelde hep benzer logaritmik ivme ile yükselen ve belli katsayılarla katlanarak giden bir şirket olduğu için bir sonraki tahmin ettiğim fiyat konsolidasyon alanı 15.54 TL bölgesine erişene kadar elde tutulabileceğine inandığım bir hisse. Kişisel olarak tek handikapım hali hazırda portföyde iki GYO şirketinin bulunması. Ya bunlardan birisini portföyden çıkaracağım ya da ikisini yarı yarıya satıp portföyümde eşit ağırlıkta tuttuğum diğer şirketlerin miktarına ikisinin toplamını eşitleyeceğim. Bunun kararını iki şirketin kısa vadede yapacağı fiyat hareketlerine bağlı olarak vermeyi düşünüyorum. YTD.
Sn deva hocam, bedava burda eğitim tadında paylaşım yapıyorsunuz.
Gerçekten keyifle öğrenerek takip ettiğim bir başlık.
Ben borsada yatırım yapmaya başladığımda etrafımda yol gösterecek hiç kimse yoktu neredeyse. Okuyup öğrenebilecek kaynak eser sayısı da çok sınırlı idi. İnternet'te de bugün bulabileceğimiz kolaylıkta kaynak bulmak çok mümkün değildi. Genelde yabancı kaynakları kullanarak temel analiz, finansal analiz ve fiyat hareketleri analizi nasıl yapılır konusunda kendi kendimizi eğitmeye çalıştık. Tabi bunlarla beraber borsanın kendisi de tecrübî anlamda bir öğretici ve yol gösterici oldu ve her zaman olacaktır da, dersler almayı bilenlere.. Hikayenin bu kısmı tanıdık olsa gerek, çokça kişi tarafından tekraren dile getirilmiştir benim de yaşadığım bu tecrübeleri. Ama çokça şeyi ortak bir tecrübe çemberinden geçirmiş de olsak, bunu paylaşan, ve bunu başkalarına aktarma amacı güden insan sayısı çok fazla değil maalesef.
Ben 'karınca kararınca', kendimin yaşadığı zorlukları ve rehbersizliği başkalarının da yaşamaması için, önüme fırsatlar çıktıkça, bildiklerimi ve tecrübe ettiklerimi bu işe yeni girenlere ya da kendisini sürekli yenileme ihtiyacı hissedenlere aktarmaya çalışıyorum. Kendi açtığım bu sayfada kimseye yatırım tavsiyesi amaçlı şirket listesi oluşturmak ya da 'şuradan al şuradan sat' maksatlı bir yön gösterme kaygısı gütmüyorum. Temel amacım borsada yatırım kavramını belli bir sistematikle takip ve izlenebilecek makul bir metod ile filtreleme ve yatırım yapma şekli göstermek... Bu konuda desteğe ihtiyacı olabileceklere 'bir yatırım sistemi nasıl geliştirilir?', 'ne tip metodlarla yatırım yapılabilir?' gibi sorulara ipuçları sunarak rastgele hisse alım satımından ve bunların getirebileceği yıkımlardan nasıl korunulabilir üzerinde enerji harcamayı temel anlayış olarak benimsemiş durumdayım. Tabi ki bunları söylerken tek tip bir yatırım şekli olmadığını da sürekli tekrarlama ihtiyacı hissediyorum. İnsan kendi karakteri ve sınırlarına uygun olanı araştırarak ve deneyip yanılarak zamanla bulabilecektir. Önemli olan bu süreci en hafif sıyrıklarla atlatabilmek.
Yatırım işinde öğrenmenin sınırı ve sonu olmadığı için aynı zamanda hem kendimi sürekli yenileyebilme ve hem de öğrendiklerimi ve öğreneceklerimi başkaları ile paylaşabilme adına bu sayfada bazen tecrübelerimi, bazen gerekli gördüğüm analizlerimi ve bazen de kişisel uygulamalarımı, yaptığım doğruları ve hataları paylaşıyorum. Ders almak isteyen için hem kaynak bol, hem de borsanın kendisi iyi bir öğretici. Ama temel sıkıntı bilginin darmadağınık bir şekilde sağda solda bulunuyor olması. Bunları toplayabilmek bile aslında büyük emek ve yorumlama gücü gerektirebiliyor. Bu sebeple bu sayfada buna katkı yapabilecek her tür yazı paylaşılabilir ve başkalarına faydası dokunabilecek her tecrübe anlatılabilir.
Bu sayfa, egolarından sıyrılmış, emeklerini ve bilgilerini herhangi bir beklenti olmadan başkalarına aktarabilecek herkes için bir paylaşım yeri olarak kullanılmaya devam edecek.
'Büyüme hisseleri ile büyüme' kavramı bir çok insana cazip gelse de kendi içerisinde ciddi riskleri de içermekte. Belli büyüklüğe ulaşmış, olgunlaşmış, pazar payı artık daha çok genişleyemeyen şirketlerin geleceğini öngörebilmek nispeten daha kolaydır. Sektörlerine göre temel ve teknik doneleri değerlendirerek, ekonominin temel döngülerini takip ederek, şirketlerin paralarını nasıl kullandığını (yatırım ve temettü politikalarını) biraz inceleyerek bu şirketlerin geleceğini tahmin edebilmek çok zor değildir. Ancak büyüme şirketlerinde durum aynı değil. Bazen çok hızlı büyümeler, bazen de kârlılıkta yere çakılmalar sıklıkla rastlanabilecek durumlar. Ayrıca büyüme şirketlerinin defansif olanları ile agresif büyüyenlerinin mali gelişimleri de farklı riskler barındıracaktır. Çok hızlı büyüyüp bunu da fiyatına yansıtıp yatırımcısını da büyütebilecek şirketler olabileceği gibi, büyümenin ve yatırımın agresifliği içerisinde finansal açıdan kendini zora sokan ve borç sarmalına düşen şirket sayısı da az değildir.
Bu sebeple büyüme şirketlerini seçerken salt büyüme rakamları değil, şirketin finansal sağlığı, büyüme yatırımlarının nasıl finanse edildiği, kazançların hangi verimlilikte kullanıldığı ve sektörel rekabette olası avantaj ve dezavantajların iyi değerlendirilmesi de gereklidir. Bu sebeple büyüme hissesi diye önüne gelen her hisse alınmaz. İyi bir filtreleme ve seçim metodolojisi uygulanmalı, riskler olabildiğince minimize edilmeli ve büyük portföy sepetleriyle riskleri bölerek devam edilmelidir. Ve mutlaka akılda bir çıkış ve risk yönetimi stratejisi bulunmalıdır.