Dünya genelinde cds düşüşü var risk iştahı artınca düşüş oldu diye biliyorum
Printable View
https://twitter.com/tufancomert/stat...08249316155397
Doğru.Düşüş sadece bize özgü değil,gelişmekte olan bütün ülkelerde Temmuz ayından itibaren düşüş oldu.Tufan Cömert yukarıda bunu grafik olarak göstermiş.Sebep,piyasalar Fed'in faiz artırımlarını bu yıl bitireceği ,gelecek yıl da faiz indirimlerine başlayacağı hayalini satın almaya başlamış.Ama olacak olan ,yıl sonu itibariyle, muhtemelen ,piyasalar bunun mümkün olmadığını görecek ve gelişmekte olan ülkeler yılın içinde görülen en yüksek cds seviyelerinden yılı kapatmış olacaklar.
Tuesday August 09 2022 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Unit Labour Costs QoQ Prel Q2 10.8% 12.7% ® 9.5%
Temmuz için CPI beklentileri..
scotıabank 8.9%
goldman sachs 8.8%
barclays 8.8%
cıtı 8.8%
bank of amerıca 8.7%
hsbc 8.7%
gurgavın capıtal 8.7%
jpmorgan 8.7%
standard chartered 8.7%
vısa 8.7%
wells fargo 8.7%
nomura 8.6%
jefferıes 8.6%
morgan stanley 8.6%
credıt suısse 8.5%
https://www.fxstreet.com/analysis/us...paign=analysis
Annual CPI in the US is forecast to edge lower to 8.7% in July.
The base effect could be misleading when assessing inflation data.
Markets are pricing in a nearly-70% chance of a 75 bps Fed rate hike in September.
Son zamanların tahmini en zor ABD aylık enflasyon verisi öğleden sonra yayınlanacak.Piyasa analistlerinin tahmini manşet enflasyonun aylık %0.2,çekirdek enflasyonun %0.5 artması şeklinde.Benim topladığım alt verilerden yaptığım hesaplama da buna yakın sonuçları gösteriyor.Ama bu kadar basit değil,bu sefer farklı koşullar var.Sıcak su akıntısı ve soğuk su akıntısının karışması gibi..
Bir yandan Temmuz ayında tepeden %20 düşen benzin fiyatları ve benzer düşüşler yaşayan diğer enerji kalemleri,Ukrayna ile bir anlaşma olacağı beklentisiyle birleşmiş milletler gıda ve tarım örgütü FAO'ya göre,son 3 ayda %11 düşen gıda fiyatları, diğer yanda ise yukarıda ifade ettiğim gibi tüm hizmet kalemlerine yayılan ve giderek katılaşan hizmet sektörü enflasyonu var.Hizmet verenlerin hayat standartını korumak için her ay parça parça yaptığı fiyat artışları var,acaba bu ay enerji ve gıda fiyatlarında bir gerileme olduğu için bu fiyat artışlarına ara verdiler mi,yoksa hala kayıplarını tam alamadıkları için zamlara devam mı ettiler.Diğer önemli parametre ise enflasyon sepetinde %30'ın üzerinde büyük ağırlığı olan kira artışları ,henüz enflasyon sepetine çok az yansıdı ama son aylarda hızlanarak yansımaya başladı Temmuz ayında hangi oranda yansıdı,bu sorulara tam emin olarak cevap veremiyoruz.Enflasyon verisinde bunların cevabını alacağız.
Benim tahminim;,tüketici talebinin hala çok güçlü olması,işgücü piyasasının çok güçlü olması,kredi hacminde sert yükseliş,düzenli artan ücretler nedeniyle ve finansal koşullar endeksinin hala sıfırın altında negatif olması(gevşek para politikası) nedenleriyle,-eldeki veriler göstermese de- piyasa analistlerinin tahmininin üzerinde enflasyon rakamları geleceği şeklinde.
Evet haklısınız..
4. faiz artışını yaptı 5. de yapılacak eylül de gibi duruyor..
Dıştan haksız gibi gözüküyorum..
Amma velakin..
Ben havlu atmak üzere olduklarını HALA düşünüyorum..
Ağustos eylül gibi enflasyonun başını iyice aşşa eğmesini/eğdirilmesini!!! hatta yıl sonuna doğru deflasyon beklentim var..
2023 gibi de faiz indirimlerini konuşmaya başlarız..
Umarım birde üzerine yeni 180 derece dönüp yeni QE falan demezler..(Şaka değil ciddiyim)
Yada QE değil ama para verecez işte AMAAA FALAN... süslü püslü cümleler...
Yanılmıyorsam AB yaptı..
Seçimli olacak sadece devlet tahvili bonosu olacak..Zoradaki sektörler olacak ...Kiminkileri alacaklarını bla bla falan bi ton saçmaladı yine..
2008 den beri junkie moduna döndürülen ekonomiler ve piyasalar da ciddi parasal sıkıştırmanın imkansız noktaya geldiği bir süreçten geçiyoruz..
2023 ve ileriki süreç için FED bilançosu USA GDP sine NEDEN eşitlenmesin noktasına gelebiliriz (bu da şaka değil)..
2008 sonrası yazılı olmayan bir anlaşma yapıldı MB ları ile piyasa arasında..
O da şu..
Siz istediğiniz haltı yiyin..OLAY BENDEEE..
Yani siz 40 kere de batsanız 40 kere para basıp yeniden veririm ..DANSA MÜZİĞE PARTİYE devam derim..
"""Tamamen kendi fikirlerimdir..Kimseyi hedef almıyorum.."""
Bu arada bu amerikalılar kira yı enflasyon verisi içinde epey yüksek bi yere taşımışlar..Yüzde 31..
Amma velakin..
FED in bununla çok ilgilendiğini yada ilgileneceğini düşünmüyorum..
Neden ise toplumun genel refahı üzerinde dramatik bir etkisi BENCE yok..
Yani bir benzin fiyatlarındaki artış toplumun BÜTÜN kesimlerini etkilerken ..
Kira??
Amerikada ev sahipliği oranı yüzde 66..
https://fred.stlouisfed.org/series/RHORUSQ156N
Misal bu kesimi hiç etkilemiyor..
Kontratı devam edeni etkilemiyor..
Hem ev sahibi hemde kira geliri olanı ise POZİTİF etkiliyor diğer yandan..
En çok etkilenenler kiraya çıkma durumunda olanlar + kontratı sonlananlar..
FED başta gıda ve enerji olmak üzere herşeyin fiyatı başını aşşa eğmişken toplumun küçük bir kısmını etkileyen kiralar yüzünden faiz konusunda direteceğini asla düşünmüyorum..
Yeni bir tanım eklemek lazım litaretüre :" Fed iyimserligi"
Fed halleder , Fed döndürür , Fed düşürür ...
Enflasyon var artık iyimserlikde bir yere kadar...
usta bu veri gelmedimi abv bu verinin
Wednesday August 10 2022 Actual Previous Consensus
US
Inflation Rate MoM JUL 0% 1.3% 0.2%
US
Inflation Rate YoY JUL 8.5% 9.1% 8.7%
Piyasa analistlerinin beklentilerinin altında bir enflasyon verisi geldi.
Tabela enflasyon aylık yüzde sıfır!!! geldi..
Core ise 0.3 (yıllıklandırılmış kabaca 3.6) ..
Sonbahar da deflasyon beklentim devam ediyor..
FED herhalde eylülde son kez artırır (onu da 0.50 yapar) yada 0.25 den 1 faiz artışı daha yapar yıl sonuna kadar..
2023 gibi de çok büyük aksilikler olmaz (yeni bir savaş falan) faiz indirimleri konuşulmaya başlar..
Ben öngörülerimi orta ve uzun vadeli olarak yapıyorum.Öngörülerimde bir değişiklik yok,matematiksel modellememe göre , ABD bu yıl içinde çift haneli enflasyonu görecek.Ara dönem olarak ,seride yüksek enflasyon rakamlarını takip eden düşük rakamlar gelmesi anormal bir durum değil.Şubat ve Mart aylarında %0.8 ve %1.2 aylık enflasyon artışlarında sonra da Nisan ayında %0.3 düşük rakam gelmiş,sonraki Mayıs ve Haziran aylarında ise yeniden yüksek %1 ve %1.3 aylık enflasyon artış rakamları gelmişti,Temmuz ayında ise düşük gelmesine serinin geneli açısından fazla bir anlam yüklemek doğru olmaz.
Enflasyon trendinde takip ettiğim temel göstergeler;tüketici talebinin kuvveti,kredi hacmindeki genişleme ile tüketim harcamalarında ek kaldıraç oluşumu,ücret artışlarının ,hane halkı servetindeki net artış, işgücü maliyetlerinin ve verimliliğin seyri , finansal koşullar endeksinin seyri.Bütün bu faktörlerin tamamı ABD'de şu anda yüksek enflasyon trendinin devam edeceğini söylüyor,bu devam ettikçe de ABD enflasyonu konusundaki öngörülerimde bir revize söz konusu olmaz.
https://www.paraanaliz.com/2022/yaza...medik-g-35343/
Kerim Rota: Ne İstediniz de Vermedik?
Deniz bey ...
Asla sizinle aşık atmak laf sokmak gibi amaçlarla yazmıyorum..
Forumda okuduğum bilgilendiğim nadir 1-2 kişiden birisi isiniz..
Kendi düşüncelerimi borsalardaki hareketler ile de birleştirerek yazıyorum..
BRENT özellikle kısa vade de (beklenmedik bir başka savaş falan olmazsa) 80-90 aralığına düşerse ve dalgalanmaya geçerse (ki beklentim böyle....90 larda da kalsa aslında yeterli) önümüzdeki aylarda deflasyon bekliyorum ABD için..(aylık bazda) yıllık da ise 6-7 aralığına düşmüş olabilir tabela enf..
https://i.hizliresim.com/ly5dpud.jpg
Olmazsa da çıkarız yanıldık çok pis derim..:)
Nitekim 3 faiz artışı beklersen sanırım 5 yapmış olacak FED..
10. Ay sonu ekim vade usd vs Spot Dolar grafiği aşağıda
Bu durum ne kadar mantıklı ve Merkez bunu ne kadar devam ettirebilir ?
https://i.hizliresim.com/e153cs9.png
Ekim vadeli dolar 25% değer kaybetmiş gibi duruyor . . .
Merkez Bankasına göre;Türkiyenin Haziran ayında 3.458 milyar dolar,Ocak-Haziran yılın ik 6 ayında 32.444 milyar dolar cari açığı oldu.
-Haziran ayında net doğrudan yatırım(girişi-çıkışı) (-)194 milyon dolar,yılın ilk 6 ayında ise (-) 540 milyon dolar oldu.
-Haziran ayında 1144 milyon dolar,yılın ilk 6 ayında ise 3485 milyon dolar gayrımenkul alımı girişi oldu.
-Haziran ayında portföy yatırımları 1578 milyon dolar tutarında net çıkış oldu. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 509 milyon ABD doları ve 218 milyon ABD doları net satış yaptığı görülüyor.(Yurt içi yerleşikler yurt dışında 870 milyon dolar net portföy yatırımı yapmışlar)
-Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 1.039 milyon dolar, 67 milyon dolar ve 264 milyon ABD dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.
-Yapılan dış ödemelerin net 1960 milyon doları nerkez bankası rezervlerinden karşılandı.
Değerli hocam,
Yabancıların tahvil piyasasına görmesi fikri herhalde başlığı okuyan herkese komik geliyordur.
Ancak borsada, %33 - %40 civarı spot / vadeli arbitraj imkanları geliyor arkadaşlar paylaşıyor ve yapıyorlar.
Dün, alıcılar arasında 2021 - Naci Agbal vakası ile borsayı yere vuran büyük yatırımcı geri gelmiş gibi göründü. Tabi ki bu işler belli olmaz haftaya anlarız.
Ancak dikkatimi çekti. Paylaşmak istedim. Eger gelenler aynı ekip ise çok yüksek döviz girişi görmemiz lazım. Sadece alım olarak gelseler borsa bunu kaldırmaz ( öyle bir mal yok ) ama karşılıklı işlemle %40 getiriyi almak için gelirlerse olabilir bilemedim neden gelebilirler onu da çözemedim kötü ayrılmış idik.
Bir yorum yapmak için önümüzdeki hafta yayınlanacak merkez bankası verisini görmek lazım.Ama ödemeler dengesi verisinde çok çarpıcı hususlar var:
-Bir zamanlar yılda onmilyarlarca dolar giriş olan doğrudan yatırımlar artık sıfıra vurmuş bile diyemiyoruz nette çıkış var.(Haziran ayında 194 milyon dolar,yılın ilk 6 ayında 540 milyon dolar çıkış)
-Sadece doğrudan yatırımlarda değil portföy yatırımlarında da çok kötü bir tablo var.Yılın ilk 6 ayında yabancılar 7189 milyar dolarlık hisse senedi ve tahvil satıp çıkarken yerliler yurt dışında net 4214 milyon dolarlık portföy yatırımı yapmışlar.Toplamda portföy yatırımlarında 11.403 milyar dolarlık çıkış anlamına geliyor.
-Yılın ilk 6 ayında yapılan dış ödemelerin net 12.348 milyar doları merkez bankası rezervlerinden karşılanmış.
Erdoğan riskli bir oyun oynuyor, jeopolitik pokerinde dikkatli olmalı.
Üst düzey bir yetkili, Erdoğan'ın Rusya ile ilgili sinyalini verdiği şeyleri yapması halinde, Batılı ülkelerin şirketlere ve bankalara Türkiye'den çekilme çağrısı yapabileceklerini söyledi.
— Financial Times
Sadece Ekim değil tüm vadelerde benzer bir desen mevcut, en azından Aralık vadeye bakarsanız orada da görürsünüz.
Herhangi bir mantıksızlık yok, ileriye dönük dolar kuru beklentisini yansıtıyor bu fiyat, dolayısıyla iner çıkar ama vade son günü spotla eşitlenir. Misal 20 Aralık 2021de Aralık 2022 vadeli kontrat 25 liraydı dolar 18leri görmüştü şimdi yine dolar aşağı yukarı aynı yerde ama kontrat 20.3 lira.
MB'nin viop kontrat fiyatlarıyla pek ilgilendiğini, kontrol etmeye çalıştığını sanmıyorum.
Son olarak ben dün ekim vadeli dolar kontrat alımı yaptım (long).
İşlem hacmi de kontratların ekim e taşındığını işaret ediyor .
Sadece Merkez kısa pozisyonda galiba. Servet transferi . . .
https://i.hizliresim.com/jiwxle3.png
Merkez bankası haftalık istatistikleri(5 Ağustos haftası)
-Merkez Bankasının -altın hariç- brüt döviz rezervleri 6668 milyon dolar arttı.
-Yabancılar 88 milyon dolarlık hisse senedi aldılar , 6.8 milyon dolar hazine tahvili aldılar.
-Yerlilerin Döviz tevdiat hesapları,parite etkisinden arındırılmış olarak(altın ve kıymetli maden hesapları dahil) ;3767 milyon dolar arttı
(gerçek kişiler 498 milyon dolar azaldı,şirketler 4265 milyon dolar arttı.)
MERKEZ BANKASI NET DÖVİZ REZERVLERİ
*BİN 10.08.2022 Çarşamba
Dış varlıklar 2,055,296,212
Dış yükümlülükler 259,977,490
Bankalar döviz mevduatı 1,476,850,749
Kamu döviz mevduatı 196,716,450
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 121,751,523
1USD 17.9308
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 6,790,078
Altın rezervi 29,681,539
Swap ile merkez bankasına 67,007,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -60,216,922
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -89,898,461
(+)29.681,539 milyar dolar altın varlık;(-)89.898,461 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)60.216,922 milyar dolar merkez bankası net döviz rezervi
Thursday August 11 2022 Actual Previous Consensus Forecast
US
PPI MoM JUL -0.5% 1% 0.2%
US
PPI YoY JUL 9.8% 11.3% 10.4%
US
Core PPI MoM JUL 0.2% 0.4% 0.4%
US
Initial Jobless Claims 06/AUG 262K 248K 263K
Swaplar 60 milyar dolar civarında geziniyordu nicedir , 67 milyar olmus ...
Şirketler hakiki dolara yönelmesin viopta kur riskini hedge etsin diye albayrak zamanında girdi MB viopa, karşı taraf yani satış tarafı yetersizdi orayı doldurdu. Kur yükselmesin diye TL bazında zarar ediyor MB, karı da çok yüksek olduğundan ya da öyle gösterildiğinden buradaki zarar dokunmuyor fazla. MB bu satışları yapmasa gerçek dolara daha çok talep gelir ve kuru tutmak iyice güçleşir.
ekim vade sonu o oran zaten 1'e eşitlenecek doğal olarak ama son 1 haftadaki sert düşüşün sebebi şurda...
https://twitter.com/nurisevgen/statu...71366530326528
https://twitter.com/nurisevgen/statu...79272676003840
Sn Pilavlı ne kadar bassalarda vade sonu spoT = Vadeli Usd Olacağı için
Vadeli Usd Taşınır ve Vade kaydırılır. Sonuçta zaten bu kafa ile bir yerde
triger kayışı kopacaktır .
Teşekkürler desperado ama cds ler deki düşme geçici gibi geliyor bana .
140 % enflasyon olan yerde Dolar neden ucuz olsun ki .
Türkiye CDS 5 Yıllık USD Tahvili - Investing.com
Kasım - nisan arası kış şartlarından dolayı yollar kapandığından seçim yapılmıyor. Erken seçim kararı alındığında da seçim iki ay sonra yapılabiliyor. Dolayısıyla en geç bir ay içinde seçim kararı alınmazsa en erken seneye nisan/mayısta seçim var demek. Hükümet zaten erken seçim yok diyordu ama bekleyen de çok vardı, 20-30 gün içinde durum netleşecek kısacası.
Bu sürede erken seçim kararı çıkarsa piyasa haliyle çok karışır, çıkmazsa da 8-10 ay seçim yok diye biraz sakin gider diye düşünüyorum açıkçası.
Hem küçük hem de büyük yatırımcılar için seçim çok önemli bu nedenle bu konuyu yazdım, zamanında ve doğru pozisyon alanlar seçim sonucuna göre çok ciddi para kazanabilecektir bir yıl içinde.
Thursday August 11 2022 Actual Previous Consensus
09:00 PM
MX
Interest Rate Decision 8.5% 7.75% 8.5%
Meksika merkez bankası da politika faizini 75 baz puan artırarak %8.5 ile pozitif reel faiz bölgesine geçti.(Meksika'da yıllık enflasyon %8.15)
Arjantin Merkez Bankası, faiz oranını 950 baz puan artırdı https://t.co/3gltellhTL
..........................
Fed/Barkin: 70'lerden alınacak ilk ders, faizleri artırmaz, indirirseniz yeniden artarlar
Fed/Barkin: Hala yüksek faiz oranlarına ihtiyacımız var
Fed/Barkin: Enflasyonun %2 hedefine gerilediğini görmek istiyoruz
Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü
Rating Action: Moody's downgrades Turkiye's ratings to B3, changes outlook to stable
12 Aug 2022
https://www.moodys.com/research/Mood...20from%20(P)B2.
Böylece Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altına düşmüş oldu.2001 ekonomik krizi de dahil Türkiye'nin kredi notu daha önce hiç bu kadar düşük seviyeye inmemişti.Bu not seviyesinin 1 kademe altı artık C'li seviyeler oluyor ki manası "temerrüte yakın" manasına geliyor.(D ise, temerrüte düşmüş olanların notu oluyor)
-Moody's, Türkiye'nin ödemeler dengesi üzerinde artan baskıları ve döviz rezervlerinin daha da düşme riskini, kredi notunun düşürülmesine neden olarak gösterdi. Kuruluş ayrıca, Türkiye'nin cari açığının muhtemelen önceki beklentileri büyük bir farkla aşabileceğini kaydetti.
Not:Bu planlanmamış takvim dışı bir değerlendirme idi.Yıl sonuna kadar takvimde planlanmış:
S&P Türkiye 30 Eylül 2022
Fitch Ratings Türkiye 18 Kasım 2022
Moody's Türkiye 25 Kasım 2022
kredi notunu gözden geçirmeler gözüküyor.
Görülen en düşük notlar:
1994 krizinden sonra Ba3
2001 krizinden sonra B1
Moody's not sıralaması ise şöyle:
Aaa
Aa1
Aa2
Aa3
A1
A2
A3
Baa1
Baa2
Baa3
Ba1
Ba2
Ba3
B1
B2
B3
Caa1
Caa2
Caa3
Ca
C
B3 notu ,2001 Ekonomik krizinde gördüğümüz B1 kredi notumuzun da 2 kademe altı.Bu seviyeden bir kredi notuyla,çok yüksek faizle bile, "taze borç"u hiç bir banka vermez(Belki arap ya da Çin bankaları talimatla verebilir).Mevcut borç da, "riski azaltmak için" ,ancak daha düşük bir çevirme oranıyla çevrilebilir,hem borçlanma maliyetleri daha da yükselir,hem de sözleşmelerin içeriğine bağlı ilave teminatlar istenir,faizin peşin ödenmesi istenir vs...
Merkez Bankası kendi internet sitesinde ne diyor....
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...df?MOD=AJPERES
Yazılanların hepsi çok doğru,o konuda hiç tereddüt yok da,biz de imzamızı atarız, ama o zaman niye söylediklerinin tam tersini yapıyorsun diye sorulur!..
Gülelim mi,ağlayalım mı...