Birinci senaryo firmadan firmaya degisir. Ama size hsaplanisini anlatabilirim. Perpetuity diyorlar buna ecnebiler.
Diyelim ki bir sigorta sirketine gittiniz Londra'da yasiyorsunuz ve dediniz ki, ben her ay 1000 birim odeme istiyorum olunceye kadar(Tl, dolar, pound, adini siz koyun). Bunun icin ne yapmam gerekir?
Size derler ki aylik mi odeme yapmak istersiniz yillik mi yoksa bir kerede mi odemek istersiniz ve ne zamandan itibaren odeme almak istiorsunuz. Kolaylastirmak icin BESle uyumlu olmasi icin durumumuz soyle olsun: Su an 56 yasindayim ve aylik 1000 birim istiyorum.
AYlik tutari belirlendikten sonraki asama "required rate of return" dedigimiz gerekli getiri orani. Bu oran firmadan firmaya ulkeden ulkeye mutlaka degisecektir. Bu oran maalesef turkiye de perpetuity tahvilimiz olmadigi icin, belki enflasyon orani olarak belirleyebiliriz. Ama sigorta firmalari mutlaka risk primini koyacaktir. Atiyorum TC devletinin perpetuity tahvili olsaydi, tahvilin bugun ki getirisini kullanabilirdik ama maalesef perpetuity tahvil piyasamiz yok. Hatta bence tahvil piyasamiz da yok :).
Neyse gerekli orani kolaylik olmasi acisindan enflasyon orani diyelim. O da diyelim 15%. Aylik 1.25% ediyor.
NPV(sonsuza kadar alacagimiz aylik 1000 tl nin bugun ki degeri) = 1000/0.0125 = 80 bin yapar. Yani teorik sigorta sirketimiz sizden bugun 80 bin koymaniz halinde size olunceye akdar 1000 lira aylik baglarim der.
Biz de gerekli oran fazla oldugu icin toplu para az cikti. Almanya da oldugunuzu dusunun. perpetual tahvil getirisi 0.5% 0.5/12 = 0.041667% aylik
1000 euro aylik almak icin, 1000/0.000417 = 2.400.000 ister. 2 milyon 400 bin euoru verirseniz size her ay 1000 euro veririz der.
Kabaca boyle. Buradaki onemli nokta size omur boyu maas baglayacak olan kurumun gerekli faiz oranini ne aldigidir.Sigorta sirketleri yukaridaki hesaplamayi(tabi onlar bir suru degisken kullanarak) baz alarak farkli paketler halinde yeni urunler cikaracaklardir onumuzdeki donemde. Buna yillik gelir sigortasi denecek. Bunu satacaklar BES musterilerine. Ama hesaplama boyle olur.