Originally Posted by
hellistheothers
Uzuuun uzun yıllar önce 50 kuruşa goldaş alıp, 5 liradan satarak köşeyi dönme rüyası gördüğüm zaman geliyor aklıma. Bir sabah şirketin kapanma haberiyle uyanmıştım. 5 yıllık birikimim, belki çok daha fazlası buhar olmuştu. Ben adam çarpmaya gelmiştim, beni çarptılar. Büyük yıkım. Hayatım sıfırlandı. Ama aynı zamanda hayatımın dönüm noktası.
Umarım kimsenin canı yanmaz, para kolay kazanılmıyor.
Ama beni tek üzen şey, investing'de, hisse forumlarda onbinlerce yorumun tümünde hisselerde kaybedenler spek, tahtacı, şirket, şu bu, hep ama istisnasız hep birilerini suçluyor. Hep birileri ona oyun kuruyor. Çıkarsa gel gel yapıyor, düşerse birileri sallıyor. Para piyasası dinamiklerini hiç anlamaya çalışmıyorlar. Arzı talebi bilmiyorlar, fiyat nasıl oluşur bilmiyorlar vs. vs.
Oysa para piyasalarında özeleştiri de şart. Hatayı kabullenmeden gelişme olmaz. Neden her kaybın suçu başkalarına atılıyor hiç anlayamıyorum. Bizdeki oyun kuralına uygun mu oynanıyor ? Sanmıyorum, eksikler vardır illa ki. Ama her kaybından başkası sorumluyken, her kazancı kendine mal eden yatırımcılarla dolu her yer. Bizim piyasalarda mı böyle sadece, hayır , coin piyasasında bile 50 dolarla işlem yapıp, Amerika'dan birilerinin ona tezgah kurup parasını çaldığını düşünen bir sürü yerli yatırımcı var. Bizim yerli yatırımcıda asla özeleştiri yok. Oyuna inanç yoksa, o oyunun içinde olmanın da anlamı yok aslında öte yandan.
Sürekli şikayet edilen bir mekanizmanın içinde ısrarla durmaları da tuhaf geliyor bazen bana.
Belki de ben nerede hata yaptım demekle başlayacaklar gerçek traderlığa.