"Benim ortağı olduğum şirket zaten bi düzine vergi ödüyor, benim ödememin neresi mantıklı anlamadım ben ?" diye bir yazıya denk geldim X'te ve tel gerçekten koptu.
İnsanlar hisse taşımakla gerçekten ana ortaklardan birisi olduklarını filan zannediyorlar. Amerikalılar niye keşfedememiş bu genius (!) mantığı acaba da, bir de hisse senetlerinden oluşan kazançlar üzerinden vergi alıyorlar, hissedarlar hisselerini sattıklarında? Onlar hisse taşıyanların şirketlerin gerçek ortak olduğunu kabul etmiyorlar demek ki.. ya da iplemiyorlar yani işin açıkçası insanların şirketlerle kurdukları ortaklığı.. Acaba hiç bir aklı başında Amerikalı IRS'a böyle bir şikayette bulunmuş mudur acaba? "Benim ortak olduğum şirket zaten vergisini ödedi, ben neden vergi ödüyorum bir daha?" şeklinde...
İsmini ne koyarsanız koyun, istediğiniz kadar uzunlukta bir zaman diliminde hisse taşıyın, kanunlar işi nasıl tanımlıyorsa tanımlasın, reelde yaptığınız şey aslında hisse senedi ticareti, yönetimde gerçek anlamda bir tasarrufunuz olmadığı sürece hiç bir reel bir ortaklığınız da olmayacak. Alınacak hiç bir kararda yetkiniz olmayacak. Size değişik isimlerle huzur hakkı, maaş ya da bonus filan ödemeyecekler. başka isimlerle bile olsa kârdan pay almayacaksınız, yasal olarak verilen bir temettü filan yoksa. Mesela hissesini yıllarca taşıdığınız şirket hiç temettü vermediyse, ve bir anda temettü verme kararı aldıysa, siz temettü gününden 1 gün önce hisselerinizi satsanız ve 2 gün sonra da geri alsanız belki 5 yıl taşıdığınız şirkette 2 -3 günlük ayrılığınızdan dolayı siz temettü dahi alamamış olacaksınız. Olay sadece o anda hisse taşımanızla ilgili teknik bir uygulamadan başka bir şey değil..
Olayı olduğu gibi kabul edelim. Bizim yaptığımız şeyin pratikteki karşılığı, tanımı hisse senedi ticareti.. Değişen sadece vadeler, zamanlar.. Amerikalısı da Avrupalısı da bu işin farkında ve bilincinde ve hisse senedi ticareti yapanın şirketin reel ortağı olmadığını bildiği için bu ticaretten elde ettiğiniz gelire vergi uyguluyor. "Ortağı olduğum şirket zaten vergi verdi, ben neden tekrar vergi veriyorum?" diye bir garabet soru da oluşmuyor bu şekilde. Böyle bir soru ancak bir süre hisse taşımakla kendini gerçek anlamda şirketlerin ana ortağı filan sayan bizim hissedarların aklına gelir.
Denemekte fayda var, belki AYM de haklı bulur bu komik görünen iddiayı..