[QUOTE=D R A G O N;6859721]Dostum, bende o dediğin lot miktarı 3 yıldır var. İnan speğin s.kinde değil :)[/QUOTE
Onun için mi, son 1 yıldır yerinde sayıyor ?
Bence mal toplayamıyor, o yüzden sancı çekiyor
Al-sat tut değildir
Printable View
[QUOTE=D R A G O N;6859721]Dostum, bende o dediğin lot miktarı 3 yıldır var. İnan speğin s.kinde değil :)[/QUOTE
Onun için mi, son 1 yıldır yerinde sayıyor ?
Bence mal toplayamıyor, o yüzden sancı çekiyor
Al-sat tut değildir
sabah vadelisinin açılış seansında hiç emir gerçekleşmedi vadeliden 09:25te. hisse ilgisizlikten ölmese bari.
Hazımsızlığa bir şişe soda iyi gelir
Soda külü demişken, yeni çeyrekte son durumlar ne alemde diye paylaşayım dedim.. ytd.
Gazeteci; Li Hua
Küresel Sodyum Bikarbonat pazarı 2024'ün üçüncü çeyreğine doğru ilerlerken, ekonomik, jeopolitik ve mevsimsel faktörlerden etkilenen bölgesel farklılıkları yansıtan fiyatlandırma eğilimlerinde dikkate değer bir farklılık ortaya çıktı. Temmuz ayının ilk üç haftasında, başlıca Asya üretim ve ithalat bölgelerinde Sodyum Bikarbonat'ın fiyatında önemli bir düşüş yaşanırken, özellikle Almanya'daki Avrupa pazarlarında fiyatlarda bir artış görüldü.
Yaygın olarak kabartma tozu olarak bilinen Sodyum Bikarbonat, iki temel yöntemle üretilir: Solvay işlemi ve trona işlemi. Solvay işlemi, sodyum klorür, amonyak ve karbondioksitin, daha sonra işlenip kurutulan Sodyum Bikarbonat oluşturmak için reaksiyona girmesini içerir. Alternatif olarak, trona işlemi, sodyum karbonat oluşturmak için trona cevherini kullanır ve daha sonra Sodyum Bikarbonat üretmek için karbondioksit ve su ile reaksiyona sokulur. Bu çok yönlü kimyasal, çok sayıda amaca hizmet eder: fırınlamada mayalama maddesi, ilaçlarda antiasit, temizleyici, su arıtımında pH ayarlayıcı olarak kullanılır ve ayrıca yangın söndürücülerde, tekstil boyama ve tarımda uygulamalar bulur.
Asya'da, özellikle Çin'de, Sodyum Bikarbonat fiyatlarında önemli bir düşüş gözlemlendi. Çin yuanının ABD dolarına karşı değer kaybetmesi, Çinli ihracatçılar için arbitraj fırsatlarını azalttı ve bu da artan iç arza ve azalan küresel rekabete yol açtı. Ek olarak, jeopolitik gerginlikler ticaret akışlarını bozdu ve navlun ücretlerini artırarak tedarik zincirini karmaşıklaştırdı. Hem iç hem de uluslararası talepteki azalma, yukarı yönlü fiyat baskılarını hafifletti ve potansiyel olarak aşırı arz durumuna yol açtı.Haziran sonundan Temmuz ayına kadar üretim tesislerinin planlı olarak kapatılması, piyasa oyuncularını özellikle Sodyum Bikarbonat gibi ısıya duyarlı toz ürünler için stoklarını eritmeye zorladı. Bu durum, daha düşük kargo bulunabilirliği ve daha yavaş sevkiyatlarla daha da kötüleşiyor. Çin'deki Soda Külü için hammadde pazarı, daralan arz-talep açığı nedeniyle düşüş eğilimi gösterdi ve bu da Sodyum Bikarbonat fiyatlarını daha da etkiledi. Soda Külü için iç talep düşük kalmaya devam ediyor ve liman tıkanıklığı gecikmeleriyle daha da kötüleşen sınırlı uluslararası talepler var.
Buna karşılık, ABD pazarı da Sodyum Bikarbonat fiyatlarında bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, büyük ihracatçı ülkelerdeki üretim maliyetlerinin düşmesine ve fiyat rekabetinin yoğunlaşmasına bağlanıyor. Daha fazla fiyat düşüşü öngören ABD'li alıcılar satın alımlarını erteledi, arz-talep dengesizliğini kötüleştirdi ve fiyatlar üzerinde ek bir aşağı yönlü baskı uyguladı. Şirketler depolama maliyetlerini düşürmek için stoklarını tasfiye ediyor, bu da pazarı doldurdu ve alıcıların daha yüksek fiyatlar ödeme isteğini azalttı.
Bu arada, Avrupa pazarları, özellikle Almanya, Sodyum Bikarbonat fiyatlarında bir artış gözlemledi. Bu artış, öncelikle artan üretim maliyetleri ve Soda Külü de dahil olmak üzere artan hammadde fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Çeşitli alt sektörlerdeki artan talep, hem yurt içinde hem de uluslararası alanda tedarik ilgisini ve satın alma faaliyetlerini teşvik etti. Ayrıca, jeopolitik gerginliklerden kaynaklanan azalan gemi trafiği ve lojistik kesintiler tarafından yönlendirilen tedarik zinciri darboğazları, piyasa oynaklığını daha da kötüleştirdi. Temmuz ilerledikçe, Avrupa pazarı, artan müşteri talebi ve sınırlı envanterlerin daha yüksek fiyatlara ve ortaya çıkan arbitraj fırsatlarına katkıda bulunmasıyla güçlü kalmaya devam ediyor.
Yeni çeyrek başlarken, küresel piyasa oyuncularının stoklarını yeniden stoklamaları bekleniyor ve bu da piyasa istikrarına katkıda bulunabilir. Ancak Sodyum Bikarbonat piyasası küresel ekonomik koşullara, jeopolitik gelişmelere ve bölgesel arz-talep dinamiklerine karşı hassas olmaya devam ediyor. Sektör paydaşları, bu eğilimleri yakından izleyerek ve kimyasal emtia piyasasının karmaşık manzarasında gezinmek için stratejilerini uyarlayarak dikkatli olmalıdır.
Genel olarak, Sodyum Bikarbonat pazarındaki mevcut dalgalanmalar, arz ve talebi etkileyen bölgesel ve küresel faktörlerin karmaşık etkileşimini ortaya koyuyor ve paydaşların pazar konumlarını etkili bir şekilde yönetebilmeleri için çevik ve bilgili kalmalarını gerektiriyor.
Ytd