Ama sakın inşaattan ev almayın projeden ev almayın.o konuda iddialıyım.orda çok büyük batak var.kazik yeme olasılığı çok Ama çok buyuk.
Printable View
Ama sakın inşaattan ev almayın projeden ev almayın.o konuda iddialıyım.orda çok büyük batak var.kazik yeme olasılığı çok Ama çok buyuk.
Bunlarin derdi, ev almak icin arastirma yapanlarin buralari okuyup vazgecer diye korkmasi... Bunlarin evlerinin degeri artsinda başkasi ne olursa olsun.... Tam bir 1960 1982 kafasi. Onlar gibi düşünmeyenin onlarin oldugu yerde işi olamaz... Ev almak mantikliymişda , şuan mi degilmi o konuşulacakmiş....
Haaa bana göre turkiyede en düsük ev 1milyon en düşük kira 2000 lira olmali ki ben kira ödemeden ev almadan gül gibi yaşayayim.....
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın hkm zamanında ben evini temelden aldım hiç bir ama hiç bir sıkıntı yaşamadım ve iyi bir kar yaptım.
Amaaaa
Şimdi bir daha asla girmem ben o dönemi cahillik dönemim diye değerlendiriyorum. İyi bir mutahite iyi bir döneminde denk geldim.. şanslıydım. Sonra ne iyi muteahitler gördüm milleti dolandırmak zorunda kalan
Para bir yana tapu bir yana.
Tüm diğer ihtimaller noter dahil müteahhitin insafına kalmıştır.
Tanıdık, akraba, şöhretli nice müteahhitler in dahi vatandaşı mağdur ettiği olmuştur. Tabi bu düşük bir orandır ama size denk gelirse bir ömür insanın karnını ağrıtır.
Sn temel analizci burada yorum yaparken kafadan atarak yorum yapmıyorum.Bu yazdıklarımın hemen hepsinde yaşanmış gerçekler deneyimler var .Ben defalarca emlak aldım sattım.Değişik zamanlarda yaptığım için son 30 yıllık hikayeyi biliyorum sayılır.Dolar bazında ne durumdayım altın bazında ne durumdayım hep değerlendirme fırsatım oldu.Yoksa baya baya emlak yatırımı seven bir insanımdır.Ama realiteye gelirsek hiç emlak işlerine bulaşmadan son 30 yıldır sadece altın alsam ayşe teyze gibi madden şimdiki durumumdan defalarca kat karlı olurdum.Burada beni eleştiren arkadaşlar kaç emlak almış satmışlar deneyimleri ne yaşları ne bilmiyorum,ama benimkiler bildiğin kişisel tecrübe,bir kısmı da çok acı tecrübe.Özellikle inşaattan projeden mal alma işi canıma okudu,7 yıllık birikimim uçtu gitti,aman ha.
Misal bir emlak aldın,havadan yüzde 4 devlet aldı,yüzde 3 de emlakçı aldı,yüzde 7 eder,e satarken de bu yüzde 7 var,gerçi sen ödemiyorsun ama olsun alan ödüyor bunu da havaya giden bir kısım gibi düşünün etti mi yüzde 14 .Bu havaya giden bir para ,sizin aldığınız emlak enflasyonu yenecek doların ,faizin veya altının artışını yenecek ve bu yüzde 14 de o diğer alternatif enstrumanların getirilerine eklenecek ,emlak bu miktar üstü artış yapacak ki kara geçesiniz.Olur mu bazen olur,misal geçen yıl ertelenmiş bir talep düşük faizle birleşince on ayın çarşambası birleşti yıllık artış emlakta çok iyi oldu.Ama önümüzdeki 5 yılı düşünürsek veya geçmiş 4 yılı baz alarak bakarsak işler değişebilir.Emlak likit bir yatırım değil ,başka bir fırsat çıktı döviz düştü faiz arttı,borsada kelepir bir kağıt buldun şu evimi satayım da şundan yararlanayım diyemezsiniz.Pek çok açıdan zorlukları olan bir yatırım çeşidi.
Ama devlet emlak işi canlı olsun ister.Onun için çok iyidir ev aldın ver yüzde 4 ,ev sattın hadi bakalım gene yüzde 4,her yıl emlak vergini ver,kiracın varsa gelir vergini ver ,ver oğlu ver.Yahu bunları her yıl bende bir ton ödüyorum,öderken çok canım sıkılıyor da ondan yazıyorum,kızıyorum buna,yazınca da kızılıyor.Yahu devlet deli dumrul gibi habire ver diyor.Ne yapıyorsun ki habire elin benim cebimde di mi
Sayın Hakem'in emlak yatırımları olduğunu az çok biliyoruz. Şu an emlağa olumsuz bakışı geleceğe dair beklentilerinin olumsuz oluşundan kaynaklanıyor.
"Pozisyonunun aksine" konuşabilen biri olduğu için ben kendisinin görüşlerine (katılsam da katılmasam da) değer veririm.
Ben asıl forumun "gedikli emlak düşmanları" niye sık sık buraya uğruyor ona anlam veremiyorum. Böyle iki üç kişi var.
Adamlar hayatta ev almamış, ev satmamış, yurt dışında gezecek kadar paraları olmasına rağmen gelecekte de ev almaya niyetleri yok, kiracılıkla övünüyorlar, kirada oturmanın ne kadar akıllıca olduğundan falan bahsediyorlar.
Ama bir gün bakıyorsun kiralar yüksek diyorlar, bir gün bakıyorsun ev fiyatları yüksek diyorlar, bir gün çarpan yüksek diyorlar, bir gün inşaat kalitesi düşük diyorlar.
Biri bunlara bedavaya boğazda yalı hediye etmeden memnun olmaz bu tipler.
Bir ara 1990'ların çarpanlarından örnek vermek çok modaydı bu başlıkta.
Ya arkadaşım, madem o zaman çarpan daha iyiydi, niye ev almadın?
Paranı uçuk mevduat faizinde değerlendirmek iyi geldi tabi. Ev alanlar enayiydi, bir sen uyanıktın.
Şimdi yüksek kredi oranları "ödenemez" olarak görülüyor.
İyi de kardeşim 0.6 oranla millet ev sahibi olurken sen neredeydin?
Ekonomi iyiyken ev alamazsın, ekonomi kötüyken ev alamazsın. Yahu kardeşim o zaman senin ev alacak bütçen yok demektir. Forumda ağlamakla bu durum değişmez. Boşuna kafa ütülüyorsun.
Bir de mesela şey vardır. Ev sahiplerini hep kan emici pis zenginler olarak görürler.
İyi de kardeşim, ev yatırımı bu kadar karlı bir şeyse, ev sahipleri herkesin kanın emip Erol Taş kahkahası atıyorsa, niye forumda "parayı betona gömmek enayilik, kiracılık daha mantıklı" propagandası yaptın?
Bir de bunların geçmişi görmezden gelip sadece son 5-6 yılı göstererek "emlak sürekli kaybettiriyor" propagandası yapanları var.
Dolar başlığına gidip papaz krizindeki 7.4'ü başlangıç noktası alarak "dolar 1 yıldır dolarcıları süründürüyor" falan diyenler ne ise, bunlar da aynısı işte.
Aynı kişiler iki gün sonra "Evler satılmasa bile fiyatları arttırıyorlar, fiyatlar milyona vurdu" diye şikayet ediyorlar. Yahu fiyatlar düştü mü yükseldi mi bir karar ver.
Bir de "kimse almazsa fiyatlar eşşek gibi düşecek" diyenler var.
Tamamen arz-talep dengesine kilitlenmişler, stagflasyon ihtimali akıllarına gelmiyor.
Durgunluğa rağmen fiyatlar enflasyon kadar artıyorsa, bu stagflasyondur.
Sen malı ister al ister alma, fiyatlar artar. Şu an onu yaşıyoruz.
Farklı bir şey de yaşayabilirdik. Ülkede korkunç bir kaos olabilirdi.
Evleri çerez parasına versen alan çıkmayabilirdi. Ama olmadı işte.
Neyse boşverin. Bu bahsettiğim kişiler o zaman da ev almazlardı.
Onlar ağlamaya devam etsin, ben de karpuz yemeye devam edeyim.
https://youtu.be/1EdiWGx-_K4?t=6