demek ki forumu o kadar dikkatli takip etmiyormuşum.
ölü zaman gecikmesi hk. yazınızı atlamışım.
ama pek çok ekonomist bunu bilmiyor. çoğu siyaset yüzünden yapamadı algısında
Printable View
o ne biçim terim ya
ölü zaman gecikmesi filan
hazine kurdaki düşüşle, faizden ortaya çıkan zararı özel sektöre çektiriyorsa
özel sektörde , bu diyarda yaşıyosa paşa paşa çekecek kardeşim
e bizde vergi veriyoz askerliğide yaptık
bedava bişey yok, ve yoksa, bunun adı da, ölü zaman gecikmesi ise
fazla amerikan filmi izlenilmiş derim adına
rxpu ilginç bi arkadaş
:-)
bi ara da doların dip değerine vurdu çekti derdi
nerden buluyon abi bu terminolojiyi söylede bizde aynı deterjandan kullanalım :-)
Bu benim yorumum ve düşüncem, ama böyle bir durumda dahi Tcmb'nin üzerinde siyasi baskı yoktur diyemeyiz. Hatta belki de gecikmenin uzaması ve stabil olmayan noktaya gereğinden fazla yaklaşılmasında siyasetin baskısı da rol oynuyordur. Ayrıca stabil olmayan noktaya fazla derecede yaklaşıldığında bir olumlu etki daha ortaya çıkıyor; politikacıları ikna etmek kolaylaşıyor.
Ben yine de belirli bir gecikmenin Tcmb'nin elini güçlendireceğini düşünüyorum ama politikacıların baskıları sonucu bu gecikmenin stabil olmayan noktaya çok yaklaştırılmasını doğru bulmuyorum. Ama elimizde saldırmak için sadece balta kaldıysa kalaşnikofumuz varmış gibi nişan alamayız.İmkanlar dahilinde hareket etmeliyiz.
Tüm bunların yanında yorumlarda Tcmb'nin önden yüklemeli ve piyasanın önünde yer alması gerektiği savunuluyor, bu da artık uygulanabilirliği az bir durum zira Tcmb'nin o kadar gücü yok. Önden yüklemeli pozisyon ciddi anlamda güç ister. O devirler ne yazık ki geride kaldı. Tcmb'nin var olan gücü ile uygulanabilir tek yöntem kontrollü , gecikmeli cevap ve iyi kurgulanmış cezalandırma periyotları. Tehlikesi yok değil ama geriye kalan en mümkün seçenek.
Aslında bu matematiksel bir konu, talep gelirse detayına girerim. Basit anlatmak gerekirse iki rakibin işlem yaptığını düşün , birincisi hamlelerini mütemadiyen ikincinin davranışları ve kendi kurgusundaki fonksiyona göre veriyor. Bu konumda eğer ikinci hareket ederken kendi hareketlerinde bir ölü zaman yaratırsa bu endirek olarak birincinin hareketlerini de bir şekilde etkileyecektir. Matematiksel olarak böyle bir etki her zaman ikincinin lehine olur. Kontrol teorisinde bu konu çok detaylı incelenmiştir, ama forumdaşların çoğunluğu tartışmak isterse detaya girmekte fayda var.