Teşekkürler.
Printable View
Dün , komşum mali müşavirin bir mükellefi için 200.000 USD nominallik eurobond için hazırladığı gv beyannamesini gördüm.
5/2018 6.000 usd kupon ...........25bin tl
11/2018 6.000usd kupon ..........35bin tl
toplam yaklaşık 60bin tl lik kupon faizi için
15bin tl gv çıktı.
Ek:
TEB Portföy Yönetim'den alınmış eurobond faiz gelirleri raporu vardı.
2022 vadeli bir eurobond idi.
Getiri %5.60 idi.(muhtemelen 100.000 birim fiyatın daha üstünden maliyetlenmiş)
Kupon ödemelerinin karşısında o günkü kurdan Tl cinsi kupon geliri yazılı idi.
İnternet vergicilği üzerinden beyanname verildi.
Vergi rakkamı otomotatik olarak çıktı.
Bildiğim kadarıyla CRS (common reporting standard) kapsamına göre Türkiye de anlaşmalı ülkeler arasında, yani burada yaşayanların yurtdışındaki tüm menkul varlıkları ve vergiye tabi olan gelirleri Türkiye ye ve tam tersi olanlar da ikamet ettikleri ülkeye Türkiye tarafından bildirecekler. Kısaca yurtdışındaki kazanımlarınızı mutlaka buraya bildirmelisiniz aksi takdirde ciddi vergi cezaları ile karşılaşabilirsiniz.
Hatta bunun için faydalanabileceğiniz varlık barışı diye bir yasa var fakat o konuda yeterli bilgiye sahip değilim, araştırmanızı öneririm.
bugün garanti'den şöyle bir mail geldi..
"Merhaba,
Hazine 2019 dış borçlanma programı çerçevesinde Nisan 2029 vadeli USD Eurobond ’unun yeniden ihracını yapıyor.
İtfa tarihi : 26.04.2029
Takas tarihi : 26.03.2019
İhraç Fiyatı : Bilinmiyor
Kupon : 7,625%
Getiri : ~7,25%
Toplam ihraç tutarı : (Beklenti)
Talep toplama sürecinin bugün bitiş saati 17:00
Alt limit 10,000 USD olup, talep tutarı 10,000 USD katları şeklinde olmalıdır.
Taleplerin karşılanacak kısımları konusunda tarafımızca bir garanti verilememektedir.
Beklenen getiri oranı yaklaşık olup, belirlenmesi Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı insiyatifindedir, sapmalar olabilir."
anlamadığım.. fiyat bilinmiyor dolayısıyla getiri bilinmiyor. diyelim talep ettin ama getiri bir baktın atıyorum 6,90 çıktı. beğenmedin.. vazgeçebiliyor musun? vazgeçemiyorsan neye güvenip talep ediyorsun. daha önceki örneklere göre yapılan kaba bir hesaba mı?
Gerekiyor. Bahsedilen getiriler fiyat henüz belli olmadığı için sanki fiyat 100'müş gibi hesaplanıyor.
Getirinin kupondan düşük olmasının sebebi ihraç gününden değil 1 ay sonrasından başlaması (ihraç 26.03 ,itfa 26.04) olabilir.
https://i.hizliresim.com/DYbAOl.jpg
Sene başında yapılan ihraçtan bir örnek fiyat 100 değil 99,555 olarak belirlenmiş.
Dolar cinsinden Nisan 2029 vadeli tahvilin artırımında ihraç miktarı 1 milyar Doları olarak gerçekleşti
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
2019 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden Nisan 2029 vadeli tahvilin artırımı (reopening) için 19 Mart 2019 tarihinde Goldman Sachs, J.P.Morgan ve Standard Chartered'a yetki verilmişti. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı 1 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İhraç tutarı 26 Mart 2019 tarihinde hesaplarımıza girecektir.
Tahvile toplamda 100'den fazla yatırımcı, ihraç tutarının 3 katına yakın talep göstermiştir. Tahvilin %39'u ABD, %34'ü İngiltere, %17'si Türkiye, %7'si diğer Avrupa ülkeleri ve %3'ü diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır. Kupon oranı %7,625 olan söz konusu tahvilin yatırımcıya getirisi %7,15 olmuştur. Söz konusu Dolar tahvili ihraç tutarının tamamı Avro cinsi yükümlülüğe dönüştürülmüştür. Gerçekleştirilen takas işlemi sonucu borçlanma işleminin kupon oranının Avro cinsinden karşılığı %4,859, yatırımcıya getirisi ise %4,381 olmuştur.
Bu tahvil ihracıyla birlikte 2019 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 8 milyar dolar tutarına kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 6,4 milyar dolarlık kısmı tamamlanmıştır.
Eurobond geliri için beyanname verilirken dikkate alacağımız 34.000 tl sınırını hesaplarken sadece eurobond gelirinin 34.000 tlyi geçmesi mi gerekiyor, yoksa tüm gelirler (kira vs) 34. 000 tlyi geçtiğinden eurobond gelirini de beyannameye katacak mıyız arkadaşlar?
Sanmıyorum, böyle bir şey söz konusu ise bilgi notunda hangi fiyattan size satacağını yazması gerekir. En azında ihraç fiyatı + 1.00 gibi bilgi vermeliydi.
https://tr.investing.com/news/econom...15-oldu-561304
Satışta da benzer bir fark var demek ki Garanti ile ilgisi yok.
Originally Posted by ozzy Yazıyı Oku
Halkbank Eurobondu almayı düşünüyorum.
Geçen Cuma Vakıfbank'tan fiyat aldım.
İtfa: 05 Şubat 2020
Kupon: 3.88
Temiz Fiyat: 95.500
Vakıf Binde 5 komisyon alıyor.
Komisyonlu fiyat: 95.973
Komisyon ayrı bir kalem olarak kesilecek.
Daha önce İşyatırım'a fiyat sorduğumda komisyonun fiyatın içinde olduğunu ayrı bir kalem olarak gözükmeyeceğini söylemişlerdi.
Brüt getiri %8.77 ye geliyor.
Net getiriyi %7.22 Mevduat karşılığı 8.80 gibi hesapladım.
05 Ağustos 2019 da kupon ödemesi 40.000 TL nin altında kalacağı için 2019 için beyanname vermeyeceğim.
05 Şubat 2020 itfasıyla ilgili, gelir vergisi matrahı, kupon ödemesi ve itfa geliri toplamı olacak.
Sormak istediğim,
İtfa geliri,
100 - 95.500 (Temiz Fiyat) = 4.500 mü?
100 - 95.973 (Komisyonlu Temiz Fiyat) = 4.027 mi? olarak hesaplanacak.
Birikmiş kupon faizini, ilk yılın matrahından mı, yoksa itfa matrahından mı düşebiliriz?
Eurobondları vergisel açıdan anlamaya çalıştıkça kafam karışıyor.
Mevzuat çok açık değil.
İnternette ulaşılan yazıların çoğu yalan yanlış.
Banka MT ler bilgili değil
Mali Müşavire gittim, hiç bir fikri yok. (Küçük yerde yaşıyorum)
Galiba vazgeçeceğim alma hevesinden.
Hadi diyelim sorguladığım konular net getiriyi 1-2 puan düşürse de eurobond yine de cazip al-geç ama
beyanname verirken tek başıma kalıcam sonra da yalnış olduğunda uğraş dur.
Belki bu durumda bankadan almam gereken dökümanları bile alırken zorluk yaşayabilirim.
2018 de opsiyonlardan oluşan stopaj alacağı için Vakıfbank "Sözde" Özel Bankacılıktan 4 satır bir belgeyi alamadım.
Sormak istediğim,
Kira vs gibi başka gelir kalemlerim yok.
Eurobond aldım, Mali müşavire gittim.Hazır Beyan Sistemini kullanıcam.
Sistem de matrah ile ilgili değerler otomatik mi geliyor.
Uzman değilim ama kendi adıma vergilendirme konusunda muallakta kalan bir konu olduğunu düşünmüyorum. Tüm hususların kaynakları da bende var.
Matrah otomatik gelse bile işinize yaramaz. Mesela kirli-temiz fiyat farkını nasıl bilecek hazır beyan sistemi.
https://hazirbeyan.gib.gov.tr/#/
Burada hazır beyanı değiştirebileceğiniz belirtiliyor.
Siz hesaplayıp elle gireceksiniz, öyle görünüyor.
Bilginizden faydalanıyorum teşekkür ederim.
Hazır beyan sistemi konusunda haklısınız.
TV de bir vergi uzmanı, kira gelirleri ile ilgili siz birşey girmesenizde sistem, bankalardan, elektrik, sudan vs den
sorgulayarak matrahınızı karşınıza getirebiliyor demişti. Acaba dedim eurobond da aynı şekilde gelir mi?
Ama bunu yapmak için arkada ciddi bir program yazılması lazım ki sanmıyorum.
Teşekkürler, ben de aynı şekilde. 2019 da dolar uçuk rakamlara gitmediği sürece beyan sınırının altında kalacağımı hesaplıyordum.
Piyasada en iyi fiyatı İŞYatırımdan buldum ve bugün hesap açtırdım. Cuma günü de dönüşüm var almayı düşünüyorum.
MT ısrarla kirli fiyat farkının ilk yıl matrahından düşülmediğini söyledi kafamı karıştırdı.
Adam ayrıca bu işi yıllardır yaptığını ve itfa gelirinin beyan edilmeyeceğini söylüyor. Şöyle böyle diyorum yok, anca gerildik. Hevesim kaçtı.
Sormak istediğim iki konu daha var.
- 2020 deki itfa + kupon faizi gelirimi, 2021 Mart da beyan edeceğim.
2020 deki mi, 2021 deki Vergi dilimlerinden mi hesaplanacak?
-Hazine Eurobondu için geçerli değil ama Özel sektör Eurobondu için bir de stopaj uygulaması var.
Vadesi 1 yıl ise %10 , 1-3 %7, 3-5 %5, 5 yıldan fazla ise %0.
Benim vadeden anladığım ihraç tarihi ve itfa tarihi arasındaki süre.
Öyle değil de Benim alış tarihim ve itfa arsındaki süre ise bir de stopaj sözkonusu olur.
Ben bu itfa geliri meselesinden yoruldum ne kadar düzeltirsek düzeltelim devam ediyor.
https://bit.ly/2WpRuvJ
"Euro Bond Faiz Gelirleri:" başlığındaki 4. paragraf ve hemen altındaki örnekte itfa geliri meselesi de var, kirli fiyat farkı da.
Kendisi eski hesap uzmanı yani; "Vergi yükümlülerinin dosyalarını incelemekle görevli Maliye Bakanlığına bağlı yetkili"
Sanırım bir MT'den daha iyi biliyordur.
Hiçbir kaynak olmasaydı da piyasaya bakarak itfa gelirinin vergiye tabi olduğunu anlayabilirdik.
Serbest piyasada ne 100'ün üstündeki değerlerden Eurobond satılırdı ne de kupon'lu Eurobond olurdu.
Tüm Eurobond'lar Sıfır-kuponlu olarak piyasaya çıkartılırdı. Kimse 1 kuruş vergi vermezdi.
Sıfır-kuponlu bono; ihraçta atıyorum 80'den çıkartılıp itfada 100 ödeyen bonodur. Yasaldır. Neden böyle bonolar yok piyasada insanlar aptal mı? Çıkarsınlar 0 kuponlu bonoyu kimse vergi ödemesin.
Resmi dayanak sorarsanız, onu da paylaşayım:
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/yayi...ECICI_67MD.htm
Sayfada altta yazan başlığı okuyun :
Menkul Kıymet Veya Diğer Sermaye Piyasası Aracının İtfası Halinde
Tevkifat Matrahı
Günaydın ,bu Eurobondu en basit halliyle anlatır mısınız? ElimiZdeki dövizle eurobond denilen araca yatırım mı yapıyoruz ? Getirisi , kesintisi, zaman aralığı nedir. Genelde hangi bankaları tercih etmektesiniz ?
Merhaba sayin forum sakinleri
Doviz bazli birikimimin bir kismi ile Eurobond almak niyetindeyim. Amacim kisa vadeli al sat degil. Alip vade sonuna kadar beklemeyi planliyorum.
Basligi basindan sona okudum. Degerleri paylasimlariniz icin tesekkur ederim. Anladiklarim isiginda asagidaki gibi bir plan belirledim.
1. 80-100bin USD civarinda bir satin alma yapacagim. Bu nedenle banka/sektor yerine devlet bonolarina bakiyorum
2. Alis rakamimi kupon getirileri icin vergi odemeyecegim bir seviyede tutacagim
3. Alimi 20-25bin lik tutarlarda farkli zamanlarda/eurobondlarla yapacagim
4. 5 sene civari vadeli bonolardan alacagim
5. Kupon getirilerini USD mevduatta degerlendirecegim
https://s3.eksiup.com/dae8f7428138.jpg
Bu asamada bonolari hangi kritere gore sececegim konusuna geliyorum ve burada fikrinizi almak istiyorum.
Asagidaki iki bono ilgimi cekiyor. kisa bir degerlendirma alabilir miyim bunlarla ilgili?
Liste businessinsider'dan. Garanti fiyatlarini internet bankacilindan ben ekledim
Tesekkurler
Müşteri temsilcilerine inat, YKB private banking vergilendirme klavuzundan :
Yıldız ve alt çizgisi bana ait.
https://resmim.net/f/ZD67RR.png
Görüleceği üzere itfa gelirleri beyan edilecekler arasında var, beyan edilmeyecekler arasında yok.
MT'leri bir kaç ay pıstırır umuduyla.
Konuya pek hakim olmamakla beraber sanırım şu an Eurobond almak için cazip bir zaman, CDS ler bu kadar yukarı çıkmış iken.
450 den filan bahsediyorlar .Vergi algı işlerini hesaba katmaz isek hangi Eurobonda abakmalı 2-3 yıl vadeli cazip faizli ilgilenen-bilen arkadaşlar bi örnek verirse bizim için de bi keyword olur ona bakarız ,yoksa yatırım danışmanı lafına kalırsak onlar ne satmak istiyorlarsa onu tavsiye ederler ,güven olmaz
Merhaba,
Yıllık faiz geliri ve itfa gelirinde enflasyon endekslemesi yapılmiyordu değilmi ?
Sadece alım satım gelirinde endeksleme uygulaniyor diyor hatırlıyorum
Sayin epicurist,
2018 için 100 bin bond geliriniz var,ayrica 30 bin kira geliriniz var,bunlari ayni beyanname ile mi veriyorsunuz,kirada gercek yada goturu gider diye bir secenek var sanirim,%15 matrahtan iniyor,götürüde ,
Ne kadar ödeme cikar,sanirim iki taksit de ödeniyor,bilgi paylasimlariniz icin simdiden teşekkürler,
Foruma katkiniz büyük
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
34.405,00 TL toplam. Tek taksit 17.203 yapar. Götürü gidere göre.
Burada istediğiniz vergiyi hesaplatabilirsiniz :
https://gelir-vergisi.hesaplama.net/hesaplama.do
Vergi yatıracak arkadaşlar, gib.gov.te'den kredi kartı ile komisyonsuz yatırabilirsiniz. Kredi kartı kampanyalarına da bakın. Benim kart 3 taksit yapıyor.
Ayrıca, 258 no'lu Gelir Vergisi Tebliği:
Vergi uygulaması bakımından, Hazine tarafından yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetler de (Eurobond) Devlet tahvili ve hazine bonosu gibi değerlendirilmektedir.
diyor. O zaman tahvilde bu itfa kazancı için stopaj veriyorsan, eurobonda da vergi vereceksin.
Ama mt ler işine geldiği gibi anlayıp sizi yanıltıyorlar. Çünkü sattığı ürünün getirisini size daha yüksekten göstermeye çalışıyor.
Mevzuat faiz kazancı vergilendirilir diyor. Faiz kazancı da kupon ödemeleridir diyor.
Ya da yine tebliğde geçen "Eurobondlar döviz cinsinden ihraç edilmesi nedeniyle, bu kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmaz" kısmını örnek gösteriyor.
İyi de kardeşim değer artışı farklı. Neyse bu konularla ilgili bunlara güvenmemek ve fazla muhatap olmamak lazım.
Başka bir bankada ki mt eurobondlarda hiç vergi yok diyor. Benden öğrenince şaşırıyor. Müşterisi var bayağı yüklü alım yapmış yeni , adama vergi yok demiş.
Sonra bana diyor ki, ya zaten beyan etmesen kim nereden yakalayacak.
Hazine Eurobondlarını incelemedim.
Özel Sektör eurobandlarında da, Devlet ve Özel büyük bankalar dışına çıkmamak gerekir diye düşünüyorum.
Bunlar içinde en cazip olanlar şu anda Halkbank bondları.
05 Şubat 2020 ve 11 Şubat 2021 bondların getirisi, aynı vadede ki bondlara göre oldukça yüksek.
Alım aşamasında bir kaç bankadan fiyat alıp karşılaştırmak lazım.
Yalnız, özel sektör bondlarında işlem alt limiti 200.000 USD nominal.
Teşekkürler,bayagi kalin bi vergi çıkıyor,kiranin 3 te biri gidiyor
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Vakıfbank tan ve iş yatırım Dan hesap açtım eurobond almak İçin us900123ct57 kodlu eurobond u ne kadara alabiliyoruz son bir iki gün içinde fiyat alabilen oldumu Vakıfbank’tan sordum 101 lira diyor eurobond İçin ama stutgart bourse sitesinde 95 lira görünüyor
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Vakıfbank şuradan hesaplayabilirsin
https://www.vakifbank.com.tr/tavhil-...px?pageID=2378
Alma zamanı mı gençler ne yapıyoruz :)