http://fs1.directupload.net/images/180209/79ncxpn2.jpg
Printable View
Halka arz yöntemi zaten mevcut payların satışı, parayı sadece burada kullanacak olsalardı sermaye artırımı yoluyla halka arz yapılırdı, halka arz gerçekleşti, kimbilir bir dahakine öyle yaparlar :) Diğer yandan, borç batağından kastınız nedir, %kaç olmalı bir enerji şirketinde borçlanma rasyosu, birebir emsali bulunmasa da enerji sektörü firmalarına bakınca borç batağı (?) tabirine diğer firmaların da uyduğunu söyleyebiliriz. Sektörde (enerji üretim-dağıtım) daha güçlü olmak adına grubun kaynağı bu alanda kullanacak olması bence olumlu. Üretim firmasının da halka arzından bahsediliyordu, kısa vadede olur mu bilemem, lakin o da bu firmayı pozitif etkileme potansiyeline sahip. 2017 yılsonu mali verilerini görelim bakalım, orta vadeli ancak o zaman daha sağlıklı değerlendirilebilir. Şu piyasda zaten haftaya noluru kestiremiyoruz. Hayırlısı diyelim..
para girişi
http://imageturko.com/?di=9303
para çıkışı
http://imageturko.com/?di=EVU7
Dibi nedir, bu altın hissenin
VSP355g cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sanırsam mart ayında diğer şirketin de halka açılacağı tarihi açıklayacaklar...
birde bu konuyu araştırırken bakın şöyle bir rapora ulaştım..https://www.enerjisa.com.tr/Media/GetFile?fileId=3524
anladığım kadarı ile enerjisa enerji üretim a.ş ile enerjisa üretim santralları a.ş aynı çatı altında farklı şirketler.....
3-5 tane şirket var ortada ama hepsinin çatı şirketinin adı enerjisa...
Peki bu adamların bölünmüş şirketlere birbirinden finans kaynağı aktarımı yetkileri var mı diye soracak olursam kendi kendime..
Türk Ticaret Kanununda yeri vardır ki böyle bir şey yapıyorlar....
bi de raporda pek anlamasamda "kısmi bölümme" den bahsediyor... tam bölündük demiyor..
Not; mal yok elimde..son saniyede 6.55 den kaçırdım:) benimkisi beyin jimlastiği.. herkese bol kazançlar...
Bir örnek vererek hesabı daha açıklayıcı anlatmak istiyorum. Bir şirketin % 60 temettü ödeyeceğini ve elinizde de bu şirkete ait 100 hisse senedi olduğunu varsayalım. Hisse senetlerinin nominal değerle ölçüldüğünü bilmeniz gerekiyor ve bu değer borsada 1 TL olarak belirtilmektedir. 1 TL karşılığında 60 kuruş temettü alırsınız ve 100 adet hisseden de 60 TL temettü almış olursunuz. Bu şekilde hisselerin fiyat dalgalanmalarının yanı sıra temettüden de para kazanmış olursunuz. Arkdaşlar bunu netten buldum ve soyle yorum yaptım Burdan hareketle enerjisa 600 mılyon kar acıklayacak bunun yuzde 60ını temettu dagıtacak yanı 360mılyon tl temettü verılecek pıyasadakı lot sayısı 220 mılyon 360/220=1.63 kurus yanis hisse başı biz 1.63 kuruş temettümu alacagız yoksa burda yazdıgı örnekteki gıbı 60 kuruş mu alacağız bılen varsa aydınlatsın lütfen bızı
Ortada önce tek bir ana şirket vardı, Enerjisa bu şirketin vakti zamanında kurulurken ilk ortakları bossa, sasa, yünsa v.b. idi, s.holdingin ortakları arasında değildi. Bu enerji şirketi yıllarca holdingin yan şirketlerine finanse ettirildi, bedelli sermaye artışlarını bu yan şirketler yaptı, sonra şirketin işlerinin olgunlaşmaya başlamasıyla şirket yan şirketlerden yok pahasına bağları kopartılarak ana holdinge aktarıldı.
Enerji sektörü devletin önce 5 sentlik kilovat başı alım fiyat dekleresi ile yatırım furyasına başladı, bu alım fiyatının ekonomik nedenlerle devlet tarafından yerine getirilememesiyle sektörün geneli bugün borç batağında.
Fakat işin ilginç tarafı adamlar bugün büyüttükleri enerjisayı önce halka tek başına arz etmek istediler fakat yedirelecek lokmanın fiyat seviyesi amcaların işine gelmediğinden gelmediğinden akıllı bir strejiyle tek şirketi görünen de üç şirkete bölerek içlerinden birincisi; süreli parekende elektrik lisans haklarının olduğu enerji şirketini halka arz ediyorlar.
Bu kısmi bölünmede dikkat edilirse ana şirketin borç kompoziyonun kısmi bölünen şirketlere nasıl aktarıldığına dair herhangi bir yoktur?
Halka arz edilecek üretim santralleri şirketinin yakında halka arz edileceğinden bahsetmişsiniz, bu arzın bencede cazibesi yoktur, çünkü; bu santrallerin ürettiği elektriğin toptan satış hakkı içindeki başka bir şirkettedir, ve bu şirketin ortağıda üretici şirket olmayıp s.holding ve diğer yabancı ortağıdır. Belki ne mahsuru var denilebilinir; şöyleki siz elektrik toptan satışından doğan karlılığı halka açık şirket üstündemi yoksa halka kapalı toptan satışı yapan şirket üstündemi bırakırsınız?
Sizin haklı olarak genelleme yaptığınız; TTK. uygunluk burada azınlık ortaklarının hakları açısından anlam ifade etmez, anlam ifade edicek olan yasalardan ziyade kurumsal kültürün kalitesidir. Nasıl ki kişilerin namus ve çıkar anlayışı nasılsa şirketlerin kurumsal kültürü de o dur. Ayrıca kanunlar genel uygulamayı düzenlerler, çoğunlukla da yazılı maddelerde hakkaniyet ifade etmeyip azınlığın hak ve hukukunu değil hakim gücün çıkar ve isteklerini korur. En güncel örnek; Çoğunluk ortağa azınlık ortağı ortaklıktan çıkarma hakkı.
Kurumsal kültürünün kalitesine örnek olarak yakın zamanda halka arz edilmiş olan sadece önce teknosaya sonra carrefoursaya bakmak yeterlidir. Bu yeterli değil diyenlere de sasayı örnek verebilirim. Yıllarca s. holding iştirakindeyken 50 kuruşun altında sürüren şirket, s.holding hakimiyetinden çıktıktan sonra iki bedelsiz ödemiş olduğı iki temettü hariç olmak üzere bölünmüş fiyatı 10 TL.nin üstündedir. Sasa acaba S.holding iştiraki olarak kalsa idi bu piyasa değerlemesi sizce yapabilirmiydi.
Görüşümü özetlesem; enerji şirketinden bir şirkete yatırım yapmaya karar versem; içinden durmadan matruşka bebek çıkan Enerjisa borsada kote en son alacağım şirket olurdu. Herhalde yabancılar da öyle düşünmüş olsa gerek ki; tüm bu olumlu arza rağmen s.holdingde ailenin satılmaya hazır milyon lotluk satış isteğine yıllardır duyarsız kaldı.
Tekrar söylüyorum ava giderken avlanmayın maksadınız enerjiye ve limana ortak olmak ise, bugün borsada hem limanı hem enerji santrali hemde üretim yapan fabrikaları olup borç rasyoları daha makul kuruluş değerlerinin altında iskontolu en az beşin üstünde şirket var. Bunlar hangisi diye soranlara cevabım işlem yaptığınız aracı kurumlara sorun size söylerler.
Kârı piyasada dolaşan lot sayısına değilde %100 üne bölmek gerekiyor sanırım.
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Siz bize onlardan daha ayrıntılı bilgi veriyorsunuz.. Özelden ismini gönderebilir misiniz
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Emeklilik fonları topluyor.çoğunluk yabancılarda..satacaklarını mı zannediyorsunuz..komık olmayın..yakında kademelerdeki lotlar sadeleşir..dikkat eden varsa bir gün önceki ile sonraki gün lotlar sadeleşmeye başladı...kardeşler gelecek enerjide..otomobiller/motosikletler vb. Bile elektirik tüketecek..hele bu işin pazarlama ve perakende kısmında olmak daha güzel...turkiye nufusunun 25 milyonuna elektrik verecek..pazar geniş,pazarlama maliyeti,reklam maliyeti yok.arge maliyeti yok.geri dönüş riski yok...vergi toplar gibi...her ay müşteri hazır...çukurova kepez ayedaş bizde...arkanıza yaslanın...sadece seyredin...bir yıl sonra thy yada aselsan fiyatlarını görürseniz şaşırmayın....ytd.
ses yok gürültüye devam..
ne oluyor bir alıyorlar bir veriyorlar elimize verdiler dalga geçiyorlar herhalde açılış iyiydi ama devamı gelmedi.
6.25 değilmi??? maliyet in arkadaşim...
Nasıl eline verdiler yani !?
Piyasaya arz edene kadar dev arz , ettikten sonra dev ırz gibi oldu, bu hisse egerki 7 üzerin de değilse bugün satıp gitmek en mantiklisi.ytd
bu seferde 6,60'ı geçemiyor hayret bir şey.
çarşamba günü 30 endeksine geçecekmiş İNŞAALLAH biraz yükselir.
hissenin 12 yıllık grafiğine baktığımda yön yukarı gösteriyor...:)
Halka arzdan elde edilen kaynağın üretimde kullanılması olumludur. Elektrik enerjisinin 3 ayağı vardır. Üretim (hammadde planlaması da var onu elektrik cycleının dışında tuttum) - İletim - Dağıtım. Üretim de dörtte bir pay EÜAŞ devlette, geri kalan YİD, Yİ, serbest üretici vs özel. İletim TEİAŞ'da devlette. Dağıtım 21 bölgeye bölündü tamamen özelde. Dağıtımcı Enerjisa'nın kendi üretim santrallerinden (özelikle termikden) 7-8 kuruş / kwh elektrik alabileceğini tahmin ediyorum. Üretimde özellikle linyitte hükümetin yoğun teşvikleri var. Yeni veya mevcut linyit santralinin tevsii Enerjisayı maliyet bazında çok olumlu etkiler.
Bence enerjisa özellikle uzun dönem, defansif tam bir temettü hissesi olur. Yukarıda takas değişimindede zaten yatırım ve emeklilik fonları devreye girmiş gözüküyor. Ha yabancı bazı çakallar hisse sattı bunu da şöyle yorumluyorum. Mesela BCG partners denen taşeron at sineği gecen cuma 4,5 milyon lot sattı ki neden satmasın 6,75-6,25, yüzde 8, 3 günde güzel mama yediler. Tek korkum endeksin bozulmasıyla birlikte satış baskısının uzaması. Bunun içinde paranızın en az yarısını cash de tutun.
Benim yorumum
para girişi
http://imageturko.com/?di=XIJK
para çıkışı
http://imageturko.com/?di=ITYD
Ben enerjisa hissedarlarina bir şey sormak istiyorum halk açilan veya açilmayan paylarda carçursanin (crfsanin)herhan bi bir payi varmi crfsa nin enerjisa ile sonunda ki sadan başka nit gobek baği varmi yokmu bilgisi olan cevap verirse çoooooookkkkk teşekkurederim
Sent from my LG-D320 using Android mobile app
Sabancı mı? Tövbe
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yabancı takasının daha ilk etapta %74,63ten %66,32ye gerilemesi düşündürücü. Ya bunlar yabancı değildi ya böylesine fırsat bir arz olması gereken şekilde becerilemedi, ya da başka iş var.. Mpark ilk işlem gününde arz fiyatının altında açtı ve işlem görmekte. Enerjisa olumsuz piyasaya rağmen sağlam durmuş demek ki, bu da şirketin ve sektörün beklentilerine bağlı olsa gerek..
Velhasılı, Ak yatırımın arzlarda çuvalladığı bir gerçek..
Enerjisanın mevcut seyrine gelecek olursak; her ne kadar endekse henüz ayak uyduramasa da alıcı ve satıcılar arasındaki dengenin oluşması adına halka arz sonrası fiyatın belli bir seviyede konsolide olması gerekiyor, şu an için 6,5x-6,6x. Henüz ilk günün sindirme aşamasında ve ilk T+2yi dün geride bıraktık. Kısa vade için bugünden itibaren göreceğimiz hareketler daha gerçekçi olacak, günsonu bir ipucu verebilir. Yarın bist30 a dahil olmasıyla piyasa ile az/çok bir korelasyon oluşacaktır..
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
ENJSA genel takas ( citi 101 mlyn lotdan buralara düştü..)
http://imageturko.com/?di=ABNS
Aracı kurumların borsa mühendisleri iş başında. Millet alış yapınca düşürüyorlar. Alttan alıyorlar. Millet satışa geçincve yükseltiyorlar. Yukarıdan veriyorlar. Makasa alıyorlar.....Her gün kaç toplantı yapıyorlar, milleti nasıl yolarız diye..Forumlarda, twitter da farklı hesaplarla gaz veriyorlar, korku salıyorlar....
Daha ilk günden takas boyamalar vs. başladı. Citi’den çıkanların bir bölümü Teb’de, ilk iki gün güya hayvan gibi mal alan Ak aslında kimin adına hareket ediyordu. Yabancının 50 kuruş için arzda bu kadar mallanmış olması, akabinde deli gibi satması (?) sizce ne kadar mantıklı.. Hele bi durulsun da izleyelim bakalım [emoji4]
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Aracı kurumların borsa mühendislerinin ellerinde logaritmalı programlar var. Ortaya yem atıyorlar. Menzile giren, menzilden çıkan keklikler sinyal veriyor. Ona göre hamle yapıyorlar. Günde onlarca keklik avlıyorlar. Yemi alıp, kaçan keklikler de seviniyorlar, ama onları da bir dahaki avda avlıyorlar. Kumar demiyorum. Resmen avcılık yapılıyor. Forumlarda ve sosyal medyada farklı hesaplarla iştah kabartıyorlar, korku salıyorlar.
Kısa vade için kendime 8tl hedefi koydum. 5 tl stop loss. Şubat sonuna kadar vaktin var enerjiSa.
Bırakın 8 tl yi 7 ye çıksın ben kaçarım hemen. Bu kısa vade ne kadar kısa acaba düşünceniz nedir?
bist30 a girdi mi?