https://www.fatca.hsbc.com/tr-tr/cmb...sked-questions
Bu sayfada her sey aciklanmis esasinda..
Sagdaki linklerde Interactive Brokers'in imzalattigi form da var.
Syg,
Printable View
https://www.fatca.hsbc.com/tr-tr/cmb...sked-questions
Bu sayfada her sey aciklanmis esasinda..
Sagdaki linklerde Interactive Brokers'in imzalattigi form da var.
Syg,
arkadaşlar merhaba..just enerjy adaında bir firmanın hissesinialacam..İyi temettüsü var...Bu firmayı tanıyan yada inceleyen var mı? Birde temettü ödemesinden yurt dışında %kaç vergi kesiliyor ve bu vergiyi burda beyannamede mahsup edebiliyormuyuz?
141 sayfa gönderiyi okudum, yurtdışı hisse senedi alımında kararlıyım peki sizce hangisi en mantıklısı Interactive brokers mı yoksa gedik universal mi? Ib 25 yaşına kadar aylık 3usd komisyon istiyor ve lot başına 1usd komisyon alıyor, 25 yaşından sonra aylık 10usd komisyon yani ister komisyonu direkt ver ister alım yap karşıla ya da gedik universal'de lot başına 10usd komisyon.
sizce hangisi daha mantıklı uv yatırım için?
veya daha iyi tavsiyesi olan var mı?
teşekkürler.
Aslinda soyle bir case sozkonusu.
Eger bir sekilde Eu ulkelerinden birindeki bankadan hesap acilisi yapilabilirse, cok ucuz komisyonlar ile islem yapilabilen araci kurumlar var.
(musteri tanima ile ilgili yukumlulukleri oldugu gibi eu bankasina yikiyorlar- ki bunu diger bankalarda yapiyor)
Ben hesap acmadim ama Degiro mesala cok yaygin ve cok iyi komisyonlari var.
https://www.degiro.ie/fees/compare-brokers/
bilgi alip forum ile paylasmak icin helpdesklerine sordum, cevap gelirse paylasacagim.
Cevap geldi ne yazik ki bu firma araciligi ile yapilmiyormus,
sanirim biray fazla cin fikirli davrandim :) banka hesabi ve residency olayini birlikte kontrol ettiklerini dusunmemistim. :(
yalniz inat ettim zamanim da var belki yapan baska bir firma vardir.
Biraz daha arastiracagim, umarim birsey bulur ve paylasirim.
Thank you for your email.
Unfortunately, due to regulations we are unable to accept clients who are resident in a country in which DEGIRO does not currently offer services. As we do not have a platform in Turkey we will be unable to accept you as a client.
To open a DEGIRO account you are required to hold an bank account and residency in one of the accepted countries.
Kind regards,
Dostlar bugun baya guzel gidiyoruz, yesiliz devam
Hisse senedi yatiriminda 2 turlu kazanc var.
1. Temettu geliri (dividend income)
2. Sermaya artis kazanci veya alis-satis kazanci (capital gains income)
Bist senetlerinde 1. gelir belli bir sinirdan sonra yarisi beyana tabii ama cikan vergiden temettu odemesinde kesilen %15 stopaji mahsup ediyoruz, en yuksek vergi dilimine (%35) girsek bile yarisi istisna oldugundan max %2.5 daha vergi cikar %15 i mahsup edince.
2. Vergi olan sermaye artis kazanci bist senetlerinde sifir vergiye tabii, beyan da edilmiyor. Bu cok buyuk bir avantaj.
Ancak burada vergi mukellefi olup da mesela ABD'de bu geliri elde ederseniz tumu burada beyan ediliyor (yarisi degil).
Alim satim tarihleri arasinda enflasyon %10 u gecti ise enflasyon endekslemesi var. Bu iyi.. Mahsup edilecek bir sey olmayacagi icin kazancin %35 e kadar cikacak bir kismi vergi olarak devlete gider.
Bu nedenle hic bir zaman satilmayacak evladiyelik senetlerden alip sadece temettu geliri ile gecinme amaci olmali.
Bu da kucuk sermayelerle ve %2-3 ortalama temettu verimi ile cok zor.
Bilmeyenler icin tekrar yazdim.
Bilenler kusura bakmasinlar. :)
Syg,
Etf olunca satma derdi pek olmaz.
Sadece temettu gelirini burada beyan edersiniz vergisini odersiniz.
Etfler cesitlendirme acisindan cok avantajli, yonetim giderleri dusuk.
Bir kac tane etf ile adamlar yurtdisinda emeklilik portfoyu yapiyorlar.
Hatta target etf denen bir tur var yasa gore hisse/bono oranini otomatik ayarliyor.
Yas ilerledikce bono kismini artiriyor.
Genc olsam bunlara daha cok bakardim.
Artik benden gecti. :)
Syg,
https://www.suredividend.com/monthly...eid=0d9f13c433
Final Thoughts
REITs are favorites among dividend investors because they pay out the vast majority of their earnings to shareholders via dividends, which generally leads to high yields.
Realty Income’s 3.9% current yield is fairly low among REITs, but that is because the trust has a track record of success that is unrivaled. This leads to investors paying a premium for the stock, driving the yield lower.
However, for income investors looking for a nearly 4% yield and a secure payout, Realty Income fits the bill. This is not a growth stock, but from a pure current income and dividend growth perspective, Realty Income is difficult to beat.
Realty Income is arguably the top monthly dividend stock.
Cok etkileyici...
Syg,
Sn Dudu çok haklısınız küçük sermaye ile temettü emekliliği hayal.Sağlam ucuz bir firma bulmak şart.
Dostlar bu arkadasida izlemenizi tavsiye ederim ben bayadir takib ediyorum
https://youtu.be/yxL4tiUL4vI
Hep aylık dividend verenleri biriktirsek nasıl olur acaba :) en fazla yine Coca Cola KO, O falan veriyor galiba
F8331 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://finance.yahoo.com/quote/KO?p=KO&.tsrc=fin-srch
KO benim bildigim ceyreksel temettu verir.
Syg,
Coca cola alınmaz...Millet bilincleniyor, daha organik içiceklere yöneliyor tüm dünya..Coca cola da gecenlerde öyle bi şirketi satın almıştı sanırım...
Cocacola meyve suyu da satiyor, su da baska gazli icecekler de..
https://www.coca-colacompany.com/packages/brands
Yakinda kar edecegini anlarsa zemzem suyu bile satar. :)
Syg,
Realty income .... gerçekten etkilenmemek mümkün değil..
Yurt dışı kaynaklı Temettüye %30 vergi kesintisi bence bütün avantajı silip süpürüyor.
Yurt içi GYO lardan borçsuz çok ortaklı olan ve kârının çoğunu paylaşanlar sıfır stopaj ile bana daha avantajlı gibi geliyor.
Fakat realty income'a göre çok sığlar. Ellerinde topu topu bir avm var..
Bahse konu GYO larımız bugüne kadar bilançolarını belirleyen kira tutarları iskontolu olsa da dolar ile artıyordu. Artık enflasyona tabi tutarda sürekli artış yapacaklar.
Sağlıklı bir ekonomide kur artışımız enflasyona paralel gerçekleşirse stopajsız temettü kazancı muaazam fırsat bence. Sonuçta yurt dışı temettü emekliliği hesapları basit olarak dolar+%4 gelir üzerine kurulu gibi.
Bize gelince Yurt dışı temettüye %30 vergi çok insafsızca.
Esas soru olarak herkesin kafasındaki soru benim de aklımı karıştırıyor.
Memlekette işler düzelecek mi?
Yoksa daha da kötüye mi gidecek?
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ulke ve kur riskini almaya devam etmek isteyenler icin yurtici yururlukteki vergi yasalari nedeni ile daha avantajli..
Ama bu riskleri almak istemeyenler Realty Income temettusunun %30-35 ini burada vergi olarak odemeyi kabul ederlerse rahat uyurlar.
Bizdeki gyolar dolar bazinda son 15-20 senede bir sermaye kazanci saglamamislar.
Tamam temettu vermisler hatta bu gyolarda stopajsiz da olmus ama beyan limitini gecenler mahsup edecek bir kesinti olmadigi icin bu sene itibari ile 80K uzerine ciktiklari anda %35 lik vergi diliminden (yarisi istisna yani esasinda %17.5) vergilerini oduyorlar..
Syg,
Evet sanırım öyle imiş :( ama o arada aylık temettüye dair bir yazı buldum, çok güzel.
https://www.suredividend.com/monthly-dividend-stocks/
Merhaba,
Vergi mevduatını incelediğimde söyle bir bilgiye rastladım.Yani orada ödenen vergiyi buradaki vergiden düşebilmek için konsolosluk veya temsilciliklerden onay istiyorlar, bu belge olmadan da yurtdışında ödenen vergiyi buradaki vergiden düşemiyoruz. Yani gene çifte vergilendirilmiş olacağız bu belgeyi almadan. Bir de biz Türkiye'den oradaki konsolosluğa nasıl ulaşacağız.
Mükerrer Madde 122 – (Mülga: 4/12/1985-3239/138 md.)
Yabancı memleketlerde ödenen vergilerin mahsubu:
Madde 123 – Tam mükellefiyete tabi mükelleflerin yabancı memleketlerde elde ettikleri kazanç ve iratlardan mahallinde ödedikleri benzeri vergiler, Türkiye'de tarh edilen Gelir Vergisinin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından indirilir.
Birinci fıkra hükmünce indirilecek miktar Gelir Vergisinin yabancı memleketlerde elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmından fazla olduğu takdirde, aradaki fark nazara alınmaz.
Gelir Vergisinin yabancı memlekette elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden kısmı, bunların gelire olan nispeti üzerinden hesaplanır.
Birinci fıkrada yazılı vergi indiriminin yapılması için:
1. Yabancı memlekette ödenen vergilerin gelir üzerinden alınan şahsi bir vergi olması;
2. Yabancı memlekette vergi ödendiğinin yetkili makamlardan alınan ve mahallindeki Türk
elçilik veya konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan memleketin aynı mahiyetteki temsilcileri tarafından tasdik olunan vesikalarla tevsik edilmesi;
Şarttır.
2 numarada yazılı vesikalar taksit zamanına kadar gelmemiş olursa, yabancı memlekette elde edilen kazanç ve iratlara isabet eden vergi kısmı bir yıl süre ile ertelenir.
Aranan vesikalar bu süre zarfında vergi dairesine ibraz edildiği takdirde vergi tenzil edilir; süre geçtikten sonra erteleme hükmü kalkar ve vesikalar ibraz edilse bile nazara alınmaz. Vergi Usul Kanununda yazılı mücbir sebeplere ait hükümler mahfuzdur.
Iste bu nedenle Tr'de yerlesik bir araci kurum araciligi ile alim satim yapip, temettuleri de oradan alinmis bir ekstreden kesintileri ile gorurseniz beyan ederken sikinti yasamazsiniz.
Aslolan beyan esasinda ama belki bir inceleme olursa bu mahsup edilen kesintiler nedir diye sorarlarsa mesela finansinvest'ten veya gedik universal gibi bir araci kurumdan alinmis bir ekstre isimizi cok daha fazla kolaylastirir.
Syg,
Aynen, ben bu sene Gedik Universal'dan ekstreyi aldım, beyannamede kullanacağım bakalım. Temettüler ve kesintiler gözüküyor, yüzde 20 kesinti yapılıyor. Onlar mahsup edilerek, beyan edilecek ve düşen oranda gelir vergisi çıkacak.
F8331 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yurtiçi aracı kurum kullansak bile vergi yine yurtdışında ödenmiş olmuyor mu? Gedik Universal'ın verdiği sadece bilgilendirme yazısı mahiyetinde olmuyor mu? Fatura vb gibi resmi bir bağlayıcılığı olan bir belge vermiyorlar sonuçta. Maliyenin istediği konsolosluk, elçilik tarafından tasdiklenme şartı yine gerekir diye düşünüyorum. Kanun eğip bükmeye pek müsati değil, yabancı bir ülkeye vergi ödediysen konsolosluktan tasdik ettireceksin yoksa kabul etmem diyor. Yurtiçi kurumlar bizim adımıza böyle bir işlem yapmadığına göre, aracı kurum orda ya da burda olmuş farketmiyor bence.
Ben burada ikamet ediyorsam ve burada vergi mukellefi isem yurtdisindan nasil belge getirtecegim.?
Araci kurumun verdigi ekstre bence beyanname vermek icin yeterlidir..
Beyan esastir..
Sizin dediginiz durum adam burada vergi mukellefi, beyannamesini burada veriyor ama yurtdisinda ikamet ediyor ama vergi mukellefi degil.
Bu gibi durumlarda iki yerde de vergi odemeyip vergi kacirilmasin diye boyle bir yasal duzenleme getirilmis olmasi lazim ve muhtemelen bu duzenleme eskidir, degistirilmemistir CRS ciktiktan sonra.
Syg,
Yurtdışı bir brokerda hesabımız olsa da ekstre alabiliyoruz. Benim bu yasadan anladığım eğer yurtdışında vergi ödemişsen ve bunu burada ödediğin vergiden düşmek istiyorsan yetkili kurumdan aldığın belgeyi o ülkede Türkiyenin çıkarını koruyan temsilcilikte onaylatıp bana göstereceksin (bu şart) diyor. (Ancak bu şekilde orada ödediğin vergiyi bana ödeyeceğin vergiden indiririm diyor) Bunu yerine getirmezsen burada ödeyeceğin vergiden indirmem ve çifte vergi ödemiş olursun diyor. Kaldı ki hazır beyan sistemine bakılırsa menkul sistem vergilendirmesinde yurtdışında ödenen vergilen kalemin yanında yer alan information ikonuna tıklayınca bu belgenin vergi dairesine verilmesi gerektiği yazıyor.
Sanırım yurt içi bir aracı kurum dahi olsa bu şekilde olmak zorunda çünkü yurt içi aracı kurumda bir yurt dışı aracı kurumda hesap açıp bu işlemleri yapıyor (İB veya saxo) verilecek belge sonuçta yurt içi aracı kurumun değil yurt dışı aracı kuruma ait belge. Bu yüzden yurt içi veya dışı aracı kurum olmasının bir fark oluşturacağını düşünmüyorum ama gene de işi bilen bir vergi uzmanına sormakta fayda var bu durumu.
Sayın Dudu hocam, söyledikleriniz kesinlikle çok mantıklı ve olması gereken ama kanunlar her zaman mantık çerçevesinde olmuyor biliyorsunuz. Vergi memuru kanuna bakacak, eksik evrakla indirim gösterilmiş diyecek, hem ödenen stopajı geçersiz sayıp vergisini isteyecek hem de üstüne cezai işlem uygulayacaktır bana göre.
Gelir açısından beyan esastır doğru ama burda yapılacak olan vergiden indirim olduğu için belge ile kanıtlanması gerekir. Maliyemiz vergi alırken çok güler yüzlüdür ama herhangi bir indirimi işlememek veya iade yapmamak için kırk dereden su getirir. Mevcut yasaya göre maliyenin bu konu için kabul kriteri belgenin konsolosluk tasdikli olmasıdır.
Türkiyede faaliyet gösteren aracı kurumların vergi konusunda tam bilgiye sahip olduklarını düşünmüyorum çünkü en ufak sorumlulukları yok. Sadece aldıkları komisyona bakıyorlar. Çoğu zaman yanlış bile yönlendirebilirler.
Buyuk bir ihtimalle ne soran ne eden olacak..
Bir mali musavir kendi sisteminden sizin bilgilerinizle girer.
Normal gelir vergisi verirken bunu da ekler (orada var bunun satiri hazir) sonra kesinti yolu ile odenen vergiler kalemine gelince orada da yurtdisinda odenen vergileri girer ve bu is biter. :)
Istatistiklere gore tum beyannamelerin %2 sinden fazla degil incelenenler,
mali musavir araciligi ile verilenlere bakmazlar bile.
Iade isterseniz tabii o baska, o zaman tum kalemlere bakarlar ek belge isterler, bazi vergi daireleri isi yokusa surer iadeyi yapmamak icin veya geciktirmek icin.
Ben bu kadar korkulacak bir durum olacagini dusunmuyorum...
Syg,
Sayın Dudu
Siz yazınca qnbfinansinveste baktım şöyle birşey yazıyor.
6- YURT DIŞI YATIRIM İŞLEMLERİNDE VERGİLENDİRME
Yurt dışı borsalarda gerçekleşen işlemlerde borsadan borsaya değişiklik gösterebilecek bir şekilde "Alış ve/veya Satış" işlemlerinde tamamen ilgili borsalar nezdinde belirlenen ve değişiklik gösterebilen oranlarda vergi kesintileri doğabilmektedir. Bununla birlikte tüm yatırımcıların, yurt dışı işlemler üzerinden gerçekleştirdiği işlemlerden dolayı elde ettiği kazançlar üzerinden, ödemekle yükümlü oldukları verginin beyanı ve mevzuata uygunluğu kendisine aitttir. Türkiye içinde ve/veya işlem yaptığı Borsa’nın tabi olduğu mevzuat kapsamında doğabilecek vergi ödemeleri, belge ve vesika teminininden QNB Finansinvest sorumlu değildir.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi