Originally Posted by
alicemal
Bir alışveriş gününü daha kazasız belasız atlattık.
Yeni cafe arayışlarım sürüyor. Henüz starbaksın yerine koyabileceğim bir yer bulamadım. Bi tane sahilde var ancak oda çok kötü yönetiliyor. Devralsam geliri en az beşe katlarım.
İyi yerlerde 100 cafe varsa 20 tanesi iş yapıyor, 80 tanesi yılın sekiz ayı bomboş. Kalan 4 aydada gelen azcık müşterinin, tüm yılı kurtarmasına imkan yok.
Tabi hemen aklınıza "yaw bunlar sürekli zarar yazıyordur, o zaman nasıl açık kalabiliyorlar.?" sorusu gelmiştir.
Özellikle tatil yerlerinde oteller restoranlar cefeler, bomboştur, bazıları iş yapar. Ama boş olanlar kapanmazlarda.
Neden diye sordunuz tabi her normal insan gibi.?
Kara para aklıyorlar.
Sürekli boş olupta sahip değiştirmeyen yerler görüyorsanız, kara para aklıyorlar.
Bu ülkenin kara parası o kadar çokki.?
Suriye, Irak, İran, Gürcistan sınırları kaçakçılık otobanı gibi. Başta uyuşturucu olmak üzere her şey kaçırılıyor. Hem gümrüklerden rüşvetle geçiriyorlar hemde sınırdan katırlarla.
Gümrükte çalışan akrabam var, kısa sürede bugünün parası ile 700bin TL lik ev aldı.
Daha önce anlatmaya çalışmıştım.
Sisteme dışarıdan müdehale olursa, sistem içindeki her şey sapıtır. Her şey etkilenir ve bozulur.
Kara paralarını aklamak için, oteller, cafeler alıyorlar boş boş tutuyorlar. Taksi plakaları tonla alıyorlar, plaka oluyor 2 milyon TL, düzeni bozuyor. Şoför olarakta düzensizliğe alışmış bir kültürden gelen akrabalarını koyuyorlar, sonra şoförlerle papaz olan olana.
Gerçekten düzgün bi cafe işletmeye çalışsan, her yeri bunlar kapmış, ya iyi yerde boş yer bulamıyorsun, yada piyasaya bunlar bol para sokunca, piyasa uçmuş gitmiş. Cafe kiralayamazsın, iyi yerde dükkan alamazsın.
Hali ile bunlar her yerde işletmeci. Düzensiz kültürden gelenlerin işlettiği cafe, restoran ve otellerede ancak bitli turist geliyor. Eğitimli yerli yada eğitimli paralı yabancı gelmiyor.
Sistem bu şekilde bozuluyor.
Ankarayada, İstanbulada her yere düzensizliklerini götürüyorlar. Rüşvetle, zorbalıkla iş yapmaya alışmış bir kültür, düzgün yer bırakmıyor.
Çözüm nedir, bunları hapsemi atalım, şehirlerden atalımmı.?
Bunların suçu neki.? Adam uyuşturucu satacağım diye doğmamışki.?
Sende doğ kızıltepede, ya tarlada aç gezersin, yada kaçakçılık yapar bol paralılar arasına karışırsın.
İstanbul'da Florance Nightingale hastahanesinin beyin cerrahı nın çocuğu olarak doğarsanda, uyuşturucu kaçakçısı olamazsın.
İyi bir üniversite bitirip, iyi işler yapacaksın. BAŞKA ŞANSIN YOK.
Doğduğumuz yer aile bizim seçimimiz değil.
Netçeye gelirsem, çözüm düzenli yerlere duvar çekip başkalarını yasaklayamazsın. İyi yerde doğmuş olanın yanında yer alıp, diğerlerini hapse atamazsın.
Bizim devlet bunu yapıyor çünki devlet ve medya, 80 yıldır bu sistemi kuranların elinde.
Normali, aşağıdakini yukarı çekmek. yukarıdakini aşağı indirmek değil.
Peki bunu nasıl yapacaksın. Çok kolay.
Ülkeye benzini dökeceksin, çakmağı çakacaksın. Başka yolu varmı bilmiyorum. Bide makineli ile tarama var ama uzun sürer ve verim alamazsın.
Ülkeyide kurtardıktan sonra.. Hafta sonu olduğundan bilime dalayımmı bilemiyorum.
Düzenim bozulduğundan keyfim yok...