Sana 1 dönüm şehir icin de yer vereyim, apartmanı bırak 3 günde komşular seni siter kokudan...
Printable View
komşuların sitmesi, apartmanı sinek böcek basması bir yana
sürekli yemle beslenip hiç hava almayan hayvan depresyona girer, ayağı karnı yara olur, hem verimi düşer hem sabaha kadar böğürür üstüne de süt parası yem parasını çıkarmaz...artık erzurumun karsın yaylasında bile hayvan baksak mı bakmasak mı diye düşünüyor köylü.
beyfendi espri yapıyor yapmasına da ben çocukken köyden kente hızlı göç sebebiyle hakikaten böyle apartman altı, site yanı yerlerde hayvan bakan insanlar oldu (memleketimde yani). ben gördüm yani bunu kimse espri diye gülüp geçmesi. sonra o işin öyle olmadığını fark etti insanlar...
Garantide arbitraj işlemlerinde binde 2 vergi uygulamaya başlamış.Daha önce yoktu.
o eski saf sütçü amca hikayeleri geride kaldı ankara nın köylerinden alınmış süte önce su sonra koyulaşsın diye nişasta katmış köylü. Pişirdiğinde muhallebi olarak çıkıyor o zaman giren kazığı anlıyorsun.
Deniz 43 hocadan alıntı..
ABD Temsilciler Meclisi'nin 29 Ekim'de 16'ya karşı 403 oyla geçirdiği Türkiye'ye yaptırım yasası, bu kez Amerikan Senatosu genel kurulunda görüşülecek. Senato Dışişleri Komitesi, dün Temsilciler Meclisi'nden geçen metindeki aynı yaptırımları içeren yasa tasarısını görüştü ve 18 evet oyuna karşı 4 hayır oyuyla kabul edildi.ABD mevzuatına göre, eğer Temsilciler Meclisi ile Senato'dan aynı konuda farklı unsurlar içeren metinler geçerse, tasarılar uzlaştırma komitesine gidiyor ve tek metin haline getirilip kongrenin her 2 kanadı tarafından tekrar oylanıyor.. Ancak Senato'ya Senatör Risch tarafından sunulan tasarı, Türkiye'ye karşı Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarıyla bire bir aynı unsurları içeriyor. Dolayısıyla, bu haliyle Senato Genel Kurulu'ndan da geçmesi halinde uzlaştırma komisyonuna gitmesine gerek kalmadan doğrudan yasanın yürürlüğe girmesi için başkan Trump'ın imzasına gidecek.Ancak Senatodan da Temsilciler Meclisinde olduğu gibi üçte ikinin üzerinde bir çoğunlukla yasa tasarısı geçerse başkan Trump'ın veto yetkisi kalkıyor.
Garantide düne kadar yoktu.Sürekli yaptığım işlem.Dün başlamışlar sordum yazı gelmiş.
Arbitraj, herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın eş zamanlı olarak bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak, aynı kıymetlerin birbiri ile değiştirilmesi sonucu risksiz bir şekilde gelir elde edilmesi işlemi olup, bu işlemler dolayısıyla lehe alınan paralar 6802 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin 1 inci fıkrasının (p) bendi uyarınca BSMV den istisna tutulmuştur.
Arbitraj işlemi döviz ile döviz değişmesine dayanan bir işlemdir.
Dolayısıyla müşterilerin bankalardan yapacağı arbitraj (dövizin dövize değişim) işlemlerinde binde iki oranında kambiyo muamele vergisi (KMV) kesilmesi zorunludur.
Bu konu nettir ve tartışmaya açık değildir.
Selamlar.
Şimdi şubeyi arayıp söylüyorum şimdiye kadar almadıkları vergileri alsınlar.Yanlış biliyosunuz almanız lazımmış forumdan bi arkadaş söyledi derim.Bu arada tartışmaya kapatmışsınız ama fikir belirttik kusura bakmayın.
Şerefsiz müttefikimizden 1964 johnson mektubu, 1974 ambargosu bugün de Ortadoğunun ortasında Kürdistan projesi.... Karşılıksız sevdiğimiz uğruna kendimizi nükleer savaşta hedef yaptığımız ABD, Türkiye'ye karşı olan kin ve nefretini içinden bir türlü atmadı atmak da istemedi..
İlişkimiz 1964 veya 1974 İnönü Ecevit dönemlerinde sonlansaydı bizim için daha güvenli bir geçiş dönemi olurdu ama iş bugüne kaldı yine de uzun dönemde hayırlı olacaktır.. ..
Dediğiniz Resmi Gz. kararını açmaya çalışıyorum, orada arbitraj geçmiyor demişsiniz, açılınca inceleyeceğim.
Ama ben size arbitrajı açık ve net olarak tanımlayan kanun maddesini yazayım.
GİDER VERGİLERİ KANUNU
Madde 29: Aşağıda yazılı muameleler dolayısiyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır:
p) (Ek : 24/6/1994 - 4008/35 md.) Arbitraj muameleleri ile (1)(2) vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine
ilişkin muameleler ve bu muameleler sonucu lehe alınan paralar
Bankalar Gelir İdaresi Başkanlığına bu konuda görüş sormuş, gelen cevaba göre bazı bankalar yeni almaya başlamış olabilir.
Eğer arbitraj işleminde binde iki kambiyo muamele vergisi almayan bir bankaya denk gelirseniz, dekontu dilekçeye ek yapıp Gelir İdaresi Başkanlığına ihbar edip, devletin vergi kaybının belli bir oranında para ödülü alabilirsiniz .
Ayhan hocam, kanunu iyi okuyun;
Madde 29: Aşağıda yazılı muameleler dolayısiyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır:
yani BMSV den muaftır diyor.Kar zarar değil, işlem vergisi.
Sn Egedük; verdiğiniz resmi gazetede bahsedilen benim verdiğim 6802 saylı kanunun 33. maddesinde yapılan değişiklik.Onun arbitrajla bir ilgisi yok, yani arbitrajla ilgili aynı kanunun 29. maddesinde bir değişiklik yapılmamış.
Sözün kısası, üstte verdiğim 29.Md. (p) bendi değişitirlmemiş ve buna göre arbitraj BSMV den istisnadır.
Ha bir de arbitrajın şartları var. Bence garanti nin yaptığı arbitrajın farklı bir türevi olsa gerek, işlem detayında "arbitraj" kelimesi geçiyor mu? Bir tek niye garanti kesiyor???
Tüm dünya borsaları zirvedeyken borsa kriz fiyatı olan 2 sente bile gidemiyor. Bahsettiğiniz tüm riskler fiyata dahil ve oldukça kötümser birbfiyatlama mevcut. 82.000 den 110.000 e giden borsa var herkes diyor ki ralli ama 2013 mayıs ayındaki döviz bazlı değeri bugün 280.000 evet ralli olmuş ama tersine bir ralli. Şelâle olmuş...
Tüm bankalar kesiyor ve kesmeli de. Sadece Garanti kesiyor diye bir durum söz konusu olamaz. Kesilen bsmv değil kambiyo muamele vergisi. İkisi farklı vergi türleri.
Bir de 17.06.2019 tarihli 1149 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi var. Buna göre de ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara kambiyo muamele vergisi sıfır olarak uygulanıyor. Ancak bu konumuzla ilgili değil.
Tartıştığınız vergi yasalarının mükellefi kimdir sorusunun yanıtı çözüm olabilir.
Sağ elimde kırık var fazla yazamıyorum...
6 ay önce birisi faiz 24 ten 12 ye düşecek ve dolar aynı kalacak dese neler düşünülürdü.şimdi yarın ters bişey olsa o faizleri kim yükseltecek.ytd.
bsmv kambiyo işlemlerinde sıfırdır
kmv ise kambiyo işlemlerinde bsmv nin yerine gelmiş bir vergi gibi düşüneceksin
sonuçta abritajda bir tür döviz alım işlemidir.
bir dövizi satıyorsun diğerini alıyorsun
her döviz alım işlemi (ihracatçı değilsen) işlem vergisine tabi
Ayhan Bey, iki hususa dikkatiniz çekmek istiyorum.
Uygulanan vergi BSMV'dir ancak verginin matrahını kambiyo muamaleleri oluşturmaktadır. Yani ayrı bir vergi söz konusu değil.
Atıf yapılan yasal düzenleme kanun değil kanunun uygulanmasına ilişkin bir karardır. Dolayısıyla kanunda arbitraj vergiden muaf tutulmuşsa bir kararla bu durumun değiştirilmesi mümkün değildir.
Ben de vergici değilim, siz de haklı olabilirsiniz ama bana şu anda arbitrajın vergiden muaf olduğu görüşü söylediklerimin ışığında daha makul görünüyor.
Konunun mağduru forumdaşa Garanti Bankası Hukuk servisine ya da teftiş kuruluna ulaşmasını önerebilirim. Şubenin yanlış bir uygulaması varsa ciddiyetle üzerine gidip düzeltilmesini sağlarlar. Şubecilerin çoğu ezbere iş yapar, gelen itirazları da keyfi gerekçelerle kedi pisliğini saklarmış prensibiyle savuşturmaya çalışırlar.
12 Aralık Perşembe 13:11 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: EN YAKIN ZAMANDA KANAL İSTANBUL PROJESİNE BAŞLAYACAĞIZ
Daha yeni vergi yasasından kşmsenin haberi yok
1 ocaktan itibaren yazılı fatura tutarı max 5000 tl olabilir. Fazlası olacaksa efatura gerekiyor
3 ayda bi alınan muhtasar her ay alınacak. Kiracıysanız 3 ayda bi ödenen 48 tl şimdi her ay ödenecek.
Her iki konuda ciddi konular. Bunlar ile ilgili bir tebliğ ya da resmi bir teyit linki var mı?
Muhtasar konusu sadece maliyeti yıllık 300-500TL arttırır ancak efatura ciddi sıkıntılı bir durum haline gelebilir. Zira efatura kesebilmek için küçük ölçekli firmaların ciddi bir yatırım yapması gerekli herkes bu yatırıma kaynak bulamayabilir.
O nedenle küçük firmalar için efatura konusuna ihtiyatla yaklaşmak lazım ama resmi bir teyit varsa çok iyi olur?
Mali Müşavire şimdi teyit ettirdim.
1.E-fatura değil e-arşiv fatura olacakmış. Bu da vergi dairesinin portalından girilebilecekmiş. E-arşiv fatura o kadar külfetli değil. Maliye 25 Aralıktan itibaren portalı devreye alacakmış. (umarım). Ama bankalar veya 3. parti yazılımlar ile de bu işlem gerçekleştirilebilecekmiş. Efatura gibi külfetli bir altyapısı yok e-arşiv faturanın.
NOT: E-arşiv kategorisine *2019* yılında tek faturada 5000TL'nin üzerinde fatura kesen herkes dahil edilecekmiş.
2. Ücretliler için muhtasar artık her ay verilecekmiş ama kira stopaj bildirimleri için yine 3 aylık muhtasar devam edecekmiş.
Ayhanim baktinmi doasa:)))
y.t.degildir.
ayhanın yatırsın öpsün seni çokda şeyimde değil doaş
Sn. Rallici Başkan :),
https://www.procompliance.net/kambiy...ergi-alinacak/
bu linkte 15.05.2019 tarihli son düzenlemeye göre her şey ayrıntıları ile anlatılıyor.
Yazıdan bir alıntı;
"Buna göre kararın yayımlandığı 15 Mayıs 2019 tarihinden geçerli olmak üzere kambiyo muamelelerinde (döviz) satış tutarı üzerinden binde 1 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) alınacak. Bu vergi, geçmişte kamuoyunda “kambiyo gider vergisi” ya da “kambiyo muameleleri vergisi” olarak da biliniyordu."
BSMV ve KMV nin aynı vergiler olduğu yazılmış.
Yine aynı yazının;
"Arbitraj işlemleri kısmında"
"İstisnalar:
Madde 29 – Aşağıda yazılı muameleler dolayısiyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır:
p) Arbitraj muameleleri ile vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine ilişkin muameleler ve bu muameleler sonucu lehe alınan paralar.”
...
yabancı takasın % 60 küsüre düşmesi , rehin verilen hisselerle ilgili...
*tcmb bir hafta vadeli repo faiz oranını 200 baz puan indirdi, %12,00 (beklenti %12,50, önceki %14,00)
tcmb 200 baz puan faiz indirdi politika faizi %12 oldu.
5.7990 vurdu çekti. 5.7860 stabil.
5.7860'ta benzer bir şekilde çengele asma var. Hiç oynatmadan orada tutuyor birisi.