Hissenin gidişatı ipucu veriyor.
Printable View
Hissenin gidişatı ipucu veriyor.
Olumsuz bir bilançonun fiyatlandigini ima ediyorsunuz galiba. Ben bu fiyat hareketlerini hiçbir yere çekemedim. Olumlu ya da olumsuz
Ikisindede beklenti cok yuksekti ve yoneticiler enflasyon muhasebesinden cok etkilenmeyeceklerini aciklamislardi. Ve ikiside beklentinin çok altinda rakamlar acikladi. Ayrica zirvelerine yakin fiyatlardaydi.
Bizde cok bir beklenti bekleyeni yok ve zirveye cok uzağız. Birde benim için asil önemli olan iş modelimiz cok farkli. Enflasyon muhasebesine dayanıklı bir yapi var yazilim sektöründe.
Bir satiş yapildiginda stok olmadigi için maliyetin bir onemi olmuyor. Bu da brüt kar ve favök ü çok etkilemiyor.
Tek gol yiyecegimiz yer özkaynağımızin gorece güçlü olmasi ve agirlikli olarak parasal varliklardan olusmasi. Burasi enflasyondan daha az artacagi için aradaki fark kadar parasal kayip yasayacagiz.
Bu parasal kayıp sirketin soyledigi gibi maksimum 100 mln tl civarinda olursa telore edilebir bence.
Bilancomuz haftaya aciklansın artik.
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sn 06onur,,,,şirketin cirosu 1 yılda %100 artmış,,,(elimizde 9 aylık veri olduğu için onun üzerinden yorum yapabiliyorum.)
Favök %100 ü az geçmiş,,,,net kar %152 artmış.
Buna karşılık fiyatlara bakıyorum,,geçen sene mayıs ayında en düşük 6.25 cıvarında imiş,,şimdi 41 tl,,,1 yılda fiyat artışı %556,,,,,,,en yüksek 65 e göre hesaplarsak %940.
Mali göstergeler %100,,%150 artıyor,,buna karşılık fiyat %556,%940 artıyor.
Bu nasıl olur? Böyle birşey olabilir mi? Şöyle olabilir.Şirket önümüzdeki yılların da beklentisini fiyatlara dahil etmiş,bunu fiyatlamış,,,ancak böyle mümkün olabilir.
Hisseyi 6.25 lerden 65 e kadar yükselten fonlar,,"nasıl olsa birkaç yıl fiyatlandı,,o zaman ben yedire yedire satış yaparım" düşüncesi içinde hareket ettiklerini düşünüyorum.
Nitekim bazı arkadaşlar,yatırım fonlarının satışlarına anlam verememişlerdi,(örnek deniz gibi),sebeb bence bu.
Şu kıyaslamayı da yanlış buluyorum.,,,,x teknoloji şirketi f/k şu kadar,,ardyz neden düşük gibi,,,,,,x şirketinin sermayesi düşük olabilir,h.a.o düşük olabilir,,spek faktörü yoğundur,,vs vs.
O zaman bende size sunu sorayim. Acin 2022 finansallarina ve hisse grafigine bakin.
Finasallar yine %100 uzeri artarken hisse zar zor %50 yapmış. Ustelik 2022 de endeks yukselisi %200 olmasina rağmen.
Yani demek istediğim Ardyz nin yakin zamandaki yukselisinin asil sebebi gecmiste cok iyi finasallar aciklamasina ragmen hisse fiyatinin düşük kalmasidir.
Saygılar.
Hissenin gidişatı ipucu veriyor dediniz sn olimpik forum - bilançonun çok iyi gelmeyeceğini kastettiniz ya da ben öyle anladım. Ama yazınız biraz farklı. Bilanço ile ilgili menfi bir beklentiden dolayı değil fonlar fiyatı artırdı, şimdi de yavaştan çekiliyor, haliyle fiyat da geri geliyor gibi, anladığım kadarıyla.
Bence yanlışlarınız var. atladığınız en önemli nokta, hissenin malum sebeplerden 9.x lerden 4.x lere düşüşü. O yüzden bir kıyaslama içerisine girilecekse şahsi fikrim son 1 yıllık getirisi ile değil 9.x lerdeki durum ile mevcut durumun kıyaslanmasıdır. Yanlış hatırlamıyorsam endeks 2000 iken bizim hisse 9 tl idi. Çalışan sayısı ise -sn balık adam daha iyi hatırlar muhtemelen- 30-40 larda idi. Şimdi ise çalışan sayısı, bağlı şirketleri, yurt dışı açılımları, iş yapabilme kapasitesi, kurduğu ortaklıklar vs durum çok farklı bir noktada. Özetle bist e göre büyümesi çok daha fazla olmasına karşın fiyatı endekse göre ancak eski seviyesindedir. 3. Çeyrek bilançosu bistteki sayılı bilançodan biriydi, bu büyüme bilançoya da haliyle yansımış yani.
Son 1 yıllık fiyat hareketinden dolayı kar realizasyonu yapanlar olacaktır elbet, ancak bu finansallar ve büyüme devam ettiği takdirde daha fazlası da hisseye girecektir. Yeni bir fonun ya da yatırım yapacak bir kişinin ilk bakacağı şeylerden biri de sektördeki diğer firmalar ile ya da sektör ortalaması ile kıyaslamaktır. Bu çok doğaldır.
en nihayetinde hisse fiyatı -spekülatif sebepler dışında- bilançoya ve şirket - sektör beklentilere bağlıdır.
Bi de şu olay var tabi, fiyatın geri gelmesinin sebebi gerçekten fon çıkışı mı, geçenlerde takas paylaşıldı takaslara yansıyan ciddi bir çıkış yoktu, sanki karşılıklı işlemler ile fiyat aşağı çekilmişti. Yanılıyor muyum?
Aslolan bilançodur diyorum ben, bu büyüme devam ederse fiyatın buralarda kalma şansı çok zayıf. bilanço açıklansın hepimiz daha net yorumlar yapabiliriz.
https://i.hizliresim.com/7jp44xl.jpeg
https://i.hizliresim.com/9amp9q6.jpeg
Grafikler çok guzel bir cevap olmuş syn 06onur. Ellerinize saglik.
Baktigimizda son yükseliş dahil halen endeksi yenebilmis degil. Tam yenmek uzereyken geri cekilmis.
E hani her yil %100 büyüyen bir sirketin endeksten pozitif ayrişmasi nerede?
İnşallah o gunlerde gelecek.
Ayrıca 2024 icin aklima gelen bir durumuda paylaşmak isterim. Enflasyon muhasebesinin finansal tablolara etkisi en cok 2023 te hissedilecek. Cunku faiz düşük enflasyon yuksekti. Yani şöyle düşünün bankada paraniz vardi ona aldiginiz ortalama faiz %30 iken enflasyon 65 idi. Aradaki %35 sizin parasal kaybiniz oldu. Ayni durum ticari alacaklar içinde geçerli (Ardyz nin ticari alacaklari yuksek oldugu icin en buyuk parasal kaybi buradan yaşayacak diye düşünüyorum) siz alacaginiza %30 faiz işletebilirken enflasyon %65 olunca parasal kayip kaçınılmaz oluyor.
Ancak cok radikal problemler yaşanmazsa işler 2024 te degisecek. Faizlerin yukselip enflasyonun düşmeye başlamasıyla bu döngü kirilacak. Kasasinda parasi olan, yuksek ticari alacagi olan ve dolayısıyla yüksek özkaynaga sahip sirketler artık enflasyon muhasebesinden daha az zarar yazacak. Tam tersi yuksek borçlu şirketler icinde gecerli.
Velhasıl 2024 yili enflasyon muhasebesinin finansallara daha az etki edecegi bir yıl olacak diye beklentim var. İnşallah yanilmam :)
Münazarada galibiyet yoktur,,herkes fikirlerini beyan eder.
Ben de zirveye göre daha az hisse taşıyorum,,,inşAllah 2024 de daha çok ihale alır,daha çok kar eder,hepimiz kazanırız.
Ama benim fikrim,uzun bir süre 65 in geçilemeyeceği yönünde,,,,,,gelecek sürpriz bilançolara göre yanılabilirimde.
Galibiyet mağlubiyet olayı değil tabi ki, doğruya en yakını bulmak amaç ya da hataları azaltmak. son 1 yılda hisse fiyatında iyi artış olsa da grafiklerden çıkan sonucu gözardı etmemek lazım. xu100 e göre fiyatı henüz olması gereken yerde değil. Belki de hiç olmayacak, ayrı mesele, ama grafikte küçük bir yere yoğunlaşıp bütünü yorumlamak da doğru değil.
Sonuç olarak temelde şirketin gidişatını olumlu görüyorum ben. Fiyatın da buralarda kalmaması gerektiğini düşünüyorum. 2024 de aldığı ihaleler şu ana kadar oldukça iyi. yurtdışında büyük bir pasta var, oraya da biraz yoğunlaşılırsa ballı kaymak olur. Belki de yanılıyorumdur, bekleyip görelim.
Ard, 3-4 sene önce 9-10 TL görmüştü. Bu zaman aralığında endeks kaç kat arttı ? Yazılım hisselerinin kaç kat arttığını zaten hiç söylemeyelim. Ard geleceği degil daha anca geçmişi fiyatlamakta.
Fonların sektör ve hisse ağırlıkları vardır. Ard yükselince tutarsal yüzdesi arttığı için biraz satarak hisse yüzde sınırına uygun hale getirmiş olabilirler.
Ardyz ile ilgili enflasyon muhasebesi olmadan önce 2023 sene sonu için temel olarak fiyat beklentim kendi bakkal hesabıma göre 42 civari idi.
2024 sene sonu için paylaşılan beklentilerle birlikte temel ederi kendimce 100 olarak belirlemistim.
Fiyat şuan 65 civari olsa geleceği fiyatlamaya başladı diyebilirdik ancak şuanki 40 li fiyatlar geçmişin fiyatlamalari bence de..
1 senede 6 lardan 60 lara geldi hızlı bir yükseliş oldu evet ama yorum yapan birçok arkadaşında vurguladığı gibi daha önce temel değerine göre endekse eşlik etmemişti.Gelecegi (100 hedefi icin) fiyatlamaya başlaması için piyasa 4.ceyregi enflasyon muh hesabina göre görmek isteyecektir.Eger o ışığı görürse tekrar kaldığı yerden hareketine devam edecegini düşünüyorum.
Mesela Miatek de durum farklı.Onda gelecek şimdiden fiyatlanmis durumda ve her dönem güçlü bilancolar getirerek temel olarak da bu şiskinligin altını doldurması lazım.Mesela olumsuz bir senaryoda Mianin satışlarının bize göre daha sert olacagini dusunuyorum.O yüzden güçlü hikayesi olsada taşıması daha riskli.Ardyz de yukarı yönlü getiri potansiyeli asagi yönlü risk kaybına göre çok daha yüksek bence.
Aslinda geçmişten THY örneğinede bakılabilir.4 sene önce 7.5 lari gören THY şuan 300 seviyelerinde ve yaklasik 40 katına cikmis ama temel olarak rasyolarina bakıyorsun hala uygun çünkü yukselisin altını her bilanco döneminde doldura doldura gelmiş.Ardyz de yeterki beklentilere karşılık verecek sonuçları aciklasin sonrası piyasa gerekeni yapacaktir diye düşünüyorum.
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
Sn eagle, Thy örneği güzel olmuş. Benzer örnek doas dır, kısa sürede 20 tlden 20 kata yakın çıktı. Hala gideri var temeline göre.
Bu arada grafiğim son durumunu müsait zamanda gönderebilir misiniz
Ben de size katılıyorum. Sn Eagle. Ardyz hala ederinde işlem görmüyor. Bunun temel sebebi de "kötü patron" tanımlaması konusundaki örnek gösterilen ilk patronlardan birinin Ardyz patronu olması. Piyasada bence patrona karşı çok haklı olmayan bir güvensizlik var. Bu güvensizlik belli ölçüde kaybolmaya başladı. Fonlar önemli ölçüde yatırım yaptı ve hisse biraz değerlendi. Şirkete duyulan güven, iyi gelecek birkaç bilanço ve yeni yatırım haberleri ile yüksek portföy sahibi bireysel yatırımcıya da sirayet etmeye başlayacaktır. Böyle bir durumda fiyatlamanın beklentilerimizden daha agresif olacağını düşünüyorum. Kendi görüşümdür yatırım tavsiyesi degildir. Hissede yatırımım var ve fırsat buldukça küçük al satlar ile lot sayısını artırmaya çalışıyorum.
Grafiklerin güncel görünümleri..
1-Dolar bazlı büyük resim
2-TL Aylık Trend
3-Haftalık Trend Kanalı
4-Haftalık bollinger ve ortalamaları
5-Xblsm ile korelasyonu
6-Günlük formasyon görünümü
**Dolar bazlı 1.30$ seviyesinin üzerine atması önemli anlık 1.26$
**Aylık trendinin orta band çizgisi üzeri 43.5x üzerinden geçiyor.Bunun üzerine atması önemli.
**Haftalık trend kanalı destek ve direncleri çok güzel çalışmakta.Grafikte önemli seviyeler mevcut.
**Haftalık bollinger orta band seviyesi 40.9x den geciyor suan bunun üzerindeyiz.
Ema 21 de 40.1x den geciyor.Bunun da uzerindeyiz.
**Xblsm ile korelasyonunda çanağı tamamlamış ve kulp yapacak bir görünümde.
**Düşen kama formasyonu kırıldıktan sonra hızlı bir yükseliş geldi.Fibo 0382 47.x seviyesinden satım geldi ve suan düşen trend destegi üzerinde duzeltmesine devam ediyor görünümünde
Tüm grafiklerin özeti:
Altta 40.x ve 37.x önemli destek seviyelerimiz.
Üst tarafta 1.30$ (Anlık 42.14) ve 43.4/5x önemli direnc seviyeleri.Bu seviyelerin üzerine atabilersek fiyat hareketlerinin hizlanabilecegini düşünüyorum.
Bereketli kazançlar..
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8bff44b5f1.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...23de1e7d31.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a28c244ffa.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...16520421d8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...09760971d7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...849f7247af.jpg
Kişisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.Alan da satan da kendi bilir..
Teşekkürler sn Eagle24 ..güzel bir teknik yorum yapmışsınız.. Bu haftadan itibaren Mayıs sonuna kadar borsada bankalar öncülüğünde bir yükselme olabilir..Bizde bu yükselişten illaki payımızı az yada çok alacağız..ARDYZ aslında ebdekse ters bir hissedir.. Endeks düşerken çok çıktığını gördük..Bu hafta BofA nın ARDYZ de satışının bittiğini düşünüyorum ama tine sat al yaparak tahtayı baskılayabilir..Burada fonların 500 bin lot ve üzeri mal almaları gerekirki yeniden 45 üzeri hareketi başlasın..Bilançonun en erken mayıs ayında geleceğini tahmin ediyorum Son gelen bilançolardan sonra gözüm korkmaya başladı... Bu ortamda gönderebilirse 500 milyar kar 2023 yılını iyi kapattık diyeceğim..
Benim formüle göre Miatk için parasal pozisyon zararı 231 hesapladım 192 geldi.
Ardyz için 240 hesapladım. O da 200 civarı gelebilir.
Parasal pozisyon kar/zararı hiç umrumda değil. Ciro ve FAVOK artsın da gerisi önemli değil.
2024 de parasal pozisyon karı yazanlar fazladan vergi verecekler.
Çok sağolun sn eagle, dediğiniz gibi 40 ın altına düşmemeli.grafikler de sanki bilançoya hazırlanıyor gibi, biraz toparlanırsa güzelleşecek.
Bayağı alan vardı yükselişte, pişman olan da çoktur. Çıkışta döke döke yükselir diye düşünüyorum.
2023/9 aylik bilançolar ve EM yi etkileyen unsurlar goz önüne alinarak bir puanlama yapılmış. En yuksek puani Ardyz almış.
Ama uyarida var. Yuksek puan az etkilenecek anlamına gelmiyor diye.
https://twitter.com/InvestorMed/stat...Jrfacxf1A&s=19
basite indirgenmiş ama fikir vermesi açısından güzel bir tablo. bu tabloda yıl sonu bilançosu henüz açıklanmayanlar var. ARDYZ puan 52.67.
bir alttaki tweet'te yılsonu bilançosu açıklanan şirketlerin ilk üç çeyreğe göre puanlandırılması var. zirvede olanlardan AKENR var. yıl sonu özet bilançoya baktığım çok yüksek bir net kar büyümesi var. GYO'lardan EDIP var. bununda puanı yüksek ve net kar büyümesi %79. ISMEN var en tepede puan olarak. net kar büyümesi %21.
MİATEK'in ilk üç çeyrek puanı 36 imiş.
Şirket yatırımcı ilişkilerinin e.m bilgisizliği bence de alark örneğiyle meydana çıktı. Şu aşamada sn kazankazan ın eksi 200 mio hesabı doğrultusunda 411 mio kâr ve 2023 12 aylıkta anlık 17,5 fkya denk geliyor olabiliriz.
Şahsi düşüncemdir. Umalım da paydaşımız hatalı, şirket isabetli hesaplamış olsun..
bunların bilançosu kap ı filan hiç te umurumda değil ben grafiğime bakarım, bir yıl sonraki grafiklerimde şimdiden hazır., arada gecikmeler ufak tefek sapmalar olursada önemli değil, grafik candır grafik önden gider, diğerleri arkadan gelir https://i.hizliresim.com/ffjqrq7.png
Sn Bigmaster,
Teknik analize çok ilgi duymama ve çok önem vermeme rağmen teknik analiz konusunda sizden farklı düşünüyorum.
Bilancolar,şirket ile ilgili haber akisi özetle temel verilerinde bir bozulma olduğunda normal şartlarda grafigi istediği kadar güzel olsun o hisse genelde satış yiyip baskilanabilmekte.Teknik analizde belirlediğimiz hedeflere elbet bir zaman geldiğinde gidecegine bende inanıyorum ama burda zaman ve zaman maliyeti de çok önemli ve bu yine temel verilerdeki iyileşme veya düzelme sinyalleri var olduğu surece olabileceğine inanlardanim.
Bende kendimce Temel analiz "can" ise teknik analize "canan" gözüyle bakıyorum:)
Bugün 43 üstü çok işlem oldu. Umarız 43 üstü kapatırız
Yazılımların Çoğu tavan..
Şuana kadar en yüksek 43.42 görülmüş..Zurnanın zırt dediği yerdeyiz.
Önemli direnc seviyemiz 43.4/5x civari idi. Bu bölgenin üzeri kapanis yapabilirsek turbo modunun acilabilecegini düşünüyorum.
şuan 45.20 sıkıntılı bir yerdir orayı biraz geçip az bir geri çekilme olur sonrası bayrak hedefi
altın ons sayfasında geçmişte attığım grafikleri alıntıladım yaklaşık olarak gerçekleştiler, tabii burası yeri değil ama grafiğe inanılması gerektiğni göstermek istedim https://www.hisse.net/topluluk/showt...=484&page=1011
inşallah bu öngörümüzde tutacak, neyse, sayfayı kirlettiğim için özür dilerim bol kazançlar https://www.hisse.net/topluluk/showt...48#post6773648
Teknoloji hisselerinde hareket olunca 100 günlük ortalamadan bir tepki verdi,,bakalım kalıcı olabilecek mi?
Kendimi temel analizci olarak tanimlasamda teknik analize ve teknik analizci arkadaşlara saygim sonsuz.
Ama temel analizi hiçe sayan bu tarz bir düşüncenin size zarar verebilecegini cok rahatlıkla soyleyebilirim syn bigmaster. En basitinden alark ve ekgyo da yasanan tabanları hangi teknik analiz onceden öngörebilmiştir. Ya da 2022 de ardyz de ki bir gece ansizin gelen bedelli haberi ve sonrasinda 3-4 tabanı kim bilebilirdi. Veya bilancosu iyi beklenen bir hissenin beklentileri karsilamayan bir bilanço acikladiginda ertesi gün % -7-8 acmasini.
Velhasil bence iki analiz yontemide onemli birini yok saymak bizlere faydadan çok zarar verir diye düşünüyorum.
Saygılar...
HOCAM, ben teknik analix yüzde yüz başarılıdır demiyorum teknik analizin başarı şansı ortalama yüzde 80 civarındadır kaldıki biz ancak yüzde 50 seviyesini yakalarsak ne mutlu bize-- peki temel analizde ardyz nin eş değer hisselere göre 3 te bir oranlarda fiyatlanmasına ne diyeceğiz ayrıca bilançolar bize gelinceye kadar zaten fiyatlanmıyormu , SAYGILAR BOL KAZANÇLAR