Üçte bir bekledim , dörtte bir geldi iyi mi?
Printable View
Bundan sonra böyle hocam. Maaşlara x puan ekstradan seçim yatırımı zammı başka nasıl verilecek. 2023 te 2022 ye göre personel giderlerinin yüzde 53.5 artışı öngörülmüş. İşte yeni personel alımı, emekli olacaklarda var, çıkınca kabaca maaşları yüzde 50 arttıracağız demişler 2023 te.
Muhtemelen Ocak ayında asgari ücrette de benzer oranda bir artış olacak, yüzde 50. Aynı artışı memur ve kamu işçisi kümülatif olarak Ocak-Temmuz/Mart-Eylül de alacak.
İTO ile bile fark neredeyse 20 puan olmuş. Mart ayıyla beraber ayrışma netleşmiş.
https://enagrup.org
Hesaplamanız doğru ama yukarıdaki linkteki bültende böyle yazıyor,geriye dönük revizyon yapmış olabilirler.
Monday September 05 2022 Actual Previous Consensus
10:55 AM
DE
S&P Global Services PMI Final AUG 47.7 49.7 48.2
10:55 AM
DE
S&P Global Composite PMI Final AUG 46.9 48.1 47.6
11:00 AM
EA
S&P Global Services PMI Final AUG 49.8 51.2 50.2
11:00 AM
EA
S&P Global Composite PMI Final AUG 48.9 49.9 49.2
TTF natural gas futures, the European benchmark jumped almost 30% to approach euro 280 per megawatt hour on Monday, after touching a three-week low of euro 203 on Friday, as Russia's Gazprom reversed its plan to resume flows through the Nord Stream pipeline and shut it indefinitely, citing maintenance requirements.
TTF Gas
EUR/MWh
276.76 62.09 28.93%
Avrupa piyasasında doğalgazın fiyatı,Rusyanın boru hattından verilecek doğalgaz akışının duracağı duyurusuyla bugün %30'a yakın fiyatı artarak şu anda 276.76 euro/MWh fiyatından işlem görüyor.
Merhaba
Enflasyon muhasebesi yapilmaya başladığında firmaların karliliklari düşük gorunmeye baslyacak.
Bu durumda da fk lari ciddi düşük olacak. Olmasi gereken.
Peki dogru düşünüyorsam bu fiyatlamalar balon olmus olmayacak mi?
Enflasyon şişkinliği düzeltilince f/k ları yüksek olacak,yani gerçekte ,piyasa değerlerine göre kazançlarının düşük olduğu görülmüş olacak veya kazançlarına göre piyasa değerlerinin yüksek olduğu görülmüş olacak.
Ama olay sadece f/k ,p/d değerlemeleri değil,Türk şirketleri ülke ratingi olarak kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında, CDS risk puanı 750 gibi aşırı yüksek seviyede olan ve her an bir ödemeler dengesi krizi yaşama riski olan bir ortadoğu ülkesinin şirketleri.Bu risklerin hiç biri piyasa fiyatlamasında iskonto edilmiyor,şirketlerin değerlemeleri A kredi notuna sahip avrupa ülkelerinin şirketleriyle mukayese ediliyor.
Risk büyüdükçe akıl geriliyor, aklın yerini dünya gerçekliğinden kopmuş (belli ki üstüne iyice çalışılmış) bir "risk iştahı" ve sürü psikolojisi alıyor. Bankalar tavan üstüne tavan yapıyor.
Sanırım BIST makro ihtiyati tedbir mekanizmalarının önemli bir parçasına dönüşüyor.
Bu algının kahramanlarını kutlamak gerekir, ama şu soru ister istemez insanın aklına geliyor:
Bu alınan hisseler kime hangi fiyatlardan devredilecek? Böyle bir potansiyel alıcı var mı?
OVP'den hükümetin önümüzdeki dört yıllık dolar kuru hedefi de çıkıyor :
2022 ortalama $ kuru 16,62
2023 ortalama $ kuru 21,52
2024 ortalama $ kuru 24,62
2025 ortalama $ kuru 25,77
2022 ortalama kurunun 16,62 olması için kalan 72 iş gününde kurun ortalama 19,09 olması lazım.
Dolar tahmini isteyen arkadaşlar alın size resmi tahmin.
(hesaplar twitterdan e507'ye aittir)
Yılsonu dolar kaç olur diye soranlar için:
kurun kalan sürede doğrusal artacağı varsayılırsa bugünkü 18,22'den hesaplarsak 19,96 olur.
Diğer yandan viop aralık dolar kontratı da 20,20'den işlem görüyor.
Tuesday September 06 2022 Actual Previous Consensus
05:00 PM
US
ISM Non-Manufacturing PMI AUG 56.9 56.7 55.1
US
ISM Non-Manufacturing Prices AUG 71.5 72.3
US
ISM Non-Manufacturing New Orders AUG 61.8 59.9
US
ISM Non-Manufacturing Employment AUG 50.2 49.1
US
ISM Non-Manufacturing Business Activity AUG 60.9 59.9 57
https://www.ismworld.org/supply-mana...rvices/august/
https://www.cnbc.com/2022/09/06/us-b...-auctions.html
U.S. Treasury yields surged higher on Tuesday as investors responded to strong U.S. economic data.
The yield on the benchmark 10-year Treasury note traded higher by more than 14 basis points at 3.328% at around 10 a.m. ET, while the yield on the 30-year Treasury bond gained nearly 13 basis points to 3.472%.
The yield on the 2-year Treasury note jumped 9 basis points to trade at 3.493%. The short-term note climbed to 3.55% last week, notching its highest level since 2007.
Hocam selamlar.
USDJPY için düşünceleriniz nedir?
1998'den bu yana en yükseği gördü bugün.
Sizin cephenizden bu çok sert yükselişin sebebi nedir?
İlginiz için teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Dolar endeksi 110 üzerine çıktı. Son bir ayda %5 dolayı artış oldu.
USD/TL'yi iyi tutuyorlar..
"US Services Growth Above Expectations
The ISM Services PMI unexpectedly edged higher to 56.9 in August from 56.7 in July, beating market forecasts of 55.1, and pointing to the strongest growth in services activity in four months. Business activity and new orders expanded faster, employment rebounded and price pressures eased."
Üst tarafta ifade ediliyor.ISM PMI verisi çok güçlü geldi.Bu,ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona gireceği böylece Fed'in faiz artırımlarına son vereceği,hatta belki faiz indirimine bile başlayacağı yönünde piyasa umutlarını söndürdü,Fed'in para politikasını sıkılaştırma yönünde önünde bir engel olmadığını gösterdi,tahvil faizleri sert yükseldi.ABD doları bütün paralar karşısında değer kazandı(TL dahil ,sabit döviz kuru uygulayan veya görünürde sabit kur uygulamasa da yoğun döviz satışı yaparak döviz kurunu suni seviyede tutmaya çalışanlar hariç)
Doların euro ve yen gibi paralar karşısında değer kazanmasının bir sebebi de gerek euro bölgesi gerekse japonya petrol ve doğalgazda tam olarak ithalatçı ülkeler ,bu ürünlerde hem büyük fiyat yükselişi var,hem de Rusya'ya yaptırımların misillemesi olarak özellikle doğalgazda arz eksikliği sıkıntısı var.ABD ise kayaç yakıtı yoluyla petrolünü çok büyük ölçüde kemdi çıkartıyor ,az miktarda ise komşuları meksika ve kanadadan temin ediyor,doğalgazda ise en büyük üretici ve ihracatçı ülkelerden.
ABD üreticileri avrupa ve japonyaya göre ucuz enerji maliyeti ile büyük rekabet avantajına sahip oldular ,bu da ABD dolarına euro ve yen karşısında avantaj sağlıyor.
1 milyon Btu:293.071 KWh=0.293071 MWh enerji miktarına eşit
ABD doğalgaz piyasa fiyatı:8.0409 usd/MMBtu:8.0409/0.293071=27.44 usd/MWh
Euro bölgesinde ise fiyat:239.84 euro=239.84*0.9889=237.17 usd/MWh
Yani euro bölgesinde şu anda doğalgaz fiyatları ABD'nin 8.64 katı mertebesinde ,başka bir deyişle %764 daha yüksek.Bu da hem ABD üreticisine uluslararası ticarette büyük bir maliyet avantajı sağlıyor,hem de tüketicisinin enerjiye daha az para harcayarak,başka alanlarda harcama yaparak ekonomisinin büyüme hızına artırıcı yönde bir katkı sağlıyor.Sonuç olarak daha yüksek büyüme hızı,-düşük doğalgaz fiyatı ile- daha az arz kaynaklı enflasyon baskısı,uluslararası ticarette düşük maliyetli enerji ile rekabet avantajı,doları yen ve euro gibi petrol ve doğalgazı tamamen ve çok pahalı olarak ithal eden ülkelerin paralarına karşı değer kazanmasına yol açıyor.
Pirim Avrupa ABD analiz ediyorsunuz emme doğal gaz olarak Türkiyede fiyatlar nedir ?
Türkiye enerji merkez olarak Avrupa dan daha avantajlı mıdır ?
Doğalgaz üretimi ile dünyaya enerji merkezi olma yolunda miyiz ?
Ülke ileride uçuşa geçiyor emme farkında değil miyiz ? Dünyanın en büyük doğalgaz yatağı Akdeniz'de ve bizim mi ?
Tşkler saygılar
https://www.igdas.istanbul/serbest-tuketici-satis
Türkiyede sanayicilerin kullandığı doğalgaz fiyatı:0.76259709 TL/KWh:762.59709 MWh/18.2280=41.84 usd/MWh
Yani ABD'ye göre doğalgaz fiyatında pahalıyız,Euro bölgesine göre ise oldukça ucuzuz.
Rezervler konusunda ise umutluyuz ama o konuda daha yapılması gereken epeyce çalışma var.Karadenizde önce net rezervlerin ne kadar olduğunun tespiti.Çıkarma ve dağıtım maliyetinin üzerinde verimliliğe sahip iseler, 40 civarında kuyu açmak için gerekli yatırımların yapılması gerekiyor.Akdenizde ise sondaj çalışmaları devam ediyor,henüz açıklamış olan bir doğalgaz kaynağı yok.
Wednesday September 07 2022 Actual Previous Consensus
06:00 AM
CN
Balance of Trade AUG $79.39B $101.26B $92.7B
CN
Exports YoY AUG 7.1% 18% 12.8%
CN
Imports YoY AUG 0.3% 2.3% 1.1%
U.S. 1 Year Treasury
US1Y:
RT Quote | Exchange
Yield | 7:30 PM EDT
3.608%
ABD 1 yıllık Hazine tahvilinin getirisi %3.6'yı geçti.
https://www.dunya.com/dunya/enerjide...-haberi-668216
Enerjide marj çağrıları finansal kriz riski getirdi
Kremlin'in gazı tamamen kesmesi sonrası Avrupa'da enerji piyasalarında kısa vadeli bir likidite krizi yaşanıyor. Hükümetler enerji piyasasındaki işlemlerde fiyatlardaki ralli sonrası teminat yükü ciddi şekilde artan enerji şirketlerine milyarlarca Euro acil finansman desteği açıklıyor.
Enerji piyasalarında fiyatların artması sonucu, vadeli enerji işlemleri yapılan finans piyasalarında marj çağrıları 1,5 trilyon dolara ulaştı ve bu durumun yeni bir finansal krizi tetiklemesinden endişe ediliyor. Bu nedenle hükümetler rekor fiyatlar nedeniyle aslında kârları çok güçlü şekilde artan enerji şirketlerine milyarlarca Euro büyüklükte finansal destek paketleriyle destek olmaya çalışıyor.
https://www.patronlardunyasi.com/hab...-nedeni/268919
İşte kamu hisselerindeki fırtınanın nedeni
"Borsadaki tüm bankaların hareketine baktığınızda 3-4 bankada yoğunlaştığını görüyorsunuz. Bunun üçünün tek ortak noktası bilançoları değil takas durumu.
Yani Garanti Bankası, Vakıfbank ve Halkbank hisselerinin takası incelendiğinde neden hareketin bu hisselerde yoğunlaştığını görürsünüz. Garanti Gankası takası ağırlıklı olarak BBVA'nın geri alımı ile toplu. Yine her iki kamu bankası ise son 2 yıldır kendi fonlarında ve iştiraklerine aldırılmış.
Vakıfbank'ın takasının yüzde 90'ı bu fon ve kurumların elinde. 5 milyar lot hisse senedinin sadece 260 milyon lotu dolaşımda. Yine Halkbank da öyle.
Takasına baktığınız zaman 4 milyar lot hissenin 270 milyon lotunun diğer alıcılarda olduğunu görüyorsunuz. Bu hisseleri tavan yaptırmak son derece kolay!
Hele bir de kamuların satışı olmadığı zaman doğal olarak bu hisseler kolayca yukarı çekiliyor ve hareketin genele yayılmasını sağlıyorlar."
Manipülatif bir "fırtına"! Zaten deneyimli kişi ve kurumlar özellikle hareketin agresif yanına dikkat çekerek bunun "gerçek" bir yabancı alımı olamayacağını değerlendiriyorlardı.
Ancak yine de bankaların çok da lehine olmayan ve uzunca süreceği anlaşılan bir konjonktürde, hangi maksatla olursa olsun alınan bu hisselerin nasıl devredileceği sorusu yanıtsız kalıyor. Küçük yatırımcı kitlesi yetersiz, yabancılar ise almak şöyle dursun belki de ellerinde kalanı fırsat bu fırsat satmayı bile düşünebilirler.
Geriye BES ve Yatırım Fonları kalıyor.
Mümkün mü? Öyle bir dönemden geçiyoruz ki ne desen yalan oluyor. Yanıtını yaşayıp öğreneceğiz.
Bu millete ucuz mal satamazsin.
3 4 liralarda davul çaldım bu yapı kredi bedava diye.
Simdi bilmiyorum ama 1 sene sonra x liraya hepsini alır geçerler. Bu millet pahalı malı alır. Gerekirse devlet kaynağı ile bilanço makyaj yer gene o mal satılır hiç sorun olmaz.
Bak ben 70 liraya tupras aldım başlıkta herkes her gün koç a bilmem neye küfür ediyordu. 250 de yeter dedim sattım. Şimdi gir başlığa millet malı almış da uzun vade projeksiyon yapuyor.
70 lira iken projeksiyon yapsan daha iyi olmaz mıydı demek var, da, demiyoruz onlar olmasa biz nasıl kazanacağız değil mi?
Dolayısıyla manipulatof spekülatif şu bu bahane temel analiz size şunu der bi odada 4 mühendis çalışıyor fıstık gibi bi genç kız da bu odaya girdi.
O muhendislerden biri o kıza yazar eninde sonunda da o çocuk olur abi, ama korkanın çocuğu olmaz. Malesef böyle. 2 3 liraya ykb almayan için hayatında değişen bir şey yok 1 lira olsa da almayacak idi şimdi zaten hiç almaz; o zaman alıp şimdi tutan veya satan için de bir şey yok, sorun, tepede bu malı kucaklayacak olanlar için vardır. Onlar da benim tecrübeme göre eğitilmezdir. Nasip.
Son kısma da rallinin benim penceremden "nedenini" yazayım.
Borsanın düşmanı faizdir. Faizler düşünce, KKM ile de devlet çok zekice 0 faizle bütün dövizi alıp kullanmaya başlayınca, parasal genişlemenin devam ettiği ortamda para getiri arayışına girdi.
Bu getiriyi de, arbitraj şeklinde borsada spot al / vadeli sat veya spot sat / vadeli al gibi işlemlerde aylık %40 - 50 - 80'e kadar oranlar yakalamaya başladı. Üstelik bu işlemin riski de çok düşük idi ( net pozisyon sıfır )
Bunun yan etkisi ise, bu tahtalarda kös kös 2013'ten beri mal taşıyan güçler, malını çok rahat şekilde ( artık malı başkası taşımaya talip olduğu için ) yukarı çıkartma şansı yakaladılar. Çok bir şey yapmalarına veya büyük para girişine gerek kalmadı arbitraj sayesinde. Malı arbitraj taşıyor, hareketi malın sahibi çekiyor, sonra bir yerde vadelo spot makasla oynayıp arbitraj yapan kimse onun elinden malı kolayca geri alıyor.
Gelenlerin, alıcı olmadığını bildiği için çok çok yükseklere tahminim çok düşük bir maliyetle çekebilir. Yabancı geri gelirse bu endeks 3 dolar altı kalamaz, yabancı da mevcut durumda kendi derdinde zaten gelemez, benim penceremden durum bu şekilde. Hareketin başlangıcında, operasyonu yapacak olan ekip mütevazi bir giriş yaptı, bu başlığa da yazmıştım, sonrasında para bile sokmadılar ama uçuyor, nasıl uçuyor, işte böyle.
çağrı, çok zekice dediğin sistem bildiğin vatana ihanet... 99-2015 arası ülkenin birikimlerini harcadıkları yetmedi şimdi geleceğini çalıyorlar; geleceği korkunç faizlerle borçlandırarak küçük bir azınlığa servet transferi yapılıyor; yetmiyor bir de KKM denen zaman ayarlı bombayı yerleştirdiler ülkenin finans sisteminin göbeğine, her geçen gün patladığından vereceği zarar artıyor....
https://twitter.com/atk_1881/status/1567440408485003272
bugun bankalara zorla aldırdıkları %11-12 faizli tahviller yazdıkları karların fazlasını bu faizler seneye arttırılmak zorunda kalınca çatır çatır zarar olarak yazılacak... o faizler mecburen artınca seneye tonla şirket ya kredisini döndüremeyip batacak veya çok yuksek bedellerle çevirmek zorunda kalacak; sonucu da düşen karlar-artan işsizlik-ekonomik küçülme olacak.. there is no free lunch diyorlar ya hani, bu hesap ödenecek çok da uzak olmayan bir gelecekte...
bu hesabı da başımıza bu belaları musallat edenler ödemeyecek, onlar yurtdışına kaçırdıkları milyar dolarlarla keyfine bakarken yine bu milletin vergileriyle ödenecek, alım gücü düşerek ve daha da fakirleşerek ödenecek...
sen yurtdışında çalıştığın sürece sana da zararı olmaz faydası olur elbet çünkü bu baskılanan kur da patlayacak bu süreçte ister istemez... bu çok zekice hamlelerin ceremesini sen çekmezsin...
evet piyasalar bu kadar ilerisine bakmıyor, bugün yazılan banka/şirket karlarına bakıyor... üstüne yazdığın spekulatif hatta manipulatif ataklarla iş buraya geldi ama bu "zekice" sistem çökmeden önce emin ol piyasalar da bir noktada fiyatlar bunu. Yukarda yazdığım şartlarda bu piyasada yatırım filan yok, süresi git gide azalan bir papaz kaçtı oynanıyor; papaz sende kalmadığı için kutlarım ama birinde kalacak papaz eninde sonunda...
Desperado hocam ben sisteme " şeytani " demiştim tam olarak. Deniz hocamın ortaya koyduğu mb durumu cari açık hepsi ortada. Bu tabloda bir ülke var malesef. Ama bizim işimiz ülkeyi kurtarmak değil küçük yatırımcı olarak. Ev sahibine araba sahibine fabrika sahibine borsada kağıt sahibine herkese hükumet den hamle beklerim ama vergi olur ama başka şey. Sıkışan iktidar yaratıcı olur.
Ayrıca tam dipte short idiniz yanılmıyorsam ne diyorsunuz hareket ile ilgili ne olur buradan varsa düşünceniz merak ediyorum.
çağrı; ben 10 yıldır altın biriktiriyorum, fiziki... üstüne de 3 yıldır dolardayım, ekledim hemen her fiyattan... TL varlık tutmuyorum aylık harcama hariç...
bu işin birikim kısmı...
trade için ise çıplak pozisyon hemen hemen hiç almam ben, ne short ne long; pair trade yaparım. akbank alır garan satarım, krdmd alır ereğli satarım vs vs.. bu şekilde çok aktif ve gün içi trade ediyorum ama bunları hiçbir zaman foruma yazmam çünkü gün içi de değişiyor o pozisyonlar her gün... yazmanın kimseye faydası olmaz...
Genel olarak da 2 centte de ben piyasa için negatifim, 1.5 centte de.. zaten bu ikisi arasında gidip geliyor 3 senedir; TL bazlı bakmıyorum çünkü bir manası yok... neden negatif olduğumu da yukarda yazdım... gelecek sene temmuzda faiz %9 mu olacak %49 mu belli değil, kim batacak kim çıkacak belli değil... bu ortamda yatırım olmaz papaz kaçtı olur anca...
ne zaman bunlar gider, yeni kadro gelir... faizler olması gereken yerlere çekilir, piyasada batan batar çıkan çıkar, ben de o zaman doları altını satar hesabımı kitabımı yapar hisselere girerim gireceksem... en azından neye girdiğimi nereye gideceğini bilirim o zaman...
Ben buna katılmıyorum. Spekülatif harekete dahil olup olmamak bize kalmış çok iyi şirketler çok iyi fırsatlar var iken almamak almaktan daha büyük bir risktir; kendimi bu şekilde kapatmak bana yanlış geliyor.
Su an mesela risk averse bir durumdayım ben de riski sevmiyorum ama uygun yerlerde uygun şirketlere ortak olmanın tam zamani böyle çalkantılı dönemler bana göre.
Altın konusunda katılıyorum portfoyde mutlaka payı olması gerekir.
Bankalar ucuz olduğu için gidiyor demek için en azından yanlış zaman. Bakın bakalım bugün bankalara resimdeki 3 farkı bulun. Artık araba mı rusa mı, orası kısmet. Ha bu arada noldu zorla düşük faizli tahvil aldırıyorlardı, çok karlı bir iş canım bir kaç seneye bankalar köşeyi döner herhalde. Tam zamanı.
Wednesday September 07 2022 Actual Previous Consensus
CA
BoC Interest Rate Decision 3.25% 2.5% 3.25%
Kanada merkez bankası Fed'den hızlı hareket ediyor.
Şunu da ekleyeyim sene başından beri yurt dışında yaşıyorum. Buralar da bana göre hiç ama hiç parlak değil. Benim işim iyi konumum kazancım yerinde çok şükür bir eksiğim yok ama o kazançla beklenecek gibi bir hayatım da yok orta halli diyebilirim. Ev alsan azıcık eli yüzü düzgün evler 2 milyon euro olmuş şaka gibi. Ben alamam o evi alacak kazancı maaşı olan da var mıdır bilmiyorum ben %1 lik maaş dilimindeyim o evlerin hayalini bile kuramam. Gaz faturası ne gelecek belli değil. Elektrik hakeza uçmuş. Marketler pahalı.
Benim gördüğüm kadarıyla Avrupa için de parlak zamanı 4 5 sene önce bitmiş, ciddi sıkıntılar var. Yine de seceneklerim olan abd ve Türkiye arasında buraya geldiğim için pişman değilim değişiklik de iyi oldu kişisel olarak ama gurbetçi de boşa ağlamıyor imiş eski tadı kalmamış açıkçası.
Bu şekilde devam ederse burada da popülist, sağcı partiler ve garip garip işler beklerim. Zaten başlamış devam da eder bence. Aynı Türkiye de olduğu gibi dış güçler vs diyip duruyorlar da sana dış güçler mi sıfır faizle para bas dedi desen muhtemelen cevap yok. Gazı vermem bu para az deyince paran değer kaybetti deyince dış güçler hemen. Popülizm ne kolay ve her yerde iş yapiyor malesef.
Küresel piyasalar gündemi:
15:15-Avrupa merkez bankası para politikası kararları
15:45:AMB basın toplantısı
16:10:Fed başkanı Powell'ın konuşması
Aklın yolu bir: "Düşündüğümüz zaman bu banka hisselerinin büyük kısmının belli bir grubun elinde olabileceğini tahmin edersek bu hisseleri bu fiyatlardan kime nasıl satacak oldukları merak konusu."
İris Cibre yazmış: https://www.gazeteduvar.com.tr/24-yi...-haber-1580287
Thursday September 08 2022 Actual Previous Consensus
3:15 PM
EA
ECB Interest Rate Decision 0.5% 1.25%
Piyasa fiyatlaması Avrupa merkez bankasının bugün politika faizini 75 baz puan artırması şeklinde.Ancak AMB değişik ülkelerin temsilcilerinden oluşuyor ve italya, ispanya ,yunanistan gibi güney ülkeleri bu oranda bir faiz artırımına karşı,doğu avrupa ülkelerinin de desteğini alarak faiz artırımının 50 puandan fazla olmasının önünü kesebilirler.Özellikle 25 Eylül tarihinde genel seçimlerin yapılacağı ve son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre faşist çizgiye yakın aşırı sağcı Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri (FdI)'nın önde gittiği İtalya'nın 75 baz artırımına şiddetle karşı çıkması muhtemel.
Zamana yayarak satılır..
Satılmak istenirse tabi..
Misal YABANCI yıllarca satmadı..yüzde 63-70 oran aralığında hissesi oldu.
Şimdi kontrol BADEM lerde..
Onlarda NEDEN satmak istesin..
Kontrol ederek devirerek yada çeşitli manipülastif açıklamalar ile (petrol gaz bulduk , IMF , yabancı akacak vs vs.) ellerindeki malı devamlı değerlemek mümkün ken özellikle..
Üstüne üstün VIOP denen bişi var..
Kendi malını kendine satıp piyasayı çökerterek VIOP da kaldıraçlı bir oranda MALINI da satmadan para kazanma olanağı varken..
Petrol beklediğim gibi 80-90 dolar aralığına indirildi..
ABD de enflasyonun ana motorlu idi..
Sonbaharda enflasyonda ciddi bir baş aşşa eğiş hatta dezenflasyon beklentim devam ediyor..
Eylülden itibaren FED sözle veya icraatla yada hem söz hem icraatla güvercinleşmesini büyük olasılık.
Yine sonbaharda ukrayna-rusya ateşkesi falan filan bi anlaşma kem küm bekliyorum..
-Petrol fiyatının düşüşü geçici,dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in talebinin düşmesi ve avrupada resesyon kaygıları geçici bir fiyat düşüşü yarattı.Ama yılın son çeyreğinde kış mevsimiyle birlikte talebin artması bekleniyor.Şu anda doğalgazdan 200 euro/MWh fiyatına,göre petrolden varili 89 usd'dan 1 MWh elektrik enerjisi üretmenin maliyeti 56 euro/MWh'e denk geliyor ve doğalgaza göre son derece ucuz kalıyor.Nükleer santralların inşa süresi çok uzun ,en az 5 yıl.Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kapasitesini artırmak için büyük çaba var ama kısa zamanda çok büyük kapasiteler kurmak için en uygunu fuel oil santralları ,taşınması ve depolanması da daha kolay.Rusya doğalgazı uzun süre kullanılmayacağı için fiyatı da doğalgaza göre oldukça ekonomik olduğu için 1 yıl içinde petrole olan talebin önemli ölçüde artması ve fiyatının yılın son çeyreğinden itibaren hızla yükselmesi beklenir.Kısa vadede petrol fiyatını yükseltecek ikinci sebep ise ABD'de bu ay kasırga mevsimi başlıyor,bu dönemde belirli sürelerle rafineriler çalışmıyor, petrol sevkiyatında kesintiler oluyor petrol fiyatını yukarı itiyor.Çin'deki kapanmaların da sürekli olmayacağı geçici olduğu varsayılıyor.
-ABD'de son veride - tüketici talebinden bağımsız- fiyatı düşen enerji emtialarıydı.Bu ay gelecek veride de düşüş olacak ama diğer kalemlerde ,özellikle hizmet sektöründe enflasyon yaygın bir biçimde yükselişine devam ediyor .Dolayısıyla çekirdek enflasyon yüksek gelmeye devam edecek,yılın son çeyreğinde enerji fiyatları yükseldiğinde ise manşet enflasyonda da yeni rekorlar göreceğiz.Çünkü Fed başkan vekili Brainard'ın da ifade ettiği gibi,fiyatlardaki yükseliş henüz tüketicilerin talebinde bir düşüş yaratmıyor.
-Fed'in eylemde nasıl davranacağı hakkında benim de şüphelerim var ama,aşağıdaki linklerdeki konuşmalara bakılırsa Fed'in "beyin takımı" Fed başkan ve başkan yardımcıları Powell,Brainard ve Williams enflasyon ile ilgili oldukça "şahin" konuşmalar yapıyorlar.
-Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl bir ateşkes anlaşması beklemiyorum,aksine çatışmaların yoğunlaşmasını bekliyorum,avrupa ve amerikanın büyük askeri yardımlarının da desteğiyle çarpışmalarda denge durumu oluşmuş durumda,hatta bazı yerlerde Ukrayna karşı saldırıya geçmiş durumda,artık Kırım'ı da kurtarmaktan bahsediyorlar.Rusya'nın ekonomi olarak büyük bir imalat üretim gücü yok, bir Çin değil,,savaşı sürdürürken giderek yoruluyorlar.
-Yıl sonunda tabloyu yeniden değerlendiririz.
https://www.federalreserve.gov/newse...d20220907a.htm
https://www.federalreserve.gov/newse...l20220826a.htm
https://www.cnbc.com/2022/08/30/feds...next-year.html
Ülke çapında finans piyasalarında manipülasyon yapıldığını düşünüyorum.
1996'da borsada, 2008'de viopta ilk işlemimi yaptım, epey eskiyim, kendi adıma bu dönem borsadan uzak dururum,
az miktar eregli hissem var, onları tutacağım ama başka bulaşmam.
Malı olan ya da girip kazananlar güle güle harcasın, elbette üzümü ye bağını sorma demişler nedeni her neyse yükselişlerden para kazanmaya bakmak lazım ama benim tecrübem dalgalı denizi kıyıdan izlememi gerektiriyor.