Originally Posted by
alicemal
Milyon dolarlık soru yine aklımda.
abd borsalarında ikinci dalga gelecekmi.?
Önceki şelalelerini inceledim. Hepsinde düşüşler hep dalga dalga olmuş. dalga boyları, oranları, süreleri filan inceledim.
Normal şartlarda ikinci hatta üçüncü dalga gelmeli eğer geçmişe bakarsak.
Ancak fark şuradaki, bu seferki düşüş virus kaynaklı. Geçmiş krizlerdeki sebeple aynı değil, çok farklı bir konu. Tabi sebep çok farklı ancak ekonomiye verdiği zarar açısından sonuç netçede finans kesimi ve şirketleri etkiliyor.
Sebep farklı olduğundan, ikinci dalga gelirmi? Gelirse ne zaman gelir tahmin etmeye çalışmak çok anlamlı gelmiyor.
Eğer geleceksede, gelmesi için uygun yerlerden birindeyiz.
S&P son dipten %25 civarında 14 günde yükselmiş. Ayrıca yükseliş %50 fiboda takılmış.
S&P nin düşecek yeride var. Şu an pahalı değil ancak bizim borsa veya avrupa borsaları kadar ucuzda değil. Avrupa borsalarını tahminen söyledim, gerçekte ucuzmu değilmi bilmiyorum. Grafiğe bakınca çok ucuz gibi görünüyor.
İkinci dalganın gelme ihtimali, grafiğe bakınca %50 gibi. Ancak olayın virus kaynaklı olması, acaba düşmezmi diyede düşündürüyor.
Sanırım bu günlerde temel analizi bırakıp, teknik analizle karar verme zamanı. Aşağı dönüş sinyallerini takip etmeli.? mi acaba.?
Valla yüksek zararda iken, kafa sağlıklı çalışmıyor.
Olaylar kesinlikle kontrolum altında değil.
viop da değilde hisse FON veya senetde olsam 90 bin altında kesinlikle mal satmam, nakit varsada aşağı inişlerde alırdım. kafa net olurdu.
İkinci dalga olmaması için çok güçlü sebeplerde var.
Birincisi dağıtılan ve dağıtılacak sınırsız trilyonlar.
İkincisi çalışanlara ve şirketlere az da olsa devletlerin desteği.
Üçüncüsü ve en önemlisi, virus olayı 3 ay içinde aşağı dönmüş olacak, ekonomilere etkisi de bir 4-5 ay sürecek. Sonra toparlanma. Borsalarda geleceği satın alır. Önümüzdeki yıl ise baz etkileri çok olumlu olarak devreye girecek.
Yani ikinci dalganın gelmesi, tamamen global balinaların pozisyonu ile alakalı olacak.
İkinci dalganın olmaması içinde çok güçlü sebepler var.
Tabi V yükseliş içinde çok sebep yok çünk, ilk kez karşılaşılan bir durum. Şirketleri ne kadar etkileyecek belirsiz. Hesaplar açıklanıyor ancak biri diğerini pek tutmuyor.
Belkide, ekonomilere etkileri açıklayan Goldman yada fitch gibi global kurumların, gelecek tahminleri birbiri ile uyumlu hale geldiğinde, borsalarda dip yapısı tamamlanmış olacak.