Puhahaha silsileyi aliyyeyi ogren once. Sonra tesbih cekersin.SM-J730F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Puhahaha silsileyi aliyyeyi ogren once. Sonra tesbih cekersin.SM-J730F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geçen hafta Türk siyasi ve ekonomi tarihine girecek çok önemli işler oldu.
TL, çok kısa bir süre içinde sistematik olarak CARİ AÇIK bahanesi altında DEĞERSİZLEŞTİRİLEREK yüzde 9 lardan 18 lere yüzde 100 devalüe edilmek istendi...
Ancak büyük mevduat sahipleri zaten dövizde pozisyon alırken Türk halkınında panikle döviz bürolarına koşması, belki fiziki olarak evde tutma eğilimleri ve bankalarda TL sıkışıklığı nedeniyle GERİ ADIM ATILMAK ZORUNDA KALINDI.
Haftalardır (bunun geçmişteki hareketlerden doları tetikleyeceği bilindiği halde) neredeyse her gün faiz inecek söylemleri gelişti. KKVM sisteminin ilan edildiği günün öncesinde bile son ana kadar aynı söylem devam etti.
Neyse ki çok büyük başarı ve adeta MUCİZE İLE BİR GECEDE KKVM icat edilmiş oldu ve faiz düşecek söylemlerine son verildi. Kamu bankaları bilgisayar YAZILIM TARİHİNDE BÜYÜK BİR MUCİZEYEYİ gerçekleştirerek ertesi gün sistemlerini hazır haline getirebildiler.
Herşey, herkes mutlu gibi görünse de bu süreçten çok fazla kişi de muhtemel zararlı çıktı.
Çok kısa bir zaman diliminde oluşturulan GÜVENSİZLİK ve BELİRSİZLİK ortamında insanların onlarca yıllardır BİR ÖMÜR vererek edindiği birikimlerle KUMAR OYNANDI.
Bu kumarda PANİKLE servetlerindeki erimeye son vermek isteyenler dolara koştu.
Ve bir yıldaki 8 lerden şu anki kur olan 12.5 TL ye giden süreçte servetlerinin yarısını kaybetmişken bu ikinci OYUNDA çok büyük zararlar ettiler.
2021 BAŞINDA 1 MİLYONU OLAN BİRİ 7,43 dolar kurundan 135 bin doları olacakken; Geçen hafta 17 TL lik dolar kuru ile 58 bin dolara indi.
Bu kişi, tarihte bir örneği görülmediği üzere her gün en az 1 TL artan dolara dur diyebilmek için eriyen servetini dolar almış olsa; (yılbaşından aldığı yaklaşık yüzde 18 TL faizle 1,118,000 TL olan parası ile 17 TL dolar kurundan dolar almış olsa 65 bin dolar olurdu.
Son operasyonla 65 bin doları kalan yatırımcının bugünkü serveti 12 TL lik dolar kurundan 789 bin TL ye inmiş oldu.
Halbuki 1 ocakta sadece dolar alıp üzerine yatmış olsa faizi ile birlikte 136 bin doları olacaktı. Bunun 12 Tl lik kur ile değer ise 1,632,000 dir.
Özetle, bu kişi önce TL ve sonrasında parasındaki erimeye dur diyebilmek için DOLAR almak zorunda kaldığı süreç sonunda 789000/ 1632000 = SERVETİNİ YÜZDE 52 sini yitirmiş oldu.
Elbette bu rakam SATIN ALMA GÜCÜNÜ YANSITMIYOR.
Bu kişinin 1 ocak 2021 de alacağı araba veya emlaktaki kayıplarını da hesaplarsak ÇOK VAHİM BİR SONUÇ ÇIKIYOR.
Not: Şahsi olarak fx ile 16,5 TL lik kurdan dolar alacaktım, 19,5 luk fonlarımı da bozdurdum ancak son saniyede vazgeçmiştim. Ancak 1 ocak 2021 den itibaren TL mevduatta olduğumdan bu zararı ben de yaşadım.
Yıllardır aynı nick ile forumda yazarım geçmiş yıllarda aktif yazardım artık daha çok okumayı tercih ediyorum. Faiz başlığında uzun yıllardır takılanlar beni tanır senin tanıyıp tanımaman umurumda değil. Cinsiyetim kimseyi ilgilendirmez ve başka takma ad ile hiçbir zaman yazmadım. Dün verdiğim bilgiler doğru idi ama ne hikmetse seni rahatsız etti.Bloomberg ht tv de de söylediğim bilgi teyit edildi. Benim yazdığım 17 mi atmasyon senin yazdığın 30 mu atmasyon :kahkah:
Bu süreçte Şahsi olarak çok zararda da olabilirdim.
Zira oluşturulan bu büyük GÜVENSİZLİK ve BELİRSİZLİK ortamında insanların onlarca yıllardır BİR ÖMÜR vererek edindiğim servetimi korumak için 11 den itibaren 12-13-14-15 lerde 4-5 ay sonrası için forward işlemi yapmak istedim.
Ancak kur o kadar hızlı değer KAYBETTİRİLİYORDU ki Allah korumuş, bir türlü alamadım.
Yoksa bir de oradan büyük darbe yiyecektim.
Böyle bir ülkede gençlerin Avrupaya, ABD ye göç etmek istemesini hiç yadırgamıyorum.
Çevremde kim ile konuşsan gençler, orta yaşlılar hep gitmek istiyorlar....
Bu ülkede bir zaman sonra sadece davul zurna ile dolar yakıp fakirlik içinde hıçkıra hıçkıra liderlerine göz yaşı dökenler kalacak.
Akbank 32 günlüğü 20 yapmış