Originally Posted by
Whisperer
Turkiye ekonomisi sikintili bir donemden geciyor. Yonetim asiri isinan ekonomiyi bir yandan sogutmaya calisirken bir yandan da cesitli dengesizlikler yaratiyor. Alarkonun hala %85-90 i elektrik uretim ve dagitim. Daha dusuk elektrik uretimi ve ptf fiyatlarindaki gecikmenin faturasi bu sirketi dogrudan etkiliyor. Sonuc olarak ilk ceyrekte EM nin -2 milyarlik etkisiyle 1.25m zarar aciklamis olduk.
Ulke aci receteyi ictikten sonra, yavas yavas enflasyon canavarini yenecek, kurda umarim daha adil bir denge olusacak ve yeniden buyume rotasina girecek. Eskiden de fazla bir elektrik ihtiyaci, iyilesen ptf fiyatlari da elbette olusacaktir. Burada Sayin Ft-2 nin hakkini verelim, bu ptflerle olmaz demisti. Ama su noktada da kendisine katilmayayim, su anki ptf statukosu da kalici olmayacak. 2020 oncesini referans almak bile dogru degil, cunku 2017-2020 TR si de yokus asagi inen bir kamyon gibiydi, CDS leri yukselen saglikli buyumeyen bir ulkeydi. Resesyon donemi atlatildiginda, hem sanayi hem turizm hem de refah artisiyla elektrik uretimi ve fiyatlari dengeye gelir ve elimizdeki bu verimli santral belki 2022 gibi olmasa da ciddi katkisini gosterecektir. Dagitim tarafi biraz sasirtti, oradan daha yuksek bir katki bekliyordum ama belki ptf mekanizmasindaki baski oranin da muhasebesini etkiliyordur bilmiyorum.
Buraya arada sirada gelen sakaci arkadaslarin yazdiklari da gulumsetiyor sagolsunlar :) Alarkonun yavas yavas 4 sene bekle dolar cinsinden x2.5 kazan statusunden, yatirimcilariyla dalga gecilen kaybettiren sirket goruntusune gecmesi iyi bir gelisme. Yer yer H*kt*s ponzisiyle bile karsilastirmislar. Ortaklarla ilgili kendinden emin cikarimlar da yine bolca paylasilmis. Ben asla gercek sebebini bilme imkanim olmayan faktorlere hikaye uydurup, kontrol edemeyecegim kisimlara odaklanmaktansa, aciklanan planlari izlemeye, kurulan sirketlere, yeni pazarlara bakmaya devam edecegim.
Supheci sakaci ve gormek istemeyenlere yaziyorum: Aslinda durum basit, yillar once muteahhitlik ve klimaciligin yanina devasa santrali acma isinde naptilarsa aynisini yapiyorlar. Ustelik bu kez risk daha az, ozkaynak bol. Keyiflerine gore kredi cekiyolar. Dalga gectigimiz ve sahtekarlikla sucladigimiz sirketi, yabanci bir devlet yatirima davet ediyor, binlerce donum arsayi bedelsiz veriyor, dogalgaz vs tesvigiyle buyrunuz diyor. Ve her sey planlanan zamanda, hizli bir sekilde gerceklesiyor :) Sorun yok yani siz rahat olun.
Bir de nasil bir hisse tasima korkusu var sizde :)), ortak satisi oldu bize 90-120 arasindan mallari kitlediler korkusu cok acaip. Ben ilk mali 6 liradan aldim. Sonra 3.2 ye kadar dustu ve yukselip gitse normalde alabilecegimin 3 katini almis oldum o donemde. Ben mal tasimadan, risk almadan nasil olmali anlamiyorum, bundan baska bir yol bilmiyorum. Maasli calisanim, uygun gordugum fiyatlarda takilmasi benim icin avantaj, bu yatirimdan kisa ve orta vadede bir sey beklemiyorum.
Tek bir sektorun domine ettigi portfoyu dengeleme, donguselligi azaltma, dekarbonizasyon vs cok iyi fikirler. Bu fikirlere yatirim yapmaya devam edecegim. Daha once basardilar, bu kez daha hizli ve daha iyisini yapacaklar bence, iyimserim.