faaliyet raporundan: kutuda da, TLde de pazarın açık ara önünde büyümüştür.
şunları değerli buluyorum:
1-büyüme: sektörden açık ara önde büyüme var. rakamlar, enflasyona göre de iyi.
2-brüt kar marjı, kur fırtınasına (gecikerek de olsa SMMMyi etkiler) rağmen, tekrar tarihi zirveye yaklaşmıştır.
3-ilk çeyreğin %50 üzerine çıkan ihracat büyümesi. ihracat rakamları çeyrelik bazda çok da gösterge olmasa bile bu kadarlık fark anlamlıdır. firma ihracatının genellikle daha büyük ksımını son çeyrekte yapıyor.. onu da bilerek bakarsak daha anlamlı olur.
araya giren şu 3 şey deva'nın sürekli artan yukarı doğru performansından dönemsel olarak bir miktar yalpalamasına yol açmıştı:
1-covid 19 dolaysıyla düşen akut ilaç satışları (asırda 1 kez olan olay).. başka benzer olay ne olur bilmiyorum.
2-kur artışı ve zam konusu arasında zamanlama farkı (1 çeyreklik zamanlama farkı ile de olsa gecikmiş senkronizasyon)
3-deporesteki fiyat düşüşü dolayısıyla deporesin en çok satanlar dışında kalması ve bunun okarlılığa etkisi
1 numara istisnai bir durumdur. 2 noya karşı ise, TRde ilaç fiyatlaırnın aşırı düşük olması konusu dolayısıyla artık aşağı yönlü alan kalmadığını düşünebiliriz. uzun zamandır buna inanmaktayım.. 3 no ise, işin doğasında var ve devanın portföye kattığı sürekli yeni ve pahalı ürünlerle bu konuyu zaten yönetmesini beklemekteyim.
daha evvel de belirttiğim gibi, dönemsel yalpalamalar hariç, şirketin önünü karlılık anlamında kalıcı olarak kesecek olaylar oldukça azdır ve uzak ihtimalli olaylardır (@mevcut ilaç ekosisteminde). şirketin portföyü genişledikçe ve uluslarsı satışlar da arttıkça, şirketin tekil olumsuz olaylara bağımlılığı ileri derecede azalacaktır.
daha önce söylediğimi tekrar edeyim. 3 tane büyüme alanımız var:
1-yeni ürünler : öngörülebilir zaman içinde hep gelmeye devam edecek. bu konudaki öncü ters yöndeki göstergemiz, ar-ge departmanınıon 20-30 kişi civarına inmesi olur.
2-uluslarası satışlar: burdan 1 deva daha çıkarması gayet mümkündür.
3-biyoteknoloji: bu da firmayı 3.kez ve tekrar pozitif ayrıştıracak çok önemli konulardan biridir. büyük projeli bir iştir. hem deva için hem de TR ilaç piyasası için çok önemli bir konudur. webde konu hakkında çok bilgi var. ben de burada konuya daha önce değinmiştim.