Originally Posted by
Whisperer
Sayin Tovbekarin davetiyle Alarkonun olumsuz yanlarini yazmamam icin bir neden kalmadi diye dusunuyorum:
1. Sirket yeni alanlara ayni anda girdi. Domatescilik ve Airbus A350 donusumlerinin bir kac ay sonra ayni toplantida tartisilacak olmasi is ciddiyetini saglamak acisindan zorlayici olacaktir. A350 nin kargo ucagina donusmesindeki son derece teknik konular, aksama Isvicreye yola cikacak domatislerin heyecaniyla birlesince YK uyelerinin dikkati dagilacaktir.
2. AC elektrigin depolanmasi sehirlesme megatrendiyle birlesince, mahallemizdeki marketlerin bile 5-10 yil sonra karbon notr olmaya calismasi gibi garip durumlari getirebilir.
3. Sirket kasasindaki nakitleri yeni yatirimlarin finansmaninda %50 ye varan oranlarda kullanmaktadir. Kasada atil duran paralar hangimizi mutlu etmezdi ki? Halbuki diger sirketler gibi borc almak zorunda kalsa iyi olmaz miydi? Yigit borc ile buyurmus derler.
4. Holdingin iki aile kulturune dayali olmasi, gecmisten gelen bir otokontrol mekanizmasi olusturuyor. Tek aile olsaydi belki kontrol mekanizmasi olusmaz ve ucan kacan her ihaleye teklif atardik. Burda sanki yabanci ortakli Koc sirketi gibi kontrollu ve defansif bir finansal durus olusuyor malesef.
5. Otelcilik gibi ulkemizdeki her muteahhitin girebildigi bir iste 1.5 yildir Gundogani bitiremediler. Halbuki niye idealist takiliyosun, boya badana 3 ayda acacaksin oteli.
6. Domatesteki pazarimiz euro endeksli oldugu icin, Turkiye gibi son derece ciddi merkez bankasinin ve ekonomi yonetiminin oldugu ulkede ihracat yapmak gercekten akil kari bir is degil.
7. Enflasyonu dusurmek icin ekonomi yonetiminin dusuk ptf tavan fiyati uygulamasiyla Cenal ve Medas sirketleri, enerji iskolundan ziyade hayir hasenat vakfi gibi calisiyor. Ama aldigimiz hayir dualari ileride yolumuzu acacaktir diye dusunuyorum.
8. Portfoy cesitlendirmesi her zaman ortalama bir getiri sunacaktir. 1 en fazla 2 iskoluyla daha buyuk bir vurgun yapilabilirdi. Dengeli holding portfoyu, malesef guvensizlik sinyalliyor.
Fikirler sadece beni ve belki bir kac pasli civiyi baglar, yatirim tavsiyesi degildir.