Teşekkür ederim. Bakacağim
Printable View
Fiyatları düşer evet ama genel kanı olarak CDS yükselince döviz kuru da yükseleceği için değişen pek bir şey olmaz.
1 yıldır araştırıyordum Eurobondları nasip dün ilk kez 2025 vadeliyi aldım. İş bankasında minimum 2k USD sanırım ama Garanti'de 1k USD. Piyasa düzelir, fiyatlar yükselirse satarım yoksa faizini yerim.
Bu arada iş yatırım 2 gündür SGMK bültenini yayınlamıyor. Oradan gayet güzel takip ediliyordu fiyatlar. Siz nereyi kullanıyorsunuz ?
Biri Vakıfbank biri ziraat sundukları eurobondlara bak, herkeste böyle mi arkadaşlar ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f044c9b1b6.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...49c0f4a35d.jpg
Evet maalesef ziraatte dün 5 çeşit vardı bugün ikiye düşmüş, millet marketlerden sonra eurobondlara da saldırıyor herhalde .
Ben her ikisinden de aldım bugün, belki yarına bunlar da kalmaz kaçırmak istemedim.
Geçen perşembe 2036 vadeliden almıştım o da iyiydi, dengeli bir karışım oldu.
Eurobond seçimi hisse senedi seçimi gibi kişisel bir konu, tavsiye vermek olmaz, portföy büyüklüğü, bekleme süreniz vb kriterlere göre siz karar vermelisiniz.
Vadesinden önce satmak zorunda kalırsanız o anki fiyatına göre kar ya da zarar edersiniz, mesela ben geçen ay satsam güzel bir karla çıkardım şimdi satsam zarardayım (şimdi kim satsa zararına satar fiyatlar kriz nedeniyle çok düşük). Ama ileride bu kriz geçip CDS primi düşerse şimdi alınanlar karlı olur. Bu kar ya da zarar hisse senedi gibi büyük oranlı olmaz maksimum yüzde beş-on gibi olur. Vadeden önce satmayacaksanız kar/zarar işi olmaz alacağınız para kupon+anapara olarak bellidir. Vadeden önce karla satarsanız gelir vergisi işler.
Eurobond yatırımı düşünenler için örnek bir hesaplama vereceğim.
Diyelim üç yüz bin liranız var, ev/dükkan alıp kiraya mı verelim, eurobonda mı yatıralım hangisini yapalım?
1. seçenek: gayrimenkule yatırmak:
üç yüz bin liraya ev/dükkan aldık kiraya veriyoruz, burada kira çarpanı önemli, kendini 20 ve 30 yılda amorti edecek iki seçenek için hesaplayalım, ülkemizde genelde bu aralıkta, hatta 30 üstü olan da çok var özellikle istanbulda.
Uzun vade için düşünürsek kiradan yıllık gelir vergisi, dask, emlak vergisi, belki ev sigortası, demirbaş vb. için masraf, evin boş kalma veya kiracının kirayı aksatma riski olarak yılda iki üç kira ayırmak lazım. Yılda net 9.5 kira alacağımızı varsayalım.
20 ve 30 yıllık seçenekler için alacağımız aylık net kira sırasıyla 990 ve 660 lira ediyor. Her yıl kiraya enflasyon oranında zam yapabileceğimizi varsayıyoruz, yani getiri de reel değerini koruyacak.
Anaparanın yani gayrimenkulun de uzun vadede değerini koruduğunu yani enflasyon kadar artacağını varsayıyoruz, daha çok artabilir kira gelirini çok geçebilir ya da daha az artabilir onu bilemeyeceğimiz için hesaba katmıyoruz.
2. seçenek: eurobonda yatırmak:
300 bin lirayı bugünkü kurdan 6.5 TL den 46153 dolara çevirip örneğin 2034 vadeli eurobonda yatırıyoruz. ziraat sitesine göre bunun getirisi 8.19 daha uzun vadeli daha iyi getirisi (%8.5) olanlar da var örnek olarak bunu seçtim. Tanesi 992,54 dolardan 46,5 eurobondumuz oldu. Altı ayda bir 1860 dolar kupon faizi alacağız. Bunun dörtte birini ABD enflasyonu karşılığında dolarımızın değerini koruması için anaparaya eklemek üzere ayıracağız, geriye kalan 1395 dolar vergiye de tabi değil ve net getiri olacak. Bugünkü kurdan değeri aylık 1511 TL ediyor. 2034 yılında hesabımıza anapara olan 46500 dolar yatacak, üzerine kupondan ayırdığımız miktarı da koyunca dolarımız reel olarak değerini korumuş olacak.
Dolar/TL kurunun da uzun vadede enflasyon kadar artacağını ve anaparamızın değerini TL cinsinden de koruyacağını varsayıyoruz. Dolar daha hızlı artabilir veya daha yavaş artabilir onu bilemeyeceğimiz için hesaba katmıyoruz.
Sonuç olarak gayrimenkulde aylık 700-1000 lira kira getirisi, eurobondda aylık 1500 lira getiri.
Daha iyi bir eurobondla daha üstü de mümkün, ayrıca gayrimenkul ve kiracıya ait riskler de yok, günü gününe hazine garantili hesaba sorunsuz yatıyor (Hazine batar da ödemezse derseniz onu bilemem).