matriksde Nbar var, onu kullanabilirsiniz. günün son barı ile ertesi günün ilk barını birleştirebilir. seçilen N değerine göre. bu dezavantajı. avantajı ise her barda geçen süre aynıdır.
Printable View
tartısılan konudan sapıldı gibi.
Her oyuncunun bir sistemi vardır kötü veya iyi öyle zannediyorum özellikle viopta iseniz.
Ancak bu kafamızdaki sistemlerimize genellikle uyamama sorunu yaşamaktayız. Birde aksi gibi bu kafamızdaki sistemler neredeyse 2 haftaya bir sürekli değişir. sürekli değişen bu stratejiye sistem adını takmakta çok uygun görünmüyor.
Robotculuk ise siz hiç ekran bile izlemeden kafanızdaki sisteminizi otomatık olarak bir borkere iletmişsiniz gibi sizin yerinize harfiyen bu işi yapar.
Ve sisteminizin geçmişini istatistikleriniz herşeyinizi ölçmenizi sağlar. Tüm bu nimetleri bize sağlayan robot calıstırıp test edebildiğimiz programlardır.
manuel kafadan kurulan bir sistemi örnegın şu ma kesişirse alırım gibi bir yaklaşımı manuel uygulamanıza bence imkan dahilinde bile değil.
MA ların bir çok kez yatayda çok fazla al sat yaptıgını bılıyorum haa uzun vadeli bir MA ise bu olur ancak buda yine yatayda çarpılacaktır.
üstelik uzun vadeli yapılar genellikle cok daha az getiri üretir.
yani kafanızdaki sistemi manuel uygulamak robota dökmekten çok daha zararlı bir iştir.
Bir kere ma nın kesip kesmediğini görmek için ekran izleme mecburiyetiniz var.
Siz kesip kesmediğini anlayıpta emri gönderinceye kadar ön kötü bir 5-10 saniye geçecek aktiften emir göndereceğiniz için robotun kaymasından çok daha fazla kayma yiyeceksiniz.
Hadi ma kesişir gibi oldu diye bekleyen emir gönderdiğinizi düşünelim bu kez ma kesişmezse tekrar aldıklarınızı geri vermeniz gerekecek.
Peki ya bir sonrakı bar tekrar al yakarsa ya ondan sonrakı bar tekrar sata düşerse.
Hadi bunu manuel uygula da göreyim. İmkanı yok bir ma kesişimi 1 ayda 50 tane işlem açıp kapatabilir.
başka bir indikatorle kesiştiğini teyit etme filan hepside repaint sebebiyet verecek ihtimaller.
biz bar kapanmadan 1 2 saniye önce emir gönderirken dahi repaintle karşılaştık.
hiçbir indikator veya alt mumlar veya baska birşey bu ihtimali ortadan asla kaldırmıyor.
adamlar 2 saniye içerisinde 200 puan basıyor. istediğin teyidi yap eninde sonunda repainte kurban gideceksin.
repainti 0 laymazsın ancak bu sekılde teyitlerle en aza indirebilirsin. Yada kapanısı baz almayan baska bir yapı geliştireceksin.
gelelim önce bir kazanıp sonra kayma hesabı olayına. Şimdi tabiki milleti küçümsemek istemiyorum dikkat etmeye calısıyorum fakat bu işte tecrübesi az kişiler görünce ister istemez yazılarım yanlış anlaşılabiliyor.
benim sistemim 10 yılda 5000 adet işlem gönderiyor 20 puan komısyon sadece bir kademe kaysam 25 topla
her işlemde 45 puan maliyet.
5000*45 = 225,000 bin puan sadece maliyetlere gidiyor.
aya bölelim = 225/10/12 =1875 sistem her ay 1875 puan uretırse 0 a0 cıkıyor.
Önce bir kazanın sonra maliyetleri hesaplayın demek biraz saçma kalmıyor mu bunu ancak yeni sistemci olmuş kişiler yapar.
bir sistem tasarlar 10 yıllık veride 9000 işlemli sistem getiri muazzam cıkar 800,000 diyelim.
yani her ay 800/10/12 = 6,666 puan muazzam 9000 işlem *45 maliyet = 405,000 puan gitti bile
Sistem getirisinin tam yarısını götürüyor.
kaymaların 25 olacagınında garantısı yok 50 olursa bittin 0 üretir hatta negatif üretirsin.
gelelim günlük 300 puan mevzusuna bunu başardıgını söyleyenlere soruyoruz nasıl başardıgını fakat sel verip sır vermiyorlar.
diyelimki alış yaptın 300 puana da kar al koydun stopun neresı hiçmi stop olmuyorsun ?
600 puana stop koysan o gün 900 puan kar etmen gerekecek.
ön yargılı değilim ancak 300 puan mevzusunun bu kadar basit oldugunu hıc sanmıyorum.
gelelim 1 adet ma nın fiyatlarla kesişimine bir kere bunun manuel uygulamasınında imkansız oldugunu belirteyim. kaymalarını aşırı derecede yüksek olacaktır. aktiften emir göndermen gerekecek.
Haa eğer sen diyorsanki yaw ben genel konjektürede bakar ona göre ma kesse bile uygun degılse almam diyorsan zaten yaptıgın şey sistemcilik değil.
manuel yapılan hiçbirşey sistemcilik değildir cunku yapılamayacağına eminim.
yapsan bile robotlardan daha hızlı olmayacağın için her halukuarda zarar edeceksin.
benim kafamca kurdugum bir sistem var ona göre al sat yapıyorum KOCA BIR YALAN.
kafanda kurdugunuz o sistem her gün değişiyor aslında.
Geçmiş grafiklere bakıp kafanızda stratejinin calıstıgını görebilirsiniz.
Ancak o günü yaşarken o stratejinizi uygulamazsınız çünkü;
önceki gün eşinizle kavga etmişsiniz ve uykusuz kalmışsınızdır birde aksi gibi cocuk hastalanmış ve acıle gitmişsinizdir sabaha kadar uykusuz kalmışsınızdir sinir stres hat safhada. oda yetmezmiş gibi cok onem verdiğiniz bir borsacı borsanın o gün düşeceğini söylemiştir oysaki sisteminizde al veriyor kafadan kurdugunuz.
İşte o gün yanlış işlem yapacagınız gündür. Bİz insanız butun işimiz borsa değil hastalanırız bir yere gitmemiz gerekbilir vesaire. Sisteminiz kafanızdaki sistem o gün Al verir uygulamayamayacağınız için aslında cok buyuk bir fırsatı kacırmış olabilirsiniz.
manuelcilere sistemci demek sistemcilere büyük bir haksızlık.
Sistemcilerin cok buyuk bir avantajı var mesela hız bunların en basında duygusuzluk ve diisiplin en başlarda.
Sistemcilik dediğinin kuralları bellidir ve saibttir. şöyle olursa soyle boyle olursa boyle.
fakat kafamızın içindeki sistem siz fakrında olmasanız bıle bır cok şeyden etkilenir sabit değildir. piyasanın cok zor oldugu bir gün kafanızdaki bu sistemi uygulamakta bir kaç saniye hatta dakikalar kaybedebilirsiniz.
Buna tereddüt etme diyoruz. nasıl kı araba surerken karsıya geçeceğinizi düşünün ve ışık olmadıgını düşünün sol taraftanda bır araba geldiğini düşünün.
Bazan tereddüt ederiz ulan geçermiyim acaba yok geçmeyeyim gibi. cok hızlı karar vermemiz gerekir ya durmak yada geçmek durursunuz sonra keşke geçseydim derdiniz.
işte manuel trade aynı bunun gibidir mutlaka tereddut edeceksiniz ve bu tereddut size pahalıya patlayacaktır.
Oysakı robotların kuralları bellidir gelen aracın hızını ölçer geçip geçmeyeceğine 1 sanıyede karar verir. tereddüt etme gibi bir luksu dahi olamaz.
pala mala inanmıyorum ben. varsa bile iyi der geçerim bu palanın nasıl işlem yaptıgını acıklanmadıgı sürece inanmıyorum pala olduguna.
Bir pala xxx sistemleri terse getirmek için ne kadarlık bır malıyete katlanabılır ? bir hesaplayın adam alacak alacak ve sonra satacak satacak ve piyasayı bu sekılde bır yukarı bır assaga surecek oyle mı ?
bu adamın alış ve satış malıyetlerı nerede kaldı ? bu adam sırf sıstemcılerın parasını kırpmak ıcın boyle yaparken bır baska palanın bunun tüm oyunu bozmayacagının garantısını kım verir. türkiyede kaç tane sıstemcı algoritmacı adam var ki ?
ha diyorsankı 1 dakıkalıkta en kötü sistmei alın ters şekilde calıstırın 1 sene sonra manyak getiri elde edeceksiniz ?
iddan buysa ben sana yazıvereyım gerçek hesapta kullan burayada ekstralarını yollarsın deneyelimmi ?
istediğiniz bir trend sistemini ters calıstıralım ben hazırım sizin için kodlayıvereyım sorun değil ?
madem bir pala var ve sistemleri zarar ettiriyor o halde tersini calıstırmak oldukça akıllıca ? ne dersiniz.
iddanızı da ıspatlamış oluruz ;?
bana kalırsa 300 puan manuel alınabilecek bir strateji yine sisteme dökülebilir.
günde net 300 puan kazanmak oldukça zor birşey. hergün % 3 kazanmak demek bu kaldıraçlı piyasada.
inanıp inanmama konusunda değilim yapan varmıdır olabilir yapabilir.ama bu uyguladığınız strateji birebilir sistemede dökülebilir.
yapılabilirmi yapılamazmı manuelde bunu konuşmak yerine bu bence bir seçimdir.
kimisi manuelden haz alıyordur.
işin içine yatırım gözü ile bakınca psikolojiye manuele değil ölçümlenebilir istatistiği olabilen en büyük kar zarar gibi şeyleri görebilmenizi sağlayan birşey daha çok tercihimdir.
yoksa sinyal teyit geltikden sonra ha ben al tuşuna basmışım ha sistem yollamış emri ne fark var ? :)
topicin ilk sayfalarında kıyamet dahi kopsa manuel bir müdahele olmayacaktır diye belirtmemin nedeni bu.
kısa ve öz olarak herşeyi söylemiştim başta ama konu yine bildiğimiz konu dışına çıkıyor. kim daha çok kazandırır ne çok daha kazandırır amacında değilim. sistemle kazanç mümkün mü ?
bunuda orta vadeli anlayacaz tabi katılımcı artarsa.
bugun okudugum sayfada 1900 lü yıllarda bir borsa spekilatorunun anıları adlı kıtaptan.
https://i.hizliresim.com/OyEN7n.jpg
Yani kitaba göre düşünce al, yükselince sat anlayışında olmak lazım.
Hangi zaman periyodunda çalışacağımız bize kalmış bir şey.
Bizim ülkemizde algoritma yanlış tanım yapılıyor. Algoritma dediğimiz olay zaten yazdığımız kodlar, koşullardır.
Yani sistem devamlı kendini yeniler. Algoritmik robot yazmak için pekte profesyonel bir yazılımcı olmaya gerek yok.
1998 ve 2008 yılında bu quant çıların örneği boldur ve hepsi tek tek battı. Özellikle dünya borsalarına yön veren kurumlar bu quant 'çılar sayesinde battılar.
Amerika ve londra borsasında bu adamlar yüksek frekanslarla über programlama dilleriyle işlemler yapıyorlar fakat olay psikolojik.
En kötü MACD indikatörünü örnek vereyim. Sen bu indikatörü takip ediyorsun, görüyorsun artık MACD aşşağıya kesecek ekrandayken bunu önceden görüyorsunuz, bunu bilen quant 'çılar anında fiyatı ters yöne itiyor ve sana pozisyon kapattırmak zorunda kalıyor o an. Fakat bir de bakmışsın, fiyat zaten istediği yere kendiliğinden gidiyor.
Çünkü sen burada 1sn 'yede işlem yaparken, adamlar milisaniye ler içinde işlemler gerçekleştiriyor.
Kaldı ki, bütün dünyadaki quant 'lar FED ile ortak çalışır. Bunu bütün trader'lar kabul etmiştir. O bakımdan böyle bir sistemin içine girdiğinde kısa dönemde para kazanmak imkansızlaşıyor.
İmkansız diye bir şey yoktur klasiğine hiç giremeyeceğim. Zira bu iş bu sektör de sökmez. Bu sektör de tesadüf diye bir şey de yoktur.
1dk 'lık sistem meselesine gelince. Devamlı zarar eden bir sistem terse işlem yaptığımızda aynı oranda kâr etmesi gerekmiyor mu? Ben denedim, o tarafta da zarar ediyor.
Bugünden de örnek vereyim.
https://i.hizliresim.com/lbE8Yg.png
Sistem kısa vadeli. Burada Cuma gecesine Short olarak giriyor. Saat 09:30 ile 9:45 arası sistem yönünde gidiyor, fakat bir anda başka bir sistem çıkıyor ve fiyatı yukarı taşıyor. Sistem hala Short'ta. Biraz daha bastırırsa AL verdirecek.
Ne oldu? Sistem zarar etti.
Ancak; ortalamaları kullanınca manuel de, ortalamalara değdiğinde bar kendini yukarı atıyor, en çok attığı %1,98 en düşük %1.37 yukarı atıyor kendini.
Bunu biz yine öngöremiyoruz. Çünkü 1.37 en düşük çıkacağını varsayıyoruz, yine burada bir varsayım mevcut. Ama olmadı olmadı, Gitti 1.37 değil de 0.98 yaptı. Ne oldu sistem kendini yenileyip uzaklaması gereken barları en düşük 0.98 'e çekti.
Kaldı ki, margin call saatlerine, öğle yemeği saatlerine girmiyorum bile. Mesela 09:30 - 10:00 ile 12:30 - 14:30 artı olarak 18:00 ile 18:15 barlarını silelim bakalım görüntü de neler değişecek.
Derinliği olmayan her piyasada pala var. Ama derinlikli bir piyasada pala mala olmaz. Pala palalık yapmaya kalkarsa vururlar mala. Pala herşeyi bilseydi herşeyi ayarlasaydı adam ne uğraşcak bizim paramızla. Bence herkesin palası kendi içinde.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
son durum bu yarın açılıştan itibaren longa dönecek sistem. teyit gelmedi gerçi.
http://666kb.com/i/dnktkz2rbos6vtms1.png
sadece sistem sinyaline uysam bugün ayvayı yemiştim...:)
16,10,2017 kapanışıyla
https://i.hizliresim.com/bLyWnb.png
sayın erhanacikgoz...
söylediğiniz biçok konuda mutabıkız...
şuan çok müsaitdeğilim...
gece eve geçtiğimde, sayfayıda çok meşgul etmeyeceksem...
günlük puan toplamak adına bikaç şey söylemek isterim...
söylediğiniz gibi, sır falan değil yani...:)
hatta oldukça basit bir mantık üstüne kurgulu bir yapı...
basitlik güzeldir :ok:
quantı ilk defa duydugumu itiraf edeyim.
Bahsettiğiniz HFT ise evet yüksek frekanslı ticaret.
bunlara yetişmemiz bunların seviyesine gelmemiz zaten imkansıza yakın seviyede.
bugun beni olabilecek en kötü seviyelerle carptılar ciddi bir para kaybettim sankı burayı okuyorlarmış gibi hissetiriyor insana :)
Ama bunlar olacak olmak zorunda bu sıstemın veya sistemci olmanın getirdiği birşey değil bu paranoyaklık olur.
Zaten hali hazırda piyasada manuelcı olsanız 100 bini geçerse long 101 bin olursa stop olurum diyeceksiniz.
piyasayı 100 ila 101 şeklinde hareket ettirdikleri an en tepede al en dipte sat yapacaksınız.
Belirlediğiniz seviyede piyasa yataya sardıgında bunu direkt olarak palanın varlıgına veya baska pala türevi elemanlara bağlamak bana saçma geliyor.
1900 lü yıllardada yatay piyasa vardı şimdide var 2050 yılındada olmaya devam edecek.
Yataya piyasalar olmasaydı bizleri geçin herkes para kazanırdı.
düşünsenize yukarı gidiyor alıyorsunuz aşağı gidiyor satıyorsunuz. ohh mis her yer para :D
konu dışına cıktıgımız bu kadar yeterli sistemcilik kazandırırmı kazandırmazmı bizde bilmiyoruz önümüzde böyle bir imkan var kullanacaz deneyecez batırırsa batırır batırmazsa da para kazanırız bu kadar basit.
manuel trade ediyoruzda ne oluyor deveyle hendek mi atlatıyoruz.
Yani boşu boşuna şu şöle bu böyle varsayımlarına pala senaryolarına gerek yok.
Pala var ve hep bizle ugrasıyorsa bu piyasalarda olmanız en basta hata cunku pala nasılsa sızı batıracak.
HFT merak edenler şu animasyonu izlesin.
https://www.youtube.com/watch?v=z4nCTdQlH8w&t=133s
ingilizcesi olmayanlara tercüme edivereyim. önce diyor insanlar vardı onlar trade ediyordu ekranda izleyip herkes eşitti diyor. sonra bilgisayarlar ortaya cıktı ve insandan cok daha hızlı kararlar almaya basladı diyor. sarı elektirik simgeli olanlar HFT iken normal bilgisayarlar ise bizim bu formda kullandıgımız sistmeler.
Normal sistemler basit kodlamayla yapılırken HFTler inanılmaz yüksek kodlamalara ve herşeyi kontrol eder diyor.
veriyi cok hızlı cekıp gonderırler dıyor normal sıstemlere gore.
işte kademelere emir gönderip kadmeeyi dolu gosterıp mılısanıyeler bazında emrı ıptal eder diyor.
bi hftler bazan birbirine girebilir diyor baska bır hft ortaya cıkarsa crash kazalar meydana gelır dıyor kı bu crash kazalar gerçek arkadaslar abd de bır cok ornegı var.
Bunlar diyor piyasayı batırdı adeletlı degıl adelet yok oldu dıyor bunlar cok hızlı dıyor artık insan denilen trader yok oldu dıyor. İnsanlar her halukuarda kazanamayacak gıbısınden konusuyor. pazar hılelı dıyor.
Bunların diyor bır kanun cıkartılıp bazı seylerıne kısıtlama getırılmesı gerekır dıyor.
2300 puan zararda burada kullandıgım sıstem
https://i.hizliresim.com/WGbml2.png
Evet bahsettiğim kısaca hft. Milisaniyelerle makinalar milyon dolarlar kazanıyor. Bu kişilere dava açamazsınız zira bunları yapanlar, fed ve bofa gibi kurumların bünyesinde çalışıyorlar.
Pala var ve hep bize çalışıyor o zaman neden masaya oturuyoruz demişsiniz. O olayında psikolojik nedenleri var. Yatırımcılar çıkarılan finans kitaplarıyla motivasyonu sağlanıyor. Yani bir kitap çıkarılıyor ve bilmem kim şu parasını şu kadar yaptı. Veya dergilerle bu motivasyon insanların bilinçaltına işleniyor ve zengin olma hayali ile işlem yapılması sağlanıyor. Aslında bütün finans kitabı yazarları bu psikolojiye hizmet ediyor bazı teknik kitaplar hariç. Keza yazarkara baktığımızda bilmem ne aracı kurumunun ceo su olduğunu göreceksiniz. Bu işi bizler senelerce yapıyoruz ve elbet bir yerde hata yaptığımızda bunun bedeli ağır oluyor. Çünkü sistemin içine girmiş oluyorsun.
Geçen sene 3bin lira soktuğum piyasada 3 ayda 3bin lirayı 26bin tl ye çıkardım. Bu benim için inanılmaz trading di. Trend tabii ki yok, tamamen al-sat olarak yaptım. Fakat 3 ay sonra dolar da ısrarcı olmam sebebiyle parayı sıfırladım devamı gelmedi. Disiplinim de tükendi. Bu benim bir hatama baktı. Geçtiğimiz sene zarar tutarım 110bin tl idi.
Şimdi zarzor saçlarımı döke döke 110bin lirayı geri çıkarttım ancak sonuç olarak hem psikolojim bozuldu, hem zamanım gitti.
yani bizim ne ders almamız gerektiğini anlamadım ?
şöyle anlatayım bu iş bir sayısal loto değil aslında grafikler önümüzde veriler önümüzde hangi hissenin veya ensturumanın ne kadar kazandırdıgını görebiliyoruz.
bunun görerek bu işe giriyoruz bugun endeks son 30 yılda 100 binden 20 bine düşmüş olsa istediği kadar kitap okusun bu pıyasaya girmeyecektin.
yani başarısızlıgımızın arkasında yatan sebepleri bir başkasına bağlamamanın daha saglıklı bır düşünce oldugunu sanıyorum.
Hatayı kendimizde aramalıyız bız sıstemcıler hatayı kendımızde bulduk ve dedikki evet ben param artınca veya eksılınce saçmalıyorum psıkolojım bozuluyor ve dogru hareket edemıyorum.
O halde kafamdakı stratejiyi duygusuz yapayım yanı robota cevıreyım.
Bitti gitti bunu niçin denemeyelim ki ? Bundan ne zarar gelebilir bize zaten manuelde batacağız duygusal sebeplerden oturu ?
sistemlerle kazanc mumkun ama zor bence. konu kilit :P
gulyabani diye birsey yok ama olabilir de :))
bugün koyulan ekranlara bakıyorumda piyasayı sistemciler yapmış resmen :)
sistemcilerde olmasaydı ne olurdu acaba 400 500 puan bandda gidip gelirdi sanki. izleyebildiğim kadardı ile piyasa çok sığdı.
merhabalar sevgili dostlar...
öncelikle sayfayı gereksiz işgal edecekse, sayın Emlak yazıyı silebilirsiniz, yada söyleyin ben silerim...
asla yanlış anlamam, zira yazacaklarım robotla, sistemle çokda alakalı olmayacak...:ok:
şunu baştan söylemeliyimki, aslında sistemciler olarak sizin yaptığınız doğru...
özellikle sayın Erhan ın nekadar uğraştığını ve çaba sarfettiğni biliyorum...
umarım hepiniz emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız...:ok:
dün sayın Highvoltage sistemini paylaştı, 40 bin kere maşallah, tek kelimeyle süper bişey...
repaint değilse (-ki ihtimal vermek istemiyorum) korkunç güzel bir sistem...
resmen darphane gibi para basıyordur...
ama benim böylesi güzel sinyal üreten sistemim hiç olmadı ,
bende kendimce daha basit yollar denedim ve bunda karar kıldım...
gelelim günlükte puan toplama olayın ayrıntılarına...
dünde söylediğim gibi nirengi aldığım bir çizgim var...
(birebir aynısı olmasada çok yakın) sizlerde 1 dakikalık grafikte 1000 üssel ağırlıklıyı deneyebilirsiniz...
üstü long altı şort piyasa...
bugün vob24 e bikaç kez güncel değerini attım...
buçizgiye ne kadar yakın bi noktadan poz açtıysanız, kar etme ihtimaliniz o kadar yüksek olacaktır...
stop noktanızda bu çizgini altına kayması ve birkaç bar altında kapatması...
(elbetteki stop olup ve hatta tekrar üstüne çıktığı pozlar olacaktır ve oluyor)
bu da işin tuzu biberi zaten :)
bu noktada (bence) hemen herkesin yanlış yaptığı bi şeye değinmek isterim...
(işim gereği olaylara tersten bakmak hayatımın bir parçası)
bizlere yıllarca " karda uzun otur, zararı kısa kes" öğretildi...
kendinize sorun, acaba bu öğretinin ne kadar faydasını-ne kadar zararını gördünüz...
bi örnekle açıklayayım ;
bugün 131 binden long açtık
ve tp yi 131,400 e koyduk...
stobumuzu 1500 puan aşağıya 129,500 e koyduk...
sizce hangisinin gerçekleşme ihtimali daha yüksektir...
kaldıki bizim ao çizgimiz (yani stobumu çok daha yukardaydı,
yani stop olsak bile 1500 puanda değil, 130,500 civarında stop olacaktık) :ok:
çok uzun yazıları yazmakta okumakta sıkıcı oluyor...
bu yüzden şimdilik bu kadar...
ama konuyu daha da aç derseniz açarım, benim için sorun değil... :yes:
bugün vob24 e attığım grafiğin son hali...
anlatmaya çalıştıklarım grafik üstünde daha kolay görülecektir...
bol kazançlar dilerim...:ok:
https://i.hizliresim.com/3pAyY2.png
silas hocam rakamlarda bir sorun var öyle anlıyorum yani parantez içinde anlatmak istediklerinizle. ?
bugün 131 binden long açtık
ve tp yi 131,400 e koyduk...
stobumuzu 1500 puan aşağıya 129,500 e koyduk...
sizce hangisinin gerçekleşme ihtimali daha yüksektir...
kaldıki bizim ao çizgimiz (yani stobumu çok daha yukardaydı,
yani stop olsak bile 1500 puanda değil, 130,500 civarında stop olacaktık)
stopu 129,500 e mi yoksa 130,500 e mi ? :)
elbette :ok:
ilerde birgün, vob saatlerinde olacak değişiklikle herkes (mecburen) sistemci olacak...
lami cimi yok...
o gün sizler,yani sistemciler zaten hazır olacaksınız...
benim gibi manuelcilerde, bi yol bulabilmek için çırpınacak :)
ama o güne kadar bu şekli çalışmaya devam...
çizgi üstü long, altında şort kovaladığımı zaten belirtmiştim...
başka nelere bakıyorum...
obo-tobo-flama-çift tepe-düşen/yükselen kanal, benzeri oluşumları arıyorum...
1 aylık grafiğinizi açıp bakın...
içinde kaç tane saydığım formasyonlardan bulacaksınız...
ayda sadece 3-5 tane obo/tobo, 3-5 tane kanal kırılımı yakalayıp,
herbirinden 300/500 puan aldığınızı düşünün...
ekran takibi çok önemli ve ben bu işi severek yapıyorum...
sizler de dikkat etmişsinizdir...
bazı günler oluyorki py 100 puan bile geri çekilmeden ısrarla yukarı sürüyor (veya tersi)
elbetteki böyle günlerde aza tamah etmiyorum...
gidebildiği yere kadar peşinden gidiyorum...
ama 1 haftalık kazancımı 1 günde almışsam (kabaca 2k diyelim)
arkama bakmam flatlerim...:)
biçok insan güne " bugün ne kadar kaybetcez bakalım" korkusuyla oturuyo...
çok yanlış...
ben pozitif düşünceye inanan ve ying-yang felsefesini hayatında yaşayan bir insanım...
bunun da etkine sonsuz inanıyorum...
yazdıklarım, sadece benim basit düşüncelerimden oluşmuş bişey...
asla bişeylerin kanıtlanması yada iddiası anlamında değil...
yoğurt yeme şeklim bu:ok:
https://i.hizliresim.com/mJEvBR.png
Manuel tercih edin,
Trendin yönünü kesinlikle tayin edin,
Trend hangi yönde ise sadece o yönlü (tek yönlü) poz açın,
Trendde oturun,
Düşük period kullanmayın.
örnek rakamlar doğru...:ok:
ben diyorumki tp yi yakına, stobu uzağa koyuyorum...
böylece yakındaki rakamın greçekleşme ihtimalinin daha yüksek olacağını savunuyorum...
yani kısa stopla günde bikaç kez patlamaktansa, geniş stopla 1 kere patlarım(belki)
ama tp noktam daha yakın olduğu için günlük yövmiyemi alma şansım daha yüksek olacaktır...
rakama dönersek...
131 binden açılan longun stobu normalde 129,500 olacaktı...
ama o anki çizgi değeri 130,500 civarıydı...
çizginin altı şort, üstü long kuralı işleyeceği için...
daha 130,500 aşağı kırılırken ben stop hatta reverse olacaktım...
yani riskim 1500 değil , aslında 500 puandı...
çok daha az bi risk yani :ok:
1 günde 524 adet 1 dakikalık data var. matriks için aşağıdaki indikatörü yazdım
NewDay:=DAYOFMONTH()<>ref(DAYOFMONTH(),-1) ;
EndDay:=DAYOFMONTH()<ref(DAYOFMONTH(),1-0) ;
TimeNum:=HOUR()*100+MINUTE();
FirstBarTime:=ValueWhen(1,NewDay,TimeNum);
EndTime:=ValueWhen(1,EndDay,TimeNum);
a1:=BarsSince(TimeNum=FirstBarTime);
if(TimeNum=EndTime,524-a1,0)
görünen
10 ekim 8 bar
12 ekim 8 bar
16 ekim 11 bar eksik
sizde de böyle midir?
indicatörü 18:14 barının üzerine getirmeniz gerekir.
evet sayın EWP
hatta grafikte geriye doğru gittikçe başkaları da var...
alışkanlığımdır, sık sık grafik verisini de tamamlattırırım...
dediğiniz gibi bende de resim bu şekil
https://i.hizliresim.com/V3EoXj.png
sn. silas sistematik bir sorun gibi. 1 dk matriks datasına güven olmaz anlaşılmıştır.
Silas aksam evde yonteminle ilgili cikarimlarimi anlatacagim
17,10,2017 günsonu kapanışı
5 saatboyunca 250 puan içine sıkışmıştık ama benim üfürük sistem çarpılmadı...:kahkah:
resmen gözlerim doldu :kahkah:
https://i.hizliresim.com/mJ4rnR.png
sabah -500 puan alttan long olması bonus oldu :))
http://666kb.com/i/dnlspwz9n3utc0m1d.png
bir nefes aldık
https://i.hizliresim.com/OyVRjz.png
bir sistem yadım 1000 lık ussel ma ıle 3 luk üssel ma kesıtıgınde alıp satıyor
bir nevi senbın dedıgın seye ısaret edıyor bırde bunun kar al sevıyelerını optımıze ettırdım.
2.900 puanda her ıkı yon ıcınde kar al koyacaksın.
900 puanada stop koyacaksın zaten hıc stop olmamıs.
cok ıslem var yanlız.
resmi buradan ıncelersınız: https://i.hizliresim.com/mJ4PLZ.png
şimdi sen dıyorsunkı kar al yakına stopu uzaga koyun.
bakın sıze bır kac farklı sıtem gostereyım.
istediğim şekle cevırebılırım 200 stop 200 kar al bilmem nereye ne yap vesaire vesaire.
ve ben bunları gerçek hesaptada kullandım.
bir sürü farklı kombınasasyonunu ıstatıstık tutum.
karı uzak koyuyor stopu yakın koyuyorum olmuyor bır gun kar edıyorsa otekı gun verıyor.
stopu uzak karı yakın koyuyorum 3 gun kar edıyor 4. gün 2 kere dayak yıyor hersey gıttı.
https://i.hizliresim.com/Aynmnz.png
manuelde işler daha çok değişiyor erhan.
anlık haber akışı. vs. ekran başında olan birininde bu akışta etkilenmemesi mümkün değil. ! sistem gibi davranmıyor.
farkın çıkması bu nedenle.
sayın Erhan
tekrar belirtmek isterimki, bu işe ne kadar emek verdiğinizi ve yazılım konusunda ne kadar başarılı olduğunuzu biliyorum...
ve emeğinizin karşılığını almanızı inanın çok isterim...
ama sizde tadir edersinizki, benim 2 günde yazılımcı/sistemci olmam ne kadar zorsa...
sistemci bir adamın da manuelde (başarılı) trade etmesi o kadar zordur...
manuel (başarılı) traderları çok hafife almayın...
elbetteki ben veya benim gibi alsat yapanlarında tüm pozları karla kapanmıyor...
zararına stop olduğumuz yanlış karar verdiğimiz bi sürü işlem oluyor
ben orana ve devamlılığa bakarım...
elinizde 1 dakikalık ideal verisi vardır..
zahmet olmazsa, 1000 üssel ağırlıklının üstü long/ altı şort olacak şeklide bi taratırmısınız...
2 tane ao yu kestrmek yerine, tek bir ao ile işlem yapmanın daha karlı olacağını savunuyorum...
üstü long altı şort şeklinde...
elde edeceğiniz sonuç, parazitlerden arındırılmadan çıkacak ham sonuçtur...
buparazitleri elemek için herkesin kendince bi filtresi vardır...
filtresiz bile olsa sonucu bilmek isterim...
amacım asla ve asla şu doğru bu yanlış demek değil...
altını çize çize söylüyorum...
sistemci olarak biçok avantajlarınız var...
ama ya dezavantajlarınız???
hangi formasyonları sisteminize dahil edebiliyorsunuz...
sisteme koyamadığınız ve kaçırılan fırsatları da hesaba katıyormusunuz...
herkes manuel işlem yapanların duygusallığından bahseder ama...
sistemci olup (yinede) duygusallığa kapılıp sistem kapatan hatta manuel işleme dönenlerden bahsetmez...
dünyanın en güzel sistemi tasarlanmış olsa ama kapatılıp manuel işleme dönülüyorsa ne hükmü kalırki...
" bidaha sisteme müdahale etmicem" sözünü hepimiz kimbilir kaç kez dinlemişizdir...
demem o ki,
hepimiz aynı saftayız, çok emek harcıyoruz ve amacımız para kazanmak...
umarım herkes emeğinin karşılığını fazlasıyla alır :ok:
herkese bol kazançlar :ok:
Sistemci isen sistem kapatmayacaksin, haa kapatiyorsan sistemci degilsindir. Altin kural...
Yapmak tabi kolay degil, bazan goz gore gore erirsin dayanabilmek lazim.
silas hocam tarziniza buyuk saygi duyuyor ve begeniyorum. manuel olarak islem yapip para kazanmak sistemcilikten daha zor diye dusunuyorum. sanirim ufukercan vardi forum degistikten sonra gormedim, sizin tarziniza yakindi..yapabilene helal olsun.
konu acilmisken formasyonlar gercekten is yapiyor mu ? bana cok goreceli geliyorlar , yani sizin obo gordugunuz yerde daha uzaktan tobo gorebilirim?. bi de asil olay, stop noktasini belirleyip girmek mi. yani formasyonlarin herhangi bir pivot noktadan piyasaya girmekle farki formasyon hedefi mi ? yoksa kendi kendilerini mi dogruluyor obo olustu shortlayalim dedigi icin herkes.