http://fs5.directupload.net/images/170807/etyypwnt.jpg
haftalık
Printable View
Henüz bağımsız adaylar açıklığa kavuşmadı, şirket genel kurul çağrısı da yapılmadı...
Binlerce ortağı olan, binlerce çalışanı olan, milyon dolarlarca alım satım yapan, yüzmilyonlarca dolar borcu olup yüklü ödemeler yapan, sıkıntıya girdiğinde bir vilayeti ve çevresindeki vilayetleri de etkileyebilecek olan bir şirketin yönetim kurulsuz kalmasına devlet tarafından göz yumulur mu?....
Yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar, acil bir durum ortaya çıksa ve yönetim kararı gerekirse ne olacak?...
Kardemir bugün bütün esas ürünlerinde fiyat güncellemesi yaptı.
Kapalı olan kütük, kangal ve inşaat çeliği kalemlerinde de satış açtı...
14 gün önceki fiyatlara göre;
Düz yuvarlaklarda %4,7
İnşaat çeliklerinde %4,7 ilâ %5,0
Profillerde %5,8 ilâ %6,1
Maden direklerinde %5,8
Köşebentlerde %5,4 ilâ %5,7
Kangallarda %%4,4 il'a %4,6
Piklerde ise %1,3 ilâ %1,5
civarında fiyat artışı yapılmış...
En son geçen ayın 4'ünde kütük satışı açılmıştı. O zamana göre;
kütüklerde %10 ilâ %13 civarında fiyat artışı yapılmış...
Kütük satışları açılmasından sonra yüklü satış yapılarak kapatılmış...
İnşaat çeliği satışları da bugün yarın kapanır muhtemelen...
Çelik fiyatları yükselme eğilimine devam ediyor.
Ayrıca piyasada ark ocaklı tesislerde kullanılan elektrotların temininde sıkıntı, fiyatlarında da yükseliş de yaşanıyormuş....
Çelik fiyatları böyle devam ederse Kardemir 2017 yılı satış hedeflerini çok rahat tutturacak gibi görünüyor....
Şu genel kurul toplanıp da yeni yönetim kurulu seçilmesi ile şirketin önü açılacak. İnşaallah uyumlu ve iyi bir yönetim kurulu çıkar ortaya....
Kısa vadeli borçları, dönen varlıklardan yüksek. Bu belki nakit akışının bozulmasına yol açabilir, ödemelerin aksatılmaması için ucuz mal satışı yapılmak zorunda kalınabilinir (Bilanço dipnotlarına göre 88.451.743 lira vadesi geçmiş alacak görünüyor. Bu tür olaylar ödemelerde nakit ihtiyacı için sıkıntı oluşturabilir.).
O tıkanıklıkları da bir türlü aşarlar herhalde. Yönetim kurulunun bir an önce oluşması lazım.....
Yönetim kurulunun görev süresi kanunen dolunca önümüzdeki dönem için yetkileri de kalmaz, sorumlulukları da kalmaz...
Şirketin genel müdürü rutin işleri yürütür ama, yönetim kurulu kararı gerekirse yönetimde boşluk olur.
Şirket ortaklarından veya alacaklılardan birisi mahkemeye giderse, mahkeme kararı ile şirkete kayyum atanması söz konusu olabilir...
Devlet de stratejik tesis yönetim boşluğu kaldırmaz diye direkt de yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar kayyum atayabilir belki....
B ve A grupları sığ hisseler. Dolaşımdaki hisse sayısı düşük...
Bu hisselerde sağlıklı fiyat hareketleri oluşmuyor hali ile...
Az hacimler ile ani fiyat değişikliği yaptırabiliyorlar.
Sorunuza sağlıklı cevap vermek çok zor. Ancak tahta sahibi cevap verebilir. :)
Son günlerde KAP'a A grubu satılıp B grubu alındığına dair alım satım duyurusu gönderiliyor. Niye A satıp B alıyor bilmiyorum. Belki önümüzdeki genel kurulda alınacak pozisyona hazırlık içindir. Aslında alım satım duyurularındaki açıklamaya göre işlemi yapan ortağın pay sahipliği %3 küsur. Yaptığı alım satımı duyurmasının kanunen zorunluluğu yok.
%5'lik sahiplik oranlarını ve 1/3 yada 2/3 lük sahiplik oranlarını aşağı yukarı geçtiklerinde bildirmeleri spk mevzuatına göre zorunlu....
Yeni kütük makinesi kurulması için karar alınmış.
Niye haddehane ksımının kapasitesi de artırılmıyor?
Üretilen kütükler yarı mamül olarak piyasaya satılacak.
Karabük'teki haddehaneler daha fazla kütük alabilecekler...
Kardemir kütükleri kendisi işleyip de satsa daha karlı olmaz mı?
forumda nerde azlik varsa ekmek ordadir kurali bakalim bu hissede isleyecek mi.?
2.15 le biz de girdik kardemir'e , bakalim kac ile cikacagiz..ytd
1. çeyrekte 2017 yılı için %14-16 aralığında bekledikleri Favök marjını %16-18 aralığına çekmişler....
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/624578
İlk 6 aylıkta Favök marjı %13,9 olarak gerçekleşmişti. Bunun %16 üzerine atılabilmesi için 2. yarıda ciddi bir oerforman artışı gerekli...
Çelik piyasasındaki gelişme böyle devam ederse çok zor olmaz.
Kurdan da büyük hasar almaz ise, 12 aylıkta Kardemir dikkat çekici bir performansı yakalayabilir...
Nihai ürün satışının miktarını, toplam esas ürün satışları içersindeki payını biraz daha artırsalar çok iyi olacak...
Karabüklü haddeciler de kazansın ama, önce Kardemir denilsin...
Alıntı:
"KAYYUM İHTİMALİ KARDEMİR'İ KORKUTMUYOR.." diyen ilgili çevreler,ertelenen Seçimli Genel Kurul Toplantısının Kurban Bayramı sonuna sarkabileceği üzerinde bilgiler veriyorlar.
http://bolgeninsesigazetesi.com/huku...ondermedi.htmlAlıntı:
................................................ hisse senetleri ciddi bir kıpırdama içine girer ve yükseliş yaşanabilir.." şeklinde değerlendirmeler yapıyorlar.
Trump senatör Mitch McConell'den imzalamak üzere masasına alyapı tasarısının gönderilmesini istemiş....
.......
https://i.hizliresim.com/LnWWEa.png
Eğer ki Trump altyapı tasarısını kongreden geçirebilirse (ki buna senatonun karşı gelmez sanırım) çelik fiyatlarındaki yükseliş trendi devam eder. Altyapı harcamları için kaynağa ihtiyacı olacak. Obamacare'yi iptal ederek tasarruf sağlamayı düşünüyordu. Kongreden onu geçiremedi. Yüksek faizle piyasadan borçlanmak istmez, zira kamu borcu yüksek. Herhalde FED'e para bas, faizsiz hazineye ver, Amerika'nın altyapısını yenileyeceğim diyecek. Suudi Arabistan'ı işgal etmez ise parayı başka nasıl bulacak?...
Hurda fiyatları da entrasan bir şekilde yukarı ivmesini devam ettiriyor. Aynı zamanda ark ocaklarının kullandığı elektrotların fiyatlarının yükselmesi ve bulunabilirliğinin azalması da entrasan....
Ne olduğunu tam bilmiyorum ama, Çin'in çelik sektöründeki planlamaların hayata geçirildiği şekilnde yorumluyorum. elektrot bulmada sıkıntı ve fiyatlarında artış varsa ya elektrot üreten fabrikalar üretim kıstı yada, elektrot kullanımı arttı. Elektrot firmaları durup duruken niye üretim kıssınlar. Muhtemelen kullanımı arttı....
Çin çelik sektöründe düzenlemeye giderlken verimsiz kömür ocaklarını kapatacaktı, eski entegre çelik fabrikalarını kapatacak bazılarını da ark ocaklı tesislere dönüştürecekti. Zira hava ve çevre kirliliği had safhalara yükselmiş, hava kirliliğinden hastalık ve ölüm vakaları artmıştı....
Düşüş gösteren kömür ve cevher fiyatları son zamanlarda arttı arttı. Bu yükseliş Çin'in hava ve çevre kirliliğine sebeb olan kalitesiz kömür ocaklarını ve tenörü düşük demir cevheri ocaklarını kapatmasından kaynaklanabilir...
Hurdadaki artış ise daha fazla. Bu artışta da Çin'in toplam çeik üretimi içersinde ark ocaklı tesislerin payını artırması söz konusu olabilir. Zira ark ocaklarının kullandığı elektrot fiyatları da dikkat çekici şekilde artıyor...
Çin çelik bu arada çelik üretimini azaltacaktı. Ancak hehangi bir azaltma yokmuş.
Çin'in planlamasında kömür ve cevher ocaklarının kapanması ile ortaya çıkacak işssizlere iş verebilmek için altyapı harcamlarına büyük kaynaklar ayırdığı da haber yapılmıştı. Çin çelik üretimini kendi iç pazarında eritiyor olmalı.....
İnşaat çeliği fiyat hareketi....
Fincana benziyor mu?
Kulp biraz küçük gibi...
.....
https://i.hizliresim.com/LnWW60.png
https://www.barchart.com/futures/quo...eractive-chart
sn sar paylaşımların için teşekkürler sanırım sizde benim gibi a grubundasınız ancak diyer gruplara göre fiyat baya düşük kaldı umarım bundan sonra kapanır yada daha fazla açılmadan hep birlikte yükselirler
Kardemir bugün kangal satışlarını da kapatmış...
Muhtemelen fiyat güncellemesi yapacaklar.
İnşaat çeliği üreten firmalar bugün de yukarı fiyat güncellemesi yaptılar. Hurda fiyatları da yükseldi...
Bölgelere göre farklılık göstermekle beraber, çelik fiyatları 2. çeyrek sonuna göre %12 ilâ %15 arasında fiyat artışı göstermiş...
Kardemir'in maliyetlerinde fazla değişiklik olmamıştır. Böyle giderse 3. çeyrekte kar marjının yükselmesi gerekir.
Son iki çeyrektir kamuoyuna üretim rekorları, satış rekorları duyuruları yapılıyor. Yöneticiler duyar mı bilmem ama, üretim veya satış rekorlarından ziyade artık kâr rekorları kırıldığına dair açıklamalar bekliyoruz...
Sağ olunuz...
Ağırlıklı olarak D grubu hissem var.....
D grubu topiğinde gereksiz atışmalar ve sataşmalar oluyor. Burası sakin diye buradayım...
Ben şirketin genel durumu ile paylaşımda bulunuyorum özellikle. Paylaşımlarım A grubunu da ilgilendiriyor yani...
Yine de "D grubu taşıyorsun niye burda yazıyorsun" denilirse, paylaşımda bulunmam.
Umarım böyle diyen çıkmaz. :)
Bugünkü Kardemir hisselerindeki fiyat hareketleri çelik piyasasındaki yükseliş ile mi ilgili, yoksa şirketle ilgili bir gelişmeye dair haber mi düşecek? Genel kurul toplantısı daveti halen yapılamadı.
Bağımsız adayların belirlenmesi bekleniyor. Niye gecikiyor?....
Bir süpriz mi var acaba?
Sn.Sar teşekkürler bilgilendirmeler için .
PRA-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kardemir bugün inşaat çeliği ve kangal satışlarını yukarı doğru fiyat güncellemesi yaparak açmış...
Pik harici diğer ürünlerde de yukarı doğru fiyat güncellemesi yapmışlar. Kütük harici diğer ürünlerin satışı açık...
Düz yuvarlaklarda %2 ilâ 2,8
Nervürlülerde %2 ilâ 2,2
Profillerde %1,9 ilâ 2,0
Maden direklerinde %1,9
Kangallarda %2,3
Köşebentlerde %1,8 civarı fiyat artışı gerçekleşmiş....
Kardemir'in inşaat çeliği fiyatları piyasaya göre biraz düşük tutulmuş.
Sanırım ödeme var ve nakit sağlamaya çalışıyorlar....
Piyasaya bağlı ama, muhtemelen inşaat çelği satışlarının kapanması pek uzun sürmez...
Çelik fiyatlarının yükselmesine seviniyoruz ama, bir dengeye oturması lazım.
İşin müteaahhit tarafına bakmak da lazım.
Gerçi müteaahhitler çelik üreticilerinin hali ile hiç mi hiç alakadar olmuyorlar.
2 yıl dampingli ve kalitesiz Çin çelikleri çelik üreticilerini ezerken sesleri çıkmıyordu.
Bu yıl dünya çelik piyasasına bağlı olarak bir tırmanış olduğunda ise hemen yaygara yapıp, çelik üreticilerini karaborsacılık yapmakla suçladılar. Çelik üreticilerinin "durum öyle değil, gelin oturalım konuşalım, anlaşalım" çağrılarına kulaklarını tıkayıp soluğu ekonomi bakanının kapısında aldılar ve çelik üreticilerini şikayet ettiler. N'oldu? Vergileri indirttiler de ne geçti ellerine? Dışarıdan ucuz çelik getirebiliyorlar mı? Demek ki çelik üreticileri karaborsa yapmıyormuş....
Çelik fiyatlarının bir dengeye oturması lazım. Çünkü çelik üreticilerinin müteaahitlere, müteaahitlerin de çelik üreticilerine ihtiyacı var. İki tarafın da ayakta kalabilmesi lazım. Altın yumurtlayan tavuğun kesilmesinden ziyade yaşatılması lazım....
Çelik fiyatları 2.çeyrekten yüksek seyrediyor. 3. çeyrek ve 4. çeyrekte böyle devam ederse ve satışlar da iyi olursa, Kardemir 300 milyonun üzerinde yıllık kar açıklar mı?
2. çeyrekte 110 milyon kar etmişti. Kaba hesapla 3.çeyrekte 110, 4.çeyrekte 110 dersek, net kar 300 milyonun üzerine çıkar....
Döviz fiyatları da fazla oynamaz ise niye olmasın?
Ama evdeki hesabın da çarşıya uymadığını unutmamak lazım. İnşaallah hayırlı gelişmeler olur....
Başkan seni seviyoruz . D ye de gel.
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tahtada hisse fiyatları iner, çıkar. Tekrar iner, bidaha iner sonra çıkar. Bazen sevindirir bazen üzer. Öyle dalgalanır durur..
Tahtadan kafayı kaldırıp biraz da Kardemir genel kurulu olayına, ve elektrikli ark ocaklarının üretimde kullandıkları elektrot kıtlığına ve hemen hemen 6-7 misline kadar artan elektrot fiyatlarına ve yine sürekli yukarı fiyat güncellemesi yapılan hurda fiyatlarına bakmak lazım....
Türkiye'de çelik üretiminin %65'i ark ocaklarında yapılıyor..
Çin'de ise tersi.
Çin - hava ve çevre kirliliği - ölüm ve hastalıkların artması..
Devlet teşvikli Çin çeliğine ABD ve AB baskısı...
Paris iklim zirvesi, iklim anlaşması, Çin'in imza koyması...
Grafit elektrot + hurda fiyatları....
Çelik fiyatları...
N'oluyor?
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği başkanı Dr. Veysel Yayan yurtdışından getirilen kalitesiz çeliklerin olduğunu belirtip denetimlerin artırılmasını istemiş....
http://www.demircelikstore.com/-1-93...run-geldi.html
bu nıe ölü taklıdı yapıyo
Vay bee!...
Ne kilitmiş arkadaş.
Koskoca şirketin genel kurulu kilitlendi...
O kilit isim yönetimde olmaz ise, Yolbulanlar da olmayacakmış...
http://www.karabuknethaber.com/yolbu...rli-44542.html
http://fs5.directupload.net/images/170818/da33irgy.jpg
aylık alan satanlar
Graphite electrode shortage could impact steelmaking
https://www.platts.com/latest-news/m...aking-21582232
....
Elektrot olayı ilginç.....
Demir-çelik fiyatları durdurulamıyor, müteahhitler 'paydosa' hazırlanıyor
https://www.dunya.com/sektorler/emla...-haberi-378141
...
Türkiye'de üretilen sıvı çeliğin %60-70'i Kardemir, İsdemir ve Erdemir haricindeki elektrik ark ocaklı tesislerde üretiliyor...
Elektrot fiyatlarının artışından kaynaklanan maliyet artışı Kardemir'i etkilemez. Hurda fiyatlarının artışı ise sınırlı etkiler. Kardemir %10 civarında hurda kullanıyor. Hurdanın bir kısmı da kendi üretim hatlarındaki fireler ve tamir bakımlardan, yenilemelerden ortaya çıkan artıklar.....
Bunun yanında ileride elktrot bulamama sebebiyle, ark ocaklı tesislerde üretim kısıntıları olursa çelik fiyatlarındaki hareketler nasıl gelişir?
İnşaat Müteaahitleri Konfedarasyonu çıldırmış!
Çelikteki ithalat vergisinin %40'dan %10'a düşürülmesini yetersiz bulmuşlar. Sıfıra çekilmesi gerekirmiş. Hadi bu makul bir istek diyelim...
Ama, aynı zamanda çelik ihracatına da %10 ihracat vergisi konulsun demişler. :)
Bu kadar da olmaz yahu....
Çelik üreticileri bize beleşe mal versinler yada kepenk kapatsınlar deseler daha iyi...
İki seneden beri çelik üreticilerinin kendilerine zararına mal vermesine alıştılar....
Elektrot olayı önemli...
Kardemir'de hissen var mı kuyruğun önünden kütük alırsın ilkesi var...
Elktrot yüzünden kütük sıkıntısı yaşanırsa, Kardemir'den öncelikli kütük alma kavgası daha da büyür...
Genel kurul da yapılamadı!....
Kardemir 6 aylık bilançosunda (sayfa 22) "Grup'un vadesi geçmiş ancak değer düşüklüğüne uğramamış alacakları aşağıdaki gibidir." diye bir madde var. Vadesi geçmiş (<3 ay) alacaklar 1 Aralık 2016'da 5.3 Milyon TL iken, 30 Haziran 2017'de 88.5 Milyon TL'ye yükselmiş. Birileri fena borç takmış gibi görünüyor. Bu konudan bilgisi olan var mı?
Bilançoda Çağ Çelikti sanırım alımlarında büyük sıçrama var.
Haksız rekabet davasından istediği neticeyi alamayan diğerleri de hisse alımına yönelebilir.
[IMG]https://i.hizliresim.com/OLjONP.jpg[/IMG]
Fiili dolaşım oranları birilerinin boş durmadığını gösteriyor. A nın fiili dolaşım oranı %55 e düşmüş.
Israrla A da satıcı görünmeleri ilginç.
Oysa ki elektrot olayı(mantık sınırlarını aşan fiyatlar) ve yönetimdeki çatışma A_B için farklı cazibe sebepleri.
http://www.hurriyet.com.tr/metal-dev...stedi-40166826
Bu haberin akıbeti de ayrı bir açılıma neden olabilir.
YTD
Karçel ve Kardökmak'ın elinde de önemli oranda A ve B grubu hisseler olduğunu unutmayalım...
Bağlı ortakların A B ve D grubundan (D grubu az) toplam ödenmiş sermayenin (1.140.000.000 Tl) %9,5'u kadar hisse var.
A ve B grubu hisselerinin sayısının düşük olduğu düşünülürse yönetim kurulu seçimlerinde etkili olabilecek miktar sayılabilir.
https://i.hizliresim.com/Mvjbj7.png
Kardökmak'ın elinde de %4 civarında olması lazım....
Bunların oy verme hakları spk mevzuatı gereği dondurulmuş galiba (spk mevzuatına göre şirketin elinde bulunan hisselerin oy hakları donuyor. Satılırsa yeniden oy verme hakkı kazanıyor. tam bilmiyorum, öyle aklımda kalmış)...
A grubundan 133 milyon B grubundan 101 milyon nominal bedelli hisse olduğu düşünülürse, Karçel'in ve Kardökmak'ın elinde tuttuğu hissenin genel kurullarda ne kadar belirleyici olduğu ortaya çıkıyor.
Mesala tabloda görülen Karçel'in elindeki hisseler B grubu olsa, B grubunun 101 milyonluk nomianl hisse adedi oy açısından 44 milyona düşmüş oluyor. 44 milyonun çoğunluğunu elde tutmak başka, 101 milyonun çoğunluğunu elde tutmak başka....
Bağlı ortaklıkların elinde hangi gruptan ne kadar olduğunu tam bilmiyorum ancak ağırlıklı olarak A ve B grubu.
Geriye dönük bilanço dipnotlarındaki sermaye bölümlerinden aşağı yukarı hesaplanabilir....