Bende topluyorum....[emoji16]
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Siz aldikca bu kagit gitmez.
Daginik kagit gitmez.
Toplu kagit gider.
Syg,
Herkese iyi günler,
Eurobond ile alakalı bir sorum olacaktı.
2034 vadeli $ bazli turk eurobond ların faizi %7.33
Şimdi ben 100 dolar ile bu eurobond dan alsam hiç bir şeyine dokunmasam (6 aylık kupon diye bir şey var onun da ne olduğunu çözemedim) 2034 de kaç dolarım olur? Bu nasil hesaplanir ? Veya bunu hesaplayabilecek bir yöntem veya açıklayıcı bir site var mı?
Şimdiden teşekkürler.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ikinci eldeki alis fiyatina gore getirisi olusur.
Kupon faizi baska bir seydir.
Yilda 1 veya 2 defa kuponun uzerinde ne yaziyorsa o faiz odenir.
Alis satis fiyati ikinci elde hisse senedi gibi dalgalanir.
100 dolara tek kuponlu ve uzerinde 100 dolar yazan bir eurobond aldiniz diyelim.
Kupon faizi de %5 olsun.
Siz sabah aldiniz %5 getiri ile.
Ogleden sonra bir kriz cikti ve faizler artti atiyorum 2 katina cikti, bu durumda sizin elinzdeki eurobondun fiyatini piyasa iskonto eder, ancak vade sonuna kadar beklerseniz yine uzerinde yazan 100 dolari alirsiniz.
Tersi de olabilir.
Durum duzelir, faizler duser devlet artik %5 ile degil de %2 ile borclanmaya baslar bu defa da sizin elinizdeki eurobondun faizi yuksek kalacagindan elinizdeki eurobonda degerlenir mesela atiyorum 120 dolara cikar.
Syg,
ben de bu ay yine sembolik alımım yaptım Brisa dan.
ilk aldığım günden beri düşüyor, ben aldıkca da düşecek gibi :)
Bilançoya bir bakayım dedim borç dağları aşmış kısa vadede artması zor.
diğer hissem Anadolu Hayat ise artıyor, düşse ondan da biraz alacam ama pek niyeti yok gibi :)
Başlığın açılması isabet olmuş, hayırlı olsun. Zaman geçtikçe profesyonellerin davranışlarını daha iyi anlıyorum. Mesela bizim borsa şirketleri çöp fiyatlarına gelmiş, dolar 5 tl'lere yaklaşmış, neden gelip böyle zamanlarda ucuzlardan portfoy yapmazlar acaba? Daha düne kadar bunları dolar bazında yarıdan fazlaya alıyordunuz.
Dönelim tecrübeye danışalım ne demiş atalar "deve bir akçe sal gitsin oğul, deve bin akçe çağır gelsin oğul". Aslında bütün olay bu, fiyat dediğimiz şey fiktif, aynı deve 1 akçe de eder 1000 akçe de. Buffet'da aynı şeyi söylüyor, önce şirketi incelerim sonra fiyata bakarım diyor, değer olup olmadığına bakıyor.
Ülke gelmiş seçim arefesine, ne olacağı belli değil? Ne olursa ne olacağı da belli değil bana göre. Getirdiler seçim öncesi bol keseden ulufe dağıtmakla ekonomi güvenini yok ettiler. Nasıl toplanacak bu durum tekrar? Mevcudu devam dersen, bu duruma getiren kendisi, değil dersen gelen daha da populist olmayacağı ne belli. Yani seçimden sonra kemer sıkılacağı garanti mi, adayların hiçbiri bunu demiyor. Şu durumda 5 tl dolar ucuz mu pahalı mı, borsa 97 bin ucuz mu pahalı mı?
Seçimden sonra işler düzelir demek zar atmaktan beter görünüyor, işte tam bu sebepten de profesyonel gelip almıyor, parası değerli. Gelişmiş ülkelerde seçim oluyor diye ekonomide böyle bir durum yaşanıyor mu? 2008 krizinde diplerden alım yapmıştım, gelecek iyi kötü belirliydi bu defa oldukça belirsiz. Bu sebepten 3 kuruş pahalı olacaksa da alacaksam da seçim sonrasına alacağım, netleşsin gelecek kimse güven versin öyle. Wolf of wall street güzel bir replik vardı. Müşterilere penny senetler pazarlıyordu, bir nevi bizim borsa senetleri gibi junk senetleri. Zenginlere değil orta hallilere satıyordu, karşısındaki soruyordu, neden zenginler hiç almıyor, kahraman cevap vermiyor ama kafasının içinden şunu diyordu; "onların parası değerli çünkü".
En güzeli tabi bu riski hiç almadan seçim deyince full satmakmış, laz fıkrası gibi ne demişler idam sehpasında, son söz olarak, bu da bana ders olsun.
Buyrun yeni faiz artırımı da gelmiş, sıkılaşmaya sinyal, riskler getiriler, herkesin kendi kararı elbette. Artık biraz temkinli taraftayım genel itibariyle.
Ben bunu sürekli kaybeden ky nin kendinden başka herkeste suç bulması psikolojisine bağlıyorum...ha, hisse çok sığ olur...spekülatörü hisseyi istediği gibi evirir çevirir bu dediğin doğru olabilir...ama zaten bizim seçtiğimiz hisse böyle bir hisse olmamalı.
brisa dediğin koca bir sanayi şirketi..1,8 milyar piyasa değeri var...borsadaki pay 600 milyon filan...senin benim alacağım 10-15 bin tl lik hisse den bir şey olmaz...en azından alacak olan, ya da tahtayı yapan adam, vay be 100 bin tl lik alım yaptı ky, o zaman bu hisseyi baskılayayım demez.
hisse zaten kısa vadede çok bir şey vaadetmiyor...momentumu zayıf, biz 1-2 sene sonrasına yatırım yapıyoruz...şu an itibariyle düşmesi gayet doğal...daha önce de dediğim gibi borsa eğer %10 daha düşecekse 5-5,5 tl lerin görülmesi gayet olası.
not: bir de petkim gibi çok sert ve acımasız bir düşüş yaşayan hisseler var..tek kötü bilanço ile %50 düştü..belki de bizim bilmediğimiz çok olumsuz bir şeyler var...onu da bekleyip göreceğiz...kendime yaptığım en mantıklı açıklama, hisse 2019-2020 nin parlayan yıldızı olacak, öncesinde sert vererek, ciddi mal toplayacaklar...1,5 sene önce thy nin yaşadığı saçma düşüşü yaşıyor şu an diyorum kendime.
topikte sık yazmaam bakmayın sayın cautionary, borsada son derece yeniyim.
borsada olan toplam param 350$ civarı :); FROTO 20 tl olana kadarda yüklü bir alim düşünmüyorum.
konuya bağlı olmak adına aylık sembolik alımlara devam edeceğim.
kendimce BES e alternatif, çocuğuma miras bir çalışma yapıyorum.
portföyümde borsanın payını 30% un üstüne çıkarmak gibi bir niyetim yok.
hele topikte on yıldır dolar cinsinden yerinde sayan hisseleri okuyunca bırak bu işi eurobond al diyesim geliyor
çocuğuma 18 yaşında bir şirket bırakır mıyım bilmiyorum ama en azından makul birkaç şirkette ortaklık bırakmak istiyorum.
Forumda daha once 20 cent endekste donu gomlegi satar borsaya gomerim tarzi yazilar hatirliyorum.başka sayfalarda da okumuş olabilirim. Aramizda toplu alim yapan oldu mu aacaba? Bende para yok olsa da cesaret edemezdim heralde.Boyleyken bile ayin 15 inden 15 ine alım yapıyorum 2 aydır biriken para hic artmiyor.
Bu başlıkta olacağını sanmıyorum. Üstadlar kademeli alımdan yanaydı. Şu anda toplu alım mantıklı değil zira henüz üzerimize gelen cisim çarpmadı.
1) Seçimin ilk turu yapılmadı.
2) ikinci turu olacak mı olmayacak mı belli değil
3) Meclis belli değil
4) Cumhurbaşkanı %40 (şahsi görüşüm) belli değil
5) Amerikada faiz artırımları henüz durulmadı.
6) Avrupa merkez bankası henüz faiz artırmadı.
7) Ekonomik tedbirlerin ne olacağı belli değil
8) Gözümden kaçan varsa uyarın henüz patronlar kendi hisselerini almadı
9) Halkbanka ceza gelebilme ihtimalini eklemeyi unutmuşum.
Tüm bunlar varken toptan para gömülür mü bilmiyorum. Ben riskler gerçekleştikçe adım adım yürürdüm.
Sonuçta diğer tarafta risksiz artan bir faiz
alternatifi artan dolar var. ki avrupada faiz artarsa euro sıraya girebilir.
Kendi açımdan merak edip ford ve fiat’ın ihracat pazarlarına baktım
en büyük pay ford için ingiltere ( brexit)
fiat için italya ( borç yükü) riski var.
Daha buraya ortadoğuyu yazmadım orası dipsiz kuyu, birde trump var.
Yatırım tavsiyesi değildir.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
şu ortamda benim gibi beyaz yakalı adamın yakası terlemekten beyazlığı mı kalır o pis lekesi mi bilmem artık:)
şahsen ben hiç o cesareti içimde görmüyorum. 6 yıldır düzenli alım yaparak kenara koyuyordum 50 300 500 artık ne kaldıysa elde gömdüm. bu disiplini bozacak kadar gerdi ortam beni bırak toplu girmeyi küllüyen çıktım:)
Tam sigarayı bıraktığım bu aralar oh oh diye sevinirken Bistin hali ortada. Fakat bir yerden girişim illaki olacak.
Çıkmak istesen de çıkamazsın
Salı tüm nakitteyiz
1 gün sabrediyorsun
Bugün yine giriyom
Bugün alıp sattığım kağıtlar samat uluse petkim halkbankası.
Akşam 0 hisse.
Yarin ne olacağını bilmiyom
Allah yardımcımız olsun
Salı akşam telefondaki tüm siteleri kapatıyom
Oh huzur içindeyim diyorum
Yete bu iş bitti
Çarşamba borsadan habersizlik öğleye kadar sürüyor
Yatırımdan çok bu durum bağımlılık gibi bir şey
Ben faz1 icin ayırdığım parayı 100 parçaya bölüyorum..millet neler yapıyor
https://i.hizliresim.com/oV2L6X.jpg
Borsanın altarnatifini mevduat olarak görenler için şu ortamda sadece aylık faiz gelirimiz kadar hisse senedi alımı yapmalıyız
Faiz bir gelir degil paranın degerini korumaktır ve Türkiye tl mevduatta reel kazanç yoktur bu gerçegide unutmadan işlem yapmak
gerekir. bugünkü şartlarda tahvil faizi 18 ise hisse seçimlerini iyi yapmalıyız FK sını en fazla 6 olacagını öngördügümüz hisselerde
alım yapmalıyız
borsada ne zaman agrasif alım yapmalıyız derseniz tahvil faizlerinin 500 günlük üssel ortalamasının altında seyrettigi dönemler
olabilir, en son en uygun dönem 2016 yılı görülüyor grafikte
Basitçe yön tayini yapmak isteyenlerin tahvil faizini ve bazı ortalamaları takip etmeleri bence başarılı bir yöntemdir
Arkadaşlar merhaba, son faiz artışınin uzun vade yatırıma etkisi ne olur? Faizin % 20 olduğu yerde temettu oranları düşük kaldı. Yıllık kazancın borsada en az % 30 olması lazım, bu da 3 senede yüzde 100 yapıyor. 3 sende % 100 iddialı bir hedef. degilmi?
Bugün...sadece brisa 1000 lot,trkcm1000 lot, isdmr 1000 lot ve aselsan 200 lot dışında tüm hisse senetlerimi satma kararı aldım..bu vadeli mevduat oranlarla hissede fazla pozisyon almayacağım.
yatirim tavsiyesi değildir.beni takip ederseniz %90 zarar edebilirsiniz...[emoji3]
Biraz safca bir soru olacakta bedelsizin bize ne faydası oluyor, nihayetinde şirkete ortaklı oranımız değişmiyor ama şirketin sermayesi artıyor dolaylı olarak hisse fiyatı artmış mı oluyor.
Yani temettü verip nakit akışı yaratmaktansa bedelsiz verip hisse fiyatını artırarak mı kazandırıyorlar.
diğer yandan abd vb.. ülkelede bedelsiz oluyor mu yoksa hep temettü odak lı mı şirketler.
endeksi thy kardemir aselsan'la 120'ye getir, diğer kağıtlar sabit kalsın, thy, kardemir, aselsanı realize etmeye başla borsanın içine sıçılsın, diğer kağıtlar düşsün. daha 96binlerdeyiz haaa. bunun bir de 80'leri olacak.
şimdi anladınız mı neden yatırım yapılabilir seviyeyi kaybediyoruz, yabancı kuruluşlar izlemeye alıyorlar. dış mihrakçı reisçi kitle işte sizin eseriniz. şimdi gidin hisse başlıklarına reisinize kurulan büyük oyunu görün.
Portföyüm artık endeksi yenmeye başladı...bunda saçma sapan bir düşüş yaşayan petkim in toparlanmasının etkisi de var (fener sembolik, ali koç hatrına alınmış durumda..onu değerlendirmeye almayın)...ağırlıklar farklı, bu nedenle endeksin %2 düştüğü bugün, portföy artıda şu an.
Üstüne portföy hedge nedeniyle, %2 düşüşten karı alıyor...endeks günlüklerde al verene kadar portföy koruması devam edecek (endeks al verene kadar düşüş ihtimali yükseliş ihtimalinden çok daha yüksektir düşüncesi ile)
https://i.hizliresim.com/Y6v3al.png
Sn.cautiobary yanlış anlamazsınız bir şey soracam.petkim nasıl artiya geçti? Onuda mi hedge ettiniz? nasıl yaptınız ? Sizin hedge metodunuz belliki sizi koruyor..viop dışında altın yada dolar vs.aliyormusunuz?
Petkm artıya geçtiden kasıt bugün artı yüzde 2 gibi .Yoksa petkimden kar etmek ne mümkün aldığından fazlasını açığa satmam.lazim ki kar edesin.
Sn Dudu,
Esasında şirketlerden ziyade, yatırım felsefesi olarak sorgulamak istemiştim. % 20 faiz almak varken, neden % 5'lik temettü için uzun vade yatırımı yapalım. Koy vadeliye % 20 getiri garanti. Öte yandan % 5 temettü.
niye yanlış anlayayım canım...bugün artı demek istedim, maliyetim şu anki fiyatın %20 üstünde petkim de...hisse bazlı hedge yapmıyorum, endeks short açıyorum.
bu nedenle benim için düşüş trendlerinde önemli olan portföyün yüzdesel olarak endeksten daha az düşmesi, bu durumda portföy artıda kalıyor hep.
Sn Cautionary,
İki sorum var, umarım daha önce anlattığınz ancak benim gözden kaçırdığım sorular değildir.
- Short pozisyonunun vadesine nasıl karar veriyorsunuz, pratikte nasıl işliyor hiç tecrübe etmedim ama mesela şu anki kontrat vadeleri ne durumda?
- Düşüş trendinde olduğumuza nasıl karar veriyorsunuz, sadece moving average kullanarak mı?
Bu arada ben de portföyü aynı şekilde tutmaya devam etseydim 7%'den fazla karda olacakmışım. :)
Teşekkürler.
Daha önce pek çok kez anlattım, ama sorun değil, yine anlatayım. Zaten fazla uzun bir süresi yok, anlatmayı bırakacağım:)
Paylaşmıştım grafiği, temelde haftalık ortalama, aylık ortalamayı aşağı keserse short oluyorum, yukarı kesene kadar bu xu-30 endeks short pozisyonunu koruyorum...eğer yukarı keserse, artık düşüş trendi hakim değil diyip, bu short pozisyonu kapatıyorum, yani portföy korumasını kaldırıyorum.
kontrat olarak likiditesi yüksek olduğu için her zaman en yakın vade xu-30 kullanıyorum, 2 ayda bir vade sonu geliyor, vade sonunda bir sonraki vadeye taşıyorum pozisyonu (kapat-aç).
iki sorunun da cevabını verdim sanırım:) grafiğin son durumu aşağıdaki gibi (ortalama olarak EMA kullanıyorum, temelde hareketli ortalama gibi düşünebilirsin).
https://i.hizliresim.com/VDlyBy.png
Vay be, u-100 117 binken sat demiş...daha da al vermemiş...mayıs sonu 98 lerden güçlü bir tepki gelmiş...ama thanks to EMA...ben yemem demiş bu hareketi.
bu arada...teknik analiz sevdalısı değilim...hiç yanılmaz da demiyorum...ama 4 hareketin üçünde yanılmayıp, birinde yanılsa..bu bile büyük başarı sağlıyor...benim için %50 temel, %30 konjonktür-strateji, %20 teknik.