Teşekkür ederim Sn. Lemon. Hayırlı günler dilerim.
Saygılar.
Printable View
Elinize sağlık. Yatırım notlarınızı okudum. Sizin basit yatırım mantiginiz ve sn hellistheothers in bize sunduğu bilgilerle harmanlayarak bir yatırım mantığı kurgulamaya çalışıyorum.
Birikimleri kabaca üçe boluyorum.
Döviz, hisse ve diğer şeklinde döviz kısmında nakit döviz veya dövize dayalı fonlar, hisse kısmında türk ve yabancı borsaları içerecek fonlar diğer kısmında fiziksel emtilar ya da hissesiz veya çok az hisseli değişken veya para piyasası fonları. Bunları da günlük veya haftalık arttiriyorum
Ağustos-Eylül-Ekim 3 aylık dönemi için.
hsyf sepetim (4 fon) işgünü ortalama 0.22%
yabancı hisse senedi fonu ( 1 fon ) iş günü ortalama 0.27 %
eurobond sepetim işgünü ortalama ( 2 fon ) 0.25 %
sabit getirili fonlarım iş günü ortalama ( 3 fon ) 0.06 %
şeklinde oluştu.
1/3 Mps, 1/3 Tca, 1/3 Zpf portföyümün Ekim ayı(1-31 Ekim) getiri durumu;
MPS: % -0.96
TCA: % +7.49
ZPF: %+5.00
Pörtföy Getirisi: % +3.84
Stratejide değişiklik yapmadan kasım ayında da aynı fonlarla devam ediyorum.
Portföyün 2020 aylık getirileri
Ocak: % +5.13
Şubat: % +0.54
Mart: % -3.41
Nisan: % +15.53
Mayıs: % +1.82
Haziran: % +4.60
Temmuz: % +8.71
Ağustos: % +0.92
Eylül: % +6.79
Herkese hayırlı kazançların olacağı bir ay dilerim.
Yatırım tavsiyesi değildir.
tca ya yatırım yapmakla bir nevi dolara da yatırım yapmış oluyorsunuz ... fon dağılımınız 1/3 er gibi görünse de gerçkte risk dağılımınız 1/3 er değil ...
Doğru tespit Sn. HMZ STBYK, saygılar.
Döviz ağırlıklı bir portföy. 10 yıl üzeri bir yatırım vadem var.(Hedefim ortalamada minimum yıllık tüfe+%3)
Yaşım ve risk algıma göre hisse senetlerine portföyümde 1/3 yer vermek uygun geliyor. Portföyümün üstünde maksimum kontrolüm olsun istiyorum. Portöydeki fonlar minimum %80 hisse,döviz, altın taşıyan fonlar. Yaklaşık %20'de fon yöneticilerine bırakıyorum. Belki tl varlıklara yatırım yaparlar ya da bilgi becerilerine göre bir miktar piyasa okurlar, bu kadarı yeterli :)
Dolar/tl ile borsamızın uzun vade de genelde ters korelasyon gösterebildiğine, dxy ile altın ons'un da ayni şekilde ters korelasyon gösterebildiğini düşünüyorum.
Ülkemizdeki enflasyonist etki nedeniyle Zpf'yi sigorta olarak görüyorum. İçeriğindeki kira sertifikalari sebebiyle, uzun vade de dolar/tl mevduatı üzerinde getirisi olacaktır.
Altın fonu'nu ise küresel risklere karşı bir sigorta olarak görüyorum. Uzun vadede, enflasyona karşı koruyucu etkisi olabilse de, enflasyon üzeri getirisi olacağını pek düşünmüyorum.(belki altın kira sertifikasi vs getirileri ileride artar, durum değişir bilemiyorum)
Uzun vadede, esasen portföyde büyümeyi sağlayacak fon, hisse fon. Bu sebeple, Dolar/tl düşüşe geçtiği, Tl'nin değerlendiği ve dezenflasyonist süreçler için de, Mps'yi tutuyorum. Standart sapma ve sharp oranları fena değil. Yüksek standart sapması, borsa yükselişe geçtiğinde patlayıcı potansiyel özellikler gösterebiliyor. Tabi ileride performansa göre mantalite aynı kalsada fonlar değişebilir.
Al sat yapmıyorum(vaktim, psikolojimin ve bilgimin buna müsait olmadığını düşünüyorum), al/tut ve dengeleme üzerine bir strateji izliyorum.
Aynı zamanda inancımdan dolayı, faiz hassasiyetim olduğu için, katılım fonları dışına çıkmıyorum.
Fon yatırımında ilk ayımı geride bıraktım. Kendime verdiğim kesin sözleri tuttum ve satış yapmadan ayı tamamladım. Gerçekten trade etmeden (edemeyeceğini bilerek) bir varlıkta beklemek çok ilginç bir deneyimdi. Hatta Borsa 12** seviyelere geldiğinde elim çok gitti hsyf lerde satış yazmaya ama yapmadım. Biraz pişmanlık, biraz mutluluk, biraz tedirginlikle ayı bitirdim. Önümüzdeki aylar daha huzurlu ve sakin geçer inşallah.
Güncel portföy durumu ve aylık gelişim şu şekilde;
HSYF Sepeti (MAC, TKF, NNF) %38
Değişken Sepeti (EIB, GMA) %17
Yabancı HSYF Sepeti (AFT, GBC) %9
Altın Sepeti (FİB, GR) %14
Döviz Sepeti (USD) %22
Aylık Getiri; %3,43
Cuma günü itibariyle GMA ve EIB lere satış verdim. Amacım baştaki sözüme sadık kalarak HSYF lere dokunmadan oluşacak global/yerel düşüşlerde olabildiğince likit olmak, olası fırsatlarda hem TL hem de YP HSYF lere ilave yapmak. Özellikle YP tarafında ağırlıklı GBC olmak üzere birazda AFS (ABD seçimi sonrası gelişmekte olan ülkelere fon girişi beklentisi) eklemek istiyorum. Şuan TL ve YP olarak yaklaşık %40 (%18 TL + %22 USD) oranında nakitteyim. ABD seçimleri ve yurt içi gelişmeleri (olası faiz artışı vs.) takip edeceğim.
%15 DOVİZ
%65 HİSSE ( AKBANK,GARANTİ,YKB,halkbank,DOHOL,KCHOL,TAVHL,TTKO M)
%20 PPZ
faiz bazlı / ppf-defansif değişken vs. ( fil/eib/ıdy)
döviz bazlı / eurobond fon ( ıpv/dbh) + yabancı hisse fon gbc
hsyf / ( tkf/mac/nnf )
Son yazdığım 2-3 ay önceye göre güncellemeler,
sua'yı çıkarıp ıdy'yi eklemiştim. tekrar sua'ya döneceğim muhtemelen.
hsyflerde mps'yi komple elimden çıkarıp diğer hsyflere böldüm.
ppf fil'İ her gün 100-150 liralık satıp düzenli azaltıyorum, eib'e kaydırıyorum.
haftaya 4.hsyf eklemeye başlayacağım.
ortalama günlük ( iş günü )- son 3 ay
1.sepet 0.07%
2.sepet 0.26 %
3.sepet 0.33 %
performans gösterdi.
Getirileri de yazsaydınız, merak ettim. :)
Ben de fonlarda 3 ayı geride bıraktım. Son portföy dağılımım aşağıdaki gibi.
Aslında kendimi risk almayı seven biri sanırdım ama forumdaki en muhafazakar yatırımcılardan biriymişim anlaşılan. :) Neyse işler ters gittiğinde en az kaybedecek forumdaş olduğumu düşünüp teselli edeyim kendimi bari. :)
https://img.imageupload.net/2020/11/12/Grafik-Kasim.png
https://img.imageupload.net/2020/11/12/Fon.png
https://img.imageupload.net/2020/11/...ffe23756e2.png
Merhaba ak portfoyun apy44 %100 ana para koruma eticaret fonu hakkında düşüncelerinizi alabilir miyim? Kısaca vadeli bir fon ve Ayda iki kez fiyat açıklanıyor.
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
1/3 Hisse Fonu*, 1/3 Tca, 1/3 Zpf portföyümün Kasım ayı(1-30 Kasım) getiri durumu;
Hisse Fonu*: % +13.31
TCA: % -9.58
ZPF: % -4.76
Pörtföy Getirisi: % -0,34
(*17 Kasımda Mps yerine Rbh portföye alınmıştır. Yaklaşık getiridir.)
Portföyün Kasım ayı getirisi olarak, Altın ve Dolar/Tl performansı nedeniyle 2020'nin en kötü 2. ayını yaşadı.(Mart ayı -3.41)
Stratejide değişiklik yapmadan aralık ayında da aynı şekilde devam ediyorum. Bu ay portföydeki hisse fonlarda bir değişiklik oldu. Mps fonunun son zamanlardaki performansını beğenmediğim için(kıstasının gerisinde kalması, sharpe oranlarında düşüş vs.), portföyden çıkardım. Hisse fon olarak yerine son zamanlarda başarılı performans gösteren Rbh fonunu portföye dahil ettim. Hisse fonu olarak, Qinvestin yakında halka arz etmesi planlanan Katılım Hisse Fonu alıma açılıncaya kadar Aralık ayında Rbh'ye şans tanımaya devam edeceğim. Altın fonu olarak Tca, Döviz fonu olarak Zpf ile devam ediyorum.
Eylül: %+6.79
Ekim: % +3.84
Herkese hayırlı kazançların olacağı bir ay dilerim.
Not: Aralık ayı sonunda, portföyün 2020 yıllık olarak bileşik getirisini de paylaşacağım.
Kasım ayı genelinde iyi gidiyordum ama son hafta biraz bozuldu durumlar. %4'lerin üzerinden aylık ortalamalara geri döndüm.
Değişkenler (IBB-OPB) OPB'de geçen hafta yarısını sattım. Düşüş artarsa alttan tekrar yerine koymayı düşünüyorum, olmazsa IBB'yi arttıracağım.
Yerli Hisse (NNF-TKF) Her ikisinden de memnunum, yüzde 20'ye yakın kardayım, tutmaya, düşüşlerde oranı arttırmaya çalışacağım.
Borçlanma Araçları (IPV) %1,5 zarardayım, hedge amaçlı tutmaya devam edeceğim.
Altın-Yabancı Hisse (TCA-GBC-TMG) TMG'de biraz kardayım, son bir ralli sonrası çıkmayı düşünüyorum. Diğerlerinde uzun vadeli tutmaya, arttırmaya devam ediyorum. Altın'da 1750'lerin dip olduğunu düşünüyorum, kur tarafı TL'nin değerlenmesi durumu olabilir, onda da en fazla 7,20leri beklediğim için oranları arttırmayı düşünüyorum.
https://img.imageupload.net/2020/11/30/Kasim20.jpg
Merhabalar,
Geçtiğimiz ay itibariyle ABD seçimi sonrası oluşabilecek hareketlerde likit olabilmek için (%18 TL + %22 USD) GMA ve EIB leri bozarak %40 nakde geçmiştim. Beklediğim dalgalanma olmayınca GMA ları yerine koydum ve EIB den gelen tutarı HSYF'lere eşit dağıttım. Nasd** tarafında ve Altında düşüş beklentilerim doğrultusunda AFT ve FIB lere tepeden satış verdim ve yerine her düşüşte GBC ilavesi yaptım. AFS planımı şimdilik erteledim ve yerine çok uzun vadeli olarak IPJ toplamaya başladım. Bunda Biden'ın seçimi kazanması ve yenilenebilir enerji konusundaki politikaları etkili oldu.
Kasım ayı sonu itibariyle Güncel portföy durumu ve aylık gelişim şu şekilde;
HSYF Sepeti (MAC, TKF, NNF) %49
Değişken Sepeti (GMA) %7
Yabancı HSYF Sepeti (IPJ, GBC) %15
Altın Sepeti (GR) %6
Döviz Sepeti (USD) %10
PPF (HLL) %13
Aylık Getiri; %3,85
Bu ay için planım; PPF'de ve bir miktar USD'de bulunan miktarı uygun zamanlarda (muhtemel BİST düzeltme hareketlerinde) HSYF lere ilave yaparak portföye nihai halini vermek ve Ocak/2021 itibariyle günlük/haftalık takipleri bırakarak sadece aylık ilaveler ve aylık/3 aylık getiri kontolleri ile yatırımcılık hayatımda yeni bir sayfa açmak. Bu hedef doğrultusunda emin adımlarla ilerliyorum ve 2 aylık uygulamada dahi şimdiye kadar hiç başaramadığım şeyleri gerçekleştirmek kendime olan inancımı arttırıyor. Hakkımızda hayırlısı olsun. Herkese bol kazançlar dilerim.
2021 Genel Portföy Planım ile ilgili paylaşımım;
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?p=4950901
(Yazdıklarım tamamen acemice deneysel uygulamalar olup yatırım tavsiyesi içermez)
Güzel bir başlangıçtan sonra, istikrarlı bir ay daha geçirmişsiniz sn. Saf_sata, tebrikler. Yeni yıl ve önümüzdeki yıllardada başarınızın devamını dilerim.
Ben de sizin gibi uzun vadeli yatırımcı olarak(10 yıl üzeri), mümkün olduğunca kısa vadeli piyasa haberleri, teknik analizler vs. takibi yerine artık, uzun vadeli hedeflerle ilgili analiz ve makro ekonomik haberleri takibe dönüyorum. Kısa vadeli piyasa hareketleri başdöndürücü bir hale geldi benim için.
En az 10-15 yıl daha tasarruf etmeyi ve bu tasarrufları yatırım fonlarında değerlendirmeyi düşünüyorum. Bu 15 yıl stratejimi (altın, hisse, döviz fonu sepetini) değiştirmeyi de düşünmüyorum.
Yatırım ufkum, uzun vade olduğu icin düşük riskli(risk düzeyi 2)kısa vadeli fonlara(ppf, kısa vade borçlanma ve kısa vade kira sertifikalari fonlarına) ana portföyümde yer vermiyorum. (Sadece acil ihtiyaçlar için bir miktar bulunduruyorum.)
Yüksek Risk düzeyinde olan fonlardan, riski 5 olan döviz fonu ve riski 6 olan altın ve hisse fonları biriktiriyorum.
Ülkemizdeki yüksek enflasyonun uzun vadede dolar tl kurunda bulunduğunu düşünüyorum. Dolar ve borsasın ters korelasyon gösterdiğini ve portföyde beraber bulundurulmasının, volatilite- ani düşüşlerde oynaklığı azaltacağını(+ekonomik kriz, devalüasyon vs riski) düşünüyorum. Bunuda bir döviz fonu ile portföye eklemek mantıklı geliyor, döviz fonlarının içeriğindeki hazine döviz tahvil, kira sertifikaları, eurobond vs. kupon getirileri ile uzun vadede ortalama dolar bazında yıllık % 3-4 getirisi olabiliyor.
Altın, küresel risk algısı bozulduğunda ön plana çıkan bir emtia. Ülkemizde de uzun vadeli bakıldığında, dolar etkisi ile de geçmişte getirisi ile ön plana çıkmış bir yatırım aracı. Önümüzdeki 10 yılda da, dolar bazında 4-5 kat getirisi(hatta daha fazlası) olabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden portföyümün önemli kısmıda altın fonuna ayrılmış durumda.
Geriye kalan kısım da hisse fona ayrılmış durumda. Önümüzdeki 7-8 yıl içinde dolar bazında tarihi zirveleri tekrar görebileceğimizi düşünüyorum. Kabaca dolar bazında 3 kat yapar. Endeks üzeri getiri hedefleyen fonlarla bu oran dahada yukarı çekilebilir. Değer yatırımını ön plana çıkaran, uzun vadeye odaklanan hisse fonlardan başarılı olanlar ön plana çıkacaktır.
Kısa ve orta vadede de, spekülatif hisseler yerine, sağlam şirketlerin hisselerin getiride ön plana çıkacağını düşünüyorum.
Yabancı hisse senetleri ile ilgili yatırım yapmıyorum. Son 10 yılda bakıldığında, abd borsa endeksleri ortalama dolar bazında yıllık %7-8 getirileri olmuş, önümüzdeki 10 yılda ortalama dolar bazında %4-5 civarı olabilir.
Önümüzdeki 1 kaç yılın, korona etkileri sebebiyle küresel piyasalarda; iç piyasalarda da ek olarak ekonomik ve siyasi gelişmeler nedeniyle, yüksek volatiliteli geçeceğini düşünüyorum.
Aktif trade işlemleri yapmadığım ve stratejim sabit olduğu için forumda bundan sonra aktif olarak pek paylaşım yapmayı düşünmüyorum.Düşüncelerimde, ya da portföydeki fonlarda değişiklik olursa veya başkalarına faydasını olabilecek yeni şeyler öğrenirsem paylaşmaya çalışırım.
Herkese hayırlı günler dilerim.
Öncelikle iyi dilekleriniz için çok teşekkürler sn. Tradestop
Bugün için sizinle çok benzer bir hikayemiz ve sonrası içinde benzer planlarımız/beklentilerimiz olduğunu daha önce belirtmiştim. İstikrarlı ve artarak devam eden bir başarı ile hedeflerinize ulaşmanızı dilerim ki şahsi olarak buna ulaşacağınıza inanıyorum.
Stratejiniz gayet basit, anlaşılır ve tutarlı. Yaklaşık 2 ay önce ilk okuduğumda önce basitliği sebebiyle şaşırmış ve temkinli yaklaşmıştım. Ama bugün itibariyle kendi stratejimi oluşturmamda sn. Hell ile birlikte bana en çok yardımı dokunan kaynak oldu.
Bes fonlarımıda katarak oluşturduğum uzun vadeli plan, kendi kafamdakileri sizlerden öğrendiklerim ile harmanlayarak şekillendi. Bu açıdan sizlere teşekkürü bir borç bilirim. iyi ki sizleri tanımışım.
Ocak 2021 itibariyle bende en azından portföy tarafında sadece okuyucu olacağım çünkü daha öncede belirttiğim gibi günlük/haftalık takibi bırakacağım ve uvy olmanın keyfini süreceğim.
En kötü ihtimalle 10 yılın sonunda işler planladığım gibi gitmez kaybeden tarafta olursam yasal emekliliğe kadar çalışmaya devam eder, az buçuk birikenide çocuklara/torunlara miras olarak bırakırım. Ama bugünleri yatırım yapmadan geçirir, geleni harcarsam bir umudum olmayacak ve beyaz yakaya mahkum olarak yaşayacağım. Şimdi güzel hayallerim ve hayattan beklentilerim var ve bu uğurda her daim birikime/yatırıma devam.
Hakkımızda hayırlısı olsun.
Herkese mutlu pazarlar dilerim..
Saygılarımla,
MI 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Selamlar arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Yatırım işleriyle de ilk defa ilgilenmeye başlıyorum. Bu ayki portföyüm çok acamice olabilir ama sizlerin de görüşlerini almak istiyorum açıkçası.
Aylık ortalama %4-5 oranında kar etme stratejisi niyetimdeyim. Risk seviyesi olarak 4 maksimum 5 olarak değerlendirmek istiyorum.
Portföy Dağılımı:
Fon sepeti fonları (ARL, ARM, YAN) %53
Değişken fonlar (IBB, TI7, EIB, GPB, SUA) %31
Yabancı fon sepeti fonu (GUH) %8
Karma fon (YAK) %6
Para piyasası fonu (ALE) %2
Anlamadığım şey, altın fonu tutmak yerine neden gram altın veya gram gümüş almıyorsunuz? Acaba benim stratejik mi yanlış?
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fon seçimleriniz hakkında yorumda bulunmak beni aşar, ancak beklentinizin fonlarınızla uyuşmadığını söyleyebileceğimi düşünüyorum.
Seçtiğiniz fonların neredeyse tamamı (GUH) hariç, son bir yılda da son ayda da %2 ve altında kalmış. Bu fonlarla (HSYF olmadan) bahsettiğiniz aylık oranlara ulaşmak mümkün olmayacaktır sanırım.
1/3 Hisse Fonu*, 1/3 Tca, 1/3 Zpf portföyümün Aralık ayı(1-31 Aralık) getiri durumu;
Hisse Fonu*: % +12.38
TCA: % -0.25
ZPF: % -4.70
Pörtföy Getirisi: % +2.47
(*15 Aralıkta Rbh yerine Elz portföye alınmıştır. Yaklaşık getiridir.)
Stratejide değişiklik yapmadan Yeni yılda da aynı şekilde devam ediyorum. Bu ayda da portföydeki hisse fonlarda bir değişiklik oldu. Rbh yerine bes fonlarından tanıdığım Qinvest'in Elz fonuna geçtim. Altın fonu olarak Tca, Döviz fonu olarak Zpf ile devam ediyorum. Altın fonlarından bir müddet stopaj 0'lanması, uzun vade altın yatırımı yapanlar için güzel oldu.
Eylül: %+6.79
Ekim: % +3.84
Kasım: % -0.34*
Aralık: % + 2.47**
(*17 Kasımda Mps yerine Rbh portföye alınmıştır. Yaklaşık getiridir.)
(**15 Aralıkta Rbh yerine Elz portföye alınmıştır. Yaklaşık getiridir.)
2020 yıllık bileşik getiri(01/01/2020-31/12/2020 tefas verilerine göre)
Hisse Fon*/**: % +90,70
Altın Fonu (Tca): % +48,51
Döviz Fonu(Zpf): % +24,72
Yıllık Getiri : % + 54,64
Yeni yılda portföy durumunu kısmet olursa, aylık yerine 3 aylık/6 aylık şeklinde paylaşacağım. Arada varlık tahsisinde yada fonlarda değişiklik yaparsam güncelleme yaparım.
Herkese hayırlı kazançların olacağı mutlu bir yıl dilerim.
Teşekkür ederim Sn. Onurbey. Ben de neticeden gayet memnunum. Size de bol kazançlar, saygılar.
Amin sn. Saf_sata. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Allah size de sevdiklerinizle huzurlu, hayırlı, sağlıklı günler nasip etsin. Saygılar.
Ben de hisse fonları erkenden sattım 20 gündür oradaki kazançtan oldum, gerçi fazla değildi %10 kadardı ama en kazançlı olacak kısımdı. Şimdi bir düzeltme gelir diye de tekrar almaya elim gitmiyor. Tabi elimdekiler de çok düşük getirilerde kalıyorlar.
%30 PPZ
%25 AHU - OSD
%15 EIB-EIC
%15 SUA-SUC
%15 FNO-IDY-KTM-GMA-GBC
Ocak ayı için yeni bir dağılım mı yapmalı, agresif değişken, yerli yabancı hisse fonlar ve eurobond fonlardan biraz eklemeli mi diye düşünüyorum ama borsa çok mu çıktı diye de biraz tereddüt ediyorum.
Ben teşekkür ederim sn. Supremegod.
Takibini Google E-tablolar üzerinde kişisel olarak hazırladığım tablolardan(az excel bilgisi gerekiyor, basit excel komutları yeterli oluyor) , günlük verileri de fon sayısı az olduğu için , akşamüstü ziraat yatırım hesabımdan veya ertesi gün tefas sitesinden manuel olarak elle giriyorum. Otomatik veri çekmiyorum, bir ara çekiyordum, hata vermeye başlayınca manuel girmek şuan daha kolay geliyor. Online uygulaması vs'de olduğu için cep telefonu, tablet ve internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan ulaşılması kolaylık.
Biraz karışık ve özel bilgilerimde (Bütçem, aylık/yıllık gelir giderlerim vs.)'de yer aldığı için paylaşamadığım için üzgünüm.
Saygılar.
Yılı %48,3 portföy büyümesi ile tamamladım.
Son 7 yıl verilerimin / ortalamalarımın civarında, hatta bir tık üstünde gerçekleşti.
Hep yaptığım gibi,
40% faiz bazlı ( 4 fon ), %30 döviz bazlı ( 3 fon ) ,%30 ( 4 fon ) yerli hisse senedi bazlı olarak taşımaya devam edeceğim.
11 fonluk takımda içime olağanüstü sinmeyen bazıları olsa da her zaman olduğu gibi, seneye de iyi performans getireceklerini umuyorum :) Kötü oynayanı sezon ortası demeden değiştiririz.
Hayırlı olsun Sn traderstop..Gayet dengeli ve temkinli bir portfoy ...
Yeni yılda portföyünüzle birlikte bol kazanç bol sağlık ve bol mutluluk diliyorum..SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.