Teşekkürler üstadım, selamlar.
Printable View
Teşekkürler üstadım, selamlar.
Mutlaka haklısınız, aslında beni bu fikre aşina eden olay, ilk fonumu alım emri verdiğim gün MAC'ın %5 prim yapması (Haydar Bey'in doğum günüydü hatta) ve o fiyatta bir ay dolanıp durmasıydı. Esasen 300 - 400 k direk giresim var ancak kendimi frenliyorum. Hisse senedi veya emtia mantığından çok farklı olduğundan bir türlü alım yerime de karar verebilmiş değilim.
Bahsettiğiniz anlatıyı sabırsızlıkla bekliyorum, selamlar saygılar...
Konuyu ben de ilgiyle takip ediyorum ve biz fon yatırımcıları için oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Elinize, emeğinize sağlık Sayın hellistheothers.
Bu açtığınız topigi yeni gördüm tamamını okumaya çalıştım. Güzel faydalı bilgi paylaşımı yapılmaktadır. İlgiyle takibimde olacak. Fon yatırımcıları için oldukça faydalı olacağını düşünüyorum. Bilgi paylaşımı için açtığınız bu topik için de teşekkürler sayın hellistheothers.
Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İlk kısımdan devam edelim.
Değişken fonları genel yatırım stratejileri anlamında üç kısma ayırmak mümkün.
1. Hisse oranı %20 altında olanlar -defansif
2. Hisse oranı %20-60 arasında olanlar- normal
3. Hisse oranı % 60 üstünde olanlar - agresif.
Bu oranlar zaman zaman değişebilmesine karşın, genel olarak belli değişken fonlar belli statükoyu takip etmekteler.
İlk kısımda söylediğim üzere, değişken fonlar için şu şekilde bir değerlendirme yapılabilir.
1. ve 2. grup için herhangi bir kıstas belirlemeden, tefaş üzerinde ortalama değişken şemsiye fonu ortalama getirilerinden 3, 6 aylık ve yıllık periyotlarda bu ortalama ile, ve kendi aralarında kıyaslanabilirler. Yani bu gruplar içinde diğerlerinden daha önde gidenler basitçe ve kolayca başarılı fon olarak düşünülebilir.
Burada, daha önce hisse fonları değerlendirirken bahsettiğim, getiri stabilitesi ve betası da bu kritere eklenmeli.
3.grup için ise daha önce açıkladığım hisse yogun fonlar başarı kriterleri ile değerlendirme yapılabilir. Ancak bu değişkenleri hisse yoğun fonların başarı kriterleri ile değerlendirirken, o fonlara oranlar %10 stopaj dezavantajları olduğunu, ancak bunun yanında mevzuat gereği sürekli %80 hisse taşımak gibi bir zorunluluğun olmaması avantajı da göz önünde bulundurulmalı.
Zaten halihazırda 3.grup değişken tcd, ipb gibi çok az sayıda bulunmakta yatırım fonları içinde.
İzahnamesinde ortaklık payları asgari:0 azami:100 yazıyor. Stopaj olmaması için asgari %51 olmalı( + bir yıl da elde tutulma ek şartı.
https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...y-degisken-fon
Kısa Piyasa Yorumu 13/10
endeks : Kısmi geri çekilmeler olsa da tl bazlı zirve 1245 görülecektir. Hareket başlangıcından bu yana yaklaşık yarısına ulaştı. Altta stop 1120'den 1140'a çekilerek, hedef beklenmeli kanımca.
usdtry : Olası 7.50 gevsemesinde alım yapmak dışında bulunduğu noktalarda sadece izlemenin ötesinde işlem yapmak doğru değil bana göre. Netameli günlerdeyiz, ppk toplantısından ne sonuç çıkacağının en belirsiz olduğu ay. Bilinmezlikler çok.
fonlar : eib /ıdy alımlarım günlük sürüyor. eurobond fonlarımı ve hisse fonlarımı biriktirmeyip beklemeye devam ediyorum.
taşıdığım hisselerden oyakc /cusan ve aygaz çeşitli karlarla bugün itibarıyla portföyümden çıktı. Sadece sasa'yı hala tutuyorum.(19-20 civarına kadar taşıyacağım) gsdde ve ipeke ekledim bugün portföye. Son durumda 3 hisse var.
Bol kazançlar.
sn. hellistheothers bu değişken fonları tefasta bahsettiğiniz kriterlerde filtrelemek mümkün değil diye düşünüyorum, doğru mu? Değişken fonları filtreledikten sonra hisse oranlarını tek tek kap incelemesi yaparak bakmamız gerekiyor öyleyse.
Merhaba, aramızda hiç diş hekimi varsa özelden bana ulaşabilir mi acaba ? Bir konuda çok kısa bir sorum olacaktı.
Merhabalar, fonlarla yeni tanışmış biri olarak herkese bol kazançlar diliyorum. Tesadüfen Twitter'da karşılaştım ve NnF fonunu aldım, sonrasında bir de hissnete bakayım dedim ve burada buldum kendimi. Başlığı açana teşekkür ederim. Bir sorum var, cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
Elimizdeki fonları borsa açık olduğu müddetçe satabilir miyiz?
Yoksa belirli bir süre, 1 ay, 3 ay tutma şartı var mı?
Lenovo K33a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yatırım fonları doğası gereği trade edilebilmeleri ( al-sat yaparak para kazanılmaları ) çok zor finansal enstrümanlardır. Bütün dünyada da kurulum amaçları bunun dışında ve uzun vadeli yatırım maksatlıdır. (hisse gibi anlık işlem gören byf-borsa yatırım fonları hariç )
''zor'' kelimesini özenle seçtim. Zor olması imkansız olduğunu göstermez , elbette mümkün.
Ancak diğer tüm finansal araçlara göre trade edilirken şöyle dezavantajları vardır.
Anlık fiyatları görülmez, dolayısıyla, yaptığınız her alım ya da satım işlemi henüz nasıl oluşacağını bilmediğiniz bir kapanış fiyatından gerçekleşir. Ayrıca yatırım fonlarının t+2 , t+3 vs. gibi takastan tekrar nakde dönüşmeleri zaman alan, çok kıvrak hareketlerin yapılamayacağı ürünlerdir.
Şöyle düşünün, bir hisse senedini trade ederken bile 15 dakika gecikmeli veri varsa elinizde trade ederken zorlanırsınız, yatırım fonlarında veriler saatlerce , gün sonuna kadar gecikmelidir. Hatta öğleden sonra yaptığınız işlem, ertesi günün kapanışından gerçekleşir. Yani henüz bilmediğiniz bir geleceğe dair işlem yaparsınız. O anlamda zorluğu tahayyül edilebilir.
Ancak 3-4 aylık daha dev vadelerde, ülkeye dair temel beklentilerle trade edildiğinde bu farklar daha küçük ve ihmal edilebilir düzeylere ulaşır.
Ben kişisel olarak yatırım fonlarını trade etmiyorum.
Trade edilebilir ürünlerde ( hisse senedi, kontrat vs. gibi ) alanlarda bunu yapıyorum. Zaten bir takım şeylerin kötü gideceğini düşünen ve bundan emin olan birinin yatırım fonu satmak yerine endeks shortlaması ya da hisse açığa satması, ya da iyi yönde beklentisi olan birinin hisse ya da endeks alması daha kolay hareket edebilmesine ve daha büyük karlara imkan sağlayacaktır.
Elbette kişisel tercihtir, ama ben yatırım fonlarını trade etmek yerine biriktirmenin ve çok uzun vadeli tutmanın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum bahsettiğim nedenlerden ötürü.
Peki yatırım fonlarında biriktirme nasıl yapılır, bununla ilgili bir modelleme yapılabilir mi ? Doğru biriktirme usulü ile fonlarda toplam getirilerin yüzde bazında maksimize edilmesi mümkün mü ?. Bunun detaylarına ikinci kısımda değineceğim.
Zaman zaman tekil fon bazlı analizler yapmak istiyorum, bu doğru olur mu , fikirleri almak isterim bu arada : atıyorum AAA fon analizi vs şeklinde. Biraz daha interaktif olursa sevinirim açıkçası. Bazen kendi kendime anlatıyorum gibi geliyor :)
Sn hellistheothers sizi aylardır takip ediyorum ve günlük kazancınız olduğunu biliyorum bundan da uygun gördüğünüzü fona aktarıyorsunuz.
Ben maaşlı çalışan olarak sizin modeli kendimde uygulamayı pek beceremedim ama eskiden tek seferlik alımlar yapardım ama artık en azından kademe yapmaya çalışıyorum.
Altın ile ilgili yazılarınızı da okudum . Altının hareketleri nerdeyse on yıllık periyotlarda oluyor (ons olarak) ancak ülkemizde aynı zamanda döviz gibi de düşünülebilir. Portföye mutlaka girmeli diye düşünüyorum. Sizde gbc biriktirmeye başladınız.
Fon analizi çok iyi olur bence. Yaklaşık 6 aydır takip edip ama toplamadigim tcd fonu ilgimi çekiyor mesela.
Yabancı etf toplayan fonlar ilginç bence .
Hisse yoğun fonlar topladıkları hisse bazından mi konuşulabilir bilmiyorum.
Emeğinize sağlık
Hocam günlük bazda ya da aylık bazda ya da daha belirsiz periyotlarda kazananların da uygulayabileceği bir metot açıklamaya çalışacağım aslında.
GBC geçmişte yogun olarak altın etfleri taşıyordu. Ancak son zamanlarda bir miktar medikal ve sağlık etflerine dönüştürdü. Benim gbc taşımamın nedeni yurtdışı yatırım yapan fonlar arasında, benchmarklarını ezip geçen , çok aktif bir şekilde içerik değiştiren tek fon olmasıydı altın içeriğinden ziyade aslında.
Bahsettiğiniz tcd fon da dahil bir çok fonu tekil analiz etmek istiyorum ama burası biraz fon ansiklopedisi gibi olurken bu uygun olur mu emin değilim açıkçası.
Hocam konuyu ilgiyle takip ediyorum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Ben mevduat üzeri getiri elde etmek için Haziran ayında fon yatırımına başladım. Portföyümün hemen tamamı İş Portföy 807 kodlu robofonlardan oluşuyor. Bir miktar da elektrikli araçlar fonu aldım.
Aslında portföyümü çeşitlendirmek istiyorum ama nereden başlayacağımı pek bilmiyorum.
Ayrıca ben tek bankadan tüm fonların alınabileceğini bilmiyordum mesela iş bankası hesabımdan iş portföy fonlarının alınabileceğini düşünüyordum :) bunu da yeni öğrendim.
Fon yatırımına yeni başlayanlar için de ara ara detay bilgiler/tiyolar verirseniz sevinirim.
Saygılar.
Sayın hellistheothers,
Başlığınız hayırlı olsun.Başarılar dilerim.
Saygılar.
Kısa Piyasa Yorumu 14 /10
Endeks : Düne göre ekstra bir şey söylemeyeceğim. Aynen devam ediyor. TL zirve 1,245 test edilecektir.
usdtry : Yeni direnç 8.00 mi oldu psikolojik anlamda, test ettiğinde satış gelip gelmeyeceğini görmek gerek. 7.50'ye gevşemesi halinde uzun kontrat ile alım yapmak dışında izleyeceğim sadece.
fonlar : orada da değişen bir şey yok. eib ve ıdy ile birlikte zaman zaman gbc ( yabancı hisse fonu ) ekliyorum şimdilik. Hisse fonu ve eurobond fonu eklemeyip bekliyorum.
Hisse portföyümde bugün beklemediğim kadar çabuk prim yapan ipeke'yi çıkardım. mepet ve pgsus ekledim. Son durum mepet/pgsus/sasa/gsdde
İşlerim ve yoğunluğum dolayısıyla 10 günlük bir ara veriyorum, sonrasında devam ederiz. Herkese bol kazançlar.
Merhaba,
Öncelikle işlerinizin yoğunluğu nedeniyle kolaylıklar dilerim sn. hellistheothers
Daha önceki mesajlarınızda fon birikttirme yöntemleri ile ilgili bir paylaşım planladığınızı söylemiştiniz. Bu konu özellikle aylık olarak fon biriktirmek isteyenler, elinde toplu parası olup fon yatırımı yapmak isteyenlerin arayıpta bulamadığı bir konu. Bununla ilgili birkaç paylaşım okudum çeşitli mecralarda ancak aklımdaki sorulara pek cevap bulamadım. Mesela uzun vade uygulamasında, her ayın aynı günü sabit tutarda alımlar ile her iş günü alım arasında yada sizinde uyguladığınız, düşüş sonrası ilgili fondan alım girip diğerlerini bekletme arasında ne gibi farklar çıkıyor gibi. Bu paylaşımınızı merakla bekleyen çok fazla kişi var bence..
İkinci konu geçmişe dönük paylaşımlarınızda yıllık ort %44 gibi bir rakam telafuz etmiştiniz portföy artışınız ile ilgili ve orda soran bir yazara portföydeki hsyf oranının yeri geldiğinde %85 e kadar çıktığını belirtmişsiniz. (Yanlış hatırlıyorsam özür dilerim) Ancak buradaki paylaşımlarınızda bahsettiğiniz portföy yapısında ve alım stratejinizde fon satışı yapmadığınızı, sadece alımı durdurduğunuzu belirtmişsiniz. Bu taraf biraz kafamı karıştırdı çünkü karar veremediğim taraflardan birisi pasif yatırımcı olup belirlediğim portföy yapısına uygun olarak aylık düzenli alım yapmak ve kesinlikle satmamak ile örnek olarak bist tarafında büyük bir düşüş (%10 ve üzeri) beklentisi doğduğunda hsyf tarafında azalışa gitme ve düşüş sonrası tekrar alım gibi aktif yönetim benimsemek. Bu konudaki paylaşımlarınızıda merakla bekliyorum.
İşlerinizde tekrar kolaylıklar diler saygılarımı sunarım.
Merhaba,
Fon yatırımımın geçmiş 6-7 yıl öncesine dayanıyor. Teorik elde ettiğim kısmen daha doğru olduğunu düşündüğüm tecrübi bilgilerin uygulanmasının geçmiş ise bu süreden daha yakın.
İlk başlarda ben de herkes gibi yalapşap bazı işler yaptım , sadece getirisine bakıp fon aldım, fonlarda trade ettim vs. Ancak düşe kalka bir şekilde daha doğru olduğunu düşündüğüm bir kurguya geçtim.
Bahsettiğim pratik rakamlar bütün bunları da kapsadığı için aslında kağıt üstünde yazdıklarıam uymuyor gibi görünüyor, fakat dediğim gibi o değerler daha eski yıllarımı da kapsıyor.
Fon biriktirme ile ilgili kısmı anlatacağım çok kısa zaman içinde.
İlginize teşekkür ederim, saygılar.
Başlık hayırlı olsun, takibe aldım :)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Öncelikle detaylarını açıklayacağım fon biriktirme metodu, kendimce geliştirdiğim, fon maliyetlerini en iyi , getiriyi ise maksimize etme amacıyla oluşturulmuştur.
Elbette en doğru metot değildir, hatta doğru bir metot olduğu bile bilinemez. Sadece kendi uyguladığım sistemdir. Bunun dikkate alınmasında yarar var.
Bir yatırım tavsiyesi olmayıp, ufuk açmaya yararı olacağını düşündüğüm bir paylaşımdır.
Öncelikle, kademe kademe anlatmakta yarar var.
Elimizdeki portföyü 3 ana gruba ayırıyoruz.
1. Sabit Getirili Fonlar ( Her portföyde bulunması gereken zor günler fonları -ppf ve en fazla %10 hisse taşıyan defansif değişkenler. )
2. Döviz Dayanaklı Fonlar ( Yatırımımızın tl bazında değerini korumak için tuttugumuz eurobond fonları ya da yabancı hisse taşıyan fonlar )
3. Yerli Hisse Fonlar ( Uzun vadede asıl reel getiriyi elde edeceğimiz hisse yatırım fonları )
Bu aşamadan sonra ister maaşlı, ister günlük yevmiyeli, isterse ticaretle uğraşan belirsiz geliri olan insanlar olalım.
Her koşulda günlük yapılabilecek yatırım miktarı belirlememiz gerekir biriktirmek için.
Ben bundan sonraki aşamada hesaplamada da kolaylık olması açısından bu değeri 100 tl. olarak alacağım.
Son olarak günlük olarak takip etmemiz gereken iki endeks var.
Bunlar usdtry ve bist 100 günlük değişim verileri.
Bu aşamadan sonra yapacağımız ilk şey, her zaman , günlük yatırım miktarı olarak aldığımız 100 tl. nin 3 katı kadar miktarı sürekli boşta tutmak. Yani günlük yatırımımız dışında her zaman 300 tl. boşta para olacak.
Günlük yatırım için ayırdığımız miktar , yani 100 tl = toplam 2% eksi değişime denk gelecek.
Nasıl bir biriktirme yapılacağını en iyi örnekler anlatacağı için onun üzerinden gidelim.
Örnek 1 : bist 100 % 2,10 usdtry % -0.50
Artı performans gösteren dayanağa yatırım yapan fonlara ertesi gün yatırım yapmıyoruz.
Bu koşulda hisse bazlı fonlara yatırılacak miktar = 0 tl.
döviz bazlı enstrümanlara ise 100= %2 ise , 25 = -0.50% olacağından
döviz bazlı fonlara yatırılacak miktar = 25 tl
Kalan 100-25 = 75 tl ise, 1.kategorideki sabit getirili fonlara yatırım yapılacaktır.
Örnek 2 : bist 100 - %1,10 usdtry %-0.90
Bu durumda hisse yoğun fonlara 55 tl.
döviz bazlı fonlara ise 45 tl yatırılacaktır.
sabit getirili fonlara o gün yatırım yapılmayacaktır.
Örnek 3 : bist 100 -%2,20 usdtry %-1,00
bu durumda hisse yogun fonlara 110 tl ,
döviz bazlı fonlara 50 tl yatırım yapılacaktır.
Bu durumda günlük yatırımımız 60 tl aşılmak zorundadır. Bu kısmı , boşta tuttugumuz 300 tl ( günlük yatırım miktarı *3) kısmından karşılayacağız.
Sonrasında tekrar 300 tl boşa çıkarmak için gerekli sabit getirili fonu satacağız.
Kolayca anlaşılacağı üzere, hem bist100 hem usdtry'nin artı olduğu günlerde günlük yatırımımızı sadece sabit getirili fonlara yaapcağız.
Burada en bariz sıkıntılardan biri, 50 tl altında fon alımı mümkün değildir çoğu zaman. Bu yüzden, 50 tl altı alımlar pas geçilebilir, sadece üstündeki işlemler uygulanabilir. Ya da diyelim ki 20 tl.lik bir yatırım pas geçildiyse, sonrasında 30 tl.lik yatırım gerektiği anda beraber yapılabilir.
Benim kişisel olarak günlük yatırım miktarım bu meblağın üzerinde olduğu için pratikte bu sıkıntı ile karşılaşmıyorum, ancak bu durumda olanlar kişisel revizeye gidebilir.
Zaten birebir uygulanması için değil, başta da söylediğim gibi ufuk açmak için paylaşıyorum.
Metodun amacı, fon maliyetlerini mümkün olduğu kadar düşük tutabilmek, girişleri doğru yerde yapmaya çalışmaktır.
Ve yine uzun vadede dönemsel sapmalar olsa dahi , portföyde sabit getirili fonlar %50 civarı yer tutarken döviz bazlı enstrümanlar %25, endeks bazlılar da %25 tutacak ve daha önce başka bir yazıda paylaştığım ideal portföy kurgularına da yakın olacaktır.
Özetle, fonlarda birikimin temel amacı düşen enstrümanlarda alım yapıp, olası yukarı hareketlerde beklemektir.
Herkes buna uygun kendi modellemesini yapabilir aslında.
Bu; psikolojik olarak daha yönetilebilir, yatırım fonları genel mantığı ile de daha uyuşur bir stratejidir.
Yatırım kurumlarında çalışan profesyonel dostlarımla da sohbetlerimde her zaman söyledikleri, hisse senedi yatırımcılarında batışların en büyük nedeninin ''paçal'' denen hisse düştükçe daha çok almak üzerine yeryüzünde yeri olmayan , hiç bir trade mantığı ile uyuşmayan bir yolun izlenmesidir.
Tekil şirketler batabilir, ne kadar büyük olurlarsa, olsun, ancak endeksler batmaz. Dolayısıyla aynı anda en az 40-50 şirkete yatırım yapan fonların , şirketlerin aksine bir ''dibi '' vardır. Çünkü bütün şirketler asla aynı anda batmaz.
Zaten hisse fonu seçiminde de detaylarını açıkladığım üzere, endekse birebir paralel giden, relatif getiri yapamayan hisse fonlarla asla ilgilenmeyeceğiz. Bizim gözümüz hep bist100'ü yenebilen fonlarda olacak.
Dolayısıyla, paçal'ın tam da uygulanabileceği, sonuç alınabileceği alandır yatırım fonları.
Bol kazançlar.
Bir sonraki yazıda eurobond fonları seçimi, nasıl bir getiri umulmalı, yatırım dinamikleri, tefaştaki eurobond fonları, nelerden etkilenirler, vs. den bahsedeceğim.
15.10 / Kısa piyasa Yorumu
Endeks tarafında sınırlı ve hacimsiz satışlar var. Şu anda sadece destek noktalarını güçlendirdiği düşünülebilir. Kısa vadeli boğa piyasasının kısmi düzeltmesi hüviyetinde. Bahsettiğim 1140- 1120 vs. altı olmadıkça 1245 hedefli hareket sürecektir kanımca.
usdtry / trendi sürüyor ancak açının dikliği de azalıyor. Biraz dinlenmek, konsolide olmak isteyecektir ppk toplantısına kadar. Ancak daha önce de yazdıgım gibi. 7.50 civarına gevsemesini alım fırsatı kullanmak dışında izlemekle yetiniyorum.
fonlar : sadece sabit getirili fonları artırmaya devam.
Hisse : Aynı 4 hisse ile devam ediyorum. ( tektu ekledim ) mepet/pgsus/sasa/gsdde/tektu
viop : 129.700 civarında %50 kadar endeks uzun pozisyona girdim.
Özellikle son paylaşım serisi tamda beklediğim şeydi. Çok teşekkürler sn. hellistheothers
Biriktirme tekniğinizi çok iyi anladım ve bence son derece mantıklı. Belki günlük olarak istikrarlı uygulayamam ama alımlarımı bu formata uyarlamakta çok zor değil. Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler. Son olarak fon isimleri konusunda diğer başlıkta fikirlerimi beyan ettim. Umarım sizde aynen bu formatta devam eder ve gerek fon özelinde gerekse portföy detaylı olarak paylaşımlarla yol gösterirsiniz.
Saygılarımla,
merhabalar, alıma kapanış verilerine göre mi karar veriyorsunuz yoksa belirlediğiniz bir saatteki verilere göre fonun o günkü son işlem saatini yakalayacak şekilde mi emir giriyorsunuz?
Sn. hellistheothers;
Hem ana başlıkta, hem de kendi başlığınızdaki bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Biriktirme yöntem önerinizi anladım, ancak toplu giriş için bir öneriniz olabilirmi? Yeni giriş yapacaksak günlük biriktirme şeklinde mi ilerlemeyi önerirsiniz yoksa başka bir formülle girdiyi fon gruplarına dağıtmayı mı?
Mesela 45 gün önce ilk kez fon alma kararı vermiş olsaydık, bu sürede hem bist100, hem de USDTRY çoğunlukla artı yazdığı için neredeyse tüm paramızı sabit getirili fonlara yatırmamız gerekecekti.
Tekrar paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.