Senin ABD vergi avantajı 2025 sonuna kadar devam edecek.
Printable View
Reuters linki:
https://www.reuters.com/markets/us/u...ns-2024-09-12/
Bir kaç ay önce Carry Trade büyüklüğü hakkında Deutsche Bank 20-25 trilyon dolardan bahsederken benim kendi yatırımcı grubuma gönderdiğim bilgi notum şöyleydi:
Deutsche 'nin rakamları gerçek ile tamamen orantısız ve aşırının da aşırısı rakamlar. 20-25 trilyon dolarlık Japon Yeni Carry Trade büyüklüğü Japonyanın yıllık GSMH sının 5-6 katı gibi devasa bir büyüklüktedir ve bu mümkün değil. Benim istihbarat kaynaklarıma göre JPY Carry Trade'in likidite edilmeyen kısmı 350 milyar dolar büyüklüğünde. Bu rakam Japon bankalarının Japonya dışındaki ekonomi/finans çevrelerine açtığı kısa vadeli kredilerin toplamı. Zaten baz alınması gereken kalem de budur. Bu rakama Japonyadaki yerlileri de eklersek bunun kabaca 3 katı rakam ortaya çıkar ve bu da 1 trilyon dolar eder. 20-25 trilyon dolar ABD'nin yıllık GSMH sine yakındır ve çok uçuk bir rakam, muhtemelen gerçek rakam 1 TRİLYON dolar civarında olmalı, maksimum 2 trilyon dolar olsun hadi. Ama Deutsche'nin verdiği 20-25 trilyon dolar uçuğun da uçuğudur dikkate almayın. TH
Something over $350 billion is still apparently in a Yen carry trade (based on short-term loans by Japanese banks to non-Japanese economic actors), and that does not include Japanese investors who have clearly done something very similar inside Japan.
Ham petrol fiyatları bir türlü toparlayamıyor, sert düşüşler var. Bunun nedeni kayagazı gibi dolaylı yollardan petrol çıkarmanın (özellikle ABD ve Kanada'da) rekor düzeye çıkması, resesyon beklentisi değil. Trump ABD'de bu stratejiyi destekliyor. ABD ham petrol üretimi günlük 13.5 milyon varil ile rekor düzeyde ve küresel üretimin %20 sine yaklaştı.
sn trendhound ve topicte diğer yazanlar
Hissenet sanki durağanlaşıyor gibi görünen bir durumda topic açıp çalıştırdığınız ve gerçekten çöp yerine güzel bilgiler verdiğiniz için teşekkürler...
Burada sık sık İngilizce kaynaklı haber ve yazışmalara ver veriyorum ve vermeye de devam edeceğim. Bu bir zorunluluk, nedeni ise hem günlük kullandığım dilin hem de alıntı yaptığım profesyonel yazışma dilimin İngilizce olmasıdır. Beni tanıyanların bildiği üzere benim anadilim ingilizcedir, Türkçe ise benim ikinci dilim oluyor. Evet Türkçem mükemmeldir onu da belirteyim her ne kadar aksanlı konuşsam da.
Trend abi yeni başlık açılmasına sevindim takipteyim saygılar
Al-satçılık yani gün içi treyd etme (day trading) ile alakalı bir kaç şey söyleyeyim. Çok popüler hale geldi bu. ABD'de bireysel borsa oyuncularının %15 i alsatçı. Ama 5 yıl ve üzeri vadede başarılı olan, bu işten ekmek yiyen bireysel treyderlerin oranı sadece %1. Demek ki uzun vadede al-satçıların %99 u zarar ediyor veya batıyor. Kaliforniya Üniversitesi ile FINRA'nın araştırmaları bu sonuca varmış.
Profesyonel olarak al-satçılık yapan, kendini bu işten ekmek yemeye adamış bireysel al-satçılar her gün yüzlerce treyd açar. Ortalama başarı oranı %50 dir yani açılan her 2 pozisyondan 1 i zararla kapatılır 1 i kar yazar. Burada en önemli mevzu uygulanan stoptur ve bu stop %1 i aşmamalı. Mesela EREGL aldınız 50 TL den, eğer kağıt düşerse 49.50 sizin pozisyonu kapama seviyenizdir. Kağıt istediğiniz yöne gittiği taktirde kovalayan türden %1 stop koyacaksınız, mesela 50 den aldınız 52 ye gitti, burada stop 51.48 dir.
HFT ler (robotlar, Algolar) farklı, onlar güniçi 10 binlerce pozisyon açıp kapatır, günsonunda pozisyonları genelde sıfırlarlar veya T+1, T+2 limiti uygularlar. Onların stoplosslarıı %1 den farklıdır, bir kaç kademe bile onlar için yeterli olabilir. Her robotun sistemi ki buna black box deniyor, stopu hisse bazında volatilite derinlik hacim gibi rasyoları baz alarak kendi belirler. BİST de dahil dünya borsalarında robotların günlük işlem hacmindeki payı %70 civarındadır.
Kredili oynayan, kaldıraç kullanan al-satçıların 5 yıl ve üzeri vadede ortalama başarı oranı ise sıfırdır bunu da ekleyeyim, yani bunlar batıyor.
EREGL'de altın cevheri arama çalışmaları sürüyor ama hisseye hiç pozitif etkisi olmadı bunun. Hatta negatif etkisi oldu denebilir. Bunun nedeni böyle bir girişimin oldukça maliyetli olması, uzun bir sürece ihtiyaç duyması ve fizibilitesi olan bir sonuca ulaşma olasılığının yüksek olmaması. Altın arayıp bulma, eğer cevher fizibıl ise bundan altın elde etme işi yüksek meblağlı yatırım gerektirir. Şirketin böyle bir imkanı var mı acaba? Böyle bir riske girip çekirdek faaliyetlerinden uzaklaşmak mantıklı mı? Alınan riske değer mi?
EREGL piyasa değeri 5 milyar dolar. Bu altın arama ve çıkarma işine 1 milyar dolar yatırım yaparsalar şirketin dengesi bozulur. Zaten daha yeni 750 milyon dolarlık kredi aldılar (tahvil ihraç ettiler %8.375 yıllık faiz üzerinden). Ek borçlanma bilançoyu kötü etkiler.
EREGL %100 bedelsize gidiyor. Enflasyon farkından ortaya çıkan 3.5 milyar TL bu bedelsiz için kullanılıp ödenmiş sermayeye eklenecek. Bizim terimimizle funny money, bilanço oyunu işte. Altın işi bir bedelliye bile neden olabilir ileride.
Bana göre burada yapılması gereken spin off olacaktı. Bu altın arama çıkarma işi EREGL sahipliğinde ayrı bir şirket bünyesinde olmalıydı. O şirket de EREGL'nin değil de kendi imkanlarıyla operasyonlarını finanse etmeliydi, örneğin halka arz, blok hisse satışı, stratejik ortaklık vs gibi yöntemlerle. Yatırım maliyeti EREGL'den çıkmamış olacaktı böylece.
Devasa bir ekonomik kriz sürecinde son 3 yılda TR'nin yıllık GSMH'sı 900 milyar dolardan 1.4 milyar dolara çıktı, dolar bazında %50 den fazla büyüdük 3 yılda. Buna gülelim mi ağlayalım mı. Burada bir hesap hatası yok mu? Yok deniyor. Bana göre bunun tek nedeni aşırı baskı altında tutulan döviz kurları spesifik olarak dolar kuru. Suni olarak GSMH çok yüksek çıkıyor. Bu bir anomalidir, er veya geç normale dönmek zorundadır. Aslında ne ağlamak be de gülmek lazım, korkmak ve tedirgin olmak gerekiyor.
BİST'te spekülatif kağıtlar çok güzel kazandırır. Spekülatif derken karlılığı pek olmayan, özsermayesi çok düşük hatta ekside olan, profesyonelce yönetilmeyenleri kastediyorum. Bunların başında da sportif hisseler gelir, FENER GSRAY BJKAS TSPOR. Bu hisseler yüksek risk taşır, özsermayeleri ya eksidedir ya da çok düşüktür, TTK'ya göre batıklık söz konusudur. Zamanlamayı beceremezsen çok uzun süre hapsedebilir sizi. Ama kesinlikle takip edilmeleri gerekir bunların kanımca. Çünkü zamanlamayı tutturabilenler kısa sürede harika kazanıyor.
Ben takip için TSPOR u eliyorum çünkü kağıt anormal ölçüde sulandırıldı, ayrıca yakın ve orta vadede bir sportif başarı şansı yok.
BJKASı da eliyorum zira bunun defter değeri ciddi miktarda ekside (3.04 milyar TL, 90 milyon dolar). BJKAS piyasa değeri 150 milyon dolar, eksi olan defter değerini buna eklersek 240 milyon dolar ediyor girişim değeri ve bu rakam bana göre pahalı. Mesela başarı ardına başarı yazan GSRAY ın özkaynakları pozitif (500 milyon TL civarı} ve bu durumda girişim değeri 215-15=200 milyon dolar ediyor. Hiç bir halt etmeyen BJKAS ın girişim değeri bunun %25 üzerinde. Burada bir anomali var.
O zaman takip etmemiz gereken sportifler FENER ve GSRAY. Bunları alırken çok seçici ve sabırlı olmak lazım. Yılda bir veya iki kere gireceksiniz, sık sık gir çık olmamalı. Alış ve satış kriterlerinizi önceden belirleyeceksiniz. Her şey önceden planlanmalı ve bu plana uyulmalı.
Day trading hakkında yukarıda bahsettiğim raporda aynen şöyle deniyor:
Stretching the timeframe, the results become even more daunting, with only 1% of day traders consistently making profits over five or more years, according to the survey.
Sportif başarıya bakmaksızın alım seviyelerim dolar bazında piyasa değeri olarak gösterge niteliğinde şöyle:
FENER şu anki PD $285M dolar, AL seviyesi PD $200M dolar
GSRAY şu anki PD $213M dolar, AL seviyesi PD $150M dolar
BJKAS şu anki PD $150M dolar, AL seviyesi PD $100M dolar
(sadece kendi şahsi portföyümü kapsar)
Benim stratejim, ki sadece beni bağlar, bu 3 sportifin şu anki fiyatlarında en az 3 te 1 lik bir düşüş olana kadar beklememi söylüyor. O an gelene kadar icraat yok, sadece takip var.
Sn Trendhound ; başlık açtığınız ve değerli birikimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler..
Ereğli'de sorun bizim kaale alınmayışımız. Herkesin yatırımcı olabildiği bir çağa uymadığını düşünüyorum bu anlayışın. Ajan gibi köylerde dronla foto çekiliyor ne gerek var. Dolarda BigMac fiyatında ABD'yi sollamıştık, böyle devam ederse önümüzdeki seni İsviçre'yi de tahtından ederiz. Doların şu anda yapacağı bir atak hiç işime gelmez aslında ama benim keyfimi beklemez herhalde :)
Üstat iyi geceler,başarılar dilerim ayrıca YKB için sizi kutlarım.
Sizden izinsiz topiğinizi paylaştım umarım mahsuru yoktur.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...59560&page=663
Doların olması gereken seviye şu anki seviye çarpı 1.5 yani 50 TL, tabi bu benim şahsi görüşüm. Ha dolar 50 olursa hem çok kötü hem de çok iyi sonuçları olacaktır o da ayrı. En azından ödemeler dengesi ve cari açık sorunu uzunca bir süreliğine ortadan kalkar.
Sen iyisin, PLTR bugün all time high yaptı 63.39 da ama tutunamadı. Bu seviyeyi görür görmez satıcılar çıktı piyasaya ve 20 milyon lotluk 1.25 milyar dolarlık satış yaptılar. Yıllık cirosunun 53 katından, defter değerinin 32 katından işlem gören bir şirket bu. Manyak rasyolar bunlar. ABD borsalarındaki day treyderlerin oranı %15 ama bunların önemli bir bölümü bir ihtimal PLTR gibi tahtalarda yoğunlaşmıştır. Yıllık net karı 2.6 milyar dolar olan bir şirketin piyasa değeri 135 milyar dolara çıkmışsa vardır bu day treyderlerinin bir bildiği.
BİST'te işlem yapan herkesin şunun bilincinde olması gerekiyor:
BİST bir yatırım ortamı değildir, siz de yatırımcı değilsiniz. Eğer siz kendinizi yatırımcı sanıyorsanız bir hayal dünyasında yaşıyorsunuz ve hala meseleyi idrak edememiş çömezin birisiniz demektir...
Yukarıda bahsettiğim gibi BİST bir yatırım ortamı değildir, siz de yatırımcı değilsiniz sadece spekülatörsünüz.
Bu ortamda geçerli teori her ne kadar termodinamiğin 2 nolu kanunu olsa da pratikte geçerli olan teori greater fool teorisidir. Bu kapsamda amaç çok basit: Kendinizden daha salak birini bulup aldığınız hisseyi mümkün mertebe en yüksek fiyattan ona kakalayacaksınız. Bunu yaparken risksiz gösterge yatırım araçlarına oranla çok daha yüksek bir kar elde etmeyi hedefleyeceksiniz. İşte bu kadar basit.
Eyvallah :) İyi gidiyor şimdilik. Bir ara 40'dan 6 ya düştü tabi bu. Ama şimdiki hikaye ve arkasına aldığı rüzgar çok farklı. Lockheed Martin'i piyasa değerinde geçmişiz. Tabi ki korkunç ama algıyı çok iyi yönetiyorlar. 30 dolardayken ceo çıktı biz 10 katı büyüyeceğiz dedi misal. Bir de bilinmeyen bir alan, pazar ne kadar büyük olacak bir tahminler var ama spekülasyonun olması normal. Yıllık geliri o bi de. Net karı düşük hatta yeni geçti sayılır karlılığa. Kimse de beklemiyordu erkenden kara geçmesini. Sürprizlerle ilerliyor yani.
Borsanın bilimsel teorisine geleyim:
INVENTOR bilir, makine mühendisidir kendisi hem de İTÜ mezunu, benim gibi boş adam değildir o. Termodinamikteki meşhur entropi borsadaki hisse hareketleri ile ilintilidir. Hisse hareketleri lineer değil non-lineerdir, nereye gideceği önceden kestirilemez. Burada tam anlamıyla bir rastgelelik söz konusu yani randomness. İşte bu randomness'i azaltıp öngörülebilirliği artırmak için entropi devreye sokulur. Entropi ile hisse hareketleri arasında ters korelasyon var, biri aşağıya gitti mi öteki yukarı gider veya tersi. Bunun formülleri rastgeleliği formüle eden Brownian Motion temel alınarak ortaya çıkarıldı.
Sonuca geçeyin: İşte BofA gibi robotların işletim sistemleri bunlar baz alınarak dizayn edilir, en başta da entropi.
Yine bilimsel takılayım:
Borsa ortamı non-lineer, irrasyonel, equilibrium içermeyen yani dengesi olmayan bir ortamdır.
BİST gibi borsalarda pratikte geçerli teori ise "Kendinizden daha salak birine mümkün mertebe yukarıdan mal kakalama" teorisidir yani bilimsel adıyla greater fool teorisi.