Klasik sistemlerden son 10 gün içinde doyurucu kar etmeyen varsa atın çöpe gitsin.
Piyasalar sistemler için çok uygundu.
Bizim referans sistem bile çoştu (Puanını 7 ye yükselttik)
https://i.hizliresim.com/dvz8RL.png
Printable View
Klasik sistemlerden son 10 gün içinde doyurucu kar etmeyen varsa atın çöpe gitsin.
Piyasalar sistemler için çok uygundu.
Bizim referans sistem bile çoştu (Puanını 7 ye yükselttik)
https://i.hizliresim.com/dvz8RL.png
Yukarıdaki örnekte float kusuratlı çıkıyor decimal yuvarlıyor.
float kom=0.00008f;
float BSMV=0.05f;
float m=0.000f;
m= Sistem.Seviye[i]*kom*BSMV + Sistem.Seviye[i]* (1+kom);
Sistem.Seviye[i]=m;
Mesela atıyorum isctr de işlem yapıyorum Sistem Performansı bölümünde vigülden sonraki hanenin kusuratlı çıkmasını istiyorum 4,057 gibi.
https://resmim.net/f/nJLQSq.png
viop için 5,000 tl portföy ayırdım
30 endeks kontratı için örnek vermem gerekirse 2 kontratla işlem yapıyom en fazla 3 kontrat
hep manuel işlem
4,11,018 -- 10,11,2018 arası
decimal kom= (decimal) 0.00008;
decimal BSMV= (decimal) 0.05;
decimal m=(decimal)0.0000;
m= (decimal)Sistem.Seviye[i]*(decimal) kom*(decimal) BSMV +(decimal)Sistem.Seviye[i]* ((decimal)1+(decimal) kom);
Sistem.Seviye[i]=m;
Ben yapamadım hocam hata alıyorum.
Ayrıca kaybolan grafik datalarım neden kaybolmuş olabilir düzeltmenin bir yöntemi var mıdır acaba yoksa yeniden mi veri yüklemem gerekiyor? :vk:
Tiberius hocam buna bir cevap verme gerekliliği hissettim. Referans sisteminiz benim ve buradaki birçok sistemcinin sistemlerinin çok üzerinde getiriye sahip. 30 günde yaklaşık 20K getiri yılda 140K getiri demek ve ulaşılması çok zor bir rakam bu. Dolayısıyla sistemleri çöpe atarsak, ben de dahil sistemcilerin çoğunun sistemsiz kalması demek. Buradaki arkadaşlara vermemiz gereken mesaj, para kazandığınız sürece daha iyisini yapmaya gayret etmek olmalı.
Benim bireysel olarak vermek istediğim mesaj ise, her şey sistem değil. Kontrat sayısını (kaldıraç etkisi) ayarlamak, korelasyonu düşük olan sistemleri kullanmak az getiri elde etmenizi sağlasa da getiri eğrisini daha düzgün hale getirecektir.
Kasım ayında sadece 1455 puan brüt olarak kazanmış olmama rağmen hesabımın getiri eğrisi:
https://i.hizliresim.com/4j2aYJ.png
Yanlış anlaşılmamak umuduyla. Saygılar...
Üstat yanlış vurgulamışım galiba.
Son 10 günlük hareketin klasik sistemler için uygun olduğunu
ve bu dönemde sistemlerin para kazanmış olması gerektiğini anlatmak istedim.
Tahminim buradaki kişilerin sistemleri bu bölgeyi iyi geçirmiştir.
Sarı çerçeve bölgesinde klasik sistemler başarılı olmalıydı, çünkü testere tarzı hareket olmadı.
Benim sistemlerimden biri bu dönemi iyi geçirmedi ve yayından çektim. (Resmi aşağıda)
Referans sistemin mimarı YKOC.
Onun sistemlerinin neden tutarlı olduğuna dair bilgi veriyim.
Aslında herkesin bildiği fakat çoğumuzun ihmal ettiği bir yöntem uyguluyor.
40 aylık data ile optimizasyon yapıyor ve bu sistemi 2 yıllık optimize olmayan bölgede test ediyor.
(O bölgeyi ayrı bir kontrat olarak kaydetti.)
optimize olmayan bölge ortalama getiri > %70 * optimize olan bölge ortalama getiri
ise o sistemi canlıda gözleme alıyor.
değil ise çöpe atıyor.
https://i.hizliresim.com/36BEDO.png
Anladım üstat. Siz doyurucu geçirmesi gerek diyince diğer arkadaşlarda bir karamsarlık olmasın diye yazma gereği hissettim. YKOC hoca optimizasyon konusunda bizden bir adım ileride. Out of sample test yaparak 1 aşama ileri götürmüş. Bu konunun aslı aslında Walk Forward Optimization diye geçiyor ve geçmiş verinin parçalara bölünerek hem in sample hem de out of sample sonuçarının kıyaslanmasıyla veriler elde diliyor. Duymayan varsa birkaç link veriyim:
http://systemtradersuccess.com/what-...-optimization/
https://www.prorealcode.com/blog/lea...walk-analysis/
Ayrıca devre dışı bıraktığınız sisteminiz ile yorum yapiyim. Gördüğüm kadarıyla sadece trend follower sistemler üretiyorsunuz ve trend varken kar edemeyen sistemden rahatsız oluyorsunuz. Benim sizin devre dışı bıraktığınız sisteme çok benzer sonuç üreten 2 sistemim uzun zamandır canlıda. Böyle dikine dikine doğru düzgün düzeltme yapmayan piyasada zarar ediyor ancak bu sistemlerin faydası trend olmayan zamanlarda ortaya çıkıyor ve getiri eğrisini yumuşatıyor. Size elbette bir tavsiyem olmaz ancak forumdaşlara hemen sistemden vazgeçmemeleri konusunda öneride bulunmuş olayım.
Son zamanlarda benzer konularda çok makale okudum. Bu konuda beni en çok etkileyen makale aşağıdaki olmuştur:
https://www.bettertraderacademy.com/...g-performance/
Puan optimize de bir Ölçüm metriği olabilir mi?
Cevap evet ise; iki yılın puanlarını kıyaslayarak bir sistemin hangi yıl daha iyi performans sergilediğini anlayabilir miyiz?
Cevap hayır ise; neden ilk soruya evet diyoruz?
peki iki tarih arası için alınan puan kıyaslaması doğru mudur?
lot gerçekten sabit kalacak ise doğrudur. Lot gerçekten sabit kalacak mı? eğer kalmayacaksa iki tarih arası için puan kıyaslaması da doğru olamaz. yaklaşık doğrudur çok da kurcalamaya gerek diyorsanız eywallah :)
özellikle de 1 lot bedeli düşük varlıklarda puan ile optimize yapmak için gerçekten saf olmak gerekir.
MA lı rastgele bir sistemin poz kapama yüzdelerinin (bileşkesiz) aritmetik toplamı ile TL karlarının toplamı.
2017 de 2016 nın 3 te 1 i kadar kar artmış. Fakat biliyoruz ki sistem 2016 daha iyi çalışmış :)
https://image.prntscr.com/image/Rpml...jHH7sW7sog.png
VIP-X030 için yaklaşık olarak;
2015 de ortalama fiyat 100
2016 da ortalama fiyat 96
2017 de ortalama fiyat 130
2018 de ortalama fiyat 125
4 yıllık optimize yapıyorsunuz.
Puan kullanarak optimize yaptığınızda en çok puan kazandırmış parametreler de fiyat seviyeleri nedeniyle 2017 ve 2018 yılları önceliklidirler. Bu durum en çok para kazandırmış parametreleri aslında bulamadığınız anlamına gelir.
bulduklarınız da iyidir, ama en iyisi değildir.
@caglar üstad bahsettiğin yöntemi bir çok kişi biliyor en azından eskiler, sorun şu ki trend follow elimizde tonlarca sistem varken nonlinear calısan sistem bulmada şahsen ben problem yaşıyorum. yaptıgım çoğu nonlınear sistem negatif getiri üretiyor.
kar üretende tatmın edici civarlara yaklaşamıyor.
@Ykoçun sisteminin başarısının altında yatan sebebin matematiksel farklı sonuçlar oldugunu düşünüyorum tonlarca indikator denedım 1 dakıkalıkta 300 bını doğru durst geçemiyoruz. Bunun sadece piyasanın 40 ayını optimize etmekle elde edilebilecek birşey oldugunu sanmıyorum. Bence başka bir mantık var ykoçun sistem de iş sadece trend bulmakla bitmiyormuş gibi getiri normal değil anormal çünkü. İnşallah böyle gider hayranlıkla izliyorum. Ancak herhangibir mantık uyduramadım bu kadar yüksek getiri elde etmek gerçekten ilginç.
Ayrıca sorun şu ki 40 ayada optimize etsen full optimize etsen nihayetinde elde edeceğimiz sonuç yine 40 ayda optimize ettiğinle aynı sonuç çıkacaktır diye düşünüyorum. Çünkü en iyi sistemin o olacak.
Ha 5 ayda bir sistemi optimize ediyorsa çağlarında bahsettiği gibi Walk Forward'a girersin.
@orhan hocam felsefeyi severiz dedikte biraz abartmışsın sanki :D
bu arada sayın tiberusun bahsettiği bölgede fikrini katılıyorum bahsedilen bölgede birçok sistemin kar ettiği konusunda hem fikirim. ancak kar etmeyen sistem için çağlar gibi düşünüyorum. Çünkü trend sistemini dengeleyici bir unsur olarak çok iyi işler başarabilir. klasik trend follower sistemi oldukça riski düşük bir hale çevirecektir.
En son bizde ana sermaye falan fistan kalmadı baya baya kardayız. 5 yıllık emeğin sonuçlarını nihayet hakkıyla almayı başarabildik. Geriye her kar sonra dükkandakı karı çekmek kaldı.
2018 yılını temsili resimlersek ana sermaye bölgesi kırmızı çizgi
https://i.hizliresim.com/nQVbag.png
4 sene önce bu topikteki sistemci üyelerin genelde zarar ettiğini okurduk.
Şimdi ise başarı öykülerini duyuyoruz, bu çok mutluluk verici, demek ki emekler boşa gitmemiş.
Erhan, YKOC, Şef, Stradivarius, Çağlar etc sistemlerini oturtmuş gibi görünüyor.
sonuna kadar haklı hoca
https://i.hizliresim.com/qd1AVd.png
2019 ortalama fiyatı 98 olacaksa ? :D
chanmişi
overfitin garantisi bana göre bu değil full veri optimizasyonu yapıp en iyi sonucu elde ettiğinizi varsayalım.
2016 2017 aralıgınıda optimize etsen belkide aynı parametre cıkacaktı ?
overfit anlayabilmek bence çok daha zor bir iş ancak tecrübeli sistemciler bunu bir nebze anlayabildiğini düşünüyorum. mesela tırtıklı indikatorler bana göre overfit ihtimalini arttırıyor mesela rsi30 tırtıklıdır. rsi 30 un 10 luk masının 20 lık ması tırtıksızdır overfit ihtimalini düşürür.
özellikle ben optimiasyon haritasına dikkat ediyorum parametrenin dağılımlarının ve getirinin yoğunlaştıgı haritadaki parametreleri kullanmak lazım.
örnegın:
https://i.hizliresim.com/RrLg7Y.png
Bunları mualefet için değil diğer sistemcilere bilgi olsun diye yazıyorum.
fikirlerine karşı değilim.
idealin optimiasyon modülüne keşke böyle bir harita eklense.:oleyo:
bende ykoçun sistem paso konuşuluyor ortada ykoç yok diyordum :)
tek sistem yorulduk artık kar çekerek ilerleriz.
haa ben bir topık acıp klasık bir sistemle 2. wps server acıp ufak lotlarla gerçek hesap extrasını paylaşarak yayın yapacagım.
birşeylerle mesgul olmadan duramıyorum yardım etmeyıde seven bir tipim.
belkide sistem kiralama filan işlerinede girişebilirim gibi.
tabiki kendı kullandıklarımı değil. baska sistemlerle.
sen neler yaptın üstad. sistemin harika gidiyor valla böyle sistem olsa bir dakıka beklemem açıkcası :) para yönetimine filanda gerek yok zaten dogru duzgun zarar etmiyor sistemin oldukça düşük riskli.
eski bir forum üyesi olarak overfitting olayını anlamamış olmanız kötü bir durum.
overfitting, optimize yapılan dataya "cuk oturma" dır.
önlemek için ya daha büyük veri seti kullanırsınız yada çapraz doğrulama yaparsınız.
çapraz doğrulama aynı sembolün optimize içermeyen bir örneğinde sonuca bakarak yada korelasyon olmasa dahi benzer piyasa şartlarında hareket eden bir sembol de test ederek yapılır.
sizin bahsettiğiniz konu ise asla overfitting çözümü olamaz. "cuk oturma" değil "cuk'a yakın oturma" ları bulmakda overfitting dir çünkü.
Birde anlatmaya çalıştığım puan konusu overfitting den daha vahim sonuçları olan bir konu. sizi ilgilendirmeyebilir ama bir kaç sayfa önce sn. cashflow fiyatı düşük enstrümanlarda optimize yaptığını yazmış.benzer işe girişen arkadaşlara tek büyük sorunun brüt puan-net puan olayı olmadığını, net hesaplama yapılsa dahi bir kaç yıllık datadaki büyük fiyat farklılıklarının optimize çıktısını dramatik şekilde etkilediğini birilerinin yazması gerekiyor.
Fiyatı 5 olan bir sembol 3-4 sene önce 0 lı fiyatlardaydı belki. SASA gibi bir örnek var.
https://onedio.com/haber/toplumsal-d...r-deney-413446
Konuyu acalimmi hocam bilgiye acim. Boyle paylasimlarda cogalsin istiyorum.
Daha once rasgele viop grafigi cizen grafikle sistemleri test ettim.
Isterseniz programi vereyim sonra bunu ideale entegre ettim koydugum hicbir sistem dogru durst kar etmedi. Hatta 10 yillik veri bile ayarladim.
En son artik mevcut veriye sistem optimize ettirdim.
En yusek sonuc 200 k puan cikti. Islem maloyetleriyle 100 k ya dustu.
Viop rasgelelik icermiyor gibi bir izlenim edindim. Piyasanin gercekten bir modeli var. birseyler olmasi gerektigi icin oluyor ve olmayada devam edecek hicbor yil birbirine benzemiyor ama sanki birsey var ve bu sistemlerin kar etmesini sagliyormus gibi.
Optimize icermeyen bir algoritma kurduk diyelim 400 k uretti.
Fark ne olursa oveefit veya degil diyecegiz ? Yada baska birseymi yapmaliyiz gercekten ogreneyim dogrusu neyse uyugulayalim bilelim Istiyorum
whatsapp mesajın üzerine resmi attım Erhan.
YKOC - O1
sarı çerçeveyi canlıda gözlemledim.
https://i.hizliresim.com/6a7vJP.png
Buralardayim Erhan izlemedeyim :); riski azaltmanin en doğru yolu riski dağitmak. Birden çok hatta mümkünse en az 5 kod ile devam etmelisin.
Grafik üreteciyle denemeyi doğru bulmuyorum , çünkü her enstruman belirli bir dinamikle hareket ediyor ve bizde bu dinamiğe uyum saglayan sistemler üretmeye calisiyoruz.
Arkadaslar hepinize saka yaptik.
Boyle bir sistem mumkun mu arkadaslar akil var mantik var diyormussunuz :)
Muazzam gercekten akil almaz repaint gibi filan duruyor.
Gercek olmayacak kadar guzel.
Adnan oktarin kedileri gibi ovesim geldi :) ykoc hocamizi.
Merhabalar
bol bol ekran görüntüsü izliyoruz sayın tiberus;
bu güzel sistemleri yapanların eline sağlık, bereketlerini görsünler.
Bizlerinde bu tip verimlere yakın yada daha yüksek dizaynları oluşturmak için sayısal görsel içeriği olan paylaşımlara ihTiyaç duyuyoruz....
bAHSETTİNİZ EĞİTİM KONULARI İÇİN NET BİR TARIH OLUŞTUMU ?
esenlikler diliyorum..
Selamlar,
Bu sistemlerin sahibi olan arkadaşlar 4 sene önce zarar ediyorlardı şu an ikisi de çok iyi seviyeye geldi.
YKOC yaptığı sistemleri gerçek piyasada test etmem ve yorumlamam için bana gönderiyor, ben de yorumluyorum.
Erhan resim paylaşmıyor ama whattappdan gerçek bakiye resmini gönderiyor.
Erhan, sistemini çok kaliteli görmememle birlikte para kontrolu ve getiri eğrisiyle uğraşarak ciddi mesafe aldı ve sistemden kazancı dudak uçuklatacak seviyede. 200 lot bağlıyor, son 10 günde 137,000 TL kazanç sağladı. Bir sistem kullanıyor.
YKOC 6 sistem bağlıyor fakat henüz yüksek montanlı iş yapmıyor.
Erhan'ı bilmiyorum ama YKOC'u iyi tanırım, sistem satma kiralama gibi bir niyeti kesinlikle yok, hobi olarak başladığı olayı bu seviyeye getirdi.
Bu arkadaşlar diğer arkadaşlarla neyi ne kadar paylaşmak ister onu bilemem.
Zaten temel mevzularda önemli paylaşımlar yapıyorlar.
Bu da sevgili Erhan'ın hafta içinde bana gönderdiği whatsapp mesajı.
Tam bir başarı öyküsü, azmin tutkunun getirdiği yer.
https://i.hizliresim.com/nQV9kM.png
Üstad sistem teknikleri konusunda ileri detay vermeyi cok doğru bulmuyorum; yaptiğimiz işin tek cümlelik tanimi başkasinin cebindekini almaya uğraşmak. Ve bu yolda karakteristik yönteminiz varsa başarili oluyorsunuz.
Kendi adima bu iş hala hobi düzeyinde evet. Hobi düzeyinde derken tabiki bu sistemlere 1 lot bağlayarak ilerlemiyorum biliyorsun, ancak hobi düzeyinden cikip profesyonel alana gecebilmesi icin cok farkli detaylari da degerlendirmek gerekiyor, araci kurum düzeninden tut piyasanin derinliğine kadar bir cok detay. Zaten bu yüzden Erhana da sistem cogaltmasini tavsiye ediyorum. 200 kontrat malı değil tek sisteme şu anki düzende ben 6 sisteme de bağlamiyorum. Yillarini gözünü kirpmadan ekran izleyerek geciren birisi olarak benim için şu an kabul edilebilir düzey sistem başina 10 -15 kontrattir. 30-40 bandina ciktiğim da oldu ama kaldirmiyor piyasa. Ekran izleyenler bilir piyasanin en son 85 lere indiği gün kademeler 3-5 kontratla boşalmişti. İşin icinde para varsa en kötüsüne her zaman hazirlikli olmak gerekiyor, dolayisiyla bu iş ancak bahsettiğim diğer detaylari da çözüme kavuşturduğum zaman hobi olmaktan cikacak.
Erhan'ın da dediği gibi nonlinear sistem yazamıyoruz ve malesef yurtiçi yurtdışı hiç bir yerde iyi getiriye sahip sistemler göremiyorum şahsen. Piyasa dinamiği trendde kar etmeye göre düzenlenmiş adeta yatay sistemlerde yatayın sonlarına doğru iyi çalışıyorken trendde ne yapmalı ? Ben flata geçiriyorum diğer türlü trend sistemine dönüşüyor ve sinyallere geç girerek getiriyi düşürüyor. Yatay sistemler denemelerimde kısa vadeli periyotlu araçlarla işlem yaptırdığımda karlı işlem sayısı oransal olarak çok düşük kalıyor ve işlem sayısı artıyor. Kazançlı işlem yüzdesini arttırdığımda maxdd büyük rakamlara ulaşıyor. işlem sayısı azalıyor. Sonuç olarak ben ikisini birleştirmeyi çok mantıklı bulmadım (kaliteli yatay sistem yazamadığım için) trend sisteminde lot miktarı değiştirerek benzer getiri eğrisi elde edilir.
Yatay sistem yerine swing sistemleri yazılsa ve trend sistemiyle birleştirilse bu sefer yatayda flat kalacak trendde işlem yapacak yine lot miktarını değiştirmeyle oluşan aynı getiri eğrisi oluşacak.
https://i.hizliresim.com/zjv1gO.jpg
1 lotla serüven devam ediyor, bu hafta hepimiz için güzel geçti diye düşünüyorum,
Her hafta sonu kar-zarar raporu yayınlamaya devam.
piyasanın kaldırmadıgı çok açık yanlız düşünün kayma malıyetlerıne ragmen ki bizim sistem çok işlem açar. ödediğimiz komısyon düşük olmasına ragmen parasal anlamda büyük bir meblag tutuyor.
yanlız tabiki özel bir algoritma ile kayma maliyetlerini mimuma indirdik inanmayacaksınız ama longdan şorta geçişte biliyorsun çift işlem gider. son işlemlerden bir tanesini söyleyeyim sdece 46 puan kaydık. çok kaydıgım zamanlarda oldu. ancak genel itibariyle kaymalarımız klasık bir yapıya nazaran oldukça düşük görüyorum ben.
sistemi zorla almaya veya satmaya zorluyoruz sinyalın yandıgı noktayı baz aldıgım için bu kadar düşük kayma malıyetlerımız oluşuyor.
önce emir gider bizde sonra sinyal oturur :) diyeceksiniz repaint olabilir 2018 yılında sadece 2 kere başımıza geldi bu durum biri kafadan önümüze lotları çaktı. 1 2 sanıye sonra sistem mevcut yöne geri döndü.
tabi 300 500 puan gidiyor öyle bir durumda, Ama dediğim gibi bu risk bize göre oldukça düşük bir risk. BU riske değdiğine inanıyorum.
bakalım planlar yapıyoruz farklı pıyasalar farklı sıstemler konusunda. Nereye gidecek göreceğiz.
Basarilar erhan hoca emeklerinin karsiligini almissin.. daha cok daha bol daha hizli kazanclar senin olsun, buradaki arkadaslarin hepsinin olsun.
SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
riski yaymak konusunda. malum piyasa derinliği 100-200 kontratı kaldırmıyor.
USDYVADE de sistemlerinizi deneyebilirsiniz.
USDTRY değil usdyvade bu riski dağıtmaya değdiğini overala bakınca görebilirsiniz. endeks 30 dan daha iyi getiriler elde etmiş mesela en azından bendekilerin bir çoğu.
ayrıca genel olarak izlediğim kadaryla son 10 gündür sistemler iyi çalışmış görünüyor bana göre mayıs ayı hariç mayıstan buyana çokiyi çalıştı. mayıstan buyana piyasa resmen belli bir şablona göre gitti diyebilirim.
teşekkürler
Seviyeli bir sistemde 1 lotla oynansa dahi tarif ettiğiniz şey güvenli şekilde kolay aslında.
yapılan şey doğrumu yanlış mı strateji ve miktara göre değişir bu ayrı konu.
yön kalıbında if içerisinde kontrol edilen değerden kayma çıkarılarak kontrol edilir.
sistem.seviye ise stratejide belirlenen seviye olur.
Yani aynı iş, işlemlerle sinyallerin senkron olması garanti altına alınarak da yapılabilir.
PHP Code:
//Ayarlar
float AntiKayma = 0.025f;
//Veriler
var V = Sistem.GrafikVerileri;
var C = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Kapanis");
var O = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Açılış");
var H = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Yüksek");
var L = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Düşük");
//İndikatörler
var HH= Sistem.HHV(30,"Yuksek");
var LL = Sistem.LLV(30,"Dusuk");
var VIDYA= Sistem.VIDYA(60,9);
//Değişkenler
var AS = Sistem.Liste(0); var SS = Sistem.Liste(0);
var SonYon = "";double SonFiyat = 0.0;
//Strateji
for (int i = 200; i < V.Count; i++)
{
AS[i] = new float[] {
O[i]
, Math.Min( VIDYA[i-1], O[i]*1.005f )
, Math.Min( HH[i-1] , O[i]*1.005f )
}.Max();
SS[i] = new float[] {
O[i]
, Math.Max( VIDYA[i-1], O[i]*0.995f )
, Math.Max( LL[i-1] , O[i]*0.995f )
}.Min();
//Yön Kalıbı
if ( H[i] >= AS[i]-AntiKayma && SonYon != "A" )
{
Sistem.Yon[i] = "A";
Sistem.Seviye[i]= AS[i];
SonYon = Sistem.Yon[i];
}
else if ( L[i] <= SS[i]+AntiKayma && SonYon != "S" )
{
Sistem.Yon[i] = "S";
Sistem.Seviye[i]= SS[i];
SonYon = Sistem.Yon[i];
}
}
//Çizgiler
Sistem.Cizgiler[0].Deger = VIDYA;