Merkez kur %6,18 artış. 12,2134 den 12,9684 e
Printable View
Merkez kur %6,18 artış. 12,2134 den 12,9684 e
ICZ fon yöneticisi bıraksın bu mesleği. Bir yıldır süründüren teknoloji hisse fonu.
Arkadaşlar, çok uzak değil, daha geçen haftaki döviz düşüşünde herkes döviz bazlı fonlara yatırım yapmanın hata olduğunu tekrar PPF'lere geçişi konuşuyordu. Yakında tekrar müdahale gelirse yine aynı muhabbetlerin döneceğine inanıyorum. Yadırgamıyorum, insan doğası sonuçta. Hiçbirimiz 1 gün bile eksi görmeye dayanamıyoruz. O nedenle orta ve uzun vadede piyasanın hangi yöne gideceğini düşünüyorsanız ona yönelik yatırım yapıp sık sık pozisyon değiştirmemek lazım. Tek YP fonunuzu satsanız dahi yeni bir fon alana kadar 4 gün boyunca paranız boşta bekliyor. Yani 1 ayın %20'sini paranızı işletmeden bekletiyorsunuz. Şahsen bundan 2 ay önce oluşturduğum %10 yerli %90 Yabancı portföyümü hiç değiştirmedim. 20 Aralık günü panik içerisinde bir satış yapmadığıma şükrediyorum. Şu an itibarı ile 20 Aralık öncesi %68 olan getiri %31'e düşmüş durumda. Her ne kadar %37 kardan zarar etmiş olsam da ana paradan zarar etmediğim için şanslıyım.
Çok doğru, fon yatırımında bir stratejiye bağlı kalmak önemliymiş, dolar 8-9 olur mu diyerek panikle zararına satan arkadaşlar oldu, benim gibi kârları giden hatta ana paradan zararı olanlar oldu. Gerçi ben düşüş sırasında satış vermedim tam tersine bazıları için alış verdim ama bu haftaki çıkışta zararı kurtaranların bazılarını erkenden sattım. Bir de pazartesi günü en olmadık zamanda bazı alışlar yapmıştım onlardan epey zararım var.
Uzun vadeli düşünmek, her zaman boşta para bırakmak, düşüşlerde satış yerine alış yapmak, yükselirken alım yapmamak, portföyle fazla oynamamak gerekiyormuş en azından bunları anlamış oldum.
Kısa sürede çok kazanma hırsı kısa sürede çok kaybetmenize yol açar. Acele etmeden , gelişen haberlere, ekonomik olaylara bakarak mümkünse kısa vadeli yatırımlarla gitmekte fayda var. Misal ; bu hafta kesinlikle fon haftası değildi. Gecelik repoda park ederek dövizle oynanabilirdi. Ya da gram altın al- satla güzel para yapılabilir.
Önemli olan ana paradan kaybetmemek. Yatırım tavsiyesi olarak algılamayınız.
Azerbaycan ve katarla yeni swap anlaşması olmuş. Para geldiginde yeni bir dolar düşüşüne hazırlıklı olmalıyız.
Borsanın -%1.68 yaptığı günde Yabancı fonlar günlük +%6.18 iyi para.
Vakıfbank ppf eksi yazmış ilk defa şahit oldum. Zaten iki gündür sinyal veriyordu
Vakıf yatırımdaki hesabımdan 06 fon dan 200 lira eksilmiş ilk defa böylesini görüyorum , ayrıca 2 gündürde çok eksik gecelik para geliyodu...
Ppf'lerin eksi yazma sebebi olarak fondan çıkışın artması ve fon yönetiminin kötü fiyattan fon satmak zorunda kalmasi olarak öğrendim. Bundan sonra ppf lerden bir müddet uzak durmak lazım günlük mevduat yapılabilir.
Vk6 gibi tzl de eksi yazmis. Tzl ; 0,027906 dan 0,027898 e %0,02 azalış .
Bu getirinin sebebi fon icerisinde yer alan devlet tahvili de olabilir diye dusunuyorum.
Onceki paylasimlarda onurbey soyle bir fon paylasmisti.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=FEZ
Bunu defalarca yazmıştım. Hayal gibi geliyor ama gerçek oldu.
Çıkışlar sonlanana kadar durulamayacak. Viop teminat tarafında durumlar nasıl bilmiyorum ama alternatif olarak düşünülebilir.
SPK duyurusundan kurulması beklenen yeni fonlar;
-Osmanlı Portföy Birinci Fon Sepeti Fonu
-Ziraat Portföy Başak Para Piyasası Fonu
Saygılar.
Yarın gene bu fonlar zarar yazarsa çok kötü olcak , 3 günlük faizdende olucaz , otur ağla sonra...
TEFAS'ta en çok işlem gören ilk beşin 3'ü yabancı fon...Portföy yöneticileri gerçek bir kur yükselişi beklentisinde mi yoksa yine rüyalara mı daldılar?
Herkes doların derdine düştü
Yabancı fonların dayanaklarını takip eden kalmadı sanki.
Bu gün abd ve dax iyiydi.
Dua edin de onlarda düşmeye başlamasın.:)
Yöneticinin yapacağı birşey yok ki ben yabancı portföylere yatırım yapacağım ve bu en az %80 oranın da olacak diyor. Hisse kaynaklı düşüşler olur amenna neden değiştirmiyorsun diye kızarız izahnamesi uygunsa. Diğer türlü dolar 1 liraya da düşse adam ne yapabilir yapabileceği elden gelen yok.
Döviz içerikli yabancı fonlarda ayın 20 sinden sonra yatırımcı sayıları artmış.Nasıl hemen daldılar.Demek 20 gecesi alım emirlerini gönderdiler.Vay uyanıklar vay.İncelediğim bazı fonlarda 500-1000 kişi artmış.
Eic;+%2.2, Eib:+%3, Osd:+0.41, Rpd;
+%3.9. Opl:+%1.10. Sonuçlar doğruysa eğer çok iyi getirmiş fonlar.
OPB %1,750+
KUB %5,847+
KUT %4,746+
Yabancılarda kur farkının da altındayız :28:
hbf %5.44
ıca %5.48
Demek istediğim o değil. TEFAŞ'taki ilk beş, yatırımcıların alıcıların (veya portföy yöneticilerinin yatırımcılar) adına en çok satın aldıkları fonlar değil mi? Mesela Twitter'da bir adam vardı; portföy yöneticisinin çok kazanacaksın demesi üzerine 700 bin liralık Elektrikli Karma Araçlar Fonu satın al demiş yöneticisine. Hatta bunu gururla söylemişti (tam da doların 17 18 lira olduğu günlerdi). Herkes bizim gibi tefaş'la şunla bunla pek ilgilenmiyor; öyle olsa burası üye kaynardı muhtemelen. Paralarını adama teslim ediyorlar iyi kazandıracak bir şeylere yatırım yap diyorlar, sonra da çekip gidiyorlar.
Hala merak ederim o adam 700 bin liralık fon alıp ertesi gün 18 liradan 11 liraya indiğinde neler hissetti. Tabi her gün bizim gibi takip ettiğini varsayarsak.
Belki portföy yöneticisini, fon yöneticisi gibi algıladınız.
Yukarıdakilere ilaveten dört tane daha fon geliyor ama hepsi serbest fon. Milyonerlerimizin sayısı artıyor demek ki :)
Ek 28114
Risk değeri 5, 6 ve 7 olan (yüksek riskli) karma ve değişken fonların yılbaşından beri getirisi Bir zamanların yıldızı Tacirler'in durumu biraz gariban işi olmuş.
Ek 28115
ya "breakeven" denen arkadaş yazıyor sonra siliyor mu benim tarayıcıda bir sorun var da bir görüp sonra görmez mi oluyorum :D
Ppfler eksi getirmeye başladı, kısa süreliğine parayı nereye park edicez?
Nkolay bonoya falan mı?