Paranizi veriyorlar.
Yeni EB alip almamak senin tercihin.
Printable View
2023 icin olan beyan limiti henuz aciklanmadi, fakat 2022 icin faiz kazanci 70bin liradan fazla ise beyan edilir...tabi bu baska geliriniz olmamasi durumunda...eger menkul sermaye iradi geliriniz ve stopaja tabi gayrimenkul sermaye iradi geliriniz varsa, hepsi toplanip 70bin liralik limit o sekilde dikkate aliniyor (20bin eurobond faiz geliriniz, 50bin kira geliriniz, 15bin hisse senedi satisindan elde ettiginiz gelir varsa, toplami 70bin uzerinde olacagi icin eurobond faiz geliriniz 70bin'in cok altinda bile olsa beyana dahil etmelisiniz)
kaynak paylasabilir misiniz
tamamdir ulastim kaynaga; https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...21230M2-13.htm
Herkese merhaba,
Ben ilk kez 4 ay önce ziraat döviz tahvili aldım. Vadesi bugundü. Tüm gün baktım ama ne anapara ne faiz dönmedi.
Sımdı baktıgımda vade 2 ekim olarak güncellenmiş. Normal midir acaba? Aylardır 29 eylül dü hep.
çok bıçak sırtı bir rakam vermişsiniz :) 2023 yılı için beyan sınırı 150 bin tl.
diyelim..
1) sadece 5/01/23 ve 5/07/23 kupon ödemesi olan bir eurobondunuz var. bu tarihlerdeki m.b. kurları yaklaşık 18,75 ve 20 tl.
2023 kupon geliriniz 3.000x18,75+3000x26= 134.250 tl olur ve beyan sınırı altında kalırsınız.
2) sadece 29/05/23 ve 29/11/23 kuponlu eurobondunuz var. 29/05/23 te kur yaklaşık 20 tl. eğer 29/11/23 te dolar 29,99 tl olursa kupon geliriniz,
3.000x20+3000x29,99= 149.970 tl olur beyan sınır altı kalırsınız. 30 tl olursa beyan üstü :)
not: bu örnek beyana tabi başka geliriniz olmadığı, eurobondun primli alınmamış olduğu, bir önceki kupon tarihinden önce alınmış olduğu varsayımıyla verilmiştir.
Fiyat dalgalanmaları ile uğraşmak istemiyorsanız, ZP6 fonunu alın. 6 ayda yüzde 4 faiz getirdi ve düşme olasılığı yok parayı faize yatırdığı için. Dolarla alınabiliyor.
ZP6 fonu nedir.nereden alınıyor sn sathyz.Vergi durumu nedir
Merhaba. Teb'deki Eurobondlarımı Garantiye taşımak istiyorum. Teb ücret bilgilerinde ücretsiz olarak görünmekte. Daha önce bu tür bir aktarım yapan oldumu? Süreç hakkında bilgi veren olursa sevinirim.
Vergi durumu normal fon vergisi stopaj olarak. Gelir vergisi beyan etmenize gerek yok.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=ZP6
rica ederim..
Ben kupon getirimi 5500 dolarda tutmayı planlıyorum, vergiden kaçınmak için. Malesef İsrail-Filistin gerginliği mevcut. Faizler %10 ları görebilir gibi geliyor bana.
Merhabalar,
09.10.2026 maturity ve US900123CK49 kodlu eurobondum bulunuyor. Biraz önce hesaba anca bakabildim. İş bankası hesabında kupon bedeli henüz yatmamış görünüyor. Bu eurobondu bulunan diğer arkadaşlarda durum nasıl acaba?
Kupon bedeli hesaba yatmış görünüyor.
Sn shorts
Yukarıdaki örnekten devam edersek;
Toplam 170.000 TL kupon geliri elde ettim ve beyana tabi başka gelirim de yok.
Beyanname vermek zorundayım.
Peki 170.000 TL’nin mi vergisini ödeyeceğim yoksa 170.000-150.000 (beyan sınırı) = 20.000 TL’nin mi vergisini vereceğim?
170 bin tl nin vergisini ödersiniz. böyle bir saçmalık var malesef.
149.999,99 tl geliriniz olduysa "sıfır" vergi, bir kuruş fazlası ile 150.000 tl geliriniz var ise %17,67 = 26.500 bin tl vergi ödersiniz (eğitim, sağlık, sağlık sigortası giderleriniz varsa biraz daha az). akıl alır gibi değil ama böyle.
Ben bu aralar, daha önce hiç aklımda olmamasına rağmen satmayı düşünüyorum bondları. Türkiye'de uzun süredir görmediğimiz ve özlediğimiz iyi bir hava var (öncekine nispeten). Bu havayla gelinen CDS rakamı 390-400 aralığı oldu. Kış başlarken, savaştı, petroldü derken buradan iyiye gitme ihtimali daha az, kötüye gitme ihtimali daha fazla geliyor şahsen bana.
"Zaten satamam bir sürü vergi çıkar" diye hiç kurcalamıyordum ama dün hesapladım ki, öyle korkunç bir yi-üfe artışı oldu ki ülkede bir kaç senedir, bondlardan karı bırakın efsane zararda gözüküyorum.
Bu arada sanıyorum farklı bondlardan ya da aynı bondların farklı zamanlarda alım yapılanlarından edilen kar ve zarar mahsup ediliyor. Yani seçimden hemen sonra aldığım bondlar kar yazarken, eskiler zarar yazdığı için genel toplamda zarar gözüktüğü için aynı yıl içinde satış yapıldığında beyana gerek kalmıyor. Böyle olunca trade amaçlı değil ama bond miktarını artırma amaçlı bile sat-al düşünülebilir.
Belki benzer düşünen ama vergi sebebiyle bulaşmak istemeyen vs varsa fikir verir yazdıklarım.
Saygılar.
Gelir vergisi , %15, 20, 27, 35 ve 40 diye gider.
Gelir vergisinin 2. dilimi %20 dir.
Ücret geliri hariç gelir vergisine tabii tüm gelirlerinizin toplamı (eurobond kupon faiz gelirleri de dahil) gelir vergisi 2. dilimi sınırını aşmazsa stopaja tabii gelirler beyan edilmez.
Eurobond kupon faiz gelirleri stopaj %0 olmasına rağmen, stopaja tabii gelirler kapsamında sayıldığından 2 dilimi geçip geçmediğine bakıyoruz.
Eğer geçmiyorsa beyan vermenize gerek yoktur.
Merhaba, bu sene 3 adet eurobond sattım. Kira, eurobond kupon ve eurobond satış gelirlerimin toplamı 135000 tl olacak 2023 için.
Eurobond satışından (endekslenmiş haliyle ) => 24000
Eurobond kupon geliri => 65000
Kira Geliri => 46000
Bu durumda vergi ödemem gerekiyor mu ?
Eurobond satışından elde edilen iratlar, değer artış kazancına girer ve 1 kuruş bile olsa gelir vergisine tabiidir.
Toplam menkul/gayrimenkul sermaye iratlarinızin toplamı, 2023 2. Dilim gelir vergisi sınırı olan 150,000 nin altında kaldığından eurobond kupon faizlerini beyan etmenize gerek yoktur.
Eurobondunuzu itfa tarihinden önce satarsınız, değer artış kazancı olur. Satış tarihi ile alış tarihi arasındaki enflasyon %10 dan büyükse, alış bedeline enflasyon düzeltmesi (maliyet endekslenmesi) yapılır.
Enflasyon düzeltmesine rağmen hala bir kar çıkıyorsa, 1 kuruş bile olsa gelir vergisi beyannamesinde bildirilir.
2023 yılı için elde edeceğim eurobond gelirini, kişi başı en fazla 150bintl olacak şekilde ayarlasam herhangi bir vergiye tabi olur mu acaba?
Örneğin; kabaca söylemek gerekirse, yıllık toplam getirisini 5bin USD olacak şekilde, kendi üzerime, eşim üzerine, annem ve babam üzerine dağıtsam, vergisel anlamda bir sıkıntı olur mu?
Yanıtlayabilirseniz çok memnun olurum.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eurobondları alırken hesap kimin üzerine kayıtlıysa vergi mükellefi odur.
Ortak hesaplarda eğer gelir 150 bin üzerindeyse vergi çıkar, ama beyan sırasında ortak sayısına gore bolusturulup beyan edilir.
Yani siz ve eşiniz ortak hesap açıp, bu hesap üzerinden 200,000 tl lik bir gelir ettiyseniz, kişi başı 100 bin ediyor, beyanname vermemize gerek yok diyemezsiniz.
Çok teşekkür ederim Sayın Tantrum cevabınız için.
Aslında sormak istediğim ortak hesap değil de, her birimize ayrı ayrı hesap açıp, vergi sınırından muafiyet.
Anladığım kadarıyla da, ayrı ayrı hesap açıp, bu ayrı hesaplardan eurobond alırsak ve beyan sınırı altında kalırsak, vergiye tabi olmuyoruz.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2003 ve 2004 yıllarında enflasyon düzeltmesi yapılmıştı. 2023 sonu bilançolarına da onca seneden sonra enflasyon düzeltmesi yapılacak.
Enflasyon duzeltmesini kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri yapacak, sıradan vatandaş değil.
Konunun kupon faiz gelirleri ile bir alakası yok.
Cevap yazan olursa tşkler...SGDP ödeyerek çalışan emekliyim...tam sigortalı çalışan olmak için dilekce versem...işyerinden çıkış yapmadan devam oluyormu...