EREGL
Böylesine güçlü büyüyen rakamları ve güzel cümleleri kaç tane şirkettin faaliyet raporunda görebilirizki?
http://666kb.com/i/dqpgz9gyue94olcry.png
Printable View
EREGL
Böylesine güçlü büyüyen rakamları ve güzel cümleleri kaç tane şirkettin faaliyet raporunda görebilirizki?
http://666kb.com/i/dqpgz9gyue94olcry.png
Hocam aşağıdaki 10 hisseyi aylık ufak alımlarla biriktirmeyi planlıyorum. Bu hisseler için yorumlarınız nedir? Uzun zaman biriktirmek için uygun mu? Çıkartmak isteseniz bu listeden hangilerini çıkarırsınız? EREGL için yorumlar çok güzel görünüyor.
AYGAZ
BOLUC
DESPC
ECILC
EREGL
HEKTS
PETKM
PETUN
SODA
TTRAK
Degerli ustadim yalin bey ....sizden ricam enine boyuna ALCATEL i inceleme firsatiniz olursa inceleyebiliisiniz ....tessekkurler....allaha emanet olun...
sevgili yalin bey , eski pistonculardan kim kaldi valla yazmaz oldunuz bizim piston sayfasinda .Otomotivde yedek parcada ihracat rekorlari kirildi ocak ayinda ,piston da bundan nasibini alir mi yoksa son gunlerdeki yukselisler bunun onceden fiyatlanmasi mi
Yalın hocam silvr 4. Çeyrekte 10 Milyon bile kar açıklasa geçen yıl kârının 5 katı kar etmiş olacak. Hisse hala b grubunda. Sağlam bir temel analiz hakediyor mu sizce?
Dostum, eline sağlık. Sana katılıyorum. Ereğli muhteşem bir son çeyrek bilançosu açıklamış. Ortalığın yine toz duman olması nedeniyle olay tamamen kaynadı. Umarım benim gibi şirketi uzun vadede portföyünde tutanlar gelişmeleri ciddi takip eder ve algılar. Ben de Ereğli, Soda' ile birlikte portföyümde en büyük payı oluşturuyor.
Fazla yazamayacağım ama, üstte de senin dediğin gibi işin güzelliğini rakamları çeyrek bazda takip edersek çok daha net görebiliyoruz. Satışlar 3. çeyreğe göre nerdeyse 500 mily. daha yüksek. Akabinde EFK da, net kar da 500 ve 400 mily. artmışlar. Nerdeyse korkutucu bir yükseliş. FK geçen seneler 12 gibiyken şimdi 9 larda!
Yani şirketin fiyatı geçen sene bu zamanlar 4,50-5 gibiyken, ödenen 12 kat kar ile daha pahalıymıştı!
Şimdiki 9 gibi bir FK ile 9-10 TL olmasına rağmen...hisse daha ucuz, benim nezdimde... Zannedersem piyasa bu gidişatın devamını beklemiyor gibi... ne dersin? (OYAK gerçi yükseliş beklentisini vermiş ama...daha algılanmadı gibi)
Ha senedin fiyatının bir senede 2 katına çıkmasına rağmen, ucuzladı demekte... tabiki sadece senet fiyat rakamını değil... şirketin net karını ve gidişatını takip edenlerin fark edebileceği bir olay...olayın ironisi de burada.
Altta OYAK yatırımın aktüel bir değerlendirmesi.
2018 ilk yarısında çelik fiyatlarının yüksek gitme beklentisi de olumlu bakışı destekliyor.
EREGL: Erdemir yılın son çeyreğinde rekor seviyede kar açıkladı. Şirket’in net karı, 291mn Dolar (1,1milyar TL)
seviyesindeki piyasa beklentisinin üzerinde 317mn Dolar (1,19milyar TL) oldu.
Yüksek seyreden ürün fiyatları,güçlü marjlar ve zayıf TL sayesinde 4. çeyrek karı geçen yılın aynı dönemine göre Dolar bazında %88 artış kaydetti. Çelik fiyatlarının geçen senenin başından bu yana artış trendinde olması ve şirketin üretim kapasitesinin tamamına yakınını kullanıyor olması sonucunda gelirler geçen yılın aynı dönemine göre Dolar
bazında %25 artışla 1.43 milyar Dolar oldu.
Erdemir, 4. çeyrekte %31,6 ile en yüksek çeyreklik faaliyet kar marjını (FAVÖK) kaydetti. Aynı zamanda TL’nin Dolar’a karşı değer kaybı hammadde dışı maliyet kalemlerinde ciddi bir tasarruf sağladı. Şirket’in net nakit pozisyonu bir önceki çeyrekteki 408mn Dolar’dan 675mn Dolar’a yükseldi.
Beklentilerin üstünde açıklanan 4. çeyrek finansallarına piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz.
Her ne kadar son dönemde hammadde fiyatlarında bir miktar artış gözlense de yüksek seyreden çelik fiyatları
2018’in ilk yarısında da şirketin güçlü karlılığının devamlılığına işaret etmektedir.
Erdemir için hisse başına 12TL hedef fiyat ve Endeksin Üzerinde Getiri tavsiyemizi koruyoruz.
Şirketin nakit akış tablosu da güven veriyor ve temettü ödeyebilme gücünü ortaya çıkarıyor. Şirketin süre giden kar payı dağıtım oranları politikasını da düşünürsem...portföyde haklı bir yeri olduğuna emin oluyorum.
Dostum bu tip bilanço değerlendirmelerin sahiden çok makbule geçiyor. Kısıtlı zamanını sadece değer verdiğin şirketlerin bilançolarına rakamlarına ayırabilsen bile sana çok müteşekkiriz. Buradaki tüm analiz ve yorum isteklerine yetişemeyeceğini gayet iyi biliyoruz. Bunlara fazla takma. Sen ne yazsan biz tekrar tekrar okuyoruz...merak etme.
Dostum, gerçi Yalın'a sormuşsun ama malum...arkadaşımızın zamanı fazlasıyla kısıtlı. O belki yazıncaya kadar az bir şey yazayım dedim. Belki faydası olur. Ve listelenen şirketler beni de yakından ilgilendirdiği için - uzun vadeli portföy için düşünülebilecek, temettü ödeyen hisseler sonuçta - bir kaç satır yazıyorum - daha çok genel bilgilendirme babında. Katiyyen yatırım/alım satım tavsiyesi falan değildir.
Prensipte hisseleri daha doğrusu şirketleri geçmişte oluşmuş olan kar sürekliliği ve temettü ödeme sürekliliği bazında değerlendiriniz.
Kağıt üzerinde tüm şirketler bu tavsiyeye uyuyor gibi...sadece aktüel 2017 bilançolarını takip ederek, kar rakamlarına bakarak seçim yapabilirsiniz. Aylık alımlarla bir portföyün temelini atmak için en uygun yol bu.
Ve Yalının eski şirket değerlendirmelerini okuyarak kendinize bir temel analiz beceri altyapısı oluşturunuz. Başkalarının tavsiyesiyle portföy yönetilmez. Az şirket ile başlayın ve seçtiğiniz şirketin işlerini - bilançolar vasıtasıyla - her çeyrek takip edin. Tek yol bu.
Ha birde seçtiğiniz şirkete net karının kaç katı ödediğinizi bilin! 7 kat ödeme ile 14 veya 20 kat ödenmesinde ciddi bir fark var. Fazla öderseniz - neden ödediğinizi çok iyi bilin. İlerideki yıllık büyüme potansiyeli ciddi şekilde daha yüksek olması gerekir.
Ama uzun vadeli portföy oluşturma niyetiniz bile şimdiden sizi forumdaki tüm diğer alsatçılardan bir adım ileride başlamanızı sağlıyor. Tebrikler.
PS: Ereğli bilançosu için bir kaç şey karaladım. Bilançoyu açıp değerlendiriniz.
Üsküplü abi biraz detaylıca bakabildim şirkete ama patron kar göstermemekte kararlı :) şirket esas faaliyetten kar ederken diğer faaliyetlerden ve finansman giderlerden ciddi zarar yazıyor. Bu da alcateli zarar etti gösteriyor. Son üç yıldır son çeyrek satış ve karlılıklar iyi gelmiş, muhtemeldirki bu sene de son çeyrek performansı iyi olabilir ama bu 2017 nin tüm zararını silmeye yetmez. Hisse fiyatı ise göreceli olarak endeksin gerisinde kalmış biraz.
Dostum ben pistondan çıkalı çok zaman oldu, (önceki forumda) hem topiğinde hem kendi sayfamda hemde twitterda belirtmiştim. Piston bilançosunda kar olsa dahi fiyatlamamaya and içmiş gibiydi :) bir de büyük patron ile yapılan para alışverişleri hoş değildi. Bu yüzden ayrılmıştım.
Son bir kaç çeyrektir kar artış gayet iyi, cirosu da uzun zamandır düzenli bir büyüme sağlamış. Kar performansını biraz daha uzun zamanlı sürdürülebilir gösterirse daha iyi fiyatlamayı hakeder bence. Şimdilik iyi yolda diyebilirim. B grubunda olması çokta sorun olabilecek bir durum değil.
Selamlar abi
EREGL konusunda hemfikiriz, seninde belirttiğin gibi muhteşem bir sene ve mehteşem bir son çeyrek performansı sergiledi. Ben inanıyorumki son çeyreğin benzerini 2018 mart döneminde de gösterecek ve bu doğrultuda oyak yatırımdan 1 lira daha fazla fiyat biçtim kendimce :)
Şimdiye dek açıklanan bilançolardan en çok beğendiğim EREGL oldu, ikinci şirket TOASO ama toaso için henüz bir tasarrufta bulunmadım, yukarı yönlü fiyatlama konusunda geniş bir marj olmadığını düşündüğümden biraz daha iskontoya ihtiyacım var onda, vaktin olurda sende bakarsan sevinirim...
Yeni şirketler olursa yine beraber fikir alışverişi yaparız :ok:
Yalin hocam Cemts bilanço nasıl degerlendiriyorsunuz ?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yalın bey gerel analizi yaparmisiniz daha önce sormuştum ortavade incimi diye görüşünüz aynen devam ediyormu tşkler.
Kozaa rica etsem.
ytd
2015/12 ve 2017/12 dönemi arasında yatırımlarını arttıran şirketler...
http://666kb.com/i/dqvjnyqbf4u67kai0.png
Yatırımların şirketin satışlarına, karlılığına ve hisse fiyatına katkılarının ölçümü...
http://666kb.com/i/dqvjtxfo3syvtvdwo.png
http://666kb.com/i/dqvjw17l25dmmeuqw.png
http://666kb.com/i/dqvjucfoo7he0ytd4.png
http://666kb.com/i/dqvjxgj0mwg79zpk8.png
http://666kb.com/i/dqvjyo4acz3umq3ag.png
http://666kb.com/i/dqvk1o9l29mqhlwko.png
Şirketlerin kar ve satış büyüme oranları...
http://666kb.com/i/dqvl5kvht3uepsg14.png
HEKTAŞ
2017 yılı sonunda bir önceki yıla göre toplam aktiflerini %58 oranında arttıran şirkette ciddi değişimler yaşanmıştır. Yaşanan bu yüksek oranlı artışın büyük oranda özellikle dönen varlıklarda (161.6 M > 256.8) yaşanmış olması şirketin daha likit kalemler üzerinde büyüme yaşadığını gösterir ve bence ilk bakışta olumlu bir gelişmedir.
Bu büyümenin detaylarında ise; kısmen de olsa borçlanarak büyüdüğü görülmektedir (borçluluk oranı geçtiğimiz yıllarda %40 - %47 oranlarındayken 2017 yılında %55 seviyelerine yükselmiş) ama borçlanmaya karşılık kısa vadeli ticari alacakların ve stokların artıyor olması borçlanma ile beraber faaliyetlerin de arttığı anlamına gelmektedir ve artan faaliyetler ile beraber karlarında artıyor olması bence borçlanmanın şirkete olumlu yönde etkisini ortaya koyuyor.
Bu anlattıklarım grafiksel olarak belki daha anlaşılır olur.
http://666kb.com/i/dqxaevfpzdxqm1ku1.png
Dikkat ederseniz satışlar geçtiğimiz yıllarda ilk çeyrek ve ikinci çeyreklerde yüksek olur üçüncü ve dördüncü çeyrekler hep sönük kalırdı ama borçlanmanın arttığı 2017 senesinde üçüncü ve dördüncü çeyrek satışları önceki yıllar gibi sönük kalmamış, ayrıca genel satışların artışı hem önceki yılların artışından çok daha yüksek hem de net kar performansı olarak da geçtiğimiz yılların aksine üçüncü ve dördüncü çeyrekte pozitif yönlü tezahür etmiş.
Şirkette yaşanan bu satış ve karlılık artışının hız kesmeden devam edeceğini ve önümüzdeki dönemlerde daha da güzel rakamlar göreceğimizi ümit ediyorum.
emeklerinize saglik ustad
eczyt hakkindaki fikrinizi alabilir miyim ?
Dostum eline sağlık. Haklısın.
Evet, son çeyrek satışları 15 milyondan 41 milyona fırlamış... zannedersem bu tohum satışları işi başlamış. Böylece dediğin gibi son çeyrek artık zarar yazmalardan, kar yazmaya geçmiş. 2017 hbk si 54 kuruştan 65 e fırlamış. FK da düştü...haliyle son 2 günkü artışlarla.
İlk çeyrek beklentin nasıl? Ben 120-125 satış olmasını bekliyorum. Karlılık oranı 25-26% gibi dersek, 30-32 milyon arası gayet rahat gözüküyor. (2017 2Ç, bu 27 idi). Bu rakamlar kaydırılmış...52-54 milyon= 70 kuruş karlara denk geliyor. Ne dersin? Tahminim iyi mi... fazla iyimser mi?
Ayrıca 2018/2. çeyrekte de beklenebilecek benzer oranda bir yükselişle...90 mil satışlar ve 22% kar oraniyla...artı 20 milyon kar gözüküyor. (2017 2Ç, bu 17 idi) Böylece 55-57 mily. oluyor. Yapar 72.5-75 kuruş hbk... FK 12 ile 9,00 tl ve FK 14 ile 10,50 TL olması gayet muhtemel...6 ile 9 ay içerisinde gibi kısa bir vadede, ki o fiyatlarda bile satış için bir neden yok... bu yoklukta portföyde olması gereken temel taş oldu yani. Soda, Ereğli, Aygaz ve Tüpraşın yanına ek bir evladiyelik şirket elzemdi.
FK 8 lerden (2017 başı, ortası gibi) ....14 lere fırladı diye son aylar azaltmıştım ama....malum 10 üzeri FK lara hiç tahammülüm yok, eğer hbk fırlamıyacaksa...ama hata yapmışım. Satışlar da, karlar da yükseldi ve halen yükseliyor. Portföyümde yine artırmaya başladım bugünden itibaren.
Bir zamanlar, 4-5 sene evvel falan galiba, che big vardı...bu kağıdın hastasıydı. umarım tutuyordur halen elinde. O zamanlar fk hep 6-7 arası gider gelirdi... 1,50- 2 TL arası gibi hep toplardık...kulakları çınlasın o dostumun da.
Dostum bir de Tupraş'ta tahminine ihtiyacım var.
14- 15 milyar arası bir satış rakamı altı mümkün değil gibi?
7% karlılık oranı ile 1 milyar kar yapıyor son çeyrekte Ama maliyetler tabiki çok oynak. 2016 da ilk çeyrekte 1,3% ve 2. çeyrek 4% ü görmüş...net kar oranı..geçici olarak. Yani 400 ile 600 milyon TL karda mümkün gibi gözüküyor. Petrol piyasasını bilen ve düzgün bir tahmin yapabilen var mı acaba? Aracı kurum veya analistler de olabilir?
Kaydırılmışlarda beklentim.... 54 milyar satışlar ve 8% gibi kar oranıyla...4.3 milyar 2017 kar gayet rahat gözüküyor...bana göre.
17,20 Tl hbk yapar 250 mio senet sayısı ile. 6,40 gibi çok düşük bir FK. Portföy büyütmek için kaçmaz bir fırsat. ne dersin?
hocam tuprs birkaç önce büyük ölçekli bir yatırım amacıyla borçlanmıştı, ayrıca şirket genel müdürünün de bu yönde açıklamaları oldu, ve takip ettiğim kadarı ile nasıl bir yatırım yapıp ne zaman başlayacağı ve biteceği henüz belli değil...
Şirket beklendiği gibi büyük ölçekli bir petrokimya yatırımına giderse 3-5 sene karlar düşük gelebilir, temettüler düşebilir..
böyle bir durumda stratejiniz nasıl olur acaba?
tşk..,syg.
Teşekkürler abi değerli katkıların için.
2018 ilk çeyrek için 120 - 125 milyon TL arası ciro ve 30-32 milyon TL arası net kar rakamı zaten şirketin olağan artışlarını yansıtan bir performans olur ve gayet makul beklentiler olarak değerlendirilebilir. Ama daha yüksek ciro veya daha yüksek kar marjı ile 30-32 milyondan daha yüksek bir kar rakamı gelebileceğini düşünüyorum. 2017 yılında yaşanan hisse fiyatı yükselişinin karşılığı da zaten 2018 de daha yüksek beklentilere işaret ediyor bence. Bu yüzden ciro ve karlılıkta olağan artışlardan daha yüksek artışlar olması gerek bence :)
Che big boş durmuyor abi, büyüme hikayesi olan şirketleri ayıklayıp ortak oluyor sürekli, güzel de yapıyor bu işi :)
Abi TUPRS için son çeyrek ciro olarak 15 milyar civarı bence de makul görünüyor fakat kar marjı konusunda senin %7 beklentin biraz düşük gibi geldi bana, daha önceki yıllarda son çeyreklerin kar marjları yılın en yüksek çeyreksel dönemleri olmuş, tamam bu sene akdeniz marjlarının düşük kaldığını biliyoruz ama yine de 7 den daha büyük gelme ihtimali var bence. Tabi ki 7 veya daha düşük gelse bile seninde belirttiğin gibi bu kötümser beklentiyi zaten büyük oranda fiyatlamış gibi. Çünkü yine belirttiğin gibi F/K oranı uzun yılların band aralığına göre diplerde zaten. Hisse fiyatı portföy büyütmek için bence de fırsat sunuyor.
Erbos için küçük bir yorum rica edebilirmiyim teşekkurler
Yalın hocam bir tavsiyeye ihtiyacım var. Bir temel analiz programı abone olmak isityorum, piyasada fastweb, stockkeys vb ler var. Rica etsem bir tane önerebilirmisiniz?
Teşekkürler
Yalın bey gerel sormuştum ortavade incimi diye analiz yaparmisiniz size zahmet.
Dostum, sağ olasın. 2016 son çeyrek 10.7 milyar hasılat ile 800 milyon gelmişti, yani 7,5% gibi.
2017 son çeyreği 1.05 milyar açıklarsa (7% ile) öp te başına koy derim. Piyasa tahminlerde son çeyrekte 780 milyondan bahsediyor, yani 5% bir karlılık oranı gibi. Bu da 2017 için ancak 4,1 milyar kar rakamı yapar.
Malum sadece yabancı para yükümlülükleri 17 milyar TL ile had safhada. (yabancı para varlıkları 3.5 milyar tl gibi)
Tüm borçları 27 milyar TL, (gerçi 9.5 milyarı ticari ama yinede)...10 milyar öz varlıklara karşı.
Pek iç açıcı değil olay. Aslında temettü falan da dağıtamaz bu borç yükünün altında kıvranırken. Ama alışkanlık gereği yine en azından 1.5 -2 milyar TL dağıtırlar diye düşünüyorum. Daha fazlası artık bana türk telekomu hatırlatır.
Sanırım bilançoyu bekleyip karar vermek en mantıklısı şu anda.
Nakit akış tablosunu görmek isterim. 4 milyar üzeri gösterilecek olan kardan nakit ne kadar kalıyor.
Rahat olmamın tek nedeni maliyetlerimin 2011-2012 senelerinden olması.
Dostum, son devasa RUP yatırımı yeni bitmişti...borçlar tavan yaptı. Yeni büyük bir yatırım hamlesini duymamıştım. Kaynak verebilir misiniz lütfen. Şirketin şu an bile temettü vermesi mantıklı değil. Karının büyük payını borç geri ödemesinde kullanılacak diye düşünüyorum. 2 gün sonra gelecek bilançoda kısa vadeli borçların tutarını görebileceğiz. Gösterilen kar rakamını yiyebilir sanki.
CEMTAŞ'ı da analiz edebilirmisiniz? Bilanço gelecek vaadediyormu? Bir ERBOS gibi olur mu?
https://i.hizliresim.com/QV72nZ.jpg
#FROTO oldukça güzel bir yıl sonu bilançosu ile yatırımcılarını selamladı. Borç kalemleri dışında her şey olumlu diyebilirim. Özellikle özsermaye karlılığı %40 gibi mükemmel bir seviyeye çıkmış.
Satışlar, net kar ve faaliyet karı hem çeyreksel hem de dönemsel çok güzel bir artış göstermiş.
https://i.hizliresim.com/XPX6gk.jpg
Tablo üzerinde de görüldüğü gibi özsermaye, kaydırılmış ciro, kaydırılmış efk ve net karda ivme hep yukarı gerçekten çok güzel.
ancak fk ve pd/dd kısmında çok da iskonto gözükmüyor. Dolayısıyla bu tablonun piyasa tarafından fiyatlandığını söyleyebilirim.
Tek bir sıkıntı belki, şirketin likidite oranları sınırda. kısa vadeli ve uzun vadeli borç kalemleri hem çeyreksel hem de yıllık olarak epey artmış. Bu durumdan şirketin temettü dağıtım miktarını biraz kısıp likiditeyi güçlendirerek çıkması bence daha makbul olur.
Elinde olanlara hayırlı olsun.
Bu da İşYatırımın Ford değerlendirmesi;
"4Ç17 net kar rakamı beklentilerin üzerinde gerçekleşirken karlılıkta negatif sürpriz
4Ç17 net kar rakamı beklentilerin üzerinde gerçekleşirken karlılıkta negatif sürpriz Ford Otosan 4Ç17’de beklentilerin üzerinde (İş Yatırım: 477 milyon TL; Piyasa: 459 milyon TL) yıllık bazda %61 artışla 510 milyon TL net kar rakamı açıkladı. Net kardaki artış güçlü satış gelirleri büyümesinden ve kur farkı gelirlerinin katkı sağladığı diğer gelirler kalemindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Şirket 4Ç17’de beklentilerle uyumlu (İş Yatırım ve Piyasa: 8.2 milyar TL) yıllık bazda %45 artışla 8.2 milyar TL ciro ancak beklentilerin altında (İş Yatırım: 624 milyon TL; Piyasa: 656 milyon TL) yıllık bazda %42 artışla 595 milyon TL FAVÖK rakamı elde etti.
Yorum: 4Ç17’de beklentilerin üzerinde gerçekleşen net kara rağmen, zayıf faaliyet kar marjlarına piyasa tepkisi olumsuz etkisi olabilir."
http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20180213004521044_1.pdf
Yatırım tavsiyesi değildir, olamaz.
Herkese merhaba,
MRDIN çimento geçen sene 38 mn TL net kar edip 29,8 mn TL temettü vermişti.
Bu sene 9 aylık karı 36,3 mn, yıllık kar beklentim 50 mn TL, temettü beklentim de 41 mn TL..
Irak'a 5 milyar $ kredi açıyoruz ülkenin yeniden inşası için, ciddi bir inşaat malzemesi ihracatı artışı olabilir İŞİD sonrası o bölgeye, bence güzel temettü veren ve son 3-4 sene bölgedeki İŞİD karışıklığı yüzünden karlılıkları buralara düşen MRDİN enteresan olabilir, incelemenizi tavsiye ederim..
Dostum, Mardinde karlılık sıkıntısı pk yoktu desem yeridir...tüm sıkıntı son 3-4 senede malum hep satışlardaydı. Net kar oranı da hep 26 ile 30% arasıydı.
Yani son çeyreğin 30% net kar marjı ve son 3 çeyrekte oluşan 132 milyonu satış rakamının üzerine muhtemel bir 40-45 milyon son çeyrek hasılatı eklersek...172-177 m. arası bir 2018 hasılatı çıkabilir.
Bu da 30% marj ile 51,5-53 milyon arası bir net kar gibi görünüyor benim için. Yani bahsettiğin 50 milyon TL kar gayet mantıklı.
Son 3 senede uygulanan 92-93 % gibi olan bir kar dağıtım payı ile 46-48 milyon arası bir brüt temettü de bence gayet mümkün. Bu da yapar 42-44 kuruş gibi - senet başına...4.22 ye fiyatlanan bir şirket için 10,0 ile 10,4% temettü oranı fena değil.
Benim gibi kağıdı portföyünde evladiyelik tutan ve senet fiyatı yükselmesine oynamayan uzun vade yatırımcılar için ideal şirket. Senet fiyat beklentisi içinde olanlar için tabi ki fazlasıyla sıkıntılı kağıt.
Sorulara cevap veremediğim için kusura bakmayın. Cevap veremiyorum çünkü incelemeden üstün körü gelişi güzel cevap olsun istemiyorum ve kısıtlı vaktim ile yeni gelen bilançoları süzmeye çalışıyorum.
Şimdiye kadar beğendiğim şirketler daha öncede belirttiğim gibi EREGL HEKTS TOASO
Bugün açıklanan bilançolardan gözüme batan ise BUCIM oldu ama henüz detaylı bakamadım ve faaliyet raporlarını okuyamadım. İlk fırsatta bu şirketi inceleyeceğim.
https://i.hizliresim.com/rOJpv7.jpg
Aksa çok güzel bir bilanço açıkladı. Birkaç kalem dışında kusursuza yakın diyebilirim. Satışlar, kar, esas faaliyet karı hem çeyreksel hem de yıllık çok güzel bir artış göstermiş. son 3 yıldır dowaksa beklentisi ile birlikte 12-13 aralığında seyreden fk gelen bu tablo ile 9,15'e indi. Son derece güzel.
Cari oran likit oran biraz sınıra yakın. şirketin yatırımları dolayısıyla kısa vadeli borç kalemi biraz kabarık. ancak şu an için sıkıntı yok.
https://i.hizliresim.com/oO6pDQ.jpg
şirket mevduatlarını dolar olarak tutmayı tercih ediyor. Böylece kur riskine karşılık biraz da olsa kendini korumuş oluyor.
https://i.hizliresim.com/dO7DQQ.jpg
şirketin dow chemical ile %50 ortak olduğu dowaksa hala zarar ediyor. dowaksa yılı 96 milyon zararla kapamış. Buradan şirketin zararı 48 milyon olmuş. Henüz faaliyet raporu kap'a gönderilmediği için bu zararın sebeplerini ve dowaksa operasyonunun bu seneki detaylarını bilemiyoruz.
https://i.hizliresim.com/z0JqAY.jpg
https://i.hizliresim.com/OoyOqZ.jpg
https://i.hizliresim.com/JQOBYY.jpg
Finansal borç kısmı maalesef dolar kurundan. Mevduattaki dolar varlığını epey aşan kısa vadeli finansal bir borç söz konusu. Burayı pek sevmedim. Ancak 1 yıl sonra yeni bir borçlanmaya gidilmezse toplam kredilerin büyük kısmı kapatılıyor.
https://i.hizliresim.com/LbO0ZV.jpg
ciro tarihinin en yüksek seviyesine gelmiş. Büyük başarı. Bu dönem net kar marjı finansal giderlerin de etkisiyle biraz düşse de özsermaye karlılığı ivmesi yukarı gitmiş. Oldukça güzel. Kaydırılmış net kar gayet güzel. Özellikle dowaksa zarardan kara geçerse şirket net kar ve karlılık olarak çok daha iyi seviyelere gelecek.
Fk hem sektör ortalamasına göre hem de şirketin fk ortalamasına göre makul sayılabilecek bir seviyeye inmiş.
Şirket tam bir temettü şirketi. Son 9 yıldır temettü veriyor. Ve geçen yıl karının %85'ini dağıtmış. Bana kalırsa bu sene likitidesini güçlendirip finansal borçlarını ödeyebilmek için daha makul bir miktarda temettü verse daha iyi olur.
Velhasıl Şimdiye kadar açıklanan bilançolar içerisinde bana göre zaten fiyatlanmış Ereğli'yi bir kenara koyarsak, Bursa çimento ile beraber en iyisini bu akşam AKSA gönderdi. Yatırımcısına hayırlı olsun.