12 yıl para ödemeyeceksiniz sanırım. Ödeme yapmadığınız 3. Aydan sonra ödeme yapmadığınız her ay ödemeye ara verme kesintisi olacaktır büyük bir ihtimalle sözleşmenizi kontrol etmenizi ve ne kadar kesileceğini öğrenmenizi öneririm.
Printable View
Sn.JonDowes'ın BES hakkındaki twitter paylaşımı
https://mobile.twitter.com/e507/stat...14514981421056
''KEY'de biriken paralar T.Emlak Bankası'nın 6 aylık mevduat hesabında değerlendirilir!''
O tarihte Emlak B. mevduat faiz oranları :
1 ay %100
3 ay %100
1 yıl %100
6 ay %5
4.üncü dakkika
"Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası'nda ömür boyu emekli maaşı yok"
https://www.youtube.com/watch?v=4Vdf848TPws
tahminimden bile kötüymüş bu KEY işi.
maalesef BES içinde benzer bir yola girilme ihtimali var, zaten zorunlu Bes te doğru düzgün fon yok.
şirket katkısı olmasa para yatırılıcak konu değil vallahi.
amiyane bir tabir olacak ama ayda bir çeyrek al emeklilikte rahat et, hiç kafa yormaya risk almaya gerek yok.
otomatik/zorunlu katılım BES despotik bir sistemdir.. halkın parasını zorla alarak kendi israf ve savurganlığa dayalı politikalarının fonlanması için kullanmak istiyorlar.. aldıkları vergiler ve diğer kesintiler yetmiyor.. sgk kesintileri yetmiyor.. bir de böyle zorlama bir şey yapmak istiyorlar.. seçimlerde belirleyici bir unsur olması gerekir.. a.k. parti ülkeyi getirdiği batık noktada bu tür fonları ve yeni ek vergileri icat etmeye devam edecek.. bilinçsiz olan vatandaş kazıklanmaya devam edecek.. net gerçekler..sistemden çıkan bilinçli %55-60 lık kesim bunlara çok koydu..hatta sürekli ağlayarak bunu dile getirdiler demeçlerinde.. o yüzden acele acele bankacılarla işbirliği yapıp tamamen zorunlu hale getirme oyunları peşindeler..
Dün spk nın emeklilik fonlarına getirdiği düzenlemeler bir kez daha BES in hukumeti ucuza fonlamak için icat edildiğini gösteriyor.. son 3-4 yıllık gelişime bakıldığına sürekli şartlar değiştirildi ve yatırımcı aleyhine oldu bunlar hep..
diğer yandan.. BES i ancak zorlamalar ve zorunlu tutmalar ile ayakta tutabiliyorlar.. özellikle otomatik katılım.. şimdi zorunlu katılım olmak üzere..
yıllar once vatandaş , sigorta şirketi ve hükümet üçlüsünden zarar görecek olanın vatandaş olacağı açık demiştik.. bir kaç istisna dışında böyle olduğu artık nerdeyse herkesin ittifak ettiği bir şey halini aldı.. ilk zamanlar %25 devlet katkısının süper bir şey olduğu yalanını yaydılar ama bunun bir balon olduğu zaten belliydi .. şimdilerde sistemi savunamayan bazı neferler "Benim BES im süper çünkü şirket katkısı var" :kahkah: diyorlar.. gelinen noktanın ne kadar zavallıca olduğu ortada..
şirket katkısı bir istisnadır.. ayrıca ülkede tüm şirketler aslında vatandaşa "şirket katkısı" yapıyor.. SGK primlerinize bakın.. sizin kendi ödediğiniz miktar kadar zaten şirketler ödüyor..
an itibari ile şirket katkısı olmadan sistemde durmanın anlamı gerçekten kalmadı, ancak iradesizin tekiyim harcayacağıma biraz firma tırtıklasın kenarda az veya çok param olsun diyenler veya finansal cahillik sebebi ile konuyu anlamayanlar sistemde kalır.
az da olsa fon büyüklüğü arttığı için fon kesintileri düşer mi diye ümidim vardı ama telaffuz eden yok.
bu dakikadan sonra ayda bir fonlarıma bakarım, şirket katkısı olduğu sürece sistemde kalırım.
şirket katkısı bittiği anda da kesintiye bakmaz çıkarım.
ekleme:
Devlet katkısı yatırılan:3.050
Devlet katkısı güncel: 3.090
resmen soygun
27 Mayıs Pazartesi 18:21 EYF'DE STANDART FONLARIN EN AZ %10 U BIST-100 VE BELİRLENEN ALT ENDEKSLERİNE YATIRILACAK
27 Mayıs Pazartesi 18:20 EYF'DE PARA PİYASASI FONLARININ ASGARİ %25 İ DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNE YATIRILACAK
27 Mayıs Pazartesi 18:20 SPK EMEKLİLİK'TE STANDART VE PARA PİYASASI FONLARINA ALINACAK VARLIKLARI DÜZENLEDİ
27 Mayıs Pazartesi 18:20 SPK EMEKLİLİK YATIRIM FONLARINA İLİŞKİN REHBER SINIRLAMALARINDA DEĞİŞİKLİK YAPTI
Şirket katkılı BES ile SGK karşılaştırmanız hayranlık verici :) Benim BES'im süper diyenlere benim şirket katkılı SGK'am var gibi süper ötesi cevabı verebilirsiniz. Anlamadığım nokta kendince haklı sebeblerle BES yaptırmış kişilerin neden zavallıca diyerek yermeye çalışıyorsunuz. Tamam sistem süper değil daha iyi olabilir ve eleştirilebilir ama BES yaptırmış birisine zavallıca diyerek kendi egonuzu tatmin etmeye mi çalışıyorsunuz ?
sistemin absürtlüğü herhalde artık inkar edilemeyecek boyutlardaki alakasız bir noktadan yaklaşmışsınız..
şimdi şu şirket katkısı meselesini ele alalım..
BES .. açılımı nedir..? Bireysel Emeklilik Sistemi..
sistem cazip mi? hayır..
sistem a.k.p. partisinin israfçı düzenini fonlamak için mi kullanılıyor ? evet.. çok açık. adamlar açıkça söylüyorlar zaten.. bakın .. açık açık diyorum. gerçekten öyle..demeçlerine bakın.. her şey açık..
şimdi %25 katkının cazibesinin olmadığı hatta tavuk yemlemek için kullanılan yemlere benzer bir vazifesi olduğu çok açık.. zaten getiriside berbat, enflasyona eziliyor.. zaten hukumetin amacıda bu.. ezilmesi. bunu bu topikte daha once defalarca zaten altını çizmiştik.. hukumet bu katkıların erimesini istiyor ki gelecekte yükümlülüğü az olsun..
şimdi.. ne kalıyor geriye.. ? şirket katkısı..
BES için şirket katkısı şirketlerin genelde istemediği bir şey.. neden ? çünkü şirketler zaten bir emeklilik sistemi için "şirket katkısı" ödüyorlar.. BES bir emeklilik (birikim) sistemi de SGK yaşlılık aylığı değil mi? isimleri farklı olunca aynı kapsamda değerlendirilemiyorlar mı?
elbette değerlendirilebilirler.. biz zaten SGK ile zorunlu bir emekliliğe sahiptik.. şimdi o paralar yetmediği için hukumetin fonlanmasında başka kaynaklar aranıyor.. BES bu amaçla zorunlu hale getiriliyor.. olay bu kadar net.. anlamadıysanız daha detaylı da anlatırız.. ancak halkın büyük çoğunluğu bu soygunu iyi anladığı için %60 mertebesinde sistemden çıkmıştı.. şimdi bu nedenle zorunlu hale getiriyorlar 2020 de.. patetik bir durum.. umarım Türk halkı bu aşırı vergilere dur der.. evet bunlar vergidir.. net.. gizli vergi..
oyunun kurallarının sürekli değiştiği bir sistem aynı zamanda.. bir farkındalık oluşursa bu kadar pervasızca vergilendirme (kesintiler) yapamazlar.. oy verme kalıplarında belirgin biçimde onemli bir faktör olmalı bu sistemin despotik yönü..
bak çok önyargılı davranıyorsun...Ben en büyük darbeleri önyargılı olduğum zaman yedim.Bir insandan yada bir düşünceden hoşlanmamak başka birşey realist olmak başka bir şey.Para böyle kazanlır yada kaybedilir.duygularına yenilme...25 yılın bana öğrettiği bu.sadece tavsiye.Tabi ki sen kararını vereceksin.
dikkat ederseniz şirketler ikinci (*) bir "şirket katkısı" ödemek istemiyorlar BES sistemindeki çalışanları için.. maliyetler daha da artıyor.. eğer buna zorlanırlarsa işşizlik artar zira işten çıkarmalar başlar..
diğer yandan.. eğer bir şirket BES için şirket katkısı veriyorsa bu nadir bir şeydir.. istisnadır.. çalışan bağlılığının önemli olduğu ve muhtemelen kendini lider şirket olarak konumlandırmak isteyen bir şirkettir.. ancak dediğim gibi nadir.. veya size aslında daha fazla ücret verebiliyor ancak vermiyor ve bunu BES e kaydırıp sanki iyilik yapıyormuş gibi algılatıyor kendini.. gayet mümkün.. neyse bu detaylarla "şirket katkısının" ne kadar ulvi bir artı olduğunu ve bu nedenle BES in ne kadar kazançlı olduğunu anlatmaya çalışanlar düşünsün.. hukumet bizim yakamızdan düşşünde ne yaparsa yapsın..ikide bir zırt pırt yeni düzenlemeler artık can sıkıcı olmaya başladı.. çıkman bile yetmiyor tekrar sokuyorlar sisteme isteğin dışında.. bunun adı despotluktur..
(*) sgk sistemine zaten şirketler "şirket katkısı" ödüyor..BES sistemi içinde öderlerse ikinci kez bir şirket katkısı ödüyor olacaklar ki buna karşılar..ben de olsam karşı çıkardım..
BES için kusursuz bir sistem herkes yaptırmalı şeklinde bir yaklaşımım olmadı. Çalışanına şirket katkılı BES yaptırmak zorunda değil şirket ayrıca Çalışanına sunduğu ek bir fayda yani isterse yaptırır isterse yaptırmaz. BES'teki kişilerin çoğuda yatırımının nereye gittiğinden habersiz. Para biriksinde nasıl birikirse biriksin diyor. Kişi fon nedir bilmiyor parasının hangi fonda olduğunu bilmiyor bir kere bakmış hesabına aaa benim param hiç kazandırmamış diyor. Sonrada yok BES şöyle kötü böyle kötü diyor. BES bir tasarruf aracı tabi tasarruf yapamayan bir ülke olduğumuz için tasarruflarımızla mevcut piyasayı fonluyoruz bundan mevcuttaki hükümet yararlanıyor haliyle. Ama bu sadece BES için geçerli değil ki mevduatta yapsanız hissede alsanız bankadan gram altında alsanız dövizde alsanız mevcuttaki sistemi fonluyorsunuzdur.
mevzu fonlamak değil.. mevzu ucuza fonlamak..hukumet kendisinin ve yandaşlarının ucuza fonlanması (piyasa şartlarından daha cazip oranlarda) için bu kadar bu sistemin üstüne titriyor.. onların ucuza fonlanması demek yatırımcının zarar etmesi demek.. net bir gerçek..
masum değiller.. masum olsalar sistemi getirir ve oyuncuların (yatırımcının) değerlendirmesine bırakırlardı.. ama şimdi despotik bir zorlama var.. avukatlığa gerek yok.. halk bu sistemin çirkin yüzünü çok net görüyor..
bir de "halk bakmıyor yatırdığına, ilgilenmiyor yatırımınla" filan deniliyor mazeret olarak..yani "sistem eziyor eritiyor birikimleri ama olsun zaten insanlar bakmıyordu nasıl değerlendiğine, oraya köşeye atmışlardı, işte sonuçta üç beş kuruş bir şekilde birikiyor" şeklindeki mazeret yani..
bu mazeret ayrı bir komedi.. yanında sosu da "halkımız tasarruf yapmıyor o yüzden BES zorunlu olsa da güzel bi şey" oluyor genelde :kahkah: sürekli buna rastlıyorum medyada..
ancak.. sistemden %60 mertebesinde çıkmış insanlar.. aslında farkındalar sistemin çirkin yüzünü anlamışlar.. ama hukumet despotik biçimde tekrar sisteme sokuyor insanları..
Sn.human01 ben BES sisteminin savunucusu değilim. Sadece benim için faydalı olduğunu düşünüyorum ama bu herkes için faydalı olacaktır anlaşılmasın. 14 yıl önce BES'e girdim sistemin kötü yanlarınıda biliyorum her ne kadar az olsada benim için avantajlı yanlarını da biliyorum. Çalıştığım şirketten ayrılana kadarda sistemde kalacağım.
her şeye mazeret veya istisna bulmaya çalışıyorsunuz gibi..
sistem absürt bir sistem.. despotik.. zorla insanları sisteme sokuyorlar (a.k.p partisi) ve paranın nerede kullanılacağını hangi varlıkların hangi oranlarda alınacağını söylüyorlar..mesela dibs alacaksın diyorlar faizleri düşük belirliyorlar.. istediğin kadar sistemi ve yatırımlarını kontrol et/ilgilen , zarar ediyorsun kaçamazsın.... bu kadar net bir gerçek.
millet bu çirkinliği gördüğü için %60 sistemden çıktı.. onu da şimdi sistemi zorunlu yaparak halledecekler.. "evil" (*) adamlar resmen zihniyet olarak..
(*) şer/şeytani düşünce
sistem içindeki şeytani detayları halk anlamıyormuş gibi davranıyor BES propaganda makinesi..medya tv basın.. adamlar her yerde aynı yalanları sürekli tekrarlıyorlar.. dergi alıyorsun.. gazeteye bakıyorsun.. aynı yalanlar sürekli tekrarlanıyor..
ama yemezler.. halk görüyor artık.. %60 çıkış oranı bunları paniğe sevketti.. tek ellerinde kalan despotik biçimde zorla sisteme sokmak..şimdi onu yapacaklar..
bunlara hazır para verirsen harcarlar bitirirler.. zira milletin değil kendi paraları olarak görüyorlar.. işşizlik fonu.. amacı dışında.. sgk .. amacı dışında.. harcanıyor çarçur ediliyor.. şimdi BES fonları..
"şu kadar dibs alacaksın.. bu kadar hisse almak zorundasın.. sistemden çıkamazsın.. enflasyon yuksek ama faiz düşük ,ister kabul et ister etme.. etmezsen de faydasız çünkü sisteme her halükarda sokuyorum seni".. hahhhaaaa. evet.. adamlar resmen böyle dalga geçiyorlar halkla.. sürekli reklamı yapılan bir şeyin iyi olma olasılığı da çok düşüktür.. bunlar her medya kanalında, gazetede, dergide sürekli yalan ürettiler son yıllarda BES konusunda..
son düzenleme ile alınabilecek fonlar da dikte edilmeye devam edildi, kapsam genişletildi.. şu kadar borsa istanbul hissesi alınacak denildi.. yarın öbürgün "şu kadar kamu bankası" alınacak da denilebilir.. mesela halkb vakıf filan.. veya ekgyo.. aksini iddia edebilecek kimse yoktur.. tezgah güzel kurulmuş..sinsice adım adım sürekli yatırımcı aleyhine genişletiliyor uygulama.. acele etmiyorlar.. ürkütmeden..
29 Mayıs Çarşamba 08:21 BES'TE DEVLET KATKILARININ YATIRIM KALEMLERİNİN ORANINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
29 Mayıs Çarşamba 08:20 DÜZENLEMEYLE DEVLET KATKILARININ ASGARİ %10'UNUN BIST'TE DEĞERLENDİRİLMESİNİN ÖNÜ AÇILDI
Tünelin ucu bombok bir yere çıkacak.
Adamlar aynı anda hem normal SGK yı hem de sözüm ona tamamlayıcı yaptıkları BES i bitirmek için gece gündüz çalışıyorlar.
Kim bilir daha bilmediğimiz farkında olmadığımız neler var.
Çocuklarımıza bırakacağımız tek şey sefalet olacak, aklı olan bu ülkeden basar gider.
Nası gidey0 tırı$ka bes'ciler..
[QUOTE=Cautionary;3495708]Hisseden bu kadar kırkmayın yahu:)
Borsamız tarihi diplerde, buradan nereye düşecek...ülke batar, borsa kapanırsa bizim fonlar da buharlaşır.
Şahsen %100 ü devlet tahvilinde duracağına, %10 u hisseye gitsin...hatta bana sorsalar %20 hisse olsun derim.[/QU
Ben bes'e 46 yaşında girdim 5 yıl sonra ,yani emekli olunca çıkmak üzere.Benim yaşımdakiler için çok da kötü bir tercih olmadığını düşünüyorum.Şirket katkısı olanlar için mantıklı olabilir.Ben girdiğimde faizler düşüktü %25 devlet katkısı cazip geliyordu.Şimdi çok cazip değil.Şimdi olsa girmezdim ayrı ...
Bİriken devlet katkısını bunlara yedirmemek için de olsa çıkmayı düşünmüyorum artık.Fon dağılımım döviz, altın ,likit fonlardaydı iki yıldır.Kademeli olarak hisse fonlara geçmeye başladım.
Şu an % 20 altın %20 likit %20 dış borçlanma araçları ,%40 hisse fonundayım.Endeks 70.000 olursa %100 hissede olmayı planlıyorum.
Mesele hisse alımı değil ki, mesele keyfi şekilde sistemin yama olarak kullanılması ve kevgire dönmesi.
kısıtlı ekonomi bilgim ile aynı anda hem SGK nın hem BES in batırıldığını anlayabiliyorum, bu noktada insanın aklına geleceği geliyor.
Bana kalsa devlet emekli maaşı olarak sadece asgari ücreti garanti etsin, SGK için yatırılan paradan kalanı direkt düzgün düzenlenmiş bir BES sistemine aktarılsın.
oysa yapılan nedir?
DIBS e alıcı mı yok ,fişekle BES i.
borsa mı düştü sal gitsin fonları,
kamu bankaları mevduat mı bulamıyor yap bedelliyi BES fonlarına itele.
kamu bankalarına düşük masraflı kaynak mı lazım itele gitsin BES fonlarını.
bunlar atık iflas etmiş esnaf hareketleri başka bir şey değil.
açık konuşmak gerekirse yorumunuz beni şaşırttı sn. Cautionary, sistemin an itibari ile ne kadar suiistimal edildiğini ve gelecekte ne kadar açık olduğunu benden daha iyi biliyorsunuzdur.
Etki alanımda olmayan şeyler konusunda üzülmüyorum...SGK batışa doğru gidiyor, buna katılıyorum...primlerim hep tavandan yattı, 15 sene sonra hakettiğim emekli maaşını alırsam, biraz dikkatli harcayarak bununla bile geçirebilirim...ama bir şekilde yüksek emekli maaşlarını tırpanlayacaklar görüşündeyim.
Ama durum negatif diye küsmüyorum hayata.. ek gelir yaratmaya çalışıyorum, varlıklarımı yönetirken aktif risk yönetimi yapıyorum...likit varlıklarımın üçte ikisi dolar ve gram altın cinsinden...
Gidiyorum tarla ekip biçiyorum, zeytinimi, çayımı, fasulyemi, meyvemin bir kısımını tarlalarımdan alıyorum...yani güncel durumu analiz edip, mümkün olduğunca tedbir alıyorum.
Yani iç savaş çıksa, millet birbirini doğrasa gidebileceğim üç köy ve burada ekip bilebileceğim bahçe var...aç kalmaz yuvarlanır gideriz bu durumda dahi.
Soruyor bazı arkadaşlar, bağ bahçe işlerinden 3-5 kuruşa ihtiyacın mı var, hem bu işler zor, bedensel çalışma kolay değil...ben de zor günler için kaslarımı kuvvetlendiriyorum diyorum...anlamıyorlar tabi neyi kastettiğimi.
ben de hayata küsmekten bahsetmiyorum.
ek gelir yaratmak, tarla almak vb.. nispeten daha yerel/belirsiz çözümlerdense; hukukun olduğu üretenin değer gördüğü ülkelere göçmek gibi nispeten zor ama daha başarı şansı yüksek çözümleri öneriyorum.
ikincisini hedeflemek birincisini yapmaya engel değil :).
Devlet katkısı işi 2013 ten sonra geldi...şu an mevcut portföyümde devlet katkısı getirisiyle birlikte %5 civarında...bu durumda son üç yılda kendi yönettiğim portföyün gram altında olması nedeniyle %100 den fazla artması...ama devlet katkısının getirisinin %10 larda kalmasının etkisi de büyük.
Yani benim için kendi yönettiğim portföy önemli...devlet katkısını devlet çarçur etse bile beni etkilemez.
Herkes kendi durumuna göre değerlendirmesini yapsın..ama ben şirketten ayrıldıktan sonra şirket katkısı bitecek diye sistemden çıkarım diyordum...hala çıkmadım...çıksam da gram altın alırdım, zaten fonda gram altında duruyor... ha bankada, ha bes te gram altında durmuş önemli değil.
Büyük ihrütimalle emekliliği beklemeden sistemden çıkacağım için, devlet katkısının hepsini alamayacağım...bu nedenle de devlet katkısının performansı ile pek ilgilenmiyorum.
Gidene güle güle... benim vatan sevdam, kalıp sonuna kadar mücadele etmeyi gerektiriyor.
Bu arada gideni de eleştirmiyorum...Barcelona ve Stockholm gibi dünyada yaşanabilecek şehir sıralamasında çoğu kişinin ilk 10 sokacağı iki şehirde birer hafta kaldım..hem de şirket desteği ve katkısıyla...yani gayet rahat ortamlarda kaldım...oralarda bile bir aydan fazla kalamam gibi geldi,
Yani, benim için ya Türkiyem, ya Türkiyem...çıkacaksa da, batacaksa da içinde olacağım.
Sadece fonların elde ettiği kazançtan stopaj kesintisi olacak ayrılırsam bunun dışında ilave bir kesinti gözükmüyor sözleşmemde. Buda kaldığım süre göz önüne alındığında %10 olacak. Bu sene kendi adıma ödediğim katkı payımı arttırdım eğer öngörüleyemeyen bir ayrılma gerçekleşirtirirsem DK miktarı artsın ve stopajı karşılaşın diye. Kazanç anlamında bir kazanç elde etmedi DK bari stopajı ödesin diyorum. Ayrılmazsamda şu an yüksek olan DIBS faizleri ileride kazanç sağlar diye düşünüyorum.
Sn.Cautionary uzun süre altın fonunda kalacaksanız %1 gibi fon yönetim ücreti ödemek yerine BES'ten çıkıp gram altın almak hatta vadeli altın hesabı açıp yıllık toplamda %2 gibi fondan daha fazla getiri etmenizi sağlayacaktır. Tabi yakın zamanda dağılım değiştirecekseniz bu durumu göz ardı edebilirsiniz.
Tebrik ederim sayın Cautionary.
Bende uzun yıllar yurtdışında çalışma hayatı sebebi ile yaşamış birisiyim. O kadarda kolay bir iş değil.
Ortadoğu’nun Arabı bile kimseyi ülkesinde istemiyor hor görüyor. Kaldı ki aşırı sağın ve milliyetçiliğin yükseldiği günümüz Avrupa’sında, batı dünyasında kendine yer bulacaksın.
Gidecek başka yer, vatanım diyecek başka toprak benim içinde yok.
İyisiyle kötüsüyle burada yaşadım ve iyi ki burada doğup yaşamışım, son düzlüğüde burada tamamlayacağım.
Sevgiler.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
herkesin bu konuda cevabı ve beklentisi farklı ama bahsettiğim durum maalesef haklı sebeplerle bir trend halini almış durumda.
çalıştığım kurumdan o kadar çok kişi Avrupa ya transfer oldu ki sayamadım, onu geçtim işten atılanlar bile nasıl oluyorsa (sanırım Bulgar pasaportu ana etken :) ) Avrupa da iş buluyor bir şekilde.
bu noktada 35 yaş sanırım psikolojik sınır üstü olan insan istemezken altı çok istekli.
kendi adıma yurtdışı olarak kastettiğim yegane ülke Almanya, onun dışında bir yerde kalıcı olmak cazip gelmiyor
topiği kirlettik ama BES nihayetinde geleceğini düşünenlerin ilgilendiği bir konu bu konuda geleceği ilgilendiriyor, bu konuda başka yazım olmayacak
vakit ayırıp değer verip cevap yazanlara teşekkürler...