Originally Posted by
alicemal
S&P ye gelince, hoş artık BIST kimseyi takmıyor. Bu seviyede birilerin satışının bitmesini bekliyor gibi görünüyor.
S&P son aşağı dalgayıda bitirdi, sonraki dalga nın yukarı tepe dalgası olması muhtemel. Henüz belli değil, şu an gün içi grafikte simetrik üçgen yapıyor. Simetrik üçgen, geldiği yönele aynı yönde kırılma ihtimali yüksek. Simetrik üçgende, alıcılarda satıcılarda baskın değil. heves aynı.
Ancak bunun temel verilerle desteklenmesi gerekir. Temelde, FED in finans sistemine para yağdırması devam ediyor. Şimdide şirket tahvillerini almaya başladılar ancak alırken şirketten değil, o tahvilleri elinde bulunduran finans sisteminden alıyorlar.
Yani finans sistemine para hibe ediyorlar. Kendi çalışan halklarını soyuyorlar. Kural neydi. Üretmeden cebine para giriyorsa, bu para diğer üretenlerden çıkar.
Direk şirketten alsa, bu kabul edilebilir çünki şirketler üretim yapıyorlar, aldıkları parayıda yine üretime aktarıp, işçi sayısı artırıp, üretim alanlarını artırıp, rekabet sayesinde fiyatların artmasını engelliyorlar. Doğru değil ama kabul edilebilir, para genele yayılıyor. Finansa verirsen, büyük oranda direk finans üst yöneticileri, ve patronların kişisel servetine ekleniyor. Halka yayılmıyor o para. Direk hırsızlık.
Yöntem, daha öncede yazdığım gibi, şirkete ortak olma şeklinde olmalı. Kriz bitince yine ortaklık payını satarsın. Soygun olmaz, kalıcı kamulaştırma olmaz.
S&P ye dönersek, yukarı yeni dalgayı Temel veri destekliyor ancak bir temel veri daha varki, ikinci dalga korkusu. Avrupa ve abd de virus kuralları gevşetiliyor. Acaba yeniden yayılmaya başlarmı korkusu var.
Diceksinizki, halkın ölmesini zaten o ülkeyi yönetenler destekliyorlar, ikinci dalga hoşlarına gider, üçüncü nerde diye bakarlar. Netçede bu dalgayla gönül rahatlığı ile FED'de basılan trilyonları iç ediyorlar.
Ancak yinede dalga korkusu ilk anda para piyasalarında satışa sebep olur. Sonra isterse 10 milyon kişi ölsün, kimsenin umrunda olmaz. Aynen şu anda olduğu gibi.
Sonuca gelirsem, S&P de yeni dalga ne zaman başlar, ne tarafa olur henüz gördüğüm bir şey yok. Bende bekliyorum. Dalga hangi tarafa olursa olsun, büyük olmaz, trend değiştirici olmaz.
En azından bu haftalık. Tabi ekstra bir gelişme olmazsa.
Bizde etkili olabilecek gelişme, bilançolar açıklanıyor. Şimdilik fena gitmiyor bilançolar.