temettü için yatırımcı ilişkileri ile görüşen oldu mu? kredili hisse taşıyan kredisini gösterip 17 temmuzda temettüsünü alabilir mi? Ya da hisseleri satarsak temettüyü 1 ekim de alabilir miyiz?
Printable View
temettü için yatırımcı ilişkileri ile görüşen oldu mu? kredili hisse taşıyan kredisini gösterip 17 temmuzda temettüsünü alabilir mi? Ya da hisseleri satarsak temettüyü 1 ekim de alabilir miyiz?
Hele bir otur soluklan yeğenim. Şu işin aslı astarı nedir bir anlat.
Yabancı yıllardır taşıdığı, 2009 krizindeki dolar bazlı fiyatına göre bile %50'den fazla iskontolu hisselerini, 17-18 TL aralığından yerli yatırımcıya kitledi öyle mi? Ve fiyat şu an 20 TL'nin üstünde. Yabancının satışını karşılayan yerlinin büyük kısmının maliyeti 17.50 civarı. Şimdi şirket hisse başı 1.5 TL temettü de dağıtacak oldu mu sana maliyet 16. Önümüzdeki 8 yıl yıllık ortalama 2 TL temettü dağıtsa hisseler bedavaya geliyor.
Keşke çok daha fazla param olsaydı da bana muazzam sağlam kitleselerdi. Öyle kitleseler öyle kitleselerdi ki ibret-i alem olsaydı bu kitleme.
Yatırım Tavsiyesi Değildir!
Ben borsaların düşeceğine inanmıyorum.
1- Gelişmiş ülkelerde hükümetler tarihte görülmemiş derecede para bastı ihtiyaç sahibi halka "helikopter para" olarak dağıttı. Bu paranın çok büyük kısmı (belki tamamı) harcamaya dönüşecek. Bu para şirketlerin ürettiği mal ve hizmetlere harcanacak. Türkiye'de bile devlet bazı sosyal harcamalarını artırdı. Ama Türkiye bu krizi daha çok devletin elini güçlendirmek için kullandı. Bakınız: Devlet bankalarında yapılan bedelli sermaye artışları ile devletin payının artırılması, Turkcell ortaklığı
2- FED finans kurumlarının ellerindeki batık tahvilleri aldı ve onlara nakit verdi. Bu para finans kurumları tarafından kredi olarak yeniden dağıtılacak.
3- FED artık şirketlere aracısız direk borçlanma sağlayacak.
Bu ortamda hisse senedi piyasalarının düşmesi için gerekçe yok şahsi fikrimdir.
Lakin krizden etkilenen sektörler (turizm, otelcilik, havayolu, yer hizmetleri, uçak üreticileri) tabiki büyük yara alacak. Ama bu krizden finansal olarak etkilenmeyecek, faaliyetlerine devam eden şirketler uzun vadede daha da güçlenecek.
TAMAMEN ŞAHSİ FİKRİMDİR BURADA YAZDIKLARIM
Arkadaşlar Genel Ekonomi düşüncem şu şekilde ülkemizde şuan piyasaya sürekli karşılıksız para basan bir hükümet var. Bu nedenle paramız değerini kaybederken Gayrimenkuller, Döviz, Borsa, Altın reel piyasadan dolayı mutlaka değerlenecektir. Şuan en tehlikelisi TL de iken Develüasyona yakalanmak...
oransal olarak da, miktar olarak da şu an Türkiye'nin bastığı para gelişmiş ülkelerin çok çok gerisinde. Türkiye'nin en büyük sorunu dolara aşırı değer veren, amerikan halkının yaşam standartlarını kendi yaşam standartlarından daha önemli görne cahil bir halk kitlesinin olması.
insanlara dolar pompalamayım allah aşkına.
Bilmiyorum bunu bir soru olarak mı sordun lakin benim gözümde bu tarz enstürmanların hiçbiri yatırım aracı değildir. İçinde üretim olmayan, katma değer sağlamayan hiçbir enstrüman yatırım aracı değildir.
Tarla alırsın, buğday ekersin, hasat vakti aldığın ürün senin kazancındın.
Petrol alırsın, rafineriden geçirirsin, benzin olarak satarsın bu senin kazancındır.
Hisse senedi alırsın, ortağı olduğun şirketin ticari faaliyetlerinden dolayı ettiği kardan temettü alırsın bu senin kazancındır. Malesef ülkemizde patronlar da adil olmadığı için daha da adisi kötü niyetli oldukları için bu yatırım aracı yeterince verim vermiyor ülkemizde.
Mobilya fabrikası açarsın, ağaç ve kumaş alıp onları işleyip mobilyaya çevirirsin bu senin kazancındır.
Gümüş alırsın, onu işlersin takıya çevirirsin ve katma değerden dolayı daha yüksek fiyata satarsın bu kazançtır.
Yoksa sadece "ben paramın değerini korumak için dolar alıyorum, altın alıyorum" dersen, paranın değerini de hiçbir zaman koruyamazsın bu şekilde. Bu alenen sığırlıktır.
Keşke tüm şirketlere "sürdürülebilir yatırım" şartı getirilse de ve üstüne "yıllık karın yüzde 50'si yatırıma, yüzde 50'si temettüye ayrılmak zorunda" şartı getirilse. O zaman belki insanlar uzun vade bir şirkete ortak olmanın ne anlama geldiğini öğrenir. Yoksa havanda su dövmeye devam ederiz.
Bulutu geçtik mi ne [emoji4]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b4769d01c0.jpg
Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi