Mesele temettü talebi değil. Mesele tüm uygulamaların kafalarındaki yeni normale uydurulması. Bir tür simyacı gibi kuşatıcı bir yapay gerçeklik yaratılması. Vurgu bu durumadır. İşin sonuna geldik derken neyi kasdettiniz açarmısınız.
Printable View
Mesele temettü talebi değil. Mesele tüm uygulamaların kafalarındaki yeni normale uydurulması. Bir tür simyacı gibi kuşatıcı bir yapay gerçeklik yaratılması. Vurgu bu durumadır. İşin sonuna geldik derken neyi kasdettiniz açarmısınız.
Overton penceresi deniliyormuş bu duruma, siyasette yaygın bir uygulaması var. Önce olmayacak bir şey radikal bir fikir gibi ortaya atılıyor, sonra normalleştirilip norm haline getiriliyor.
Temettü olaylarn izini takip etme konusunda işimize yarıyor. Maddi boyutu da var.
Seneye İlaç 500 milyon lira temettü verdi diyelim. Halka açıklık o dönemde %15 e düşmüş olursa 75 milyon dağıtır. Seneye kur iyi ihtimalle 17 lira civarı filan olursa bu kez 5 milyon dolar dağıtır.
Bakın 2,5 milyon dolardan %100 artışla 5 milyon dolara çıksak topluluğun iş hacimleri, karları vesaire göz önüne alındığında gene bir şey fark etmiyor.
Ben hala yatırım ilaç fiyat paritesine vurgu yapıyorum. Bunu normalleştiriyorlar, derdim bu. Temettü umurumda değil. Bu alçak adamlardan ben her şeyi beklerim. O yüzden üzerinde duruyorum.
Doğru raporlama yapılsa Ayazağa, Kanyon, Monrol gibi varlıklar, hatta Vitra Karo ozsermayeyi artırır, biliyorsun. Ilaç defter değeri 10 birim artsa yatırımdaki artış 3 birim olur, parite 3,5 altına iner. Kartal arkasından doğan değer artışı biraz daha yatırım holding lehine gibi hesapladım ama her durumda 3,5 parite fazlasıyla yatırım holding lehinde sisirilmistir.
İyi de değerleme patron ne isterse o çıkıyor. Bu ülke de kimse de demiyor ki devletten, ha öylemi bu dediğin fiyattan kamulaştırma yaparım şimdi git doğru düzgün değerleme yap. Bilançoda net 100 milyon tl gözüken kanyon payını eczacı 500 milyon dolar versen satmaz. Ama bilançoda donmuş şekilde 16 yıl önceki tl değerinden amortisman düşülmüş haliyle fiyatlanıyor.
Fiyatın çok düşük olduğu kuşkusuz, hala 60 centi ancak geçiyor. Dolar bazında fena halde aşağıda. Bu dolar fiyatından genel kurula gitmeye utanır insan. Ama tam gidiyor derken tekrar basması artık kabak tadı verdi. Bakalım ne olacak. 2020 de 1.2 usd den ciddi KY girdi hisseye. Hepsi perişan oldu. Hala dolar bazında aldıkları fiyatın yarısından fiyatlanıyor hisse.