Ben odedigim egitim ve saglik harcamalarini matrahin %10 u kadar indirebiliyorum.
Dusunun devletin okulunu, hastanesini kullanmiyorum, ona yuk olmuyorum ama yine de egitim ve saglik harcamalarimin tumunu vergi matrahimdan indiremiyorum.
Syg,
Printable View
Bu kafayla kendi evini sat kirada otur..Avradı boşa dısarda ye..Bunun sonu yok..Kapitalizm sizi esir almış..3 kuruşun hesabını yapacağınıza alın bi bahceli havuzlu ferah bi yer de 3 günlük dünyada hayatın tadını çıkarmaya calışın..
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
aynen.. oturduğun ev için (ve orada oturmaktan memnunsan) kar zarar hesabı yapılmaz.. üç günlük dünya, boşuna dememiş atalarımız- ahirette iman, dünyada mekan..
kar-zarar hesabı yatırım/birikim amaçlı içinde kendin oturmadığın yada ticari amaçlı olarak kullanmadığın mallar için yapılır.. yani çiftçiysen ve kendi 20 dönüm tarlanı ekip biçiyorsan, o tarla için de diyemezsin- satayım şunu da %14 faizime bakayım dememen gerekir, 2 sene sonra faizler düşerse ne yiyip ne içicen ? 2010 yazında ayvalık'ta asker emeklisi dostlar çok şikayetçiydi- %20'li faizler bir sene içinde tek haneye gerilemişti, hepsi bankadan faiz alıyordu, birden faiz gelirleri yarı yarıyadan fazla düşmüştü, çok mutsuzlardı, birisi dedi ki- enflasyon yükselirse faiz de yükselirmiş.. öyle duymuş birinden, enflasyon yükselir inşallah diye içlerinden dua ediyorlardı :)
gayrimenkul uzun vadeli bakış gerektirir.. kimi zaman likidite kurur, uzun süre alıcı bulamazsın (gelen nadir alıcı rayicin yarı fiyatını teklif eder).. böyle vaziyetlerin oluşması gayrimenkul yatırımının temel olarak yanlış olduğu anlamına gelmez, yeter ki- alırken bunun uzun vadeli olduğunu, gerekirse çocuğuna miras bırakacağını kendi zihninde içselleştir..
15 milyona al, 1 milyona kiraya ver, nesi kötü bunun ? annual yield 7%, çok agresif değil, piyasa ortalaması.. en basit kira kontratında bile kiracının yapacağı yatırımın ne olacağı, tahliye ederken neyi alabileceği neyi alamayacağı bellidir.. yukardaki haberde açık ki, mal sahibi haklı, işletmecinin şu kadar yatırım yaptıydım da bunu bana ödesin o zaman' falan demeye hakkı yok..
ayrıca dolar için %4 faiz diye bi şey yok- o sadece TR içinde konjonktürel bir faiz, geçici bir süre için, 2010 yılından beri batı bankacılık sisteminde faiz %0- 1 aralığında mevduat faizleri.. TR bankalarında da %2 kusür falandı, son dönemde fetö kaynaklı sermaye çıkışından sonra kaynak sıkıntısı oluştuğu için %4'lere vurdu, geçici bir case.. kaldı ki, faiz getirisiyle o şekilde karşılaştıramazsın, faizdeki anaparan 7 yıl sonra yine aynı anapara, ama gayrimenkulde capital gain şansın var.. zaten yatırım için gayrimenkul tercihinin temel motivasyonu bu değer artış potansiyelidir, kira getirisini ilk plana almak çok daha düşük bir motivasyondur
şöyle düşün; gelişmiş ekonomiler niçin 8-9 yıldır 'sıfır faiz/parasal genişleme' uyguluyor ? büyüme canlansın' diye.. canlanıyor mu ? hayır.. bu arada borç yükü ne oldu ? 2-3 katına çıktı krizden beri.. faiz artışına çok daha duyarlı hale geldi- hem kamu kesimi, hem şirketler.. yani sadece fed cesaret edebildi, ama o da yanlışlıkla faiz artırımında ölçüyü kaçırırrsa, 'toptan iflas ve çöküş' ihtimali yüksek.. merkez bankalarının elinden gelen tek şey, bol likidite düşük faiz senaryosuna devam etmek.. yerkürenin genel vaziyeti bu ise, gayrimenkul talebi doğal bir talep.. nitekim 8-10 yıldır gm fiyatları reel bazda artıyor kürenin her köşesinde
throwback [emoji774] thursday
2016 sonbahar...
https://i.hizliresim.com/8dWVoV.png
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Devlet hastanesi önemlidir. Allah kimseye vermesin uzun süreli ve tehlikeli hastalıklarda devletin verdiği maddi desteği kimse vermez. Özel sektör kısa süren rahatsızlıklarda iyidir ama uzun süren yatma gerektiren hastalıklarda maddi varlığın kısa sürede erir.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app