1915'ten günümüze...
https://www.hizliresim.com/48g5w9v
Printable View
1915'ten günümüze...
https://www.hizliresim.com/48g5w9v
https://tr.investing.com/news/econom...lyoruz-2380241
Bakan Nebati: "İşletmelerimizin enflasyonun oldukça altında, düşük maliyetle ticari kredilere ulaşmalarını sağlıyoruz"
Diğer bir ifade ile mevduat sahiplerine enflasyonun oldukça altında mevduat faizi veriyoruz.
Deniz hocamızın bahsettiği servet transferinin resmî açıklaması gelmiş oldu.
Hazine %10 dolar faiziyle 1.5 milyar dolar borçlandı.
https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2022/1...n-Duyurusu.pdf
Her ay döviz kurlarını tutacağım diye kabaca 10 milyar doları bozuk para gibi rahatça savur(Ekim ayı ihracatı 21.298 milyar dolar,%40 merkez bankasında bozma zorunluğu, 21.298*.4=8.519 milyar dolar+1.546 milyar dolar aylık ortalama reeskont kredilerinden merkez bankasına döviz girişi,toplam=10.06 milyar dolar ),sürekli swap ile ilave borçlanma tutarlarını artırmaya çalış, ama merkez bankası net döviz rezervlerinde bu miktarda artış olması gerekirken yok hatta azalma oluyor),ondan sonra %10 dolar faiziyle borçlan.Tabii,borçlananlar o faizi kendi cebinden ödemiyor,ekonomi yönetiminin sorumsuz politikalarının faturası ağır vergiler olarak milletin rızkından kesilerek ödeniyor.Vergilerin büyük kısmı dolaylı vergi olarak çok adaletsiz.Gelir vergisi dilimleri çok yüksek enflasyona rağmen çok düşük oranda artırıldığı için ,gelir vergileri halk tarafından üst dilimden daha yüksek oranlı olarak ödeniyor.Şirketlere ise enflasyon mıhasebesi uygulanmadığı için ,reel olarak etmedikleri kazançlar üzerinden sermayeleri ağır bir şekilde vergilendiriliyor.Kamu harcamalarında ise israf,şatafat,debdebe,gösteriş harcamalarından ve verimsiz yatırımlardan hiç tasarruf yok...
Dün Hazine ayrıca nakit dengesi gerçekleşmelerini de açıkladı. Buna göre, Hazine nakit dengesi Ekim ayında 72,2 milyar TL açık verdi (Ekim 2021 5,27 milyar TL)
https://www.dunya.com/kose-yazisi/re...gerilim/673834
Reel sektör bilançosundaki fay hattında yüksek gerilim
Son 2 ayın(ağustos ve eylül) ABD enflasyon verisi analizlerinde benzer pasajları kullanmıştım.
-"Bu ay veride enerji dışında düşüş gösteren tek ana kalem kullanılmış ikinci el oto ki onun da fiyatı rekor yıllık yükseliş göstermişti.Ama esas nedeni ,güçlü tüketici talebi ile yeni otomobil fiyatlarının aylık %0.8 gibi çok güçlü bir aylık artış göstermesinden kaynaklanıyor(tedarik zincirlerinde kırılma ve chip sıkıntısından tüketiciler yeni araç bulmakta zorluk çektiklerinden ikinci el araç fiyatları çok yükselmişti)"
-"ABD'de enflasyonun daha da yüksek gelmesini engelleyen 2 unsur aynı geçen ay olduğu gibi enerji fiyatlarında aylık %2.1 gerileme ki,bu kalem Ekim ayında bu sefer enflasyona yükseltici yönde katkı verecek,diğeri de kullanılmış ikinci el oto ki(aylık %1.1 düşüş) onun da fiyatı rekor yıllık yükseliş göstermişti.Ama esas nedeni ,güçlü tüketici talebi ile yeni otomobil fiyatlarının geçen ay ki %0.8'lik artışa yakın aylık %0.7 gibi çok güçlü bir aylık artış göstermesinden kaynaklanıyor(tedarik zincirlerinde kırılma ve chip sıkıntısından tüketiciler yeni araç bulmakta zorluk çektiklerinden ikinci el araç fiyatları çok yükselmişti)"
Bu ay araç piyasasında durum şu:
https://tradingeconomics.com/united-...-vehicle-sales
Satışlar yıllık 13.5 milyondan 14.9 milyona çok güçlü bir zıplama göstermiş.Nisandan beri yeni araç satışlarında güçlü tüketici talebiyle son 6 aydır,aylık %0.6-%1.1 band aralığında fiyat artışları gösteriyor,bu da ikinci el araç piyasasına talebi düşürmüş durumda ve son 3 aydır fiyatlar gerilemeye başlamış durumda.Ama aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere meslek örgütlerinin raporlamalarında istatistik kurumunun verisindeki fiyat düşüşü pek gözükmüyor.
https://wolfstreet.com/wp-content/up...ting-price.png
Ama yeni araç satışlarındaki ivme ve fiyat artışları oldukça güçlü seyrediyor.
-Emlak piyasasında ise mortgage faizlerinin %7'nin üzerine yükselmesiyle fiyatlardaki yükselme durmuş durumda ve hafifçe gerileme başlamış durumda ama 2020 yılı başından bu yılın Ağustos ayı sonuna kadar ev fiyatları %42.2 artarken,son 3 yılda kira artışı ABD enflasyon verisine sadece %12.8 artış olarak yansımış.Son 1 yıllık ABD enflasyon verisinde yıllık kira artışı %7 iken,bu bitmiş kira konratlarında son 2 ayda düşüş eğilimine girmesine rağmen hala %12 civarında,
https://www.corelogic.com/wp-content...-02.svg?w=1024
https://www.corelogic.com/wp-content...INE.svg?w=1024
Arada hala çok büyük makas olduğunda ilerleyen vadede aradaki büyük makasın kapanması için ev fiyatlarında bir gerileme olsa bile ,önümüzdeki aylarda da kira fiyatlarındaki artışın devamı beklenir.
Deniz hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben sürekli seçim sonrası için düşünüyorum. Gündemdeki eyt var çıkacak. Sistemde kayıtlı çalışan sayısı 25 milyon 14 milyon da emekli var. Mevcut durumda 50 li yaşlarda emekli olup 3-5 bin TL geçinmek mümkün değil. Bunlar mecburen çalışacak. Sistemden eyt li sayısını düşüp emekliye eklediğimiz de başabaş emekli ve çalışan sayısı olacak. Bununda üstüne asgarî ücrete yapılacak zam kayıt dışına çıkar küçük hizmet sektörü esnaf özellikle benim gençlik yıllarımda asgarî ücretin yarısını bile veren yoktu inşaata gidiyorduk mecburen. Hukuki düzenlemeler de yapılsa her şey mükemmel de gitse bu sistemin işleyebilmesi mümkün mü.
Abi üstüne YİD hazine garantililer kamu borcu şişman devletide ilave edelim ona göre beklentiniz ne olur tabi dünya stabil giderse
https://pbs.twimg.com/media/Fbeqm1BW...g&name=900x900
Emeği ile çalışanların gsyih'dan aldıkları pay görülmemiş ölçüde düşmüş durumda,geniş halk kitlelerinde müthiş bir sefalet var,artık medyada aç olduğu için okulda bayılan çocukların haberlerini görüyoruz.Emeği ile geçinenlerin durumunda iyileşme acilen gerekli.İşverenler açısından durum ise;emeği ile geçinenler gsyih'dan çok daha yüksek pay aldıkları zamanlarda da şirketler gayet güzel kar edebiliyorlardı,yine ederler.Edemeyecekler zaten koltuk desteği ile ayakta duran kötü yönetilen, verimsiz çalışan şirketler olur.Onların piyasadan elenmesi ülke ekonomisinin genel sağlığı için çok daha yararlı olur.Bu şirketlerin pazar paylarını ise iyi yönetilen,verimli çalışan şirketler alır,kapanan şirketlerde çalışanlar da buralarda istihdam edilirler.
Emekli /Çalışan oranı sağlıklı bir rasyo değil.Sosyal güvenlik sistemini zorluyor,normali ücretlerin ve emekli maaşlarının çok daha yüksek olması ama emeklilerin yeniden bordorolu çalıştıklarında emekli maaşlarının çalıştığı sürece kesilmesi olur.
ABD Kongre ara seçimlerinde son durum:
https://www.nbcnews.com/politics/202...d=election_nav
https://www.cnbc.com/2022/11/08/cryp...ity-scare.html
Bitcoin briefly touches a new low for the year, FTX token plunges more than 75% in broad crypto sell-off
Bitcoin/USD Coin Metrics
BTC.CM=
RT Quote | USD
Last | 10:19 PM EST
18,202.00
down-2,628.30 (-12.62%)
-Mehmet Öz seçimi kaybetti.
-Demokratlar seçimlerde anketlere göre daha iyi performans gösteriyor.Senatoda 100 üyenin 51'i muhtemelen demokratların olacak,çoğunluğu koruyacaklar.Temsilciler Meclisinde ise projeksiyonlar şu anda Cumhuriyetçilerin 216 ye karşı 219 dar bir çoğunluk sağlayacağını gösteriyor.
Deniz hocam, iyi günler dilerim öncelikle.
Bu gönderinizdeki tüm sözlerinize sonuna kadar katılıyorum. Mevcut enflasyon politikası ve faiz politikası ve makro ekonomik gelişmeler ve göstergeler, nasıl bir günümüz olduğu ve geleceğimiz olabileceği hakkında fikir verse de; Bist30'daki şirketlerin 2022/3. çeyrek bilançoları incelendiğinde, karlarında dolar bazında neredeyse 2.5 - 3 kat artış olduğu görülmekte. Son çeyreğe de aynı zamanda ışık tutmakta.
Enag yıllık enflasyonunun %180 olduğunu düşünüldüğünde, Bist30 şirketlerinin hem enflasyon hem de dolar bazında çok iyi karlar açıklaması; Bist30'un dolar bazında, son bir yıllık dönemde %55 getiri sağlaması ve üstelik dolar bazlı 20 yıllık grafiğe bakıldığında da, dolar bazında daha üst seviyelerin de beklenti dahilinde olduğunu göstermekte.
Kısaca, genelde göstergeler dibi işaret etse de, özelde afaki karlar Bist30'un daha yukarı gidecek yeri olduğunu işaret ediyor. Dahası; doların adil değerinin 25tl'ler(yaklaşık %30 artış demek) olabileceği göz önüne alınsa dahi, enflasyonla başabaş seviyeye ulaşamacayakken, Bist30'da bu kazancı elde etmek daha ulaşılabilir görünüyor.
Bu ikilemi nasıl değerlendirirsiniz? Fikirlerinizi duymak beni çok memnun eder.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Not: 3 gün önceki, borsa ile ilgili görüşlerinizi alıntılamak istedim, ama beceremedim. Kusura bakmayın lütfen. Üstteki yazımı da, o gönderinize ithafen yazmıştım.
Borsa hareketi ile görüşümü yukarıda paylaşmıştım.Bankaların durumu ve reel sektör şirketlerinin durumu ile ilgili paylaşımlarım da yukarıda.
Borsayı yukarı taşıyacak mantıklı bir neden yok,borsalar geleceği satın alır,seçimlerden sonra kim iktidar olursa olsun herkes için,şirketler için de çok sıkıntılı bir dönem yaşanacak,makroekonomik verilerin bu kadar kötü olduğu bir ülkenin şirketleri için iyi bir perpektif çizmek de gerçekçi değil.
Ama böyle dediğim için, borsada poziyonunuz varsa kapatmanızı önermiyorum,madem manipülatif bir hareketle borsa yükseltiliyor,siz de bir stop-loss seviyesi koyarak pozisyonlarınızı muhafaza edin,çeşme akarken yararlanmaya devam edin.Ama daha önce borsada pozisyonu olmayan kişilere borsayı hiç önermem.
Bu SASA ile ilgili hayretler icindeyim.
Ulkenin kronik sorunu petrol ve enerji darligi degil mi ?
Polyester nedir;
Genellikle petrol kaynaklı etilenden üretilen bir ürün .Genellikle kullanım alanı sentetik ve ucuz maliyetli kumaş üretimidir.Bu kumaşların sağlıklı olmadığı başta allerji çeşitli sorunlara yol açtığı bilinir.Polyester üretiminde, soğutma için yüksek miktarlarda su gerektiren, enerji açısından yoğun bir ısıtma işlemiyle üretilir.
Buna ragmen fiyat 141 TL.
Inanilir gibi degil.
o hisseyi alan çoğunluk profilin ürünlerini, nerede kullanıldığını, nasıl üretildiğini, ne kadar kar marjı olduğunu vs bildiklerini sanmıyorum.
https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%B...al_kuram%C4%B1
konu bence artık bu aşamada o ve onun gibi anormal fiyatlanan birkaç hisse için...
Neden Kanadalilar terkediyor.
https://www.youtube.com/watch?v=G5Nh...avvyEconomists
kagıt üstünde çok büyük kar ediyor gözüküyorlar...kendimden örnek vereyim...toptan ticeretle ugraşıyorum..mesela en son zam gelen üründen örnekleyelim..tariş sirke yi kolisi 98 liraya alıp 108 liraya satıyordum.. %10 kar ediyordum..karımın %25 i vergi oluyordu..yani 2,5 tl devlete vergi veriyordum..7,5 tl bana kalıyordu.. bunun 5 i genel giderlere gidiyordu.kalan benim karımdı ..şimdi tariş sirke 152 lira oldu bana gelişi..167,50 den satmam lazım...ama elimde eski fiyatlı var diyelim..stogumu kaybetmemek için benim bu malı yine 167,5 den satmam gerekli.. ama devlet enflasyon muhasebesine geçmedigi için 167,5-98=69,5 beni kar etmiş gibi görüyor...ve 69,5 ün %25 vergisini alıyor yani 19,46 sını vergi olarak alıyor...şimdi ben dolar bazında da baksan nereden bakarsan bak geçen seneye göre çılgın kar etmiş gözüküyorum..ama gel gelelim 167,5 e sattıgım zaman 19,46 sını devlete vergi olarak ödedigim zaman bana kalan para 148,04 gibi bir rakam..genel giderlerde arttı..genel giderlere de artık 5 degil 7,50 gidiyor.. ee ben elimdeki mal bittiginde yine 1000 koli ürünüm vardi ama artık 900 koli ..bu sadece tek bir üründe geçerli..eger ki enflasyon muhasbesine geçilmezse bu kagıt üzerinde edilen karların çogu devlete bütçe açıgını kapatmaya gidecek..ve şirketler ellerinde zaten n düşük olan öz sermayelerini kaybedecekler...yok semeyelerini kaybetmek istemiyorlarsa da.. bu sefer kar marjlarını arttırmaları gerekecek..yani benim artık eskisi gibi %10 la çalişma lüksüm yok..kar marjımı arttırmam lazım.. ama rekabetten dolayı arttıramıyorum...bırak artırmayı kar marjım düşüyor...
Güzel anlatmışsınız.Ben de hep bunu ifade ediyorum.Çok yüksek enflasyon ortamında, enflasyon muhasebesi uygulanmadığında, kağıt üzerinde elde ettiğiniz vergi sonrası net karı yıl sonunda sermayenize eklediğinizde, sermayeniz 1 yıl öncesinin miktarında sirke alıp sirke satmaya yeterli gelmiyorsa,sermayenizin satın alma gücü reel olarak azalmıştır,yani sermayeniz reel olarak aşınmıştır,yaptığınız ticaretten reel olarak kar etmemişsiniz manasına gelir.
https://www.bloomberght.com/tusiad-b...inmali-2318880
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan 14. Rekabet Kongresi'nde yaptığı konuşmada ;"Küreseldeki sorunlar ve içerideki makroekonomik istikrarsızlık ister istemez dikkatleri bugünü kurtarmaya getiriyor. Küresel likiditenin azalması ve maliyetlerin yükselmesi, ABD ve Çin ekonomilerindeki de yavaşlama ve Avrupa'daki ekonomik daralma ekonomik ufkun belirsizleşmesine yol açıyor. Bu koşullar altında ihracat ve büyüme perspektiflerinin zorlaşması, dış açığının finansmanının sıkıntıya düşmesi ihtimali de yükseliyor." şeklinde konuştu.
Ekonomideki öngörü ufkunun uzaması ve ülkenin geleceğine güven duyulmasının sadece ekonomik politikalar ile elde edilemeyeceğini belirten Turan "İş, bireysel ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında güvenilir ve kapsayıcı kuralları hayata geçirmeden hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliği gibi alanlarda ilerleme sağlamadan ekonomiyi yeşil ve dijital dönüşüme hazırlayarak adımları rahatlıkla atabilecek bir zemin oluşmayacaktır" dedi.
sn deniz 43 türk eurobondu mu yoksa amerikan tahvillerini mi tavsiye edersiniz ? tr nin temerrute dülme ihitmali varmidir ? orta vadeli bir yatırım içn (2 -3 yıl için) eger türk eurobonduysa ..kısa vadeli iskontolu euro bondmu yoksa uzum vadeli yüksek kupon ödemelimi olmalı.. yoksa yarı yarıya bölmelimi ?
-Eurobond ve ABD Hazine tahvillerinin gelir vergisi mevzuatı aynı bir farklılık yok.
-ABD Hazine tahvilleri dünyanın en derin ve likit piyasası,istenildiği an milyarlarca dolar tutardaki büyük satışlar bile dar bir alım satım fiyatı marjıyla rahatlıkla yapılıyor,%100 dünyanın en güvenli yatırım aracı kabul ediliyor çünkü kendi parası cinsinden ihraç edildiği için,gerekirse para basar yine öder şeklinde değerlendiriliyor.
-Türk eurobondlarının ise getirisi daha yüksek ,kabaca dolar cinsinden ABD Hazine kağıtlarına göre 2 kat getirisi var.Normal şartlarda devlet ve özel büyük banka eurobondları mukayese edildiğinde;Bir ekonomik kriz riskinin gündemde olduğu durumlarda,risk gerçekleşirse ,hazine eurobondları için devletler morotoryum ilan ederler devletler batmazlar ama bankaların ödeme yapamayıp temerrüde düşmeleri fiilen iflas demektir ve bu nedenle bankalar iflas etmemek için ne yapıp edip ödemeyi yapmaya çalışacaktır.Bu nedenle benim tercihim 4 büyük özel bankadan birinin eurobondu olur(garanti,akbank,iş bankası,yapı kredi), riskleri ABD Hazine kağıtları gibi sıfır değil ama 2 yıllık vadede binde birin altı gibi çok küçük risk görürürüm.Bankaların şu anda yurt dışı muhabir bankalarda kabaca 36 milyar dolar rezervleri var,banka kasalarındaki nakit ile birlikte 44.1 milyar dolar.
Bu para en azından 2 yıllık vadede ekonomik krizde bile bankaların yabancı para cinsinden yükümlülüklerini yerine getirmesine yeterli olur.
-Vade sonuna kadar beklenmez ise kur farkı kazancı da vergilendirildiği için ,ara dönemde ihtiyaç duyabileceği ihtimaliyle, vadeyi 2 yıldan uzun tutmamak uygun olur.(ülke ve küresel piyasalar olarak önümüzdeki kısa vadede piyasalarda çalkantılı bir dönem yaşanabileceği ve aynı zamanda cazip yatırım fırsatları da çıkabileceği varsayımıyla)
Eurobondların vergi mevzuatı ile
Genel bilgilendirme:
- Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 7 numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında %0
oranında stopaja tabidir.
- Anapara üzerinden hesaplanan kur farkları vergilendirilmez.
-İndirim oranı ya da maliyet bedeli endekslemesi uygulanmaz.
- Elde edilen Eurobond faiz gelirleri, beyana ve tevkifata tabi olan diğer menkul ve gayrimenkul sermaye iratları
ile birlikte, 2021 takvim yılına ait 53.000 TL'lik beyan sınırı aşıyorsa yıllık beyanname ile beyan edilecektir.
-EUROBONDLAR ;DÖVİZ CİNSİNDEN İHRAÇ EDİLMELERİ NEDENİYLE,İTFALARI SIRASINDA OLUŞAN DEĞER ARTIŞLARI İRAT SAYILMAZ VE ELDE EDİLEN GELİRLERE İNDİRİM UYGULAMASI DA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.
Hazine bakanlığının ,bankaların ya da özel şirketlerin yurt dışı borçlanma aracı olarak genellikle euro ya da dolar cinsinden yurt dışı piyasalrda ihraç ettikleriuzun vadeli ,döviz cinsinden tahvil olarak tanımlanabilecek Eurobondların; itfa tarihinden önce elden çıkarılmasından, bir başka deyişle alım-satım işleminden doğan kazançların vergilendirilmesine ilişkin özellik arz
eden hususları ise aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80'inci maddesine göre, Eurobondların elden çıkarılmasından sağlanan
kazanç; değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir.
Eurobondların alım- satım işlemlerinden elde edilen değer artış kazançlarının vergilendirmesinde esas alınacak
kazanç; aynı Kanun'un mükerrer 81. maddesine göre; elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan
ve para ile temsil edilebilen menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan kıymetin maliyet bedeli ile elden çıkarılma
dolayısıyla yapılan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunacaktır.
- Eurobondların alım-satım işlemlerinden doğan kazançların hesabında; öncelikle alım sırasında döviz cinsinden
ödenen bedel ile satış tarihinde tahsil edilen bedelin alış ve satış tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuruna
göre hesaplanan Türk Lirası karşılığının bulunması gerekir.
- İkinci aşamada ise; Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 81 inci maddesinin son fıkrası hükmüne uygun şekilde,
enflasyondan kaynaklanan fiktif kazançların vergilendirilmesinin önüne geçmek amacıyla maliyet bedellerinin
endekslenmesi yapılabilecektir.
Buna göre; elden çıkarılan Eurobond'un maliyet bedeli, elden
çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nca
hesaplanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış oranında
artırılarak tespit edilebilecektir. Endeksleme işleminin yapılabilmesi
için, (01.01.2006 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere
uygulanmak üzere) hesaplanacak artış oranının %10 veya üzerinde
olması gerektiği unutulmamalıdır
-Üçüncü aşamada eurobond satış bedelinin TL karşılığından ,endekslenmiş maliyet bedeli ve varsa eurobonda ilişkin alımsatım,saklama giderleri düşülmek suretiyle vergilendirmeye easa alınacak değer artış kazancı hesaplanır.
-Aynı yıliçerisinde mükellefin sahip olduğu eurobond ya da benzer menkul kıymetlerin bir kısmının satışından kazanç,bir kısmının satışından zarar doğması halinde,aynı yıl içinde olması şartıyla,bu işlemlerden doğan kar ve zarar birbirinden mahsup edilebilir.
-Maliye Bakanlığı'nca verilen bir özelgede; yabancı şirket hisse senetlerinin elden çıkarılmasında oluşacak zarar ile
Eurobondların elden çıkarılmasından doğacak kâr tutarları birlikte değerlendirilecek olup; işlemin aynı yıl içinde
yapılması koşuluyla, söz konusu zararın, bahse konu kârdan mahsubu mümkün bulunmaktadır.
- Eurobondların itfası ve alım-satımı neticesinde elde edilen gelirler Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67'nci
maddesi kapsamına girmediğinden, yukarıdaki şekilde hesaplanan kazancın tamamı herhangi bir istisna ile beyan
sınırı uygulanmaksızın beyan edilmektedir.
NOT:Yurtdışı hisse senetlerinin alım satımından doğan kazançların, değer artış
kazancı olarak vergilendirilmesine tabii olup, vergilendirme usul ve
esasları, eurobondların alım-satım kazançlarının vergilendirilme usulleri
ile birebir aynıdır.
Sn deniz
Coinler, amerikan borsalarındaki düşüşe ilave olarak teknoloji şirketlerinin işten çıkarmalarını üst üste koyduğunuzda amerikan iş gücü piyasasına bakışınız nedir ?
Artık çalışmaya ihtiyacım yok diyenler iş gücüne tekrar katılır mı ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://www.weforum.org/agenda/2022/...n-is-not-over/
Evet.ABD iş piyasasında "The Great Resignation" dalgasını yaratan temel nedenlerden biri,negatif reel faizler ve aşırı gevşek para politikası ile varlık fiyatlarında büyük balon oluşması oldu.Coinlerden,borsalardan emtia fonlarından zengin olanlar hem işlerini bıraktılar hem de servet artışı etkisiyle tüketici talebini yükselterek enflasyonun ivme kazanmasına destek oldular.
Şimdi coinler vasıtasıyla zenginleşenlerin varlıklarının erimesiyle tekrar eski işlerine dönmeleri yüksek ihtimal,bu durumda 11 milyona yakın açık iş pozisyonu olduğu için istihdam artışına katkı sağlarken,işgücüne katılım oranı yükseleceğinden istihdam artışı olsa da işsizlik oranı da artabilir.Varlık fiyatlarının şişmesiyle elde edilen zenginlik kaynaklı güçlü tüketici talebinin dengelenmesi için borsalar, gayrımenkul dahil diğer varlık sınıflarında da fiyatların düşmesi gerekiyor.Bu durumda ABD'de hem tüketici talebine dayanan enflasyon tüketici talebinin zayıflamasıyla düşmesine destek olacak, hem de düşük enflasyon ortamında istihdam artışıyla desteklenen sağlıklı bir ülke ekonomisi büyümesi için yol açılmış olacaktır.Gelir dağılımının düzelmesine de katkı sağlayacaktır.
Sn deniz43 , kisin siddeti arttikca enerji ve gida emtialarinda bir yukselis dalgasi bekler misiniz ? 20 Kasimda tahil koridoru anlasmasi bitiyor saniyorum. Taraflar itiraz etmedikce anlasma suresi uzuyor demisti bir yorumcu ekonomi kanalinda. Su an Ukrayna'da tahil uretimi oluyor mu acaba ?
Arz sikintilari olmasina ragmen , FED ' in faiz artislarinin enerji ve gida emtia yukselisini frenleyecegini dusunmeli miyiz ?
Bunlara ilave olarak rus metallerinin , londra metal borsasinda yasaklanmasi metal emtia icin yukselise neden olur mu ? Avrupada gerceklesmesi olasi resesyon ve Cin ' in sert covid politikalarina devam etmesi metal emtia yukselislerini frenler mi ?
Elinize emeginize saglik , tesekkur ederim. Saygilar.
Varlik fiyatlarinda buyuk balon Kanada'da sorun.
Kimsenin bu fiyatlardan ev hayali kuramayacagi kesin.
Kiralar da cok yuksek, yani yeni gelenleri fena opecekler.
ABD'de ayni arac sigortasi aylik 60 USD, Kanada'da 300 USD.
Internet ucretleri de ayni.
Sadece 2022 yili icinde,yeni gelen 13.000 den fazla gocmen terk etmis ulkeyi.
Bu rakam 2021'de terk edenlerden %42 daha fazlaymis.
Saglik hizmetleri sozum ona free ama acil'de normal bekleme suresi 48 saate cikmis.
Ustune bu kadar elverissiz iklim kosullari ve soguk.
Kimse kalmaz yakinda.
Emekliler sirf adam gibi karnini doyurabilmek icin Meksika'ya gocuyor.
Kapitalizm ABD'de vahsidir, Kanada'da ise rape.
Kislari cok kar buz, sigorta sirketleri bundan avantaj sagliyor, ama kimin umurunda.
Enerji ve tarım emtialarında yılın son çeyreğinde yükseliş beklediğimi yaz aylarında bu başlıkta yazmıştım.Ama enerji emtialarının fiyatında düşüş oldu çünkü:
-Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki covit kapanmaları nedeniyle Çin'in enerji ithalatı %20 azaldı.
-Seçimlerden önce benzin fiyatlarını düşürebilmek için Kasım ayında tamamlanacak şekilde Biden yönetimi tarafından ABD stratejik petrol rezervlerinden 180 milyon varil piyasaya verildi.
-Kasım ortasına gelmemize rağmen hava koşulları son derece yumuşak gidiyor,ısınma amaçlı enerji talebi çok sınırlı oldu.
Bundan sonrası için ise;ABD'nin stratejik rezervlerinden petrol piyasaya verilmesi sona eriyor,Çin'deki kapanmalar azalır petrol ve gaz talebi yeniden normal istatistiklerine dönerse ve kış koşulları istatiksel ortalamalara gelirse enerji fiyatlarında yeni bir yükseliş dalgası beklenebilir.
-Tahıl fiyatlarında ise tahıl koridoru anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle son çeyrekte beklenen fiyat artışı olmadı.Ancak fiyatların çok yükselmesi nedeniyle gübre kullanımının düşük kalması ve savaş nedeniyle önemli gıda ihracatçılarından Ukraynada bu yıl tarım alanlarının büyük bölümünde ekim yapılaması nedeniyle gelecek yılın ilk yarısında gıda fiyatlarında bir tırmanma bekleniyor.
-Emtia fiyatları dolar ile ölçülüyor,bu nedenle prensip olarak dolar değer kaybedince emtia fiyatları yükseliyor ama tersi durumda mutlaka emtia fiyatları düşecek manasına gelmiyor ,esas belirleyici olan küresel üretim ve küresel talep.Talebi karşılayacak arz fazlasıyla varsa fiyatlar düşer,arz düşükse fiyatlar yükselir.
-Çin dünyanın en büyük emtia tüketicisi,kapanmalar devam ederse sanayi metallerinin fiyatlarında bir yükseliş olmaz,avrupadaki olası resesyon da sınırlı olarak sanayi metallerini düşürücü etki yapar ama esas etki Çin'den gelir.
-Rusya bazı metallerde dünyanın en büyük üretici ve ihracatçısı,bu metallerin satışına getirilecek kısıtlamalar,küresel ölçekte arzı azaltacağı için bu metallerin fiyatını yükseltir.
-Yılın son çeyreğinde enerji ve gıda emtialarında beklediğim yükselişin olmaması nedeniyle,Benim ABD enflasyonu ile ilgili projeksiyonum da sapmaya uğradı.ABD'de artık bu yıl çift haneli enflasyon rakamına ulaşılması olası görünmüyor.Yılbaşında o zamanın şartlarına göre yeni bir projeksiyon yapmaya ihtiyaç var.
https://www.dunya.com/ekonomi/ihraca...-haberi-674052
İhracat yükünde öteleme ve iptaller başladı
İhracatta öncü gösterge olarak kabul edilen uluslararası taşımalardaki düşüş hızlandı. Bazı yük bağlantıları ötelenirken, bazılarında ise iptaller başladı. Konteyner yüklemelerindeki daralmaya bağlı olarak navlunda da gerileme sürüyor. Sınırdan geçen TIR sayısı da azaldı.
-Düşen taleple navlunlardaki gerileme devam ederken, sektör temsilcileri kış aylarında iş hacimlerinde daha büyük düşüş yaşanmasından endişe duyuyor. Taşımacılık acentelerinin çatı kuruluşu UTİKAD'ın Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal, olağan zamanda Noel öncesi olduğu için çok yoğun ihracat yüklemelerinin olduğu bu aylarda, sevkiyatlarda dikkat çekici bir azalma olduğunu belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ,ölüm yıldönümünde saygıyla,özlemle,minnet duygularıyla ,rahmetle anıyoruz.
"asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfi ve medeni kaabiliyeti atinin yükselen medeniyet ufkunda bir güneş gibi doğacaktir!..
bu söylediklerim hakikat olduğu gün, senden ve bütün medeni beşeriyetten dileğim şudur: beni hatirlayiniz!"
Mustafa Kemal Atatürk
(29.10.1933)
Sn. Deniz Hocam,
Toprak üstad düzenli paylaşıyor bu tabloyu değerler her gün düşüşte ufak ufak. Borsa artarken bu adamların kağıdı sabit kalmadığına göre ufaktan çıkış mı yapıyorlar, mevcut düzenin seçimde değişmeyeceğini mi fiyatlıyorlar yoksa yavaştan US tahviline mi kayıyorlardır? malum geçen Barclays'in raporu da TL'nin pahalı olduğu yönündeydi. Çıkış varsa da reel olarak ürkütmeden mi yapılıyor?
Saygılarımla
Borsamız aşırı primlendi.
Türkiye ekonomisı için de önümüzdeki dönemde büyük riskler var ve TL de aşırı değerli.Yabancının borsadan çıkması için ideal şartlar oluşmuş durumda.Ama aslında pek batılı kurumsal yatırımcı kaldığını düşünmüyorum.Yabancı görünenler bir miktar arap sermayesi dışında ,muhtemelen yabancı aracı kurumlar üzerinden işlem yapan şirket patronları ve yerli büyük oyuncuların portföyleri olduğunu tahmin ediyorum.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
iyi günler, Deniz Hocam hükümet enflasyon baz etkisi ile de olsa düşüş olacak diyor, bu baz etkisi nedir, nereye kadar devam eder , sonrasında ne olur.. v.b .., müsait bir zamanda biraz açıklar iseniz sevinirim. Tşk.
Baz etkisi ile;geçen yılın aynı döneminde çok yüksek gelen aylık enflasyon verilerinin seriden çıkıp yenilerinin seriye girmesiyle enflasyonda yıllık bazda düşüş beklentisinden bahsediyorlar.Geçen yılın Aralık ayında enflasyon aylık %13.58 artmış onu takiben Ocak ayında da aylık %11.10 artmış.Bu yıl Aralık ve Ocak aylarında aylık enflasyon verilerinin daha düşük gelip yıllık seride eskilerinin yerlerine geçmesiyle yıllık bazda enflasyonun düşüş beklentisinden bahsediyorlar.
Thursday November 10 2022 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Inflation Rate YoY OCT 7.7% 8.2% 8%
US
Core Inflation Rate YoY OCT 6.3% 6.6% 6.5%
US
Inflation Rate MoM OCT 0.4% 0.4% 0.6%
US
Core Inflation Rate MoM OCT 0.3% 0.6% 0.5%
Beklentilerden düşük bir enflasyon verisi geldi.
Veri niye tahminlerden saptı:
-Enflasyon verisini aşağı çeken ikinci el araç satış fiyatlarında aylık %2.4'lük sert düşüş olmuş,halbuki benim baktığım meslek örgütlerinin raporunda böyle bir düşüş gözükmüyordu
https://wolfstreet.com/wp-content/up...ting-price.png
-İkinci sürpriz giyim fiyatlarında aylık %0.7 ve sağlık bakım hizmetlerinde aylık %0.6 lık düşüş gözüküyor.Nedenlerine bakmak lazım ama muhtemelen 1 defalık düşüş olmalılar.
-Ama diğer tarafta enflasyon verisinde ilk baktığım ;kira fiyatlarında güçlü aylık artışlar serisi %0.63 ve gıda fiyatlarındaki aylık %0.6 artış olarak seriyi devam ettiriyorlar.