Originally Posted by
TRENDHOUND
Herkes HALKB ile ilgili OFAC'tan çok yüksek bir mali ceza bekliyor, rakamlar havada uçuşuyor, Mark Bentley gibi Ahwal trolleri asgari 37.5 milyar dolar gibi akla hayale sığmayan bir cezadan bahsediyor, kimileri uçup 50 hatta 100 milyar dolar diyor. Piyasa değeri ancak 2 milyar dolar civarında olan bir banka için böyle bir cezayı uygun görmek sahtekarlıktır. Kaldı ki HALKB'nin İran'la ambargoya aykırı şekilde yaptığı iddia edilen işlemlerin toplamı 15-20 milyar dolar civarındadır. Yakın geçmişte İran vs ile 250 milyar dolarlık ambargoya aykırı işlemler yapmış olan İngiliz Standard Chartered bankasının aldığı ceza 667 milyon dolar idi. Benim beklentim değişmedi, üzerinde uzlaşılmış cezanın 300-400 milyon dolar aralığında olacağını tahmin ediyorum. Öte yandan kulağıma gelen bazı haberlere göre; HALKB yönetiminin ve TC Hükümetin ABD'li yetkililerle bir işbirliği çerçevesinde bankada ambargo kapsamında yapılan yanlışları kabul etmesi , ilgili yöneticileri cezalandırması cihetine gitmesi, bankanın denetleme organlarında reform yapması taahhüdünü vermesi durumunda OFAC bir ihtimal hiç bir yaptırım uygulamayabilirmiş.