Originally Posted by
Watchdog
Şimdi önümüzde neler var.
1 temettü
2 Yeni kaynak (belki)
3 Satış
Temettü: 6 yıldır temettü dağıtmayan karı biriken şirket bakalım ne dağıtacak, nakit, bedelsiz veya kısmen nakit kısmen bedelsiz, burdan olumlu bir sonuç çıkacağını düşünüyorum inşallah çıkar
Yeni kaynak: Kaç yıldır arge adı altında harcamalar yapılıyor hem de yüksek montanlı ve üstelik diyadin madeni bulunduktan sonra. Bunlardan bir sonuç çıkmalı yoksa nerelerde yaptınız bu argeyi diye sormak lazım. Yeni ortaklar belki bu süreci hızlı ve daha etkin yönetir ve olumlu sonuçlar alır
Satış: Satış halinde daha önceki tmsf başkanın diyadinle birlikte üretimin 15 tona çıkacağı beyanatları çerçevesinde fiyatlamanın burdan gelecek altın üretim beklentileri ile birlikte yapılması gerekeceğini ve fiyat üzerinde önemli yukarı yönlü artış yaratacağını düşünüyorum.
Satış sonrasında kozal yatırımcısı için şirketin geleceğini yeni ortaklarla paylaşma imkanı varken ipeke ve kozaa için durum farklı, zira en büyük gelirleri kozaldaki ortaklıkları biteceği için sonrası ne olacak, gelir nerden gelecek soruları ortalıkta. Zaten bu yüzden forumlarda üç şirket birleştirilsin gibi fikirler ortaya atılmakta, kanımca birleştirme olmayacak, zira madem altına güveniyordun niye kozal almadın demezler mi adama, aldın kozalın bedelini artık bu şirketlerden(kozaa-ipeke) başka ne bekliyorsan onunla yoluna devam et derler.
Satış sonrası beklentiler ne olur, bence zaten önemli olan kısımda bu, yeni ortaklar beklentileri olmazsa neden girsinler böyle bir yatırıma, büyük bir ihtimal yeni maden kaynakları haberi gelmeye başlar işler daha hızlı ilerler, zaten şirketin kasasındaki paranın doğru yönetilmesi, şirkete alınmış gizli işsizlerin çıkarılması, bağışın son bulması bile şirkete çok büyük değer katacaktır
Satış beklentisi olan böyle bir şirkette şu anki fiyatların da kontrollü gidiyor olması, yani fiyatın düşük tutulmaya çalışılması olabilir mi kesin diye bir şey yok ama hissettirilen ne yazık ki bu.
Şimdi şirketi madem satacaksınız ve davanın da hazine lehine olacağını düşünüyorsanız öyleyse hazineye en büyük katkı bu şirketin değer kazanması ile sağlanır ve nerden baksan şirketin yaklaşık %50 si hazineye geçecek. Şimdi şunu sormak lazım gereksiz işçi alımları, bağışlar, nakdin kötü kullanılması, üretimin düşük kalması gibi bir çok olayın şirketin toplam karı üzerindeki etkisi tahminen 4-6 milyar tl (devlete düşen 2 milyar) arasındadır ( örneğin TL yerine dövizde kalınmış olsaydı sadece bu pozisyondan dolayı belki 3 ml tl daha fazla kar elde edilebilirdi) acaba satış halinde gerçekte de kayıp bu mu. Artık niyet her ne ise, iyi niyetli de olunsa, fetö hisselerinin devlete kalacağı gözüyle bakan biri için bunun maliyeti ne olmuştur diye sormak lazım 4 milyar (hazine için 2 ml tl) kayıp mı? Hayır şirket 8,9 f/k ile fiyatlanıyor ihtiyatlı olalım ve 8 f/k diyelim. 4 milyar tl ilave kar edilseydi bunun şirkete katacağı değer ekstradan 32 milyar tl olurdu yarısı devlete, hazineye ait olacağına göre hazine bu kötü yönetim nedeniyle 16 milyar zarar etmiş olacak bu satış nedeniyle, peki kim kazanacak bu parayı tabiki bu f/k ile şirketi alacak olan yeni yatırımcılar. İşte kozalda kalanlar için beklenti kötü yönetim nedeniyle kaybedilen diğer ortaklara düşen 16 milyarın yeni yönetimle birlikte kazanılması, gelecek olan ilave maden kaynaklarının yaratacağı ilave değerler. Tabi bir de fiyatlara, daha doğrusu satış değerlemesine yansıması beklenen diyadin rezervleri olacaktır ki bu sadece kozal yatırımcısının değil kozaa ve ipeke ye de katkı sağlayacaktır.
Eskiden satışın yabancılara yapılması taraftarıydım, şimdi ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler yani yerli de olsa olur yeterki kayyumdan kurtulunsun
Yatırım tavsiyesi değildir, zira profesyonel olmayan, hissedar olarak lehe yorumlayan ve kurgulayan bir görüştür